Corespondente de pe N.S. "Mircea"
Soci, 17 mai 2014
NS Mircea - cel mai longeviv ambasador al Romaniei
Sambata 17 mai, nava scoala Mircea a aniversat 75 de ani de la intrarea in serviciul Fortelor Navale Romane. Asa cum ii sade bine unui velier, momentul aniversar a gasit legendara nava la Sochi, angrenata in Regata Marii Negre.
La bordul navei a avut loc un scurt ceremonial militar, in timpul caruia au fost citite mesaje, un istoric al navei si au fost prezentate importanta acestui legendar velier la dezvoltarea atator generatii de marinari si la dezvoltarea astfel a marinei romane.
Contraamiral de flotila prof.univ.dr.ing. Vergil Chitac, rectorul Academiei Navale "Mircea cele Batran": "Aduc un inalt omagiu tuturor comandantilor si echipajelor navei scoala "Mircea" care prin dragostea lor fata de nava, prin darnicia si profesionalismul lor au insuflat tuturor cadetilor dragostea fata de mare si marina. As vrea ca aceasta distinsa doamna a marinei, NS "Mircea", sa prinda centenarul."
Prin escalele pe care le-a facut de-a lungul timpului, prin numarul de oameni care i-au calcat puntea in cei 75 de ani, nava scoala "Mircea" este cel mai longeviv ambasador al Romaniei.
Comandor Gabriel Moise, comandantul navei scoala "Mircea": "De 75 de ani, nava scoala Mircea reprezinta cu mandrie pavilionul romanesc, scoala romaneasca de marina si Romania. Nava scoala "Mircea" ii invata pe cadeti secretele meseriei de marinari, sa foloseasca fortele naturii in navigatia cu vele, sa lucreze in echipa,sa aiba un puternic autocontrol si sa ia decizii...intr-o secunda."
Dupa zilele frumoase de escala in orasul ultimei olimpiade de iarna, Sochi, nava scoala Mircea a plecat duminica, 18 mai, spre Constanta, in ultima cursa din cadrul Regatei Marii Negre, pregatita sa lupte din nou cu valurile si vanturile potrivnice, pe care prin maiestria comandantului, prin pasiunea echipajului si prin daruirea cadetilor, sa le transforme in valuri si vanturi favorabile.
Contraamiral de flotila prof.univ.dr.ing. Vergil Chitac, rectorul Academiei Navale "Mircea cele Batran": "Sper sa avem un loc pe podium. Depinde mult de vant. Fiecare nava are anumite caracteristici si fiecarei nave i s-ar potrivi o anumita configuratie a vantului. Vom gandi cea mai buna tactica pentru cursa."
Comandor Gabriel Moise, comandantul navei scoala "Mircea": "Exista o serie de caracteristici tehnice ale fiecarui velier pe care fiecare comandant si fiecare echipaj va trebui sa le foloseasca drept atuu, dar si vantul va avea un rol determinant. Sunt convins ca alaturi de cunostintele noastre, alaturi de forta si puterea vantuluui vom incerca sa facem o figura frumoasa."
Soci, 16 mai 2014
Nava Scoala "Mircea" – cea mai buna nava la clasa A din Regata Marii Negre
Escala Navei Scoala "Mircea" in portul Sochi, in perioada 13-17 mai, a fost de departe cea mai spectaculoasa din timpul acestei participari la Regata Marii Negre. Intr-un oras in care in multe din constructiile aparute pentru Olimpiada de iarna, inca miroase a var, intr-un oras in care prin contrast cu precedentul, hotelurile de peste 20 de etaje – la care cu greu vezi o lumina aprinsa seara - tin locul monumentelor din Novorossiysk, intr-un oras in care insa vorbitorii de engleza sunt dificil de gasit, intr-un oras in care la gara feroviara si la gara maritima, masurile de securitate si accesul se fac identic cu cel de la un aeroport, marinarii de pe legendarul Mircea au venit sa faca diplomatie navala la nivel inalt, sa reprezinte scoala militara de marina romaneasca si Fortele Navale, sa castige premiile la concursurile sportive, sa promoveze navigatia cu vele si sa-si reintalneasca prietenii, marinarii de pe celelalte nave aflate in concurs.
La Sochi, NS "Mircea" a ramas singura nava militara din competitie, simpaticii si pitorestii marinari pakistanezi de pe nava "Rah Naward" fiind nevoiti sa se retraga din competitie si sa paraseasca Marea Neagra in conformitate cu Conventia de la Montreaux. Deci ambitia fiecaruia de la bord de a arata ca suntem cei mai buni, au fost parca mai mari ca oricand.
Si tot aici, echipajul NS "Mircea" s-a completat cu Denisa Morariu si Liviu Dochita, de la emisiunea "In premiera" de la Antena 3, primii jurnalisti civili care au participat la o misiune externa a Fortelor Navale si au mediatizat activitatea desfasurata de marinarii de pe fregata Regele Ferdinand la operatia EU NAVFOR ATALANTA 2012 si care vor fi alaturi de cadetii de pe "Mircea" pentru a descoperi si releva apoi, povesti din interiorul navei.
Miercuri 14 mai, a avut loc deschiderea oficiala a activitatilor desfasurate in ultima capitala a olimpismului mondial. Primarul orasului Sochi, a multumit echipajelor navelor participante la regata, a readus in atentie faptul ca marinarii lucreaza impreuna si a prezentat faptul ca Sochi este capitala sportului mondial prin organizarea Jocurilor Olimpice si Paralimpice iar acum este una din gazdele SCF Black Sea Tall Ship Regatta 2014. Pakhomov Anatoliy Nikolaevich impreuna cu Robin Snouck Hurgronje, Directorul cursei din partea Sail Training International au inaugurat "orasul maritim", o zona de pe faleza orasului dedicata acestui eveniment.
Chiar daca nava s-a aflat in port, pregatirea cadetilor a continuat cu antrenamente de urcare in arborada, cu lucrari de matelotaj si chiar cu lucrari de control la disciplinele de practica.
Joi a fost ziua cea mai obositoare pentru cadetii de la bord. De dimineata s-au desfasurat competitiile sportive. Probele au fost din nou modificate iar echipajele navelor participante s-au intrecut la minifotbal, basket, parama si skandenberg, ridicare de greutati. Cadetii de la bordul NS "Mircea", alaturi de SGP de la bord s-au ridicat din nou la inaltimea asteptarilor si au ocupat locul I la minifotbal, locul I la skandenberg si locul III la parama.
Locotenent-colonelul Lucian Popa, Academia Navala "Mircea cel Batran":
"Prin victoriile de astazi, am dovedit din nou spiritul de luptatori ai marinarilor de pe Mircea, fie ca a fost vorba de SGP de la bordul navei care au fost in echipa de minifotbal, sau de elevii si studentii angrenati in celelalte competitii sportive. «Mircea» creaza oameni puternici si am incercat sa ne ridicam la inaltimea asteptarilor pe care comanda marsului si a navei au avut-o de la noi. Am fost investiti cu incredere si cred ca prin numarul de cupe si medalii obtinute, ne-am ridicat la nivelul asteptarilor. N-a fost o competitie usoara, ba chiar, uneori, a fost destul de greu. La minifotbal de exemplu, celelalte echipe erau alarmate de jocul nostru si au schimbat strategile si chiar parte din echipe, astfel incat victoria din finala obtinuta la limita (3-2) impotriva echipei de pe Kruzenstern, a fost cu atat mai placuta pentru noi. Cadetii de la bord invata prin sport sa-si cunoasca limitele, sa-si infranga temerile si sa-si dezvolte spiritul de invingator. A fost frumos sa putem participa la aceste competitii, a fost insa si mai frumos ca am reusit sa obtinem si rezultate bune. Prin aceste rezultate, am demonstrat ca scoala romaneasca de marina – fie ca este vorba de ANMB sau SMMMFN – formeaza pe langa specialisti pentru Fortele Navale si caractere puternice, luptatori si invingatori, oameni pe care Marina se va baza."
Tot joi a avut loc parada echipajelor prin orasul Sochi. Pe un traseu delimitat cadetii de pe NS Mircea condusi de contraamiralul de flotila prof.univ.dr.ing. Vergil Chitac, rectorul ANMB si de comandorul Gabriel Moise au fost aplaudati de locuitorii din Sochi. Showul organizatorilor pe cei aproape 3 km de mars s-a ridicat la nivelul asteptarilor, iar valurile facute de cadetii de pe "Mircea", ca si salutul locuitorilor de pe intreg traseul de deplasare au fost gustate de public.
Festivitatea de premiere a castigatorilor competitiilor sportive si de acordare a altor premii, a inceput cu o intarziere de aproape o ora fata de ora stabilita. La festivitate a participat in primele 10-15 de minute si presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin. Presedintele Putin a premiat cea mai mica nava participanta – Akela si nava care a parcurs distanta cea mai mare din portul de baza.
Vladimir Putin:
"In acest an o parte din cele mai mari nave care navigheaza in lume au vizitat porturile de la Marea Neagra din Novorossiysk si Soci. Aceasta este o mare onoare si placere. Sunt bucuros sa urez bun venit marinarilor, oamenilor curajosi care isi dedica viata lor marii. Astazi vom premia, vom onora, cele mai bune nave si echipaje. Urez tuturor succes in drumul spre Constanta. "
Si, dupa premierea castigatorilor competitiilor sportive de catre Pakhomov Anatoliy Nikolaevich, primarul orasului Novorossiysk, au urmat premiile acordate celei mai frumoase nave si celui mai bun echipaj din competitie. Spre mandria noastra, si la clasa A, si la clasele B,C,D, primul loc au fost castigat de navele romanesti, Mircea si respectiv, Adornate.
Astfel, NS "Mircea", a primit poate, cel mai frumos cadou in ajunul aniversarii sale: premiul pentru cea mai frumoasa nava si cel mai bun echipaj din cadrul Regatei Marii Negre.
Intr-o perioada in care cele doua veliere romanesti participante la Regata Marii Negre – ambele avand cadeti sau absolventi ai ANMB si SMMMFN in echipaje – sunt declarate cele mai bune nave la clasa lor, iar unul din decanii ANMB obtine titlul de "Omul anului 2013" pe Armata Romaniei, la sectiunea Invatamant, Scoala Romaneasca de invatamant militar de marina, primeste astfel inca o recunoastere a valorii sale.
Nava scoala "Mircea" continua sa fie ambasadorul Fortelor Navale si al Romaniei, pe acest mal al Marii Negre, adunand si la bord numerosi curiosi dornici sa paseasca pe unul din velierele legendare aflate in competitie.
In acest moment, nava se pregateste sa aniverseze 75 de ani de la intrarea in serviciu si sa se claseze apoi pe podium in cursa Sochi-Constanta.
Soci, 13 mai 2014
NS "Mircea" modeleaza tehnicienii de maine ai marinei
Dupa cum stiti la bordul NS "Mircea", alaturi de studentii anului II de la Academia Navala "Mircea cel Batran" executa stagiul de practica si elevii de anul I de la Scoala Militara de Maistri Militari a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu".
Cei 32 de viitori tehnicieni ai Fortelor Navale, aflati sub comanda capitan-comandorului Bogdan Aur, sunt de la specialitatile timonier si tehnica de navigatie navala, artilerie navala si antiaeriana, arme sub apa si motoare si masini navale.
Dupa ce in cadrul scolii au parcurs modulele teoretice din cadrul programei analitice, la bordul legendarului velier romanesc, cei 32 de viitori maistri militari de marina, printre care si doua fete, trebuie sa se se familiarizeze cu tehnica aflata la bord, cu folosirea corecta a mijloacelor si materialelor de vitalitate si salvare-avarii, sa invete procedurile de cautare a supravietuitorilor pe mare si metodele de acordare a asistentei unui nave aflate in pericol dar sa stie sa completeze si principalele documente de lucru de la bordul navei - jurnalele de schela, de bord si jurnalul de masini. Un rol deosebit se pune in aceasta perioada pe identificarea principalelor elemente constructive ale osaturii navei si pe diferentierea si clasificarea aparaturii specifice de navigatie aflata la bord.
Si pentru ca totusi, cei 32 de viitori maistri militari de marina au sansa executarii stagiului de practica la bordul NS "Mircea", cunoasterea regulilor de lucru cu paramele, greementul navei, manevra ambarcatiunilor cu vele, lucrul in arborada si lucrarile de matelotaj, sunt alte domenii importante ale stagiului de practica.
La toate sedintele practice, elevii de la Scoala Militara de Maistri Militari a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu" sunt sprijiniti atat de comanda navei cat si de maistrii militari aflati la bord, cu care peste numai un an pot deveni colegi de activitate. Tinand cont de acest aspect, interesul ca stagiul de practica sa fie valorificat cat mai bine este de ambele parti, la fel ca si interesul acordat tuturor temelor incluse in pragrama analitica a practicii.
Capitan-comandorul Bogdan Aur: "Acest stagiu de practica este foarte important pentru noi, pentru ca se desfasoara in cadrul primei Regate a Marii Negre si are loc in anul in care "NS Mircea" implineste 75 de ani. Cei 32 de elevi ai Scolii Militare de Maistri Militari a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu", sunt constienti de faptul ca trebuie sa se ridice la nivelul atator generatii de maistri militari instruiti la bordul acestui velier. In cei 75 de ani, la bordul navei s-au instruit marinari destoinici, adevarati profesionisti, s-au format caractere puternice care au infruntat vanturile si valurile marilor si oceanelor lumii. Seriozitatea pe care o manifesta acum in stagiu, lucrul in echipa pe care il invata la bordul navei, ii va ajuta foarte mult in cariera aleasa. Scoala Militara de Maistri Militari a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu" formeaza tehnicienii de care marina are nevoie."
Novorossiysk, 11 mai
Jurnal de mars intr-un oras in care istoria este religie
Dupa ce conditiile meteo nu au mai permis navigatia cu vele in siguranta, iar cursa Varna-Novorossiysk, a fost oprita cu 24 de ore inaintea finalului initial, Nava Scoala "Mircea" a acostat in portul Novorossiysk pe 8 mai.
Programul din port a fost unul similar cu cel din Varna, STI organizand activitatile standard: deschiderea oficiala a manifestarilor din acest oras, parada echipajelor, jocurile sportive, vizitele la obiectivele turistice din zona si petrecerea echipajelor.
Deschiderea oficiala a activitatilor derulate in cadrul regatei pe timpul stationarii in Novorossiysk, din ziua de 9 mai, a fost precedata de parada organizata cu ocazia Zilei Victoriei, o zi foarte importanta pentru istoria Rusiei din Al Doilea Razboi Mondial. Intr-un oras in care numarul monumentelor (vizibile) dedicate celui de-al Doilea Razboi Mondial este cu mult mai mare decat al bisericilor, istoria fiind parca ridicata la rang de religie, toata acea desfasurare de forte si mai ales masa de oameni care a sarbatorit aceasta zi pe strada alaturi de armata, a fost impresionanta. Dupa parada militara, parca la un semn nevazut, toti acesti locuitori au migrat catre port, acolo unde erau acostate velierele participante la regata. Conform estimarilor oficiale au fost 100.000 de vizitatori in prima zi.
Deschiderea oficiala a activitatilor organizate de STI impreuna cu sponsorii si autoritatile locale, s-a desfasurat foarte aproape de locul de stationare al NS "Mircea". In discursul sau, primarul orasului Novorossiysk, Vladimir Sinyagovskiy, a salutat initiativa STI de a organiza aceasta regata si a multumit navelor participante pentru efortul depus pe timpul primei curse a regatei. Seara, a fost organizat ca si la Varna, un spectacol, de muzica corala si muzica pop, de aceasta data, in care am fost uimit sa vad bucuria oamenilor - probabil, multi dintre ei, participanti si la parada de dimineata - de a se reintalni, de a se bucura de spectacolul vizual oferit de veliere, de a fredona melodiile lor cunoscute si de a admira impreuna focurile de artificii.
Sambata 10 mai, la fost o zi dedicata sporturilor de echipa, pentru ca asemeni navigatiei cu vele, care nu se poate face individual si competitiile sportive organizate de STI, au fost unele de echipa.
Loturile romanesti, antrenate de locotenent-colonelul Lucian Popa si capitan-comandorul Bogdan Aur, au fost din nou la inaltime si s-au clasat pe podium la fotbal - locul I (probabil ca dupa experienta de la Varna cand am avut doua echipe inscrise si au jucat finala impreuna, organizatorii au decis ca fiecare nava sa nu aiba decat o singura echipa inscrisa in competitie - dar locul III a fost tot romanesc, al echipei de pe Adornate); baschet, locul II si volei, locul II. Curios a fost faptul ca organizatorii nu au mai inclus in program probele de vasle, unde schimbasem echipele si ne asteptam la rezultate mai bune decat la Varna.
Dupa amiaza, a fost organizata parada echipajelor, un spectacol de muzica de fanfara, de culoare, de decenta, de bucurie si de PR. Cadetii de pe NS "Mircea", mai numerosi ca la Varna, au lasat o impresie frumoasa, prin tinuta, prin decenta, prin bucuria de a participa la acest spectacol generat de sporturile cu vele. Pentru ca, ne-am aflat aici, sa promovam sportul cu vele, munca de echipa si faptul ca marea ne invata sa lucram impreuna. La festivitatea de premiere, NS "Mircea" a primit premiul pentru "nava care a avut cea mai buna contributie la activitatile sportive".
Petrecerea echipajelor, desfasurata in aer liber, a aratat o data in plus ca studentii si elevii romani stiu sa se comporte bine si sa se distreze. "Crew party" a mai aratat faptul ca atunci cand navigatia este religia fiecaruia dintre cadetii ambarcati pe velierele participante la regata, barierele de comunicare dispar, iar muzica, voia buna si pasiunea pentru mare, devin subiectele pe care le-au abordat studentii si la care s-au raportat toti cand a fost vorba de petrecerea unor momente placute impreuna.
Au fost multi locuitori ai orasului interesati sa vada nava, au fost multi cei care au dorit sa isi faca o fotografie cu NS "Mircea", astfel incat caldura de afara (in medie 23-26 grade) nu i-a impiedicat sa-si astepte rabdatori la coada, locul pentru a pasi pe puntea legendarului velier romanesc. Nu trebuie uitata nici presa acreditata pentru regata, care a vizitat nava si a realizat o serie de interviuri la bord.
Dupa cateva zile interesante petrecute la Novorossiysk, cadetii si echipajul NS "Mircea" au parasit acest port in aplauzele locuitorilor si a oficialitatilor prezente atat pe cheu, cat si de-a lungul golfului care adaposteste portul si unde s-a desfasurat parada velierelor. Urmeaza 2 zile de mars si repozitionarea flotei de veliere la Soci, acolo de unde se va pleca pe 18 mai, in cea de-a doua cursa a Regatei Marii Negre, Soci-Constanta.
Novorossisk, 8 mai 2014
Sambata, 3 mai, Nava Scoala "Mircea" a parasit portul Varna, pentru prima cursa a regatei. Plecarea din portul Varna a fost facuta cu cadetii la front pe vergi, salutand si multumind in acest mod locuitorilor cochetului oras bulgaresc, dupa cele patru zile de stationare. Printre nu putinii romani care ne-au aplaudat la plecare s-a aflat si fotbalistul Cosmin Moti.
Startul cursei a fost precedat de defilarea velierelor prin fata navei comandant a paradei, Capitan Dimitri Dobrev, nava la bordul careia s-au aflat oficialitatile bulgare si ale STI. Era ora 16 cand oficialul cursei a anuntat startul pentru prima etapa a regatei Varna - Novorossiysk, 438 Mm. Zgomotul motorului a fost inlocuit de comenzile de lasare a velelor, iar studentii si elevii si-au intrat in roluri.
"Mircea" modeleaza caractere si ii obisnuieste pe tineri, elevi si studenti deopotriva, sa lucreze in echipa. Vantul n-a fost prielnic in primele 16 de ore astfel incat, cu toata strategia aleasa de comandantul navei, comandorul Gabriel Moise, n-am parcurs prea mult din traseul stabilit.
Prima seara petrecuta pe mare, doar cu vele, a fost una speciala pentru fiecare dintre cei prezenti la bord. Pe o mare mai mult calma decat agitata, cu luminile aprinse la catarg, cu studentii aplecati la masa de lucru instalata in fata comenzii de navigatie, cu elevii facand carturi la timona, cu studentii straini in servicii, cadetii repartizati in carturi au executat servicii, au urcat in arborada, au facut cursuri si mai ales au reusit sa lucreze impreuna pe o nava unde echipa castiga in fata individualitatilor. Dupa prima noapte de navigatie cu vele la bordul lui Mircea, timp in care am navigat printre amintiri, situatia meteo s-a schimbat a doua zi si vantul a permis deplasarea navei spre nord-est, depasind cu bine capul Kaliacra. Valurile si hula au creat insa primele probleme in cadrul celor familiarizati mai putin cu rigorile marii, care au suportat cu greu balansul navei. Cu dese bratari si schimbari de directie, pentru a utiliza la maxim forta vantului nava a serpuit parca in cautarea unei trase ideale.
Disconfortul resimtit la bord s-a redus considerabil dupa doua zile, dar nu pentru mult timp. Tot marti, punctul de trecere obligatoriu stabilit de organizatori ne-a adus sa vedem apusul de soare la 16 Mm de tarmul Crimeii. Miercuri amplitudinea miscarilor a fost din nou una mare, cadetii mentinandu-si cu dificultate echilibrul pe punte. Ganditi-va la un mountain- rousse aflat pe prima portiune ascendenta. Mai puteti face ceva atunci decat sa fiti concentrati la ce va urma?
Cam asa au fost cadetii de la bordul NS Mircea, cu mentiunea ca acestia, pe o mare deloc prietenoasa, a trebuit nu numai sa-si mentina echilibrul, dar si sa execute carturile, observarea prova si pupa, sa parcurga tematica stabilita de instructori, sa execute lucrari de matelotaj sau diferite activitati specifice vietii la nava.
Si...s-au descurcat. Mai stand pe burta si lucrand la noduri marinaresti sau la temele de curs, mai intinsi pe spate incercand sa foloseasca sextantul, mai tinandu-se bine de parame pentru a nu se dezechilibra cand urmareau o tinta navala sau citeau un relevment, elevii anului I din Scoala Militara de Maistri Militari "Amiral Ion Murgescu" si studentii anului II ai Academiei Navale "Mircea cel Batran" si-au demonstrat taria de caracter, curajul, hotararea si dorinta de a reusi.
Combinand curajul acestor tineri invingatori aflati la bord cu priceperea echipajului si maiestria comandantului navei, cu sfaturile si strategiile comandantului marsului, rezultatul a fost clasarea pe un onorant loc 3 la finalul primei etape a cursei, dupa doua veliere rusesti pe care le-am vazut la startul de la Varna, le-am mai topat pozitiile in prima zi si apoi le-am reintalnit la Novorossiysk, dupa ce parca au adunat tot vantul din Marea Neagra, in zona lor de navigatie.
"Bravo Mircea!", a fost si mesajul transmis tuturor membrilor echipajului de catre comandorul Gabriel Moise, comandantul navei.
Cu o cursa terminata cu 24 de ore mai devreme, prin decizia conducerii cursei, NS Mircea a acostat in portul Novorossiysk joi, 8 mai. Urmeaza un program similar cu cel desfasurat la Varna, cu mentiunea ca deschiderea oficiala de maine se va suprapune ca zi, cu Ziua Victoriei, o sarbatoare nationala.
Cu alte amanunte, voi reveni pe parcursul stationarii in Novorossiysk.
Varna, 2 mai: Presedintele Bulgariei la Varna
Vineri, 2 mai, Presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev a vizitat Portul Varna. El s-a intalnit cu organizatorii regatei dar si cu delegatiile navelor participante la prima competitie nautica de o asemenea anvergura, organizata in Marea Neagra.
Delegatia Navei Scoala "Mircea" a fost formata din contraamiralul de flotila prof.univ.Dr.ing. Vergil Chitac, rectorul Academiei Navale "Mircea cel Batran" si comandant al marsului si comandorul Gabriel Moise, comandantul navei.
Presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev l-a felicitat pe rectorul academiei pentru participarea la regata, pentru colaborarea pe care o are cu Academia Navala "Nikola Vaptsarov" din Varna si pentru modul in care promoveaza profesia de marinar.
In finalul vizitei, presedintele Rosen Plevneliev a urcat la bordul velierul bulgaresc "Kaliakra", ultimul moment oficial al stationarii navelor in portul Varna. Seara, organizatorii au oferit un spectaculos foc de artificii.
Sambata, 3 mai, Nava Scoala "Mircea" a parasit portul Varna, intrand in prima cursa a regatei.
Contraamiralul de flotila prof.univ.Dr.ing. Vergil Chitac, rectorul Academiei Navale "Mircea cel Batran": "Cred ca vom scrie inca o pagina in istoria marinei romane, ca un triumf asupra vremurilor care nu intotdeauna au fost potrivnice si ca un omagiu adus marinarilor romani."
Ne revedem la Novorossiysk cu alte informatii despre viata la bordul velierului romanesc
Varna, 2 mai: "NS Mircea" - ambasadorul roman din Varna
Regata Marii Negre 2014 reprezinta, dincolo de competitia sportiva in sine, un eveniment de promovare a profesiei de marinar, a bucuriei de a experimenta viata la bordul unui velier si un eveniment de vizibilitate maxima a navelor si a tarilor participante.
Nava Scoala "Mircea" a fost singurul reprezentant militar si ambasador al Romaniei acreditat in Portul Varna, responsabilitate de care s-a achitat, ca de obicei, mai mult decat onorabil. Mii de turisti, fie ca au fost locuitori din Varna, din imprejurimi sau romani veniti in Bulgaria in weekend-ul prelungit de 1 mai s-au asezat rabdatori la coada pentru a vizita velierul romanesc. Iar nava romaneasca, fanion al traditiilor marinaresti, cea pe care redescoperim in fiecare zi perioada romantica a navigatiei, nu i-a dezamagit.
Cu un sistem de ghizi organizat riguros, cu elevi si studenti cunoscatori ai limbii engleze, cu studentii bulgari ghidand grupurile in care nu existau vorbitori de engleza, Nava Scoala "Mircea" s-a ridicat inca o data la nivelul asteptarilor celor care au vizitat-o.
La 75 de ani de la intrarea in serviciul Fortelor Navale Romane, NS "Mircea", ramane simbolul cel mai cunoscut al marinei si poate al Romaniei, peste hotare.
Comandorul Gabriel Moise, comandantul NS "Mircea": "Tot timpul "Mircea" a fost un ambasador al Romaniei. Noi asta facem, diplomatie navala la un nivel ridicat. Reprezentam Academia, Fortele Navale si Romania. Faptul ca exista un numar ridicat de vizitatori inseamna ca Nava Scoala Mircea este bine cunoscuta."
Varna, 1 mai 2014: Parada echipajelor
Chiar daca s-a desfasurat in a doua zi de stationare in Varna, punctul culminant al acestei perioade a fost parada echipajelor. Condusa de primarul orasului Varna, parada a fost un spectacol de imaginatie, costume si culoare, un spectacol prin care fiecare a vrut sa atraga atentia asupra lui si asupra ideii de promovare a sporturilor nautice cu vele, ca mijloc de dezvoltare a personalitatii, curajului si a profesiei de marinar.
Purtand cu mandrie drapelul tricolor si pancarda cu Mircea, cadetii romani au atras atentia prin "Marsul marinei", prin scandarile cu Romania si prin bucuria manifestata pe tot traseul.
Castigatorii neoficiali ai acestei parade au fost poate marinarii pakistanezi, care au creat un adevarat show prin combinatia dintre tinuta militara si tinutele specifice tarii lor, prin bucuria pe care au exprimat-o la fiecare pas si prin momentele artistice cu care au presarat parada.
Parada s-a incheiat in centrul orasului Varna prin premierea sportivilor si a navelor participante.
Seara a fost organizata o petrecere a echipajelor, la care au participat toti cadetii de la bordul navelor. A fost o intalnire de socializare si de cunoastere reciproca a cadetilor, dar si un moment de relaxare si buna dispozitie inainte de participarea la cursa.
Varna, 1 mai 2014: Start in probele sportive
Ziua de 1 mai a fost dedicata intrecerilor sportive intre echipajele inscrise in competitie. Probele de concurs au cuprins fotbal si volei pe plaja, inot, tras la parama, sporturi nautice cu rame.
Soare, galerii, inversunare, spirit de echipa sau dimpotriva, dorinta de a se evidentia individual, indicatii ale antrenorilor, o paleta coloristica interesanta a echipamentelor sportive si fair-play. Cam acestea au fost ingredientele acestei dimineti, in care indiferent de locul obtinut la final, toti au avut de castigat.
Intrecerile au fost deosebit de incrancenate si spectaculoase, echipele romanesti obtinand locurile I si II la competitia de fotbal pe plaja si locul I la trasul la parama.
Echipa de fotbal care a castigat competitia a fost invitata apoi sa joace un meci demonstrativ de fotbal pe plaja cu echipa orasului, meci pe care marinarii de pe Mircea l-au castigat.
Premierea castigatorilor a fost facuta dupa-amiaza, pe o scena amplasata in centrul orasului, in aplauzele locuitorilor si turistilor aflati in Varna.
Varna, 30 aprilie: Start in Regata Marii Negre
Prima Regata a Marii Negre organizata de Sail Training International reuneste la start un numar de 17 nave din 9 state (Romania, Bulgaria, Malta, Marea Britanie, Pakistan, Rusia, Spania, Turcia si Ucraina), din care 9 sunt veliere de clasa A; in concurs sunt inscrise 2 nave militare - NS Mircea si Rah Naward din Pakistan - si 15 nave civile. Lungimea totala a navelor este de aproximativ 1799 m, echivalentul a 10 terenuri de fotbal, insiruite. La bordul acestora sunt 440 marinari profesionisti si peste 880 de cadeti.
Regata Marii Negre promoveaza navigatia cu vele ca sursa de educatie, cultura, traditie, aventura si dezvoltare personala. Competitia se desfasoara sub patronajul Presedintilor Romaniei, Traian Basescu, al Bulgariei, Rosen Plevneliev si al Federatiei Ruse, Vladimir Putin. Acesta din urma a transmis participantilor la regata, un mesaj in care mentiona printre altele:
"Cu fiecare an ce trece, acest proiect creativ si cu adevarat frumos atrage un numar mai mare de tineri talentati, energici si motivati, care au ales sa-si faca din navigatie o profesie. Este foarte important, desigur, ca lucrati impreuna cu prietenii si colegii din alte tari si ca tinerii marinari de azi vor stabili o baza solida pentru o viitoare cooperare pe intinderile marii".
Startul competitiei va fi dat pe 3 mai, pe 9 mai navele vor ajunge in portul rus Novorossyisk, iar in perioada 12-14 mai va avea loc croaziera de repozitionare a velierelor, de la Novorossiysk la Soci. Pe 18 mai, cu plecare din portul Soci, va incepe cursa finala a velierelor participante, sosirea urmand sa aiba loc la Constanta, pe 24 mai. Festivitatile prilejuite de incheierea regatei vor avea loc in perioada 24-27 mai in Constanta. Cu acest prilej se va sarbatori si implinirea a 75 de ani de la intrarea Navei-Scoala "Mircea" in serviciul Fortelor Navale Romane.
Comandorul Gabriel Moise, comandantul NS "Mircea":
"O regata nu reprezinta un concurs de Formula 1. Este o intalnire a scolilor navale ale caror veliere le reprezinta, este o oportunitate pentru cadetii aflati la bord sa cunoasca si alte nave, alte veliere. Este foarte important pentru cadeti sa participe la aceasta regata. Tot timpul a fost o mandrie sa fiu comandantul acestei nave. Abia astept sa ne revedem toti comandantii navei Scoala Mircea si alaturi de ceilalti comandanti sa sarbatorim cei 75 de ani ai navei."
Deschiderea oficiala a Regatei s-a desfasurat in incinta portului Varna, in mijlocul zonei de agrement stabilita de organizatori. Ca si dimineata insa, vremea ne-a dat batai de cap, ploaia facandu-si aparitia in forta, la mijlocul festivitatii de deschidere, ducandu-ne mai mult spre ideea ca ne apropiem de toamna decat de vara.
Regata Marii Negre a fost deschisa de Rumyana Neykova, campioana olimpica la canotaj si de Ivan Nikolaev Portnih, primarul orasului Varna. Ei au transmis mesaje de felicitare echipajelor inscrise in competitie, si-au exprimat bucuria ca orasul Varna a fost ales ca punct de plecare in concurs si le-au urat succes tuturor.
Seara a avut loc intalnirea comandantilor navelor, unde comandorul Gabriel Moise a avut un rol important stabilit de organizatori. "La cocktail-ul comandantilor, am fost ales de reprezentantii STI ca fiind comandantul care a adresat un mesaj autoritatilor locale din Varna; mi s-a spus ca sunt comandantul cu cea mai mare experienta la bordul unui velier. Am fost onorat ca am vorbit eu. Mesajul meu a fost acela ca, regata organizata in premiera in Marea Neagra, reprezinta un eveniment de socializare, o armonizare a scolilor navale din toata lumea, o bucurie de a naviga impreuna si de a promova navigatia cu vele."
Varna, 30 aprilie: Vizita la Academia Navala
Prima zi in Varna ne-a intampinat cu o vreme mohorata si ploioasa.
Gazdele noastre au inclus in programul de pana la deschiderea regatei,
o vizita la Academia Navala "Nikola Vaptsarov" din Varna, una dintre institutiile cu care
Academia Navala "Mircea cel Batran" colaboreaza in cadrul subprogramului sectorial Erasmus si nu numai.
In cadrul vizitei ne-au atras atentia trei aspecte pozitive.
In primul rand, diploma dubla pe care o obtin absolventii institutiei militare - o diploma militara,
in specializarea absolvita si inca o diploma, in aceeasi specializare, dar
eliberata de Ministerul Invatamantului, deci o diploma civila. Un alt aspect interesant este dat de specializarile in care se pregatesc studentii militari, pe trei domenii principale: navigatie, motoare si instalatii electrice si radioelectronica navala. In al treilea rand, in cadrul academiei, se desfasoara cursurile de nivel si de fapt orice curs necesar promovarii pe o functie in cariera. Pentru studenti a reprezentat un prilej de a vedea ce si cum invata altii si nu in ultimul rand o ocazie de a se reintalni cu colegii bulgari, care s-au pregatit in Romania.
Constanta, 29 aprilie: Un mars pe valurile nemuririi
In anul in care implineste 75 de ani de la intrarea in serviciul Fortelor Navale Romane, Nava Scoala "Mircea" a plecat marti, 29 aprilie, intr-un nou mars de instructie si reprezentare. De aceasta data, vesnic tanarul si parca neschimbatul velier romanesc participa in perioada 30 aprilie-27 mai la SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014, prima regata organizata de Sail Training International (STI) in Marea Neagra.
Regata, la care Romania este reprezentata alaturi de NS Mircea, de velierul Adornate, cuprinde doua curse. Prima va avea startul pe 3 mai de la Varna spre portul rus Novorossyisk, iar a doua cursa se va desfasura intre Sochi si Constanta. La start s-au inscris 17 veliere din 9 tari, din care 9 sunt din clasa regina, clasa A, fiind prezente pentru prima data impreuna la o regata, patru nave istorice, clasa A din Rusia.
Comandorul Gabriel Moise, comandantul NS "Mircea": "Regata Marii Negre este un proiect personal, un proiect al Navei Scoala "Mircea". Este un proiect demarat acum patru ani, in colaborare cu Sail Training International. Proiectul nu s-ar fi putut dezvolta daca n-am fi reusit sa atragem langa noi parteneri pasionati de sportul cu vele."
La ceremonialul de plecare a navei din Constanta, au fost prezenti contraamiralul dr. Alexandru Mirsu, seful Statului Major al Fortelor Navale, cadre militare in activitate, rezerva si retragere, rude si prieteni ai cadetilor ambarcati la bord. Continuand traditia de internationalizare a marsurilor si in acest an la bordul navei se afla cadeti din Bulgaria, Turcia si Polonia. Marsul din acest an readuce jurnalisti civili la bordul unei nave a Fortelor Navale, intr-o misiune internationala; startul a fost dat in 2012, la operatia EU NAVFOR ATALANTA, prin prezenta a trei jurnalisti civili la bord, in acest an urmand sa participe la bordul lui NS "Mircea", etapizat, un numar de opt jurnalisti. Printre acestia se va afla si aceeasi echipa de jurnalisti de la emisiunea "In Premiera", care a deschis acest drum al presei civile la bordul unei nave militare aflate intr-o misiune internationala, in anul 2012.
In mesajul sau, seful Statului Major al Fortelor Navale a apreciat organizarea acestei regate in Marea Neagra, participarea cadetilor straini si i-a indemnat pe studentii si elevii aflati la bord sa invete cat mai mult in aceasta perioada de practica. De asemenea, amintindu-le cadetilor faptul ca vor vizita porturi straine, le-a transmis: "Fiti demni, fiti adevarati ambasadori ai Academiei Navale, ai Fortelor Navale, ai Romaniei acolo unde veti merge."
Nava Scoala "Mircea" este comandata de comandorul Gabriel Moise, iar comandantul acestui mars este contraamiralul de flotila prof.univ.dr.ing. Vergil Chitac, rectorul Academiei Navale "Mircea cel Batran". Acesta a declarat la plecare: "Cele doua veliere romanesti incep astazi o calatorie pe mare, participand la Regata Marii Negre. Este pentru prima data cand acest eveniment nautic are loc si in Romania, la cererea noastra, a NS Mircea, ca un omagiu adus aniversarii a 75 de ani de la intrarea in serviciu. Pentru noi acest mars are in doua dimensiuni. In primul rand cadetii aflati la bord vor primi botezul pe mare, ca atatea generatii de ofiteri si maistri militari de marina instruiti la bordul NS Mircea. Al doilea plan este cel al reprezentarii Romaniei deoarece Nava Scoala Mircea si-a castigat numele si renumele de ambasador; oriunde poposeste intr-un port, reprezinta cu demnitate Marina Romana si Romania. Avem de asemenea bucuria sa avem langa noi fratele mai mic al lui Mircea, velierul Adornate, la bordul caruia, in echipaj, sunt multi absolventi ai Academiei Navale. Vom colabora cu ei in timpul regatei si ne vom sprijini reciproc.
Dupa ceremonia de plecare, studentii si-au luat ramas bun de la familii si prietenii aflati pe dana, iar NS "Mircea" a parasit Portul Constanta, luand drum spre Varna. Antrenamentele cadetilor in arborada au inceput imediat dupa dublarea farului de iesire din port, toti cadetii luandu-si rolurile in serios. In paralel cu aceste antrenamente a fost instalat, celebra de acum, masa de navigatie, amplasata in fata comenzii de navigatie si pe care studentii si elevii pun in practica ceea ce au invatat in scoala si tin navigatia costiera.
Comandorul Gabriel Moise, comandantul NS "Mircea": "Toate statele cu traditie in marina isi instruiesc cadetii pe veliere. "Mircea" ii invata secretele meseriei de marinar, ii invata sa lucreze impreuna, sa foloseasca fortele naturii in navigatie, ii invata sa aiba un autocontrol, sa ia decizii, la secunda daca se poate."
Dupa aproape 12 ore de mars, in jurul orei 21, Nava Scoala "Mircea" a intrat in portul Varna, locul de unde va avea loc plecarea in prima cursa a Regatei Marii Negre.