Expozitii de carte
Ziua Europeana a Limbilor - 26 septembrie
Ziua Europeana a Limbilor are ca scop sa aduca in atentia publicului marea varietate lingvistica din Europa, sa promoveze patrimoniul cultural si diversitatea lingvistica, sa incurajeze oamenii de orice varsta sa invete limbi straine, precum si sa promoveze profesiile legate de domeniul lingvistic.
In Europa, exista trei familii majore de limbi indo-europene, insotite de altele mai mici care se raspandesc pe teritoriul continentului si cuprind o bogata varietate etnica.
• Limbile romanice (neolatine) fac parte din marea familie a limbilor indo-europene ale caror radacini ajung pana la cuceririle facute de Imperiul Roman. Vocabularul lor provine din latina populara (vulgara), adica limba vorbita in mod obisnuit de poporul ce locuia in regiunile (provinciile) care au suferit procesul ireversibil de romanizare. Aceasta familie numara mai mult de 700 de milioane de vorbitori nativi in cele patru colturi ale lumii, mai ales in Europa, in America de Sud si Africa.
Printre cele cinci cele mai cunoscute limbi romanice pe care le sarbatorim de Ziua Europeana a Limbilor regasim romana, franceza, spaniola, italiana si portugheza, impreuna cu dialectele lor. Intr-adevar, limba latina este cea care a exercitat o influenta rasunatoare pe intreg teritoriul stravechiului continent. Datorita ei, am devenit mostenitorii unei nepretuite comori lingvistice eterne!
• Limbile germanice (indo-germanice) reprezinta ramura indo-europeana ale carei limbi se inrudesc cu germana comuna, aparuta la inceput in nordul Europei. Ea cuprinde engleza si germana, doua dintre cele mai utilizate limbi din intreaga lume, care apartin grupului occidental al limbilor germanice, cu aproximativ 300-400 de milioane de vorbitori nativi. Pe harta lingvistica, sunt, de altfel, neerlandeza si africana - cu un numar impresionant de vorbitori. Le intalnim alaturi de surorile lor scandinave: flamanda, frizona, norvegiana, suedeza, daneza, islandeza, care formeaza o familie ce numara 53 de limbi germanice distincte.
• Limbile slave (slavone) sunt provenite din vechea slavona religioasa si literara, dezvoltata in Rusia, Bulgaria, Serbia, fiind regasita cu precadere in traducerile slave ale cartilor grecesti de cult, inca din secolele al IX-lea si al X-lea. Aceasta ramura indo-europeana reuneste popoarele vorbitoare de rusa (rusi, bulgari, polonezi, ucrainieni, croati, slovaci, bielorusi, sarbi, cehi si altii) care traiesc in Balcani, Europa Centrala si Orientala si, de asemenea, in nordul Asiei.
Care sunt minunile lingvistice ale limbii romane, limba noastra materna?
1. Aproape 40% din lexicul integral al limbii romane provine din franceza si italiana. Se includ cele trei cuvinte intraductibile: "dor", "doina" si "colind" cu care poporul roman a intrat in patrimoniul UNESCO. Motivul este acela ca pare imposibil sa trecem "dor" si "doina" din romana intr-o alta limba, cu un sens clar.
2. Cel mai lung cuvant din limba romana contine 44 de litere si se situeaza pe locul al treilea in topul celor mai gigantice cuvinte din Europa! Este cel mai putin cunoscut cuvant care semnifica o boala pulmonara, declansata de inhalarea pulberii toxice de siliciu vulcanic: "pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza".
Pronuntia sa dureaza 12 secunde!
3. Limba romana permite compunerea unei fraze complete, formata din opt cuvinte constituite doar din vocale : "Oaia aia e a ei, eu o iau."
4. Propozitiile si sintagmele "Ele fac cafele.", "Ele ne seduc cu desenele.", "Era o tipa rapitoare.", "O rama maro", "Icre, pui, ciuperci", "Ene purta patru pene." isi conserva logica daca sunt citite de la dreapta la stanga ori de la stanga la dreapta.
In plus, sa vedem frumusetea... limbii franceze:
1. Un cuvant enorm, dar in egala masura intalnit in limbajul curent, este adverbul "anticonstitutionnellement" (anticonstitutional), cu 25 de litere. In schimb, aminométhylpyrimidinylhydroxyéthylméthythiazolium, cel mai lung cuvant din dictionarul francez cu 49 de litere, semnifica denumirea unui compus chimic.
2. Cuvantul œil (ochi) este unic in franceza, deoarece este singurul avand o forma neregulata la plural - yeux.
3. Participiile trecute la feminin ale verbelor créer (a creea) si agréer (a agrea) dovedesc pasiunea francezilor pentru vocale. Oiseau (pasare) e cel mai scurt cuvant ce contine toate vocalele!
4. "Saint-Remy-en-Bouzemont-Saint-Genest-et-Isson", situat in regiunea Marne, in nord-vestul Frantei, ramane cel mai complex nume de oras!
Sa aflam mai mult despre italiana, limba romanica inrudita cel mai bine cu romana:
1. Un cuvant uluitor, gratie lungimii sale, precipitevolissimevolmente (foarte grabit, brusc), este compus din 26 de litere. In pofida acestui fapt, cel mai lung cuvant provine din medicina: esofagodermatodigiunoplastica (o procedura a chirurgiei plastice), cu 29 de litere!
2. Italiana devine remarcabila si atinge culmi, datorita celor doi termeni formati in intregime din sapte vocale consecutive: "ghiaiaiuolo" (producator sau comerciant de nisip, pietris) si "cuoiaiuolo" (comerciant sau vanzaor de obiecte din piele).
3. In 1861, dupa unificarea Italiei, doar 2,5% din populatie vorbea italiana, in timp ce restul prefera mai mult dialectele regionale.
4. Italiana, supranumita "limba muzicii", isi pastreaza inca aerul romantic, eleganta si dulceata poetice. Ea va dainui de acum inainte in opera, arta si piese de lux.
Engleza - o limba "aeriana":
1. Engleza este considerata cea mai fericita limba din lume, caci cuvantul "happy" (fericit) se utilizeaza din plin!
2. Deoarece trebuie ca pilotii din toate tarile sa cunoasca foarte bine aceasta limba universala, engleza poarta numele de "limba aerului".
3. Cuvantul "uncopyrightable" (o informatie care nu are drepturi autorizate de descarcare) numara 15 litere complet distincte.
4. "Typewriter" (masina de scris) poate fi scris cu literele de pe primul sir al tastaturii de la calculator.
La multi ani de Ziua Europeana a Limbilor!
• https://ro.m.wikipedia.org - Ziua Europeana a Limbilor• https://www.eucom.ro
• https://cursuldefranceza.ro
• https://www.lektor.ro
• https://elesta-studios.com
• https://traduceri.com
• https://britanica.ro
• https://www.shakespeare-school.ro
• https://basilica.ro
• https://ro.yourtripagent.com
• https://unblogcolorat.com
Scriitorii lunii septembrie: Lev Tolstoi, George Bacovia, George Cosbuc
Lev Tolstoi s-a nascut pe proprietatea familiei sale, Yasnaya Polyana din Provincia Tula, Rusia, pe data de 9 septembrie 1828.
Era cel mai mic dintre cei patru baieti ai familiei. In anul 1830, cand mama lui Tolstoi, nascuta printesa Volkonskaya, a decedat, verisorul tatalui sau s-a ocupat de ingrijirea copiilor. Dupa ce si tatal lor, contele Nikolay Tolstoi, a trecut in nefiinta la numai sapte ani mai tarziu, matusa lor a fost numita tutore legal. Cand a decedat si matusa, Tolstoi si fratii sai s-au mutat la o a doua matusa in Kazan, Rusia. Cu toate ca Tolstoi a suferit multe pierderi la o varsta destul de frageda, mai tarziu, acesta va idealiza amintirile copilariei in scrierile sale.
Tolstoi a trecut prin scoala primara acasa cu ajutorul unor profesori germani si francezi. In anul 1843, s-a inscris intr-un program de limbi orientale la Universitatea din Kazan. Acolo, scriitorul nu a excelat ca student. Notele sale slabe l-au fortat sa se transfere la un program mai usor, de drept. Tolstoi a abandonat, in cele din urma, Universitatea din Kazan in anul 1847, fara nici o diploma, motivul fiind inclinatia sa catre petrecerile in exces. Acesta s-a intors la proprietatea parintilor sai unde a devenit fermier. Scriitorul a incercat sa coordoneze activitatea iobagilor, doar ca era destul de mult absent din pricina vizitelor de curtoazie din Tula si Moscova. Tentativa sa de a deveni fermierul perfect a esuat curand. A reusit, totusi sa isi canalizeze energia in pastrarea unui jurnal - inceputul un obicei din care s-a inspirat des pentru operele sale. In timp ce Tolstoi esua la ferma, fratele sau mai mare, Nikolai, a venit in vizita in timpul permisiei militare. Nicolai l-a convins pe Lev sa se alature armatei ca iuncar, in sudul Muntilor Caucaz acolo unde era si acesta repartizat. Urmand obligatia de iuncar, Tolstoi a fost transferat la Sevastopol in Ucraina in noiembrie 1854, unde a luptat in Razboiul Crimeei de-a lungul lunii august 1855.
In timpul in care Tolstoi lucra ca iuncar pentru armata, acesta avea mult timp liber. In timpul perioadelor de pace, acesta lucra la o poveste autoboigrafica, numita "Copilarie" care continea cele mai dragi amintiri din copilarie. In anul 1852, Lev Tolstoi a trimis schita la revista "Contemporan", cea mai cunoscuta revista din acea perioada. Povestea a fost acceptata cu nerabdare si a devenit prima lucrare a sa publicata. Dupa ce a terminat povestea"Copilarie", Tolstoi a inceput sa scrie despre viata sa cotidiana din avanpostul armatei din Caucaz. Totusi nu a reusit sa isi termine opera, numita "Cazacii", pana in anul 1862, dupa ce parasise armata.
In mod uimitor, Lev reusea sa scrie in timp ce era pe campul de lupta pe durata Razboiului Crimeei. In tot acel timp, a scris "Adolescenta" (1854), o continuare a povestii "Copilarie", a doua carte din ceea ce a devenit trilogia autobiografica a lui Lev Tolstoi. In mijlocul Razboiului Crimeei, acesta si-a exprimat parerile asupra contradictiilor uimitoare ale razboiului printr-un roman in trei parti "Povestiri din Sevastopol". In cea de-a doua parte din trilogie, Tolstoi a experimentat o noua tehnica de scriere:o parte din poveste este prezentata din perspectiva constiintei unui soldat.
O data cu incheierea razboiului, Tolstoi a parasit serviciul militar si s-a intors in Rusia. Acasa, autorul s-a trezit ca era foarte apreciat pe scena literara din Sankt Petersburg. Incapatanat si arogant din fire, Tolstoi a refuzat sa se identifice cu o anumita scoala intelectuala de gandire si, declarandu-se un anarhist, acesta a plecat spre Paris in anul 1857. O data ce ajuns acolo, si-a pierdut toti banii la jocurile de noroc si a fost fortat sa se intoarca in Rusia. Lev a reusit, de asemenea, sa publice "Tinerete", a treia parte a trilogiei autobiorafice, in anul 1857.
In Rusia, in anul 1862, Tolstoi a publicat primul dintre cele 12 numere ale revistei Yasnaya Polyana si s-a casatorit cu fiica unui doctor, Sofia Andreievna Bers, in acelasi an.
Lev Tolstoi locuia la Yasnaya Polyana impreuna cu sotia si copiii sai si si-a petrecut cea mai mare parte a anilor 1860 trudind la primul mare roman, "Razboi si pace". O parte din acest roman a fost publicata in "Mesagerul rusesc" in anul 1865, sub titlul "Anul 1805". Pana in anul 1868, acesta a lansat inca trei capitole. Un an mai tarziu, romanul a fost terminat. Atat criticii, cat si publicul zumzaiau despre descrierile istorice ale romanului cu privire la razboaiele napoleoniene imbinate cu elaborarea grijulie a personajelor fictive, dar realistice. Romanul a integrat in mod unic, trei eseuri lungi care satirizau legile istoriei. Printre ideile pe care Lev Tolstoi le preamareste in "Razboi si pace" se afla si credinta ca sensul si calitatea vietii unui om sunt dobandite din activitatile cotidiene. Ca urmare a succesului inregistrat de "Razboi si pace", in anul 1873 Tolstoi a inceput sa lucreze la cel de-al doilea dintre cele mai bune romane ale sale, "Anna Karenina". Romanul era bazat partial pe evenimentele curente de cand Rusia era in razboi cu Turcia. Precum romanul precedent, in "Anna Karenina" erau transpuse fictiv evenimente din viata autorului, asa cum este evident in mod special, povestea de dragoste dintre personajele Kitty si Levin, a caror relatie se spune ca semana cu cea lui Tolstoi cu sotia sa.
Prima propozitie care deschide romanul "Anna Karenina" este una dintre cele mai faimoase din carte:"Toate familiile fericite seamana una cu cealalta, fiecare familie nefericita este nefericita in felul ei". "Anna Karenina" a fost publicata in fascicule din anul 1873 pana in anul 1877, spre ovatiunile criticii si ale publicului. Drepturile de autor pe care le-a castigat pentru acest roman au contribuit la cresterea rapida a avutiei sale.
Tolstoi a continuat sa scrie fictiune de-a lungul anilor 1880-1890. Printre genurile lucrarilor sale de mai tarziu se gasesc povesti cu talc si opere realiste. Una dintre cele mai de succes opere a fost nuvela "Moartea lui Ivan Ilici" scrisa in anul 1886. In aceasta opera, personajul principal se chinuie sa invinga moartea iminenta. Numele personajului, Ivan Ilici, constata nota discordanta ca isi iroseste viata cu chestiuni triviale, dar constatarea vine prea tarziu.
In anul 1898, Lev Tolstoi a scris "Parintele Sergius", opera fictionala in care pare sa isi combata credintele pe care le-a dezvoltat in urma convertirii spirituale. In anul urmator, acesta a scris al treilea cel mai lung roman, " Invierea". Cu toate ca opera a primit laude, nu a putut egala succesul si aplauzele romanelor anterioare. Alte lucrari ale lui Tolstoi reprezinta eseuri despre arta, o piesa satirica numita "Cadavrul viu" pe care a scris-o in anul 1890 si o nuvele numita "Hadji Murad" (scrisa in anul 1904) care a fost descoperita si publicata dupa moartea sa.
Tolstoi s-a stins din viata la data de 20 noiembrie 1910 in Astapovo, Rusia.
* * * *
George Bacovia, pe numele sau real George Andone Vasiliu, a fost unul dintre cei mai importanti poeti romani ai perioadei interbelice, marcand epoca simbolismului in literatura romana. Nascut la 17 septembrie 1881, in Bacau, Bacovia a scris o serie de poezii care au devenit emblematice pentru lirica romaneasca.
George Bacovia s-a nascut in casa comerciantului Dimitrie Vasiliu si a Zoei Vasiliu pe actuala strada G. Bacovia nr. 13 in Bacau. Intre 1889-1890 urmeaza clasa intai la un pension din Bacau, in 1891 il aflam inscris la Scoala Primara Domneasca nr. 1 din Bacau. Trei ani mai tarziu absolva cursul primar, in luna iunie. In acelasi an se inscrie la Gimnaziul Ferdinand din Bacau.
In 1900 se inscrie la Scoala Militara din Iasi, de unde se retrage in al doilea semestru, neputand suferi disciplina cazona. In 1901 se inscrie in cursul superior al Liceului Ferdinand. Absolva liceul din Bacau in 1903, ulterior s-a inscris la Facultatea de Drept din Bucuresti, insa nu finalizeaza studiile, intorcandu-se la Bacau in 1903, datorita unor probleme de sanatate.
In 1907 se inscrie la Facultatea de Drept din Iasi si reincepe cu anul I. Ramane la Iasi si anul urmator. Colaboreaza la revista lui I.M. Rascu Versuri, mai tarziu Versuri si proza.Intre 1909-1910 merge la Iasi numai in perioada examenelor, restul timpului locuind la Bacau iar in 1911 obtine diploma de licenta in drept si se inscrie in baroul din Bacau. Plateste zece ani cotizatie, dar nu profeseaza. Colaboreaza la Romanul literar al lui Caion in 1912. Suplinitor la Scoala Primara din Bacau si la Calugara, suburbie a Bacaului. Colaboreaza la Flacara. Copist la Prefectura din Bacau. Din 1913 devine ajutor contabil la aceeasi prefectura dar se imbolnaveste si demisioneaza.
Debutul literar al lui George Bacovia a avut loc in 1903, in revista "Literatorul," cu poezia "La un bal mascat." O parte din poeziile sale au fost publicate in reviste importante precum "Samanatorul," "Flacara," si "Vieata Noua."
Primul sau volum de poezii, "Plumb," apare in 1916 si aduce o viziune noua asupra liricii romanesti. Poeziile sale, marcate de simbolism, exprima trairile poetului intr-o atmosfera melancolica si plina de tristete, intr-un stil sobru si concis.
George Bacovia a mai publicat si alte volume de versuri, precum "Scantei galbene" (1919), "Barlogi" (1923), "Stalpii norocului" (1929), si "Nerabdatori" (1944). In anul 1945, este publicata "Poezii," o editie revazuta si adaugita a volumelor anterioare.
Criticii literari au apreciat originalitatea si profunzimea operei lui George Bacovia, care a adus o nota distincta si inovatoare in poezia romaneasca. Stilul sau sau simbolist si temele abordate au influentat generatiile de poeti care i-au urmat, precum Nichita Stanescu si Marin Sorescu.
In 1926 este ales membru al Societatii Academice Romane, iar in 1934 devine membru titular al Academiei Romane. Cu toate acestea, George Bacovia a dus o viata discreta si retrasa.
George Bacovia s-a casatorit in 1929 cu Agatha Grigorescu, care a devenit ulterior cunoscuta sub numele de Agatha Bacovia. Agatha a studiat Litere si Filosofie la Universitatea din Bucuresti si a fost profesoara secundara de literatura romana la mai multe licee. Ea a inceput sa publice primele sale poeme si opere in proza in revista "Scena" inca din 1918.
Relatia dintre George si Agatha Bacovia a avut un impact semnificativ asupra vietii si operei poetului. Agatha Bacovia a devenit o sursa de inspiratie pentru George Bacovia, oferindu-i dragoste, sustinere si incurajare in munca sa literara. Datorita acestei relatii, opera poetului a cunoscut o schimbare in tematica si ton, abordand subiecte precum iubirea si bucuria, intr-o nota mai optimista.
Agatha Bacovia a avut un rol crucial in promovarea operei sotului sau, luptand pentru ca opera acestuia sa fie valorificata pe deplin. Ea a organizat numeroase intalniri si evenimente literare in casa lor, unde personalitati marcante ale vremii isi prezentau lucrarile si discutau despre literatura. Prin aceste eforturi, Agatha Bacovia a contribuit semnificativ la recunoasterea si aprecierea operei lui George Bacovia in cercurile literare.
Agatha Bacovia a lasat in urma o mostenire importanta prin devotamentul sau fata de George Bacovia si opera acestuia. Gratie eforturilor sale, opera lui George Bacovia a fost mai bine cunoscuta si apreciata in timpul vietii sale si dupa moartea sa. Agatha Bacovia a avut grija de poet, sustinandu-l in momentele dificile si luptand pentru valorificarea operei sale intr-un context in care literatura simbolista nu era intotdeauna pe deplin inteleasa sau apreciata. Astfel, Agatha Bacovia a devenit un personaj central in viata si cariera poetului, contribuind semnificativ la succesul si mostenirea sa literara.
George Bacovia s-a stins din viata la 22 mai 1957, la Bucuresti. A fost inmormantat in Cimitirul Eternitatea din Bacau, orasul sau natal. Cu o opera bogata si inovatoare, poetul a lasat o amprenta profunda in literatura romana, influentand nu doar poetii simbolisti. Astazi, numele lui George Bacovia este sinonim cu melancolia si sensibilitatea lirica, iar poeziile sale continua sa fie citite si apreciate de iubitorii de literatura. In orasul Bacau, exista un muzeu dedicat poetului, care gazduieste numeroase documente si obiecte personale ale acestuia, oferind o imagine de ansamblu asupra vietii si operei sale.
* * * *
George Cosbuc, nascut pe 20 septembrie 1866 in satul Hordou din Transilvania, a devenit una dintre cele mai importante figuri ale literaturii romane.
Poet, critic literar si traducator, o voce autentica a spiritului romanesc, in special al celui ardelean, a fost inca de la inceput un martor atent si sensibil al vietii de la tara. George Cosbuc s-a nascut intr-o familie de intelectuali rurali, tatal sau fiind preot greco-catolic un mediu care i-a oferit tanarului George o educatie solida si o profunda conexiune cu traditiile si cultura populara romaneasca. Copilaria sa in satul natal Hordou (astazi comuna Cosbuc) a fost marcata de contactul direct cu natura si viata rurala, elemente care vor deveni centrale in opera sa poetica.
Educatia formala a lui Cosbuc a inceput la scoala primara din Telciu, continuand apoi la Liceul Graniceresc din Nasaud unde, sub indrumarea unor profesori dedicati, si-a dezvoltat pasiunea pentru literatura si limbi clasice o perioada de formare care a pus bazele vastei sale culturi literare si lingvistice.
Desi prima sa poezie publicata dateaza din perioada adolescentei, cand a publicat prima sa poezie intr-o revista pedagogica din Ardeal, la varsta de 15 ani, o precocitate care s-a dovedit a fi un semn al geniului sau poetic ce avea sa se dezvolte in anii urmatori, un debut literar marcat de sinceritate si emotie pura, trasaturi care vor caracteriza intreaga sa opera, adevaratul debut literar al lui Cosbuc a avut loc in 1884, in revista "Tribuna" din Sibiu cu snoava versificata "Filosofii si plugarii", pentru ca mai tarziu, poezia "El-Zorab" a atras imediat atentia criticilor si a publicului, anuntand aparitia unui talent poetic deosebit.
In 1889, Cosbuc s-a mutat la Bucuresti, unde a devenit redactor la revista "Convorbiri Literare", un care pas a marcat intrarea sa definitiva in cercurile literare ale capitalei si inceputul unei cariere literare stralucite.
Prima colectie de poezii a lui Cosbuc, "Balade si idile" (1893), a fost primita cu entuziasm de public si critici, volumul continand unele dintre cele mai cunoscute poezii ale sale, inclusiv "Nunta Zamfirei" si "Vara", care au devenit repere ale literaturii romane. Urmatoarele volume, "Fire de tort" (1896) si "Ziarul unui pierde-vara" (1902), au consolidat reputatia sa ca poet national, explorand o gama larga de teme, de la viata rurala si traditiile populare pana la sentimente patriotice si reflectii filosofice.
Poetul a stiut sa capteze cu o maiestrie rara frumusetea si zbuciumul traiului rural, aducand in prim-plan realitati esentiale ale poporului roman, scriind cu o sinceritate care l-a facut accesibil atat taranului de rand, cat si intelectualilor vremii, oferindu-le tuturor o imagine autentica a lumii rurale. Opera sa este o fresca vie a satului romanesc, cu traditiile, bucuriile si necazurile sale, poeziile "Nunta Zamfirei" sau "Vara" fiind adevarate tablouri vivante ale vietii rurale romanesti.
Creatia lui George Cosbuc nu se limiteaza doar la tablourile idilice inspirate de viata rurala, el a fost, de asemenea, un patriot inflacarat, al carui dor de libertate si unitate nationala a rasunat cu forta in poeziile sale. Intr-o perioada de mare framantare istorica, poetul a contribuit la cultivarea sentimentului national, insuflandu-le romanilor incredere si speranta, poeziile sale patriotice fiind adevarate manifeste de unire, indemnand la solidaritate si rezistenta in fata vicisitudinilor istoriei, elocvente in acest sens fiind versurile citate la inceputul editorialului.
Ca membru al Academiei Romane din 1916, Cosbuc a fost recunoscut pentru contributia sa semnificativa la cultura romana. Aceasta onoare a venit ca o recunoastere a talentului sau poetic exceptional si a impactului sau asupra literaturii romane.
Un aspect mai putin cunoscut al activitatii sale este munca sa de traducator. Cosbuc a tradus din diverse limbi, inclusiv sanscrita, latina, italiana si germana, demonstrand o eruditie remarcabila si o profunda intelegere a culturii universale. Printre realizarile sale notabile se numara: "Divina Commedia" a lui Dante Alighieri, fragmente din "Odiseea" lui Homer, poezii ale lui Schiller si Goethe, fragmente din epopeea indiana "Mahabharata", precum si Antologiile Sanscrite.
Traducerea "Eneidei" lui Vergilius este considerata una dintre cele mai importante realizari ale sale, fiind apreciata pentru fidelitatea si frumusetea expresiei.
Pe langa poezie si traduceri, Cosbuc a fost activ si in domeniul jurnalistic si critic. A colaborat la numeroase reviste literare si a fondat propriile sale publicatii, inclusiv "Vatra" (1894) si "Samanatorul" (1901), promovand prn ntermedul acestora valorile culturale nationale si a incurajand tinerii scriitori.
In calitate de critic literar, Cosbuc a scris eseuri si articole in care a analizat atat literatura romana cat si cea universala. Perspectivele sale critice erau caracterizate de o profunda intelegere a artei poetice si o apreciere pentru valorile estetice autentice.
In ciuda succesului sau literar, viata personala a lui Cosbuc a fost marcata de tragedia pierderii unicului sau fiu, Alexandru, in 1915, eveniment care l-a afectat profund, reflectandu-se in tonul mai sumbru al ultimelor sale creatii. In ultimii ani ai vietii, Cosbuc s-a retras partial din viata publica, concentrandu-se pe traduceri si pe finalizarea unor proiecte literare mai vechi continuand sa scrie poezii, desi cu o frecventa redusa. George Cosbuc a continuat sa scrie si sa influenteze literatura romana pana la moartea sa prematura in 1918, fara sa-si poata vedea visul implinit, desi cantase cu atata ardoare unitatea nationala.
Influenta lui Cosbuc asupra literaturii si culturii romane a fost profunda si de durata, marele poet reusind sa creeze o punte intre poezia populara si cea culta, imbogatind astfel ambele traditii, in timp ce versurile sale au devenit parte integranta a constiintei culturale romanesti.
George Cosbuc ramane o figura centrala in pantheonul literaturii romane, un reper fundamental al literaturii romane, un poet al taranimii, al naturii si al patriotismului, care a reusit sa capteze si sa exprime esenta sufletului romanesc, iar opera sa, plina de lumina si vitalitate, continua sa inspire si sa emotioneze generatii de romani, fiind o marturie vie a geniului poetic national.
27 ianuarie - Ziua Internationala de Comemorare a Holocaustului
In noiembrie 2005, Adunarea Generala a ONU (Rezolutia 60/7) a declarat ziua de 27 ianuarie drept Ziua Internationala de Comemorare a Holocaustului. ONU subliniaza ca "Holocaustul, in care o treime din poporul evreu si nenumarati membri ai altor minoritati au fost ucisi, va servi pentru totdeauna drept avertisment pentru toti oamenii impotriva pericolelor precum ura, intoleranta, rasismului si prejudecatile".
Anual, pe 27 ianuarie, sunt comemorate victimele Holocaustului. In 1945, cel mai mare lagar nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de armata sovietica.
Holocaust (din cuvantul grecesc holókauston), este o traducere a termenului ebraic olah, care inseamna "ardere de tot" si care denumeste vechiul ritual iudaic de sacrificiu in care (bucati de) animale sau plante erau arse pe altar pentru lahve (Elohim).
Holocaustul sau Shoah este experienta negativa de cele mai mari proportii traita de aproape trei generatii si ramane cea mai mare trauma sociala a secolului al XX-lea.
Holocaustul a avut un impact profund asupra literaturii, generand o vasta colectie de titluri de carte ce incearca sa redea ororile si consecintele acestui episod tragic din istorie. Fictiune sau realitate, un lucru este cert, ele transmit lectii importante despre umanitate, toleranta si responsabilitate.
24 ianuarie - Unirea Principatelor Romane
La 24 ianuarie, romanii sarbatoresc Unirea Principatelor Romane din anul 1859 - numita si "Mica Unire", realizata sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de vointa politica a celor doua principate romanesti, Moldova si Tara Romaneasca, prima etapa in crearea statului unitar roman modern.
Academia Navala "Mircea cel Batran"
151 DE ANI DE TRADITIE, PROFESIONALISM SI PERFORMANTA
MISIUNEA noastra este de a genera si transfera cunoastere catre societate prin:
- formarea initiala si continua la nivel universitar a studentilor, in scopul dezvoltarii personale, cu accent pe insertia profesionala a individului pentru satisfacerea nevoii de competenta a mediului specific Fortelor Navale Romane, dar si a celui socio-economic sau a altor beneficiari din sistemul national de aparare;
- cercetarea stiintifica, dezvoltarea, inovarea si transferul tehnologic, prin creatie individuala si colectiva in domeniul stiintelor ingineresti, prin asigurarea, valorificarea si diseminarea rezultatelor acestora.
- asimilarea valorilor culturii nationale si universale si se implica in procesul de consolidare a spiritualitatii europene.
SCRIITORII LUNII NOIEMBRIE
Jean Bart
Eugeniu P. Botez s-a nascut la Burdujeni, in judetul antebelic Botosani si a fost fiul lui Panait Botez, capitan de graniceri, si al Smarandei Botez. In perioada 1877-1878, tatal este mobilizat in Razboiul de Independenta, unde este inaintat la gradul de maior. In 1878 familia se stabileste la Iasi, in Fundacul 40 de Sfinti nr. 40 din Dealul Copoului. La scoala primara, "Scoala de baieti nr. 2" (azi, Scoala Gimnaziala "Ion Creanga") din Pacurari, Iasi, l-a avut ca dascal pe Ion Creanga. Intre 1889-1894, urmeaza Liceul Militar din Iasi. A absolvit in 1896 Scoala de ofiteri din Bucuresti, cu gradul de sublocotenent, fiind instruit si la bordul bricului "Mircea" (calatorie descrisa in Jurnal de bord) si a indeplinit diferite functii in administratia navala si portuara din epoca, fiind membru fondator al Revistei Maritime si intemeind Liga Navala Romana.
Jean Bart ramane un nume important pentru proza romana, un scriitor autentic si original, care a cultivat pentru prima data in literatura romana jurnalul de bord si schita marina - acestea fiind pentru totdeauna legate de numele lui - iar prin Europolis, care i-a incoronat opera, ne-a daruit primul si cel mai realizat roman al unui port romanesc. Aducand in proza romana "candida nava cu panzele desfacute", odata cu terminologia marinareasca, utilizata pentru prima data intr-o opera literara, Jean Bart a incetatenit la noi literatura vietii maritime si fluviale, a portului si a largului marin.
Dale Carnegie
Cunoscut pentru cartile sale despre dezvoltare personala, Dale Carnegie s-a nascut la data de 24 Noiembrie 1888 si a decedat la varsta de 66 de ani pe 1 Noiembrie 1955, din cauze naturale. Numele sau complet este Dale Breckenridge Carnegie, a fost scriitor, profesor, biograf, psiholog si speaker motivational. Autorul a publicat numeroase carti despre vorbitul in public, tehnici de auto-imbunatatire, tehnici de vanzare, abilitati interpersonale, iar volumele sale sunt la mare cautare si in zilele noastre. S-a nascut in Missouri si a atins succesul in domeniul vanzarilor dupa numeroase incercari. Cartile semnate de Dale Carnegie sunt la mare cautare in randul tinerilor, a antreprenorilor si a tuturor celor interesati de dezvoltare personala. Din volumele publicate, astazi, putem gasi o multime de citate online care ne ofera doza de motivatie de care avem nevoie in fiecare zi.
Feodor Dostoievski
Romanele scrise de autorul rus Feodor Dostoievski au fost traduse in peste 170 de limbi. Modul in care acesta reusea sa scrie a ajutat o multime de cititori sa inteleaga mai multe lucruri despre viata dupa lecturarea operelor sale. Cele mai importante titluri inca sunt vandute la nivel international. Dostoievski a scris prima opera la varsta de 25 de ani. Provenind dintr-o familie buna, cu educatie aleasa, a studiat ingineria militara si a renuntat la cariera tehnica in favoarea literaturii. A inceput prin a traduce opere frantuzesti in limba rusa, iar in 1845 a inceput sa lucreze la prima sa carte. Parintii l-au sustinut pe acest drum, mai ales dupa ce au observat inclinatia sa spre literatura din copilarie.
Ziua Dobrogei - 14 noiembrie 1878
Intre 14 si 18 noiembrie 1878 Dobrogea a trait momente istorice comparabile cu evenimentul petrecut cu patru secole in urma, cand tinutul dunareano-maritim intra in componenta Tarii Romanesti. La Babadag, Tulcea si Constanta au sosit primele unitati ale armatei romane, abia reintoarsa din glorioasa batalie care daduse tarii independenta si dreptul de a reveni in tinuturile maritime stramosesti.[...] La 23 noiembrie 1878 autoritatile romanesti au preluat oficial administratia Dobrogei, dar trupele tariste au continuat sa stationeze aici si la inceputul anului 1879, un an aproape de la semnarea pacii. [...] Instaurarea, de facto, a suveranitatii Romaniei in cadrul noilor frontiere maritime incununa un act national de cea mai mare importanta: dupa Unirea Principatelor, in 1859, restabilirea autoritatii statului roman asupra Dobrogei, straveche provincie istorica romaneasca, poate fi socotita ca fiind a doua etapa fundamentala a procesului de desavarsire a unitatii de stat a romanilor. Noua fatada maritima, in lungime de 240 km, impreuna cu portul sau Constanta, deschidea Romaniei o larga fereastra spre marile si oceanele lumii, permitandu-i sa participe, sub aspect economic, politic si spirituasl, la dialogul mondial, in spiritul traditiilor si aspiratiilor sale de popor mandru, pasnic si talentat.
Astfel, istoria Dobrogei, parte a istoriei intregului pamant romanesc, demonstreaza cu putere un adevar fundamental: acela ca jugul asupririi straine poate frana sau intarzia pentru un timp evolutia unui popor, dar nu poate impiedica realizarea aspiratiilor sale legitime - cucerirea libertatii si unitatii, asigurarea progresului social - daca el este hotarat sa lupte pana la capat cu fermitate si eroism. (Radulescu, Adrian; Bitoleanu, Ion. Istoria romanilor dintre Dunare si Mare. Dobrogea. Bucuresti: Editura Stiintifica si Enciclopedica, 1979, pag. 281, 284)
Ziua Marii Negre
Ziua internationala a Marii Negre este sarbatorita an de an la 31 octombrie, data la care, in 1996, a fost semnat Planul Strategic de Actiune pentru Marea Neagra de catre cele sase tari riverane Marii Negre, respectiv Bulgaria, Georgia, Romania, Rusia, Turcia si Ucraina. Un document care contine cel mai complet set de strategii si masuri pentru salvarea si reabilitarea Marii Negre (https://marenostrum.ro/)
Ziua Armatei Romane
A devenit traditie ca fiecare armata sa isi aiba o sarbatoare a sa. Fiecare zi a unei armate reprezinta un moment important, impregnat de simbolismul si semnificatiile proprii doar acestei institutii, cu rol important intre structurile de fundamentale, de baza, ale statului modern.
La romani, aceste semnificatii sunt cu atat mai profunde, cu cat istoria a probat, de-a lungul timpului, legatura stransa dintre armata si interesele fundamentale ale poporului si natiunii.
Ziua de 25 Octombrie se inscrie astfel, alaturi de alte sarbatori cu specific militar - Ziua Fortelor Terestre, Ziua Aviatiei si Fortelor Aerine, Ziua Marinei, zilele diferitelor arme si specialitati - in categoria acelor momente aniversare la care participa, sub diverse forme, nu doar cei imbracati in uniforma militara, ci toate segmentele societatii civile.
La 25 octombrie 1944, trupele romane, in colaborare cu cele sovietice au eliberat orasele Careii Mari si Satu Mare, ultimele localitati din vestul tarii. In amintirea acestei fapte de arme, autoritatile de la Bucuresti, au instituit, prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959, data de 25 Octombrie ca zi de omagiere a Armatei.
Eliberarea teritoriului national, in toamna anului 1944, a fost obtinuta prin lupta si jertfa a 525 702 militari romani, din care 58 330 au fost ucisi, raniti sau dati disparuti. Trebuie spus ca eliberarea teritoriului nu a incheiat efortul de razboi romanesc. Armata romana a continuat, apoi, sa lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei si Austriei, alaturi de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe si sacrificii, la victoria consacrata prin actele de capitulare ale Germaniei din 8 si 9 mai 1945, ce au marcat sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial in Europa.
Prin urmare, in fiecare an, la 25 octombrie se cinsteste o insemnata fapta de arma, dar semnificatiile sunt mult mai largi si profunde, ea incorporand practic intreaga traditie ostaseasca a romanilor. Ziua de 25 Octombrie este, prin urmare, una dintre cele mai importante sarbatori nationale, in care poporul roman isi omagiaza armata, faptele ei de arme din trecutul mai departat si mai apropiat, pe toti cei care astazi, in haina militara, sunt permanent la datorie. (https://roma.mae.ro/local-news/1621).
Scriitorii lunii octombrie - Oscar Wilde
OSCAR Fingal O'Flahertie Wills WILDE (16 octombrie 1854 - 30 noiembrie 1900) a fost un prozator, poet si dramaturg de origine irlandeza. In timpul studiilor la Magdalen College, Oxford, a inceput deja sa scrie si s-a aratat interesat de principiile estetismului, sub influenta mentorilor sai John Ruskin si Walter Pater. In anii 1880 a oscilat intre diferite formule artistice, pentru a deveni cunoscut, un deceniu mai tarziu, gratie pieselor sale de teatru. In anul 1884 s-a casatorit cu Constance Lloyd, cu care a avut doi fii. Cu personalitatea sa efervescenta, tinutele spectaculoase si conversatia sclipitoare, a devenit un obisnuit al cercurilor literare la moda in Londra, sustinandu-si financiar familia prin diferitele conferinte despre estetism si suprematia artei, dar si prin activitatea de jurnalist. Aparut mai intai in Lippincott's Monthly Magazine, in iulie 1890, apoi, revizuit, in 1891, in volum, Portretul lui Dorian Gray este un roman in care isi aduna si rafineaza ideile filozofice si care a starnit un adevarat scandal, fiind folosit, in procesul intentat mai tarziu, ca dovada a homosexualitatii sale. Ulterior, romanul a devenit un manifest al estetismului si una dintre cele mai importante carti ale secolului al XIX-lea. Tot in 1891 a aparut volumul Crima lordului Arthur Savile si alte povestiri (Lord Arthur Savile's Crime and Other Stories), caruia i s-au succedat, in anii urmatori, operele sale dramatice: Evantaiul doamnei Windermere (Lady Windermere's Fan, 1892), O femeie fara importanta (A Woman of No Importance, 1893), Sotul ideal (An Ideal Husband, 1895), Ce inseamna sa fii onest (The Importance of Being Earnest, 1895). In 1895 a fost arestat si condamnat pentru "crima de sodomie" la doi ani de inchisoare, in acest rastimp scriind si monologul dramatic De Profundis (1897; Humanitas, 2014). A murit in anul 1900, la Paris.
Mihail Sadoveanu
Mihail Sadoveanu (n. 5 noiembrie 1880, Pascani - d. 19 octombrie 1961, Bucuresti) scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, om politic. A fost membru corespondent al Academiei Romane din 26 mai 1916, membru titular din 1 iunie 1921 si membru titular activ din 12 august 1948. Cunoscut mai degraba ca un ilustru scriitor decat ca om politic, Mihail Sadoveanu a lasat posteritatii o opera care se intinde pe o jumatate de secol, avand "amploarea unei intregi literaturi", indreptatind caracterizarea lui George Calinescu care aprecia ca "esenta operei lui Sadoveanu sta in dimensionalitate, in granduare". Raportat la curentele literare, Mihail Sadoveanu a fost caracterizat de critica literara drept un realist cu viziune romantica si un romantic care aduce detalii ca un realist, un contemplativ.
25 iunie - Ziua Internationala a navigatorului
Ziua internationala a navigatorului ("Day of the Seafarer") este marcata, in fiecare an, la 25 iunie, tema campaniei din 2023 fiind: Contributia navigatorilor la protejarea mediului marin, "Angajamentul nostru continua" ("MARPOL at 50 - Our commitment goes on"), potrivit site-ului Organizatiei Maritime Internationale (IMO), www.imo.org. Astfel, navigatorii sunt asteptati sa participe cu fotografii de pe mare care sa demonstreze, inca o data, ca mediul marin merita sa fie protejat.
Scriitorul lunii iunie - Mircea Cartarescu, poet, prozator, eseist, critic literar si jurnalist roman
Este unul dintre cei mai premiati si tradusi scriitori romani ai perioadei post-comuniste, publicand peste 30 de volume, traduse in 23 de limbi. In anul 2003 au fost traduse in italiana de catre Bruno Mazzoni doua carti importante ale lui Mircea Cartarescu, sub titlurile Nostalgia si Quando hai bisogno d'amore. Acestea s-au dovedit a fi un adevarat succes. Trilogia Orbitor este probabil cea mai tradusa lucrare a lui Mircea Cartarescu. Toate cele trei volume au fost traduse in neerlandeza pe rand in 2010 (De Wetenden), 2012 (De trofee) si 2015 (Het onmetelijke mausoleum) de catre Jan Willem Bos. [Traducerea acestei carti a fost un mare eveniment, ziarul de referinta olandez NRC Handelsblad publicand chiar si o recenzie ampla pentru aceasta. Tot in limba neerlandeza a fost tradusa si cartea Travesti de catre Jan Willem Bos, la Editura Meulenhoff din Amsterdam, in 1994. De asemenea, Orbitor a fost tradus in doua versiuni: Orbitor, Editura Denoel, Paris, 1999 si Orbitor, Editura Gallimard, 2002 (traducere in limba franceza de Alain Paruit).
Cartarescu este unul dintre numele frecvent mentionate pentru nominalizare la Premiul Nobel pentru literatura, fiind propus oficial, de doua ori, de catre Uniunea Scriitorilor din Romania. Este membru al Uniunii Scriitorilor si al PEN Romania si profesor la Universitatea din Bucuresti.
A fost odata in literatura...
Plecand de la cuvintele lui Nicolae Manolescu care spunea ca in biblioteca sunt in rafturi carti necitite de mult, dar care nu se plictisesc asteptand, biblioteca noastra universitara a creat si un colt de carte "uitata" care asteapta acele maini experte sa le rasfoiasca, sa le citeasca si sa le recomande.
10 mai Ziua Independentei Romaniei
"... voim sa fim independenti, pentru ca voim sa traim viata noastra proprie, pentru ca nu voim sa mai patimim pentru greselile altora, pentru ca voim ca la Gurile Dunarii de Jos sa fim un bulevard contra razboiului." - Mihail Kogalniceanu
Autorii lunii mai
23 aprilie Ziua bibliotecarului in Romania, Ziua Mondiala a cartii
"The only thing you absolutely have to know is the location of the library" - Albert Einstein
Omagieri literare ale lunii aprilie
20 martie - Ziua Internationala a Francofoniei
"Francofonia este o tara vasta, fara frontiere. Este cea a limbii franceze. Este tara din sufletul nostru. Este tara invizibila, spirituala, mentala, morala care este in fiecare dintre voi." (Gilles Vigneule)
8 martie - Femeia: scriitor, personaj, cititor
24 februarie - Iubirea in literatura romana si universalae
21 februarie - Ziua Internationala a Limbii Materne
Ziua Internationala a Limbii Materne este o sarbatoare tinuta anual la 21 februarie in intreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistica si culturala, precum si multilingvism. A fost anuntata de UNESCO pentru prima oara la 17 noiembrie 1999.
Limba materna este cel mai puternic instrument de conservare si dezvoltare a patrimoniului tangibil si intangibil. ONU considera ca toate actiunile ce promoveaza diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul incurajarii diversitatii lingvistice si educatiei multilingve, ci ajuta si la dezvoltarea constiintei traditiilor lingvistice si culturale in intreaga lume si la inspirarea solidaritatii bazata pe intelegere, toleranta si dialog. [https://www.un.org/en/observances/mother-language-day ]
15 ianuarie - Ziua Culturii Nationale
24 ianuarie - Unirea Pricipatelor Romane