0241-626200

Academia Navală "Mircea cel Bătrân"

"Tall Ships Challenge - 2004"

Acest cuvant a fost prezentat de comandorul Pamparau,
cu ocazia zilei navei

       La 17 mai 1939 Nava Scoala "Mircea", zamislita din priceperea si inteligenta inginerilor si lucratorilor germani de la Santierele Navale "Blohm und Voss" din Hamburg, patrundea in apele calme ale portului Constanta, fiind intampinata cu entuziasm de oficialitati militare si civile, de un numeros public.
       Se realiza, astfel, dezideratul ca scoala romaneasca de marina sa aiba o nava scoala cu vele, care sa continue traditia inceputa inca din anul 1882 de Bricul "Mircea".
       Au trecut, iata, 65 de ani de la acel moment si ne bucuram ca "Mircea" si-a capatat in constiinta celor care s-au pregatit la bordu-i, dar si a opiniei publice, un loc binemeritat. As putea fi acuzat de prea mult sentimentalism in acest moment aniversar, dar afirmatiile mele se bazeaza pe fapte concrete, unele dintre ele chiar de data recenta.
       Am putut intalni in aceasta aproape o luna de cand "Mircea" s-a desprins de la cheiul Constantei manifestari de simpatie dintre cele mai diverse, multe dintre ele din partea unor straini, manifestari care demonstreaza ca "Mircea" este o nava deosebita, ce merita apreciata.
       De-a lungul existentei sale "Mircea" a trait momente frumoase, sau mai putin faste, in care uneori chiar existenta sa a fost periclitata, din pacate nu din cauza furtunilor pe mare, pentru care a fost pregatit sa le infrunte, ci din cauza indiferentei si ignorantei celor care erau pusi sa-i hotarasca destinul.
       Desi anii s-au asternut peste "Mircea", desi in ultima vreme s-au construit alte si alte veliere noi, moderne, nava noastra a reusit sa tina pasul cu rigorile tehnice impuse de o navigatie in siguranta, la nivelul anului in care traim si suntem mandri ca si-a probat deja calitatile in confruntari cu marea si cu vantul, a caror forta si tarie le-ati putut dumneavoastra insiva aprecia.
       Ca unul care am deprins primele taine ale marinariei si mi-am petrecut mare parte din cariera de ofiter la bordul acestei nave, pot fi acuzat ca sunt prea sentimental. Va spun ceea ce, dealtfel se stie foarte bine: iubesc aceasta nava, care face parte din existenta mea, am incredere in calitatile ei si va indemn si pe dumneavoastra sa faceti acest lucru.
       Suntem abia la inceputul unei experiente deosebite, asa cum "Mircea" a mai trait doar in urma cu 28 de ani: traversarea Oceanului Atlantic, vizitarea Statelor Unite ale Americii, a Canadei si participarea la competitii nautice internationale. In lista navelor participante, asa cum a fost ea furnizata de organizatori, intalnim nume vechi, nave surori ale lui "Mircea", precum "Eagle" si "Sagres", dar si nave noi, construite in ultimii cinci ani. Multe marine militare, multe scoli navale au achizitionat astfel de veliere, ceea ce dovedeste ca, in pofida tuturor minunilor tehnicii, navigatia cu vele ramane o forma de navigatie nobila si de actualitate.
       Sunt convins ca, animati de spiritul competitiei si de sentimente de atasament fata de "Mircea" si fata de pavilionul national, va veti comporta cu totii astfel incat aceasta nava sa fie apreciata peste tot acolo unde vom merge.
 
Prima pagina
Ultima actualizare: 10 Martie 2009