0241-626200

Academia Navală "Mircea cel Bătrân"

Marsul de instructie 2017

Corespondente de pe N.S. "Mircea"

            

"Nu este nimic mai ispititor, incantator si inrobitor decat viata pe mare."
Joseph Conrad

Souda Bay, 17 septembrie
Am plecat spre casa!

Era trecut putin de ora 10 cand, remorcherele care au ajutat Nava Scoala Mircea la manevra de plecare din portul Souda, si-au incheiat misiunea si velierul romanesc a luat drum spre Constanta, pe cunoscuta melodie "Hai acasa" a lui Gil Dobrica. Cele patru luni de mars de instructie se apropie de final, iar concluziile in urma misiunii vor fi punctate saptamana viitoare, in ultima corespondenta care va fi transmisa din acest mars de instructie.
           Cea din urma escala din acest mars a readus bricul in Insula Creta, acolo unde a facut escala si in marsul din 2016; chiar daca aici nu au fost activitati de reprezentare la nivel de ambasadori, NS Mircea a continuat sa asigure vizibilitate Romaniei cu mandrie. A fost sprijinita in acest demers de contraamiralul de flotila George Tsogkas, comandantul NMIOTC (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre), cel care s-a aflat aproape in fiecare zi de sedere in port, pe nava. Chiar daca NMIOTC este locul unde se instruiesc echipajele navelor NATO inainte de participarea la misiuni de interdictie maritima sau lupta contra pirateriei, acesta a devenit, pentru o zi, locul unde tinerii cadeti au putut vedea ce se intampla in acest centru si au putut intra in atmosfera cursurilor de pregatire, in special a celor desfasurate de grupele de boarding de pe navele NATO si ale statelor partenere.
           Contraamiralul de flotila George Tsogkas: "NMIOTC se ocupa de ceea ce reprezinta securitatea maritima, concept care este foarte important astazi si reprezinta o permanenta provocare. Pentru a putea face fata noilor provocari din domeniul maritim, trebuie sa ne intelegem si sa lucram impreuna. Suntem state membre NATO si trebuie sa ne antrenam impreuna. Toate navele romanesti care vor veni aici, vor fi instruite; mai mult decat atat, in colaborare cu MARCOM, am initiat un pachet de pregatire de baza pe care il oferim gratuit tuturor navelor NATO care participa la misiuni.
           Studentii, aflati la inceput de drum, trebuie sa se pregateasca si sa ajunga sa creeze o lume mai buna, o lume mai sigura, un viitor mai bun; este foarte important pentru ei sa inteleaga ce se intampla aici si pentru ca toate navele NATO trec pe la noi la instruire, ei vor sti deja la ce sa se astepte in viitor. Este foarte important pentru ei dar si pentru noi, ca ei viziteaza acest centru. Le doresc cadetilor sa invete bine, sa fie mandri de profesia aleasa, sa fie mandri de aceasta nava si sa aiba succes in activitatea lor profesionala."
           Inca de la inceputul functionarii acestui centru, in 2008, la NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre si-au desfasurat activitatea ofiteri romani; au fost pe rand, locotenent-comandorii Decebal Ciobanita, Adrian Gobjila si Adrian Mititelu. Contraamiralul de flotila George Tsogkas: "Multumesc Marinei Romane si viceamiralului Mirsu, pentru sprijinul pe care il acorda NMIOTC si pentru faptul ca ne trimite ofiteri foarte buni aici. Stiu ca exista o colaborare foarte buna intre marinele celor doua state, colaborare care poate fi extinsa. Il avem aici pe locotenent-comandorul Andrei Mititelu, un ofiter foarte bun, aflat de trei ani aici si a carui experienta ne ajuta sa-i integram pe cei mai noi veniti in centru."
           "Fiecare clipa de cautare este o clipa de regasire", Paulo Coelho. Ne-am cautat si ne-am regasit si noi - cei care am mai fost in Creta -, admirand portul venetian din Chania, resortul militar de pe plaja Marathi sau prin NEX-ul din baza americana. Dincolo de activitatile oficiale si de serviciile pe care le-au executat, studentii au avut timp sa se bucure de soarele arzator din Creta, sa admire Souda sau Chania sau sa isi petreaca timpul pe plajele din zona.
           Receptia oferita de comandantul NS Mircea a adus la bordul navei toti comandantii bazelor navale si aeriene din zona, amirali si generali in activitate sau rezerva, oficialitati locale si reprezentanti ai Bisericii ortodoxe grecesti. A fost cumva o sarbatoare locala la bordul NS Mircea iar la final, cu totii au transmis numai cuvinte admirative la adresa navei. Contraamiralul de flotila George Tsogkas: "Am fost impresionat de NS «Mircea», inca de anul trecut cand am vizitat-o in Iraklion. As fi vrut sa avem si noi o astfel de nava."
           In Souda, echipajul navei a continuat procesul de internationalizare, deoarece au sosit la bord si doi cadeti greci de anul IV, de la Academia Navala din Pireu; acestia se vor instrui pe NS Mircea pana in portul Constanta. Acum se afla la bord studenti din Bulgaria, China, Polonia, Grecia, Germania si, evident, Romania. Intr-o lume globala, aceasta experienta a internationalizarii marsurilor este foarte importanta pentru pregatirea si activitatea ulterioara a cadetilor.
           Nava Scoala Mircea se afla acum in drum spre portul Constanta, acolo unde va ajunge vineri, 22 septembrie. Pana atunci cadetii romani si straini vor continua sa lucreze impreuna, isi vor definitiva stagiul de practica si lucrarile de matelotaj si se vor ruga ca Marea Neagra sa nu fie capricioasa. De asemenea, studentii romani vor sustine colocviul de practica, o incununare a acestei perioade de practica.
            "Dragostea este spatiul si timpul masurate cu inima." Marcel Proust. ...au mai ramas mai putin de 650 Mm pana la Constanta si aproape cinci zile din cele 122 ale marsului, pana cand vom putea spune celor dragi - fara ajutorul impersonalului telefon sau WhatsApp - ca ne-au lipsit si cat de mult ii iubim.
           Cu speranta ca vom avea intelepciunea sa depasim cu bine si ultima etapa a marsului, ca vom invata sa pretuim timpul petrecut de la bordul NS Mircea si ca nu vom uita ca increderea este un sentiment care se castiga foarte greu si se poate pierde usor, pana la urmatoarea corespondenta, de la bordul lui Mircea va transmitem dragoste, speranta si incredere!

           Capitan-comandor Mihai EGOROV

---------------------------------------------------------

"Cel care vrea sa invete sa se roage, trebuie sa mearga pe mare."
George Herbert

Souda Bay, 13 septembrie
Infruntandu-l pe Neptun

Dupa ce am admirat un ultim rasarit spectaculos in Baleare, luni 4 septembrie, ne-am luat ramas bun de la Palma de Mallorca plecand spre portul Souda din Insula Creta, cel care a fost considerat in perioada 2005-2012, a doua casa pentru fregatele Regele Ferdinand si Regina Maria . De ce a doua casa? Orice participare a fregatelor romanesti la operatia ACTIVE ENDEAVOUR din Marea Mediterana, avea inclusa cel putin o escala in portul Souda – fie a fost vorba de pregatire la Centrul NMIOTC, de realimentare sau de refacerea capacitatii de lupta in port.
          "Activitati in comun", a fost sintagma cel mai des auzita in cele noua zile pe mare. Fie ca au fost lucrari de matelotaj, noduri marinaresti, exercitii de vitalitate, de bratare sau de aranjare a paramelor pe punte, sectoare, servicii sau activitati culturale – toate au avut acelasi numitor: lucrul in comun. Bineinteles ca au fost si activitati separate, au fost lectii de leadership tinute pe grupuri de studenti cum au fost si lucrari de mentenanta executate doar de catre studentii romani. Lectiile invatate dupa prima experienta cu cadetii germani, si-au pus amprenta pe instruirea acestei serii de cadeti, astfel incat lucrul in echipe mixte a fost mai bun. S-a navigat pe vele aproape toata aceasta perioada, atata timp cat vantul a avut intensitatea si directia buna pentru nevoile lui Mircea .
          Exercitiile de abandon al navei si de vitalitate i-au familiarizat pe cadetii germani cu regulile de la bordul navei si cu modul de interventie la aceste semnale si le-au reamintit studentilor romani cum sa actioneze intr-un caz real. Interesant a fost modul de implicare al cadetilor in partea practica a exercitiului de stins incendiu, in care au fost imbracati in echipamentul grupei de vitalitate, actionand in consecinta. Si cu aceasta serie de cadeti germani s-a executat scoala de rame, o activitate care a presupus din nou lucrul in comun. Daca inainte de escala din Palma de Mallorca, scoala de rame s-a desfasurat langa exotica Ibiza, de aceasta data a fost ales sudul Insulei Sardinia, ca loc pentru ca tinerii cadeti sa vasleasca in barcile de 10+1. N-a fost usor, a fost o activitate care a necesitat mult efort fizic, dar vremea buna, Mediterana fara valuri si delfinii jucausi de pe langa barci, au facut ca scoala de rame sa fie una placuta si apreciata de cadeti.
          8 septembrie – de "Sfanta Marie mica", asa cum este cunoscuta popular, ni l-a adus in prim plan pe Oscar – manechinul simpatic care a tinut neaparat sa faca o baie in Mediterana. Asa ca, dupa ce i-a lasat pe studentii romani si germani sa urmareasca filme de instructie despre misiuni de cautare si salvare a vietii pe mare, Oscar a reusit sa insele vigilenta observatorului pupa, a sarit peste bord si a alarmat tot echipajul pentru a-l scoate din apa. Sub privirile cadetilor, exercitiul de "Om la apa" s-a desfasurat conform standardelor, Oscar fiind recuperat cu ajutorul barcii bombard aflate la bord. Fiind o zi de sarbatoare, a fost singurul exercitiu in care au fost implicati studentii.
          Una dintre activitatile desfasurate in comun de cadetii romani si germani in prima serie de pregatire a fost confectionarea unui sac de efecte, cu materiale date de instructorii germani. Pentru aceasta serie de pregatire, comanda navei a decis confectionarea de catre echipe mixte de cadeti romani si germani a unor lucrari de matelotaj – presuri – care sa le ramana ca amintire cadetilor germani. Grupati in echipe de doi sau trei, cadetii romani si germani s-au pus pe despletit parama, pe impletit apoi snurul care va deveni in final un pres.
          "Marea nu are nici inteles si nici mila" , scria Anton Cehov. Am simtit si noi acest lucru, deoarece din dupa amiaza zilei de duminica, 10 septembrie, si pana marti, 12 septembrie, dupa pranz, Marea Mediterana ne-a aratat cat poate fi de capricioasa si furioasa. Depasisem Canalul Maltez, navigand cu vele intre Malta si Sicilia, luand drum spre sud, in asteptarea unui vant prognozat care ne ajute sa urcam cat mai mult. Dimineata zilei de duminica nu anticipa cu nimic zbuciumul ulterior al marii; mentenanta executata de studentii romani, timp liber pentru cadetii germani de la bord, pana la masa de pranz.
          Poate suparat pe noi pentru ca nu i-am respectat linistea de duminica, poate mahnit de faptul ca treceam si prin Mediterana si n-am respectat traditia botezului marinaresc, sau poate doar pentru a ne aminti ca viata pe mare nu este deloc simpla si linistita, Neptun si-a infoiat tridentul si ne-a trimis cateva valuri...din travers initial. Am inceput sa balansam putin, dansand parca pe valurile din ce in ce mai inspumate; "la brate-n tribord", a fost comanda care ne-a agitat putin, ofiterii de cart incercand sa puna nava pe o alura rezonabila pentru a atenua cat mai mult din miscare. S-au reorientat velele dar supararea lui Neptun n-a trecut si principala noastra grija a fost mentinerea echilibrului la deplasarea pe nava. Cu centurile de siguranta in permanenta la ei, cadetii au umplut puntea centru si duneta, citind, continuand lucrarile de matelotaj sau pur si simplu cautandu-si o pozitie de echilibru. Filmul de la puntea centru a reusit pentru scurt timp sa ne faca sa uitam de acest balans permanent, dar ne-am reamintit repede de el cand am incercat sa dormim iar grija noastra a devenit sa nu cadem din cusete sau din hamace. Cu o viteza de peste 10 noduri, Mircea a zburat practic pe valuri, inclinandu-se toata noaptea intr-un bord sau in celalalt; pentru cine avea curaj sa se uite pe hublou, putea spune linistit ca se afla pe un submarin si nu pe un velier.
          N-am uitat insa ca a doua zi urmau sa se desfasoare ceremoniile de deschidere a anului de invatamant la colegiile nationale militare si scolile de maistri si subofiteri din Armata Romaniei, astfel ca ne-am tinut echilibrul si fostii absolventi ai Colegiilor Nationale Militare de la Alba, Breaza si Campulung Moldovenesc (am trecut colegiile in ordine alfabetica, pentru a nu deranja orgoliile unora sau altora) s-au lasat imortalizati intr-o fotografie trimisa apoi celor trei institutii care i-au format ca oameni si care a fost insotita de mesajul de mai jos.
          "Chiar daca ne aflam la peste 1000 mile marine de tara, la bordul Navei Scoala "Mircea", navigand in Marea Mediterana in cadrul marsului international de instructie, noi, fostii absolventi ai Colegiilor Nationale Militare, acum, ofiteri in cadrul Fortelor Navale sau studenti ai Academiei Navale «Mircea cel Batran», suntem alaturi de colegii nostri mai mici care incep astazi – clasa a IX-a -, sau continua aventura cunoasterii in cadrul colegiului national militar. Ati ales sa va pregatiti intr-o institutie prestigioasa de invatamant militar, un reper de calitate si educatie solida pe harta invatamantului preuniversitar romanesc, unde veti dobandi o educatie aleasa, veti descifra tainele stiintelor exacte, bogatia culturii romanesti si a celei universale, veti invata ce este patria si ca patriotismul nu este inca un termen desuet si totodata, veti face primii pasi in pregatirea de baza in domeniul militar. Ca si noi, cu ani in urma, ati venit in colegiul national militar cu sperante, cu aspiratii, cu idealuri, si veti pleca dupa patru ani de studii bine pregatiti, capabili sa infruntati dificultatile vietii de militar, hotarati sa deveniti viitorii amirali sau generali ai Armatei Romaniei sau specialisti de renume de care societatea romaneasca are nevoie. Cu ocazia deschiderii anului de invatamant 2017-2018, va dorim mult succes in pregatire si va asteptam la finalul studiilor sa traiti alaturi de noi aventura cunoasterii, a descoperirii si a testarii limitelor in Academia Navala «Mircea cel Batran» si la bordul Navei Scoala «Mircea». «Vant bun din pupa!» si «BUN CART INAINTE!»"
          Nu i-am uitat nici pe colegii nostri de la Scoala Militara de Maistri Militari a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu", caror le-am amintit ca "veti pleca dupa doi ani de studii bine pregatiti, capabili sa infruntati dificultatile vietii de militar, hotarati sa deveniti tehnicienii de care Fortele Navale au nevoie".
          Ziua de luni a adus insa o intensificare a vitezei vantului, care a ajuns si la peste 32 noduri; deoarece directia vantului ne indrepta spre Albania si nu spre Grecia, comandantul navei a decis strangerea velei zburator – cea mai de sus vela care era intinsa in acel moment. O operatiune dificila si pe o mare buna, dar o operatiune care prezenta riscuri pe o mare agitata, cu o compunere ciudata a unui val de travers cu un val de hula din pupa, astfel incat se simtea bine si tangajul si ruliul. Astfel, pe o mare de gradul 6, cu vant in rafale, un val inalt de 4-6 m, nava lua benzi de 20-25 0 pe ruliu si 10-14 0 pe tangaj. Pentru strangerea zburatorului, au urcat pe baza de voluntariat ofiteri, studenti romani si soldati profesionisti iar efortul depus pentru a strange o vela pe care vantul o facea sa para foarte grea, a lasat urme pe palmele tuturor celor implicati. A fost insa una dintre activitatile de pe Mircea care a demonstrat cat de important este lucrul in echipa. Nu stiu cati dintre noi ne amintisem sa ne rugam la bordul navei – poate inca unul dintre lucrurile pe care uneori le-am ignorat -, dar cu siguranta in acele momente, multi dintre noi am invocat divinitatea pentru a scapa de acea miscare continua care ne-a produs atata disconfort.
          Lupta cu Neptun a continuat insa, deoarece, odata cu schimbarea drumului spre Grecia a crecut tangajul navei iar valurile au inceput sa spele puntile navei; si daca vi-l puteti inchipui pe Mircea intrand aproape cu prova in mare, si daca stand pe babord la puntea centru, se putea vedea marea aprope la nivelul balustradei...aveti reprezentarea vietii de la bordul velierului. Ca in orice lupta au existat si pierderi si dincolo de cei care au tinut "post negru" neputand manca nimic, au fost si lucruri pe nava care s-au spart sau s-au "rearanjat", inclusiv aparatul foto al subsemnatului.
          Daca va intrebati ce faceau cadetii de la bord? Studentii romani au incercat sa invete pentru colocviul de practica pe care-l vor sustine inainte de Constanta, dar cu greu se putea scrie ceva pe o masa unde totul era in miscare. Cadetii germani au executat lucrari de matelotaj si au incercat sa se adapteze vietii pe mare. Cu totii insa au incercat sa-si gaseasca un loc unde sa stea intinsi, pe puntea centru a navei in perioada libera. Spre seara vantul a slabit din intensitate, valurile au scazut si ele la doar 2-4 m, miscarile navei – care au fost continue insa - au fost mai usor de suportat iar cei curajosi au putut merge la masa. Spun cei curajosi pentru ca la masa de pranz putini au fost cei care au mancat ceva in picioare – era imposibil de asezat ceva pe masa si sa ramana tot acolo.
          Ne-am incapatanat sa rezistam insa si sa coboram pe vele spre Insula Creta, asa ca ieri dupa amiaza Neptun si-a intors privirea de la noi, lasandu-ne o Mediterana mai linistita. Si pentru ca viteza vantului a scazut si nu ne mai ajuta la deplasarea navei, am strans velele si ne-am continuat drumul spre Souda, ajutandu-ne de motor. Am resimtit insa ruliul, pana aproape de intrarea in Souda; Neptun nu se multumea deloc cu infrangerea.
          "Inainte sa vorbesti, asculta. Inainte sa reactionezi, gandeste. Inainte sa cheltuiesti, castiga. Inainte sa critici, asteapta. Inainte sa te rogi, iarta. Inainte sa te-opresti, incearca." Ernest Hemingway
          Ne-am rugat si ne-am incercat si noi inca o data puterile pe o mare potrivnica si chiar daca n-au fost cele mai frumoase zile din mars, am reusit sa izbandim. Nava Scoala Mircea a intrat astazi in portul Souda din Insula Creta, ultima escala din acest mars de instructie. Urmeaza patru zile de escala, patru zile incarcate de activitati printre care va fi si o vizita la NMIOTC (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre) , locul unde se instruiesc echipajele navelor NATO inainte de participarea la misiuni de interdictie maritima sau lupta contra pirateriei si unde avem si un ofiter roman la post. Dar despre toate acestea in corespondenta viitoare.
Cu speranta ca vom avea curaj sa invatam cat mai mult din aceste zile traite pe mare, cu speranta ca vom invata sa lucram in echipa si vom avea incredere unii in ceilalti, pana la urmatoarea corespondenta, de la bordul lui Mircea va transmitem dragoste, speranta si incredere!

           Capitan-comandor Mihai EGOROV

---------------------------------------------------------

"Sa avem seninatatea de a accepta ceea ce nu poate fi schimbat, curajul de a schimba ceea ce poate fi schimbat si mai ales intelepciunea pentru a face deosebirea intre cele doua posibilitati."
Marc Aureliu

Palma de Mallorca, 3 septembrie
Schimbarea prin comunicare

E weekend in Palma de Mallorca, si, de pe puntea duneta a Navei Scoala Mircea, se vad avioanele care vin sau pleaca din aceasta zona, navele de croaziera intesate de turisti si celelebra catedrala "La Seu", unul dintre simbolurile orasului; chiar daca e inceput de toamna in calendar, acest lucru pare sa nu fie stiut si de Soare, care continua nestingherit sa incalzeasca frumoasa statiune din Insulele Baleare. E weekend in Palma, dar pe nava, activitatile de instruire ale cadetilor sunt neintrerupte pentru ca luni cand va fi executata manevra de plecare a navei de la cheu, pentru o alta perioada pe care o va petrece pe mare, cadetii - in special cei germani abia sositi la bord - trebuie sa stie ce au de facut in orice situatie s-ar putea ivi in timpul marsului.

Rotatia cadetilor germani

Miercuri, 30 august, s-a realizat schimbul de cadeti germani la bord. Prima serie, care s-a ambarcat la bordul NS Mircea pe 4 august, in portul Wilhelmshaven din Germania, si-a incheiat stagiul de practica si a plecat spre tara. Despartirea de colegii romani a fost presarata de cuvinte frumoase, s-au inmanat diplome si s-au facut cadouri, au fost imbratisari, au fost chiar si lacrimi, pentru ca viata pe mare a creat prietenii la bord. Nu este usor un stagiu de practica la bordul lui Mircea, n-a fost simpla aceasta prima etapa in colaborarea romano-germana si, poate tocmai aceste elemente reprezentate de lipsa confortului, traiul in comun in cazarmi - unde cu greu ti-ai putea inchipui ca pot dormi 40 de persoane, serviciile de cart, discutiile purtate in limba engleza, toate acestea au creat punti de legatura intre oameni. Si, poate ca peste cativa ani, cadetii de astazi, deveniti ofiteri in marinele romana si germana, se vor reintalni in exercitii si misiuni comune pe mare si isi vor reaminti momentele traite pe Mircea.
          In aceeasi zi, au sosit la bord alti cadeti germani, care se vor instrui de-a lungul marsului pana la Constanta. Cele doua etape ale proiectului de pregatire al cadetilor germani la bordul NS Mircea au fost structurate similar, cu 14 zile pe mare, impartite in doua etape de noua si respectiv cinci zile. Deja au fost repartizati pe sectoare, invata rolurile pe care le au la intinderea velelor si la bratare, au avut loc si primele antrenamente in comun de bratare, iar astazi Mircea si-a intins velele...chiar daca, doar la tarm. Cadetii germani au putut observa astfel ce se intampla cand se intind velele si care sunt activitatile pe care trebuie sa le execute. Vor urma noua zile pe mare, timp in care se va naviga si cu vele, se va face scoala de rame, se vor face cursuri, lucrari de matelotaj, dar si alte activitati specifice practicii la bordul unui velier. Si, cel mai important lucru, toate acestea se vor face deopotriva, de catre cadetii romani si germani. La finalul primei etape de pregatire in comun a cadetilor la bordul NS Mircea, s-au facut analize, s-au tras concluzii, astfel incat programul sa fie imbunatatit, schimbarile care se impun sa fie facute, tocmai in ideea de a armoniza cat mai bine obiectivele de practica ale cadetilor.
          In Palma de Mallorca, NS Mircea a fost vizitata de contraamiralul de flotila Kay-Achim Schönbach, comandantul Marineshule Murwik, cel care a vrut sa vada cum s-au descurcat cadetii germani in stagiul de practica pe nava romaneasca. Astfel, la bordul navei, acesta a discutat cu studentii germani care si-au terminat stagiul de practica, cu instructorii germani, dar si cu cei din comanda navei. "Am primit un feed-back pozitiv de la cadetii nostri care, razand, mi-au spus doar ca a fost cald in cazarma. Este normal sa fie dificil la inceput, suntem doua culturi diferite, dar suntem parteneri in NATO si trebuie sa lucram impreuna; iar daca impresiile pe care mi le-au transmis cadetii au fost pozitive, eu sunt multumit. M-am intalnit cu noua serie de cadeti germani carora le-am spus sa vada cum se lucreaza in Marina Romana, in ceea ce priveste exercitiile de cautare-salvare pe mare, vitalitate, etc. Din pacate, noi nu avem disponibil «Gorch Foch II» pentru a efectua stagiul de practica la bordul sau si este foarte important pentru noi sa invatam acum de la voi. Cadetii nostri sunt pentru prima data pe un velier si le-am spus sa stea cat mai mult pe punti, sa ii privesca pe colegii romani, sa asculte si sa invete. Am discutat si cu comandantul navei despre continuarea proiectului aflat acum la inceput si, intr-adevar, vor trebui facuti pasi inainte. Acum, ne intelegem unii pe ceilalti. Avem concluziile primei serii de cadeti germani, vom vedea apoi concluziile urmatoarei serii de cadeti; vom avea apoi impresiile dumneavoastra si ale instructorilor nostri, urmand sa stim ce putem face mai bine pe viitor. Pasul urmator ar putea fi reprezentat de schimburi de studenti intre cele doua academii. Fiind o tara latina, pentru dumneavoatra este usor sa invatati limba germana si ar fi o idee buna ca pentru un semestru sau un an sa facem acest schimb de cadeti. Pentru aceasta noua etapa de instruire, am recomandat, pe cat posibil, sa fie organizate cat mai multe activitati in comun intre cadetii germani si cei romani: stam impreuna, invatam impreuna, comunicam impreuna - chiar daca in limba engleza, muncim impreuna si ne petrecem timpul impreuna."
          Un proverb german spune, "sa te schimbi si sa te schimbi in bine sunt doua lucruri total diferite." Poate ca n-a fost o perioada usoara pentru niciuna dintre partile implicate in acest proiect de pionierat, au fost multe lucruri de armonizat din mers, pe care trebuie sa avem intelepciunea sa le folosim in continuarea pregatirii cadetilor romani si in instruirea noilor cadeti germani si sa facem schimbarile in bine.

O "pensionare" la bordul NS Mircea

In Palma de Mallorca, a mai avut loc o premiera pentru NS Mircea: maistrul militar principal Ion Stoian, seful de echipaj al navei, luandu-si ramas bun de la bastimentul pe care si-a desfasurat activitatea mai mult de 15 ani. In valtoarea schimbarilor legislative din domeniu pensiilor, maistrul militar principal Ion Stoian a ales sa treaca in rezerva; la ultimul raport la bordul navei in calitate de sef de echipaj, acesta a multumit tuturor celor care l-au sprijinit in activitate, amintind ca pe NS Mircea ramane o parte importanta din sufletul lui. Comandorul Ioan Gabriel Moise, comandantul navei - cel care a facut echipa pe nava cu seful de echipaj -, i-a multumit pentru sprijinul pe care i l-a acordat in activitate, amintind ca, "daca «Mircea» a primit aplauze si aprecieri in escalele pe care le-a facut, acest lucru se datoreaza in primul rand muncii maistrului militar principal Ion Stoian." Pe 31 august, cand a parasit nava plecand spre avionul catre tara, a avut loc un moment emotionant; echipajul NS Mircea i-a dat onorul, prin trei sunete de goarna. Cu maistrul militar principal Ion Stoian, in rezerva de data aceasta, sunt convins ca ne vom revedea pe 22 septembrie, la sosirea navei in Portul Militar Constanta.

Comunicam...?

Traim intr-o lume globala in care totul in jurul nostru comunica, iar viteza de comunicare pare din ce in ce mai mare. Transmitem lucruri simple, receptam ordine, ne exprimam trairile, pasiunile, sentimentele si in toate aceste situatii trebuie sa comunicam. Aparent, intr-o lume care comunica in fiecare secunda, ar trebui sa stim sa comunicam si sa evitam cat mai mult tacerile sau perioadele in care preferam parca sa fugim si sa ne refugiem in noi. De ce e importanta comunicarea? Poate doar pentru ca in lipsa ei apar neintelegeri, iar acestea duc la crearea unei lipse de incredere. La bordul NS Mircea, pe acest mic oras plutitor, in acest univers in care comunicarea si increderea sunt doua elemente importante, invatam sa lucram in echipa, o echipa care presupune insa existenta unei relatii de incredere intre membrii ei. Increderea se construieste greu, bazandu-se, printre altele, pe respect reciproc, alegeri bune, comunicare si sinceritate. Este important sa invatam aici sa fim sinceri, sa nu promitem nimic din ceea ce nu putem face si vom avea astfel mai multe de castigat pe termen lung, fiind catalogati ca seriosi si vom dezamagi cat mai putini oameni.
          Poate ca nu este o viata simpla la bordul NS Mircea, unde invatam cum sa fim camarazi, cum sa devenim ofiteri de marina, unde invatam sa facem arta din lucrarile de matelotaj, unde, in lipsa semnalului la telefonul mobil, trebuie sa ne imbunatatim comunicarea interna, unde avem momente in care...parca murim cate putin in fiecare zi si fugim unii de ceilalti, unde avem nevoie de sprijinul unui coleg si tocmai atunci este in serviciu, unde ne bucuram de un zambet sesizat poate doar intr-o molecula de timp pe care nu o putem dilata. Dar, atunci cand realizam ca nu suntem singuri aici, cand invatam sa "convietuim" impreuna - si spatiul limitat ne ajuta si ne forteaza sa facem asta - si sa fim constant corecti unii cu ceilalti, sa ne respectam si sa ne sprijinim atunci cand ne-am inteles reciproc, ne dam seama de importanta comunicarii si a increderii. Si poate ca fiecare ar trebui sa privim in jurul nostru, sa ne incredem mai mult in cei pentru care reprezentam ceva. Poate ca asa ar fi frumos...

Romani pe mica Romanie plutitoare

Am vazut multi romani pasind pe puntea Navei Scoala Mircea in porturile de escala ale acestui mars. Dar parca niciunde ca aici in Palma de Mallorca n-am vazut atata bucurie exprimata si transmisa de romanii simpli care au avut ocazia sa viziteze nava. Imi spunea unul dintre ambasadorii Romaniei care a vizitat nava ca avea un sentiment de tristete ca nu poate avea biserici romanesti in tara unde era acreditat, pentru ca biserica ar fi unit mai usor comunitatea. I-am dat dreptate abia aici, unde preotul Nicolae Dobos, preot ortodox roman pentru comunitatea ortodoxa din Mallorca, cu sprijinul Consulatului Romaniei la Barcelona, a organizat o vizita pe NS Mircea. I-a anuntat pe romani la biserica faptul ca dupa 78 de ani, NS Mircea se reintoarce in Palma de Mallorca, iar romanii, cu mic, cu mare – au fost si copii de 1 ani si bunicii acestora – au venit sa vada Mircea. Au adus cu ei si un drapel national, unul dintre cele pe care le pastreaza la biserica si le scot  la sarbatori, sa nu uite niciodata cine sunt si de unde au venit aici. Pe puntea navei, preotul Nicolae Dobos, impreuna cu preotul roman din Nuremberg – aflat in vizita in palma de Mallorca – au facut o slujba pentru calatorie – in limbile romana si germana, pentru cadetii germani care au vrut sa asiste -, multumind comandantului si echipajului navei pentru faptul ca le-au permis sa paseasca pe pamant romanesc. Au fost emotii pe puntile navei, unde romanii se bucurau de Romania lor.
          In discursul rostit la finalul slujbei, preotul Nicolae Dobos ne-a spus: "De  n-ar fi-n aceasta lume floarea noastra romaneasca, n-ar putea in al meu suflet, floarea dorului sa creasca." Romania se vede mai frumoasa de aici de departe, insa poate nu inca atat de frumoasa pentru a lasa totul si a se intoarce la ea.
          Fotografia de grup a romanilor care s-au bucurat de mica Romanie care a venit la ei si a cadetilor care mai au putin din acest mars de instructie si vor ajunge din nou in Romania, a reprezentat cumva si momentul de final al escalei aici in Palma de Mallorca. La finalul interviului pe care l-am realizat cu preotul Nicolae Dobos, mesajul lui pentru echipajul NS Mircea a fost: "Sa purtati cu mandrie nava pe marile lumii; peste tot unde mergeti aduceti mare bucurie romanilor. Este un motiv in plus pentru toti cei din echipaj si cei care invata pe aceasta nava sa se simta onorati ca sunt adevarati ambasadori si mangaietori de suflete pentru romanii imprastiati in toata lumea. Sa ne ajute Dumnezeu sa ne mai reintalnim peste ani si sa duceti peste tot pe unde mergeti gandurile noastre ale romanilor." Le-am multumit si noi tuturor celor care au apreciat prezenta NS Mircea aici, pentru ca au aratat ca le pasa de acest simbol al Romaniei, le pasa de micii marinari de pe nava; si pentru cateva ore...ne-au mangaiat si noua sufletete destul de mult incercate in acest mars.
          Nava Scoala Mircea va parasi portul Palma de Mallorca luni, 4 septembrie, luand cap compas portul Souda din Insula Creta. Cum va fi aceasta perioada, veti afla in corespondenta viitoare.
"Fii tu insuti schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume" – Mahatma Gandhi.
          Cu speranta ca vom avea curaj sa facem schimbari si in noi, ca vom invata sa fim inteligenti in rolurile pe care ni le-am asumat aici si sa privim Mircea doar ca pe o etapa in dezvoltarea noastra, cu speranta ca vom avea intelepciunea sa ne pastram prietenii existenti sau dobanditi la bordul navei si nu vom uita sa "nu rupem firul unei prietenii caci chiar daca il legam tot mai ramane un nod", cu speranta ca vom avea cat mai putine momente in care sa ne ascundem starile proaste si sa fugim de noi ignorandu-i si pe cei carora nu le suntem indiferenti, pana la urmatoarea corespondenta, de la bordul lui Mircea va transmitem dragoste, speranta si incredere!

           Capitan-comandor Mihai EGOROV

---------------------------------------------------------

"Dragostea este zarea libera si larga, unde sufletul poate sa-si intinda aripile."
Charles Wagner

Palma de Mallorca, 29 august
Finalul de etapa in instruirea cadetilor germani

Dupa trei zile de escala in capitala Portugaliei, miercuri 23 august, Nava Scoala Mircea, a parasit portul Lisabona continuandu-si marsul de instructie.
          Si pentru ca vantul a fost favorabil, chiar dupa ce a depasit zona de zona de varsare a raului Tejo in Oceanul Atlantic, studentii romani au urcat in arborada intinzand velele lui Mircea. S-a navigat astfel timp de doua zile, pana la intrarea in stramtoarea Gibraltar, perioada in care cadetii de la bord au putut invata cum sa se foloseasca de forta vantului pentru a duce nava in directia corecta. 
          In linistea de pe nava, simtita atunci cand motorul MAK DIESEL de 1100 CP se "odihneste", a fost timp pentru lectii de leadership – atat pentru cadetii romani cat si germani -, a fost timp pentru a discuta si a intelege aspecte ale vietii pe mare si regulile ei, timp pentru a executa lucrarile de matelotaj sau nodurile marinaresti, timp pentru a invata aparatura de navigatie de la bord. Cadetii romani au avut de sustinut prezentari in fata colegilor vorbind despre ei dar si despre marsul de instructie si nu fiecare data aceste lucruri au fost atat de simplu de sintetizat si de exprimat intr-un timp limitat. Nu au fost uitate nici caietele de practica sau temele la navigatia astronomica pe care fiecare cadet le are de facut si la care au continuat lucrul.
          "O carte trebuie sa fi o toporisca cu care sa sfaramam marea inghetata dinlauntrul nostru" scria Franz Kafka, iar cadetii de la bord si-au folosit o parte din timp pentru lectura pe puntile navei. Dincolo de pregatirea din domeniul specialitatii militare, cadetii trebuie sa aiba cunostinte din diferite domenii, iar lectura ii ajuta sa-si dezvolte orizonturile.
          Trecerea prin Gibraltar a permis cadetilor sa observe reperele de la coasta si sa-si foloseasca telefoanele mobile, incercand sa-i auda pe cei de acasa si sa le transmita gandurile lor de bine.
          Vineri, 25 august, NS Mircea, avand cadetii romani si germani aliniati in bordul tribord, a dat onorul fregatei germane Lubeck (F214), care naviga spre Insulele Baleare, intr-o intalnire interesanta pe mare. Ca un amanunt, fregata Lubeck a vizitat Portul Constanta in ultima decada a lunii august 2008.
          In pregatirea escalei din portul Palma de Mallorca, ziua de sambata a fost dedicata intretinerii navei. Astfel, cadetii romani, bulgari, polonezi, chinezi si germani – impartiti pe sectoarele de curatenie – s-au ocupat de bricuirea gratarelor si a puntilor. Pentru cadetii germani a fost prima si singura operatiune de acest din acest mars de instructie; soarele arzator al Mediteranei a ingreunat putin activitatea, dar in final puntile lui Mircea au trecut proba inspectiei executata de ofiterul secund si seful de echipaj. Si pentru ca am amintit de seful de echipaj de pe NS Mircea, trebuie sa spunem ca maistrul militar principal Ion Stoian isi va incheia cariera militara in portul Palma de Mallorca, trecand in rezerva in valtoarea acestor schimbari legislative din domeniu. Dar, despre impresiile acestuia la final de cariera transmise intr-un interviu realizat de studenta Andreea Radu, veti citi intr-o alta corespondenta.
          La ce va ganditi cand auziti de Ibiza? Vara, soare, plaja, etc... Pentru marsul NS Mircea, insula Ibiza a reprezentat zona aleasa pentru scoala de rame. A fost prima scoala de rame din acest mars de instructie; impartiti pe 4 armamente (echipaje ale barcilor), cadetii de la bordul velierului romanesc au tras la rame in barcile de 10+1, au lucrat in echipa, s-au distrat si au devenit foarte seriosi cand a fost vorba sa se intreaca intr-o cursa organizata adhoc, chiar daca nu a fost o competitie cu premii. A fost insa un mod inedit si placut de petrecere a unui dupa-amieze de duminica, in care cadetii curajosi au coborat pe parama in barci, iar ceilalti, folosind scara de pilot.
          Luni, 28 august, Nava Scoala Mircea s-a intors in Spania, acostand de aceasta data, nu la Vigo ci in Palma de Mallorca. Ne-a asteptat contraamiralul de flotila Kay-Achim Schönbach, comandantul Marineshule Murwik, cel care a vrut sa vada cum s-au descurcat cadetii germani in stagiul de practica pe nava romaneasca. Urmeaza o escala mai lunga, generata de necesitatea efectuarii schimbului de cadeti germani si de instruirea la cheu a celor nou sositi la bord.
          "Timpul nu trece mai repede ca altadata, doar noi trecem pe langa el mai repede", scriaGeorge Orwell. A trecut timpul si pentru cadetii germani, din prima serie care s-a ambarcat la bordul NS Mircea pe 4 august in portul Wilhelmshaven din Germania si care se vor debarca maine 30 august, zburand apoi spre casa. N-a fost o perioada usoara pentru niciuna dintre partile implicate in acest proiect de pionierat, au fost multe lucruri de armonizat din mers, doua culturi nautice diferite, doua scoli de marinarie cu lucruri comune dar si lucruri diferite si multe lectii identificate pe care trebuie sa avem intelepciunea sa le folosim in instruirea noilor cadeti germani. Tot in cursul zilei de maine va sosi la bord si seria a doua de cadeti germani, care vor participa la marsul de instructie pana in portul Constanta.
          "Zambetele sunt sarutarile sufletului", Minna Thomas Antrim. Cu speranta ca vom (re)invata sa zambim si sa ne bucuram de zambete, pana la urmatoarea corespondenta, de la bordul lui Mircea va transmitem dragoste, speranta si incredere!

           Capitan-comandor Mihai EGOROV

---------------------------------------------------------

"Iubirea nu este un targ: te iubesc pentru ca ma iubesti. Iubirea este o certitudine: te iubesc pentru ca te iubesc."
Liviu Rebreanu

Golful Biscaya, 15 august
"La multi ani" de pe NS Mircea de Ziua Marinei Romane

"Good morning Mircea!" - mesajul audio cu care ne trezim in fiecare dimineata - in limba engleza din momentul ambarcarii cadetilor germani la bord - realizat de studenta-caporal Madalina Constantinescu, ne-a prezentat astazi printre altele, semnificatia zilei de 15 august – Ziua Marinei Romane - si faptul ca au mai ramas 38 de zile din acest mars de instructie.
            O dimineata mohorata de mijloc de august, in Golful Biscaya, navigand...departe de semnalul retelelor de telefonie mobila. Dupa ce ne-am antrenat cu ploaia din Marea Baltica si Germania, astazi am ignorat picaturile de ploaie care au incercat sa ne sacaie si sa ne strice micul ceremonial de la bord. Este 15 august si chiar daca suntem la mii de mile departare de casa, nu puteam sa nu sarbatorim Ziua Marinei Romane.
            Ne-am adunat rapid la puntea centru, parca mai entuziasti decat altadata, ocupandu-ne locul in formatie si asteptand – cu o mandrie nedisimulata ca suntem parte a familiei Fortelor Navale - inceperea momentului festiv. Un istoric al Marinei Romane moderne si al Zilei Marinei – prezentat in limba engleza de comandorul Ioan-Gabriel Moise, comandantul NS Mircea – ne-a adus cumva pe toti cei aflati la bord – romani, germani, polonezi, bulgari si chinezi - in atmosfera din urma cu 115 ani, atunci cand, prin adresa cu Nr. 6082 din 6 august 1902, Cristea Georgescu, primarul Constantei, din dorinta de a atrage turisti, se adresa primarilor comunelor urbane resedinte de judet din toata tara, atentionandu-i asupra semnificatiei acestei sarbatori: "Cu ocazia serbarii zilei de 15 august a.c. - Sfanta Maria -, patroana Marinei, vor avea loc in apele Constantei si pe uscat niste serbari demne de a fi vazute precum «regale», alergari, corabia Argonautilor si altele."    
            Fie ca suntem parte din marea familie a marinei militare sau civile sau parte a Garzii de Coasta, fie ca suntem legati sufleteste de marina, fie ca ne plac marea sau apele batranului fluviu doar in vacanta sau concediul din vara, fie ca admiram zbuciumul marii iarna, cu totii ne raportam mai mult sau mai putin, mai des sau mai rar, la intinderea nemarginita a marii sau la mirifica simfonie a Dunarii.
            Si daca atunci, la 15 august 1902, Ziua Marinei a fost marcata la bordul crucisatorului Elisabeta printr-un Te-Deum, urmat de un banchet si serbarea marinareasca propriu-zisa, acum la bordul NS Mircea ne-am incheiat momentul oficial intonand "Desteapta-te romane" si "Deutschlandlied" , imnurile Romaniei si Germaniei, ultimul, ca forma de respect al cadetilor si instructorilor germani pentru Marina Romana si pentru faptul ca a acceptat sa le instruiasca in marsul de instructie, 110 cadeti de la Marineshule Murwik (Academia Navala) din Flensburg . Aceasta este doar una din premierele acestui mars de instructie, cel care aproape cu fiecare zi contabilizeaza activitati si momente in premiera, pe care insa le vi le voi prezenta in detaliu intr-o alta corespondenta.
            Decalajul de fus orar, a facut ca ceremonialul de pe Mircea sa se incheie atunci cand festivitatile din Constanta se pregateau sa inceapa. Nu ne-am continuat ziua cu vreun banchet sau serbare marinareasca – ca predecesorii nostri in urma cu 115 ani – dar, astazi s-a relaxat programul la bordul navei, dand studentilor romani si germani deopotriva, posibilitatea sa invete despre leadership si apoi sa se bucure de o zi in care lectura a fost elementul principal.
            "Viata este un voiaj spre acasa" , scria Herman Melville. Spre acasa ne-am indreptat si noi gandurile astazi, poate un pic mai mult decat ieri, gandindu-ne la echipajul marinei – din care cu mandrie facem si noi parte -, la colegii nostri care au prezentat activitatea Fortelor Navale in cadrul exercitiilor si manifestarilor organizate in toate orasele porturi, la oficialitatile centrale sau locale care i-au urmarit pe marinari si carora poate am reusit sa le miscam gandul catre marina si sa-i facem sa vibreze apoi "marinareste", amintindu-si de noi si dupa ce ecoul acestor festivitati se va fi estompat; ne-am gandit de asemenea, la toti prietenii care si-au serbat astazi ziua de nume si carora doar asa le-am putut transmite "la multi ani" si gandurile noastre bune.
            Departe de "acasa" – ne-am gandit astazi la cei pe care i-am lasat acasa, carora poate, in tot acest vacarm al vietii cotidiene, le spunem foarte rar cat de mult ii iubim, cat de mult le multumim ca ne sustin in toata activitatea noastra si in aceasta provocare reprezentata de marsul NS Mircea si cu care poate ne vom auzi abia peste trei sau patru zile, daca vom avea noroc de sateliti prietenosi – asteptand doar sa ardem etape in evolutia noastra si sa ajungem in momentul in care accesul la telefonia satelitara sa reprezinte un lucru obisnuit, cum este pentru cadetii germani, care pot folosi acest mijloc de comunicare zilnic intr-un interval de timp -, departe de "acasa" ne-am gandit mai mult poate la atatea lucruri simple carora poate doar acum, departe de ele, le-am descoperit importanta corecta; ne-am gandit astazi si la acest "acasa", reprezentat in ultimele aproape trei luni de NS Mircea , la prietenii pe care ni i-am facut aici, in care avem incredere si care uneori trebuie doar sa-si doreasca sa vada asta, ne-am gandit la momentele in care am zambit, ne-am intristat, am ras si am plans impreuna.
            "Sublimul prieteniei inseamna mai putin sa mori pentru un prieten intr-o imprejurare rasunatoare, cat sa te sacrifici pentru el zilnic, nestiut de nimeni", Stendhal.
            Poate mai mult ca oricand, de Ziua Marinei Romane, trebuie sa ne amintim ca marinarii sunt invatati sa lucreze impreuna intr-un echipaj, iar echipajul coaguleaza oamenii pentru a-si desfasura misiunile in bune conditii; ar trebui sa ne amintim de asemenea ca pavilionul arborat la catargul navelor reprezinta pentru fiecare marinar datoria sfanta de a servi cu credinta patria si avem responsabilitatea sa dovedim in fiecare zi ca "suntem o arma de elita in familia Armatei Romaniei".
            La bordul NS Mircea , navigand acum in Golful Biscaya, in drumul ei catre urmatoarea escala care va fi Lisabona, cadetii romani si germani, alaturi de colegii lor bulgari, chinezi, polonezi, invata sa simta marea si sa lucreze impreuna, pentru ca dincolo de barierele initiale de limba, limbajul marinaresc este unul comun iar lucrul in echipa, fundamentul misiunilor reusite pe mare.
            Cu speranta ca, vom continua sa invatam sa lucram in echipa, sa comunicam, ca nu vom uita ca increderea este un sentiment care se castiga foarte greu si se poate pierde usor, cu speranta ca vom avea intelepciunea sa ne pretuim prietenii de la bordul navei pentru care merita sa facem - si poate facem zilnic - sacrificii, pana la urmatoarea corespondenta, de la bordul lui Mircea va transmitem dragoste, speranta si incredere!
            La multi ani marinari, prin profesie, vocatie sau pasiuni! VANT BUN DIN PUPA!
            Herzlichen Glückwunsch an die Rumänische Marine!


           Capitan-comandor Mihai EGOROV

---------------------------------------------------------

"Viata insasi este magie, iar daca nu crezi asta, macar incearca sa o traiesti ca pe ceva magic."
Albert Einstein

Marea Nordului, 11 august
Lacrimi la despartirea de Germania

Ploaia a fost o constanta pe toata perioada escalei NS Mircea la Wilhelmshaven si nu avea cum sa lipseasca tocmai de la ceremonia de plecare a navei. O ceremonie sobra, nemteasca, i-am putea spune, in care marsurile intonate de fanfara Regimentului de Aviatie si putinii marinari prezenti pe cheu, au fost singurele elemente care ne-au amintit de ceremonialurile organizate la sosirea sau plecarea NS Mircea in/din misiuni.
           A plouat la Wilhelmshaven, parca intr-o incercare de a masca lacrimile parintilor cadetilor germani aflati la bordul NS Mircea . Despartirile sunt emotionante intotdeauna, dar parca cea de astazi a fost una mai speciala; chiar daca prima serie de cadeti germani se va debarca peste trei saptamani in portul Palma de Mallorca, emotii au avut si ei si parintii sau rudele lor aflate pe cheu. Au fost strangeri in brate, au fost batiste fluturand pe cheu, au fost lacrimi la despartire, au fost lucruri firesti, atat de simplu exprimate fara cuvinte. E greu sa spui ce te impresioneaza cel mai mult la un astfel de moment, dar cu siguranta plansul unei mame ascunzandu-se in spatele unei umbrele, nu are cum sa te lase indiferent.
           Mircea a plecat din portul Wilhelmshaven cu 34 de cadeti romani si 46 de cadeti germani la bord, cu instructori si personal medical romani si germani, pregatit sa mai scrie o pagina in istoria Fortelor Navale. Si nici n-ar avea cum sa nu faca asta atata timp cat este prima data cand Marina Germana a incredintat pregatirea cadetilor ei de anul I, unei alte marine, cea romana, iar asteptarile sunt mari de ambele parti.
           Intotdeauna intre oamenii inteligenti exista un limbaj comun”, scria Alexandru Paleologu, iar activitatile de pregatire ale cadetilor desfasurate in aceasta saptamana au demonstrat acest lucru. Marinaria este o profesie vocationala, cu un limbaj specific, inteles si acceptat de toti cei din breasla, astfel incat bariera de limbaj a fost depasita usor, iar cu seriozitate, cadetii germani s-au acomodat repede cu programul si comenzile de la bordul navei.
           Antrenamentele de intindere si strangerea velelor, rolurile si antrenamentele de bratari – au reprezentat in linii mari programul zilnic de pregatire comuna al cadetilor. Si, spre suprinderea tuturor, in ciuda temerii initiale cauzate de barierele de limbaj – comenzile in limba romana fiind dublate in limba engleza – integrarea cadetilor a fost foarte buna, iar antrenamentele reusite. Urmeaza sa vedem in perioada urmatoare cum se vor descurca atunci cand vor trebui sa intinda velele pentru a cauta vantul favorabil la bordul NS Mircea .
           Spuneam si in corespondenta trecuta ca inca din primele zile cadetii germani au fost repartizati si pe sectoarele de curatenie si in servicii, alaturi de colegii lor romani; in acest moment sunt deja in primele servicii de cart pe mare, in comanda de mars a navei, limba engleza devine o constanta iar lucrul si traiul in comun ii face pe cadetii romani sa-si perfectioneze deprinderile de comunicare in aceasta limba.
           Plecata dimineata din Wilhelmshaven, Nava Scoala Mircea naviga acum prin Marea Nordului, indreptandu-se spre Portugalia. Pana la urmatoarea escala, urmeaza 10 zile pe mare, timp in care instructia de specialitate in domeniul navigatiei sau al motoarelor va fi dublata de observatii la coasta si recunoasterea reperelor, activitati de matelotaj, navigatie cu vele – daca va fi vant favorabil - si lucru in echipe mixte la toate activitatile. Si, peste toate, urmeaza perioada de acomodare pentru cadetii germani sau reacomodare pentru cadetii romani, cu miscarea navei si raul de mare si cu ...lipsa semnalului de telefonie mobila.
           „Viata nu este ce ai trait, ci ce iti amintesti ca ai trait si cum ti-o amintesti pentru a o povesti”, Gabriel Jose Garcia Marquez.
           La finalul acestui mars de instructie, dincolo de lacrimile despartirii cadetilor germani de familii vazute in Wilhelmshaven, dincolo de greutatile vietii de la bordul unui velier - stiute de toti cei care au trecut odata pe bric -pentru cadetii romani si pentru echipajul NS Mircea va ramane si aceasta mandrie ca sunt primii care participa la instruirea cadetilor altei marine pe o nava romaneasca. Si de ce nu, de modul in care se va desfasura aceasta instruire, vor depinde viitoarele activitati de pregatire ale cadetilor Marinei germane sau poate ale unei alte marine, aici la bordul legendarului velier romanesc.
           Cu speranta ca vom avea intelepciunea de a trai experiente frumoase la bordul navei, pana la urmatoarea corespondenta, de la bordul lui Mircea va transmitem dragoste, speranta si incredere!

           Capitan-comandor Mihai EGOROV

---------------------------------------------------------

"Daca vrei sa construiesti un vas, nu bate oamenii la cap sa stranga lemn, nu le trasa sarcini si nu le da de munca ci, mai curand, vorbeste-le despre imensitatea nesfarsita a marii."
Antoine de Saint-Exupery

Wilhelmshaven, 9 august
Sufletul german al lui Mircea

Intr-un miniinterviu realizat in Turku, comandantul velierului Shabab Oman II, construit in 2014 la Galati, ne spunea ca isi doreste sa poata ajunge cu nava in Constanta, pentru ca "sufletul" acesteia se afla in Romania. Poate asa se intampla si cu NS Mircea, o nava cu o inima mare simtind si vibrand romaneste, si cu suflet aflat poate aici in Germania, la Hamburg (locul unde a fost construit) la aproximativ 3h de mers de Wilmhelshaven, portul de stationare pentru inca doua zile.
           Dupa doua zile de acomodare la bordul navei, cadetii germani au intrat in programul intensiv de pregatire pentru cunoasterea navei si a rolurilor pe care le au la intinderea si strangerea velelor si la bratari. Deja ieri, au fost desfasurate primele antrenamente comune de bratare intre cadetii romani si germani si au primit aprecieri. Comenzile in limba romana sunt dublate in limba engleza, astfel incat in prima parte a zilei freamatul si zgomotul de la bord te fac sa te intrebi pe ce nava esti. Iar in momentele de relaxare, nedumerirea creste si mai mult deoarece cadetii germani se imprastie pur si simplu pe toate puntile si cu greu gasesti o zona unde sa auzi romaneste. Va puteti inchipui cadeti germani, cu arme romanesti, facand parte din garda de onoare care ridica pavilionul navei? Se intampla deja si acest lucru la bordul lui Mircea, deoarece toti cadetii participa la servicii si la toate rolurile navei, iar prieteniile incep sa depaseasca barierele inerente oricarui inceput. Vizual, va fi interesanta o zi in care alaturi de cadetii germani sa participe la ridicarea pavilionului si ceilalti cadeti straini de la bord, pentru ca nu trebuie sa uitam ca dincolo de cadetii germani se afla la bord cadeti din Bulgaria, China si Polonia.
           "Nu iti petrece timpul cu cineva care nu e dispus sa si-l petreaca cu tine", scria Gabriel Garcia Marquez, iar cadetii romani incep sa-si imparta timpul cu cei germani, pentru a-i ajuta sa inteleaga mai bine nava si sa se integreze mai usor in program.
           Marti, 8 august, a fost o zi speciala pentru o parte din echipajul navei, care a avut ocazia sa vada nava sora a lui Mircea, Gorch Foch II, in docul Santierului Naval din Bremenhaven. Intrata intr-un proces de reparatie capitala, Gorch Foch II este greu de recunoscut de cei care n-au vazut-o in serviciu. A fost insa interesant pentru echipa de pe Mircea sa descopere dedesubturile – la propriu si la figurat – velierului german, sa se plimbe pe punti si compartimente, sa raporteze totul la ceea ce este pe Mircea si parca sa evite sa se lasa prada nostalgiei de a-si dori o reparatie ampla a acesteia. Velierele au o viata interesanta, trepidanta, cu  multe povesti nascute la bord si parca o viata deosebita de ceea ce vedem la navele militare. Poate si de asta Marina Germana a ales sa refaca Gorch Foch II in pofida costurilor ridicate – pentru pastrarea traditiei - si sa nu renute la aceasta construind alt velier. Nu este simplu sa intretii un velier de clasa A, dar uitandu-ne la statele care au asemenea veliere ca nave scoala pentru institutiile lor de invatamant de marina, ne dam seama ca este o mandrie sa ai un astfel de velier.
           "Fiecare inima ajunge in vibratie prin acordarea corzilor de argint ale increderii", Ralph Waldo Emerson.
           Cu speranta ca vom avea grija sa ne pastram increderea in prietenii de la bord si in oamenii importanti pentru noi, pana la urmatoarea corespondenta, de la bordul lui Mircea va transmitem dragoste, speranta si incredere!

           Capitan-comandor Mihai EGOROV

---------------------------------------------------------

"Exista lucruri care stim ca sunt imposibil de realizat, pana cand vine cineva care nu stie acest lucru si le realizeaza."
Albert Einstein

Wilhelmshaven, 6 august
NS Mircea – un Gorch Foch III – pentru Marina Germana

Ati aflat din corespondenta trecuta ca la finalul escalei din portul Gdynia din Polonia, la bordul Navei Scoala Mircea s-au ambarcat instructorii germani (ofiteri, maistri militari si gradati din echipajul velierului Gorch Foch II si un medic stomatolog roman, Laura Dimovici – legata de Constanta, prin Facultatea de Stomatologie absolvita), cei care ne vor insoti pana in portul Constanta. In conditiile in care in mod traditional studenti ai Academiei Navale „Mircea cel Batran” participa la stagii de practica la bordul unor nave din state partenere, iar cadeti straini se ambarca la bordul NS Mircea pe timpul marsurilor de instructie, dar in numar redus, posibilitatea ca Fortele Navale Romane, sa instruiasca la bordul NS Mircea toti cadetii unui stat cu traditie in navigatie era cu siguranta de domeniul SF-ului, cu ceva timp in urma. Iata ca lucrurile au evoluat, vremurile s-au mai schimbat si cand marina germana a cautat o nava pentru a-si instrui cadetii, NS Mircea a fost aleasa. Va fi o premiera si o provocare pentru ambele marine.
           Revenind la marsul de instructie, au fost mai mult de patru zile intense pe mare, intre Gdynia si Wilhelmshaven, timp in care instructorii romani si germani au analizat si stabilit in detaliu programul de instruire al cadetilor germani. Tot in aceasta perioada studentii au primit noile roluri in arborada, acolo unde vor fi ajutati de membrii echipajului permanent al navei. La finalul celor doua luni de stagiu la bordul navei, elevii de la Scoala Militara de Maistri Militari a Fortelor Navale „Amiral Ion Murgescu” au sustinut colocviul de practica prezentand si lucrarile de matelotaj pe care le-au realizat.
           Miercuri, 2 august, NS Mircea a acostat in portul Wilhelmshaven, in mijlocul unui oras in care Drapelul Romaniei ne astepta arborat alaturi de cel al Germaniei si al orasului. In aceeasi zi, cadetii ne-au aratat ca romanii s-au nascut poeti si au inventat un spectacol artistic in care au imbinat scenete cu iz marinaresc cu muzica, aducand zambetul pe fetele tuturor.
           Zorii zilei de 3 august i-au gasit pe elevii de la Scoala Militara de Maistri Militari a Fortelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, infruntand ploaia si ambarcandu-se in avionul care avea sa-i duca acasa, in ceea ce a fost primul schimb de echipaj efectuat la bordul lui NS Mircea intr-o misiune internationala, fapt ce da incredere ca nava ar putea efectua marsuri de lunga durata, rotind personal si cadeti. Au fost si regrete la despartirea de nava, pentru ca dincolo de orice greutati, bricul a reusit sa lege prietenii.
           Oamenii vor sa schimbe totul, dar, in acelasi timp, ar dori ca totul sa ramana la fel.” Paulo Coelho.
           Vineri 4 august, o delegatie a Fortelor Navale Romane formata din viceamiralul dr. Alexandru Mirsu, seful Statului Major al Fortelor Navale, comandorul conf.univ.dr.ing. Octavian Tarabuta, rectorul Academiei Navale „Mircea cel Batran”,  comandorul Gabriel Moise, comandantul Navei Scoala Mircea si ofiteri de la bord s-au deplasat la Marineshule Murwik (Academia Navala) din Flensburg. Aflata la granita germano-daneza, intr-o locatie care te duce cu gandul la castele povestilor din copilarie, cu un catarg amplasat in partea de nord a institutiei – unde cadetii invata cum sa urce in arborada, astfel incat in momentul in care ajung in practica la Gorch Foch II, au elementele de baza invatate, academia navala ne-a surprins prin accentul de traditionalism vizibil peste tot, prin simplitate si prin pavilionul Romaniei arborat in fata esplanadei academiei.
           In marja acestei vizite, viceamiralul dr. Alexandru Mirsu a avut o intalnire cu viceamiralul Andreas Krause, inspectorul general al Marinei Germane (echivalentul sefului SMFN) si cu contraamiralul de flotila Kay-Achim Schönbach, comandantul Marineshule Murwik. Tema principala a fost reprezentata de instruirea cadetilor germani la bordul Navei Scoala Mircea, asteptarile, provocarile si pasii urmatori de facut in aceasta colaborare bilaterala.
           De altfel, intr-un scurt interviu viceamiralul Andreas Krause, afirma ca „datorita faptului ca nava noastra «Gorch Foch II» este in reparatii, aveam nevoie de o nava sigura la bordul careia sa ne putem instrui cadetii. Am analizat apoi toate optiunile avute, am cautat nava care sa ne ajute cel mai bine sa ne atingem scopul in pregatire si aceasta a fost «Mircea»; am lucrat apoi la proiect impreuna cu viceamiralul Mirsu si sunt bucuros ca vom instrui 110 cadeti germani la bordul «NS Mircea». Ma astept de la cadeti sa capete experienta in modul de viata si de lucru la bordul unui velier. Noi avem multe nave moderne, dar este important pentru tinerii cadeti sa invete sa respecte marea si asta invata cel mai bine pe un velier. Ne gandim pentru viitor sa facem schimburi de cadeti – cei romani sa se instruiasca pe «Gorch Foch II», iar cadetii germani sa se pregateasca pe «NS Mircea».”
           Referindu-se la instruirea cadetilor germani, contraamiralul de flotila Kay-Achim Schönbach, comandantul Marineshule Murwik ne-a spus: „La bordul «NS Mircea», ca si la bordul lui «Gorch Foch II», noi nu punem accent neaparat pe navigatie sau forta fizica ci pe slefuirea caracterului si pe modul in care vor lucra in echipa si cum se vor raporta la puterea naturii. Le-am cerut cadetilor care vor merge pe «Mircea» in primul rand, sa fie politicosi, sa fie corecti si sa invete cat mai mult. Astept de la ei sa isi dezvolte un caracter de luptator si aici ne veti ajuta dumneavoastra.”
           Viceamiralul dr. Alexandru Mirsu, seful Statului Major al Fortelor Navale: „Faptul ca Marina Germana a avut incredere si ne-a ales sa-i pregatim cadetii inseamna o recunoastere a nivelului de pregatire la care Marina Romana a ajuns la acest moment si iata putem colabora cu marine foarte puternice. Ma astept de la cadeti sa lucreze ca o echipa, sa se cunoasca, sa aiba incredere unii in ceilalti si sa creeze punti de legatura intre marinele noastre pentru viitor.”
           Cat de important este acest stagiu de practica romano-german pentru viitoarele misiuni pe care navele romanesti le vor desfasura pe marile si oceanele lumii, si in care vor actiona alaturi de navele germane, iar cadetii romani aflati acum la bordul lui Mircea se vor intalni cu colegii lor germani, cu care au impartit aceleasi bucurii si greutati pe bric? Viceamiralul Andreas Krause: „Faptul ca acum au ocazia sa se cunoasca este cel mai important lucru. Noi vorbim despre parteneriate, despre colaborari, dar nu organizatiile vor lucra impreuna ci oamenii care le compun. Si daca acestia au incredere unii in ceilalti, se cunosc, atunci lucrurile vor fi foarte simple. ”
           Sambata 5 august, delegatia romana a participat depunerea juramantului militar de catre studentii Marineshule Murwik (Academia Navala) din Flensburg. Desfasurata pe gazonul din fata esplanadei academiei, intr-o locatie cum multe institutii de invatamant si-ar dori, ceremonia a fost sobra, intr-o „rigoare nemteasca”, perturbata doar de reprizele intermitente de ploaie; la finalul festivitatii, viceamiralul dr. Alexandru Mirsu si viceamiralul Andreas Krause au salutat reprezentantii studentilor care au depus juramantul.
           La finalul zilei, 46 de cadeti germani au urcat pentru prima data la bordul NS Mircea aici unde se vor instrui pana la sfarsitul lunii august cand va avea loc schimbul de cadeti. A inceput o noua etapa importanta desfasurata la bordul legendarului velier, cel care mai scrie astfel o pagina in istoria marinei. Pana luni, 7 august, cadetii germani au desfasurat activitati specifice de cunoastere a navei, a regulilor de siguranta si a diferitelor semnale care sunt intotdeauna dublate si in limba engleza. Intre 7-10 august, cadetii vor desfasura un program intensiv de pregatire la bordul navei astfel incat la momentul plecarii din Wilhelmshaven spre Lisabona, sa stie sa actioneze toate manevre de pe punti, pentru coborarea sau strangerea velelor.
            „Cautam ceea ce fuge de noi si fugim de ceea ce ne cauta” – Henri Frederic Amiel.
           Cu speranta ca vom avea intelepciunea sa fugim de aparentele inselatoare dar sa nu fugim de toate lucrurile bune si de bucuriile mici pe care le putem gasi oriunde, cu speranta ca vom continua sa avem incredere in prietenii existenti sau dobanditi pe bric, pana la urmatoarea corespondenta, de la bordul lui Mircea va transmitem dragoste, speranta si incredere!

           Capitan-comandor Mihai EGOROV

---------------------------------------------------------

"Adevarata iubire incepe de acolo de unde tu nu mai astepti nimic in schimb."
Antoine de Saint-Exupery

Marea Baltica, 30 iulie
Valorizandu-ne departe de Romania

De Ziua Imnului National, sambata 29 iulie, Nava Scoala Mircea a parasit Portul Gdynia din Polonia, indreptandu-se spre Wilhemshaven, o noua etapa din acest mars de instructie; nu am dat insa mola pana nu am cantat Imnul National si am impartasit bucuria momentului cu cei de acasa.
           Pana vom ajunge in Germania, ne asteapta inca trei zile pe mare, timp in care vom continua instructia marinareasca, se va desfasura colocviul de practica al elevilor de Scoala Militara de Maistri Militari a Fortelor Navale „Amiral Ion Murgescu”, vom pregati nava pentru escala si nu in ultimul rand, vom cauta astri pentru a ne termina fisele de navigatie. Incepem sa coboram spre casa si acest lucru ne da o doza mare de incredere si bucurie.
           Constienti de valoarea insemnelor nationale - si aici as include imnul, drapelul national, stema si sigiliul – pentru identitatea noastra nationala, acasa la noi, ne ferim parca sa ne clamam patriotismul, ne ascundem parca rusinati de ceea ce ar spune vecinul daca am scoate pe fereastra un drapel fie si numai de Ziua Nationala, sau daca ne-ar zari murmurand imnul national, fie si numai cand urmarim un meci de fotbal. Cu totul altfel insa simtim si ne raportam la aceste insemne nationale cand suntem departe de Romania; iar in escalele NS Mircea acest atasament la Romania – chiar la acea Romanie in care suntem dezamagiti de multe ori de diferite probleme, sau in care unele lucruri sunt departe de firescul observat in strainatate, chiar daca locuim in tarile unde Mircea face escale sau am ajuns acolo doar prin prisma marsului de instructie – este mult mai puternic. Am observat  bucuria romanilor cand au vazut pavilionul romanesc arborat la catargul legendarului velier romanesc, i-am vazut vibrand la imn si la cantecele populare romanesti - si atunci e firesc sa ne intrebam retoric...de ce trebuie sa mergem atat de departe de Romania pentru a ne bucura de Romania? De ce uitam sau ignoram sa vedem aceste lucruri si sa le promovam si atunci cand sunt langa noi?
           Intr-un interviu pe care il veti putea urmari in perioada urmatoare pe site-ul Fortelor Navale, comandantul NS Mircea, comandorul Gabriel Moise, mentiona ca atat in Olanda cat si in Suedia si Finlanda, dincolo de mandria pe care a observat-o la romanii care vizitau NS Mircea, a intalnit multe nave construite in Romania. (nave de lupta, remorchere sau chiar veliere de clasa A). Regretul pe care l-a exprimat se referea la faptul ca a trebuit sa parcurgem peste 5000 mile pentru a ne convinge de aceasta realitate - stim sa facem lucruri bune, stim sa facem lucruri bine la noi acasa; si totusi noi nu vedem ceea ce strainii...apreciaza. Poate ca asemeni faptului ca „e parca un facut sa nu ne dam seama de valoarea unor oameni decat dupa ce-i pierdem”, ne trebuie uneori o privire de la distanta, sa ne faca un pic mai atenti la noi.
           Revenind la escala poloneza, am fi putut spune ca este o escala tehnica, daca Mircea n-ar fi primit la bord numerosi vizitatori. Singurul velier in activitate, prezent la Gdynia, NS Mircea a atras ca un magnet mii de locuitori ai orasului. Si asta, in pofida ploii care ne-a insotit in doua din cele trei zile stationare si a faptului ca escala a fost facuta la mijlocul saptamanii. Nimic nu i-a impiedicat insa pe polonezi sa viziteze bricul si  sa-si imortalizeze bucuria pe punte.
           „Ce este viata, daca nu un sir de nebunii inspirate? Greutatea e sa alegi pe cele demne de a fi facute.” - George Bernard Shaw. Cand un copil de aproape doi ani cu cizme de cauciuc in picioare, a venit pe o ploaie sacaitoare sa viziteze bricul, cand un alt baietel de varsta apropiata se plimba in picioarele goale pe puntea bricului, in singura zi insorita gasita la Gdynia, cand un marinar din Constanta a venit impreuna cu sotia sa viziteze nava, desi o vazuse de nenumarate ori in Portul Constanta, parca toate greutatile din mars s-au estompat si realizezi o data in plus, ca NS Mircea reprezinta un punct de atractie in orice colt de lume ar ajunge si o nava de care Romania ar trebui sa fie mandra, o nava pe care poate Romania va avea ambitia sa o trimita intr-un „ocol al pamantului”, in anul 2018, atunci cand vom sarbatori Marea Unire. De ce n-am copia de la finlandezi felul in acre au subsumat toate activitatile omagiale din anul 2017 sub sigla „Finlanda 100”?
           Activitatile oficiale din timpul escalei au cuprins intalnirile comandantului navei cu autoritatile locale si comanda Academiei Navale. De asemenea, oficialii academiei s-au aflat la bordul navei, iar cadetii au putut vizita alaturi de Gdynia, orasele Gdnask si Sopot. Emotionante au fost vizitele la bordul navei, efectuate de cadeti ai Academiei Navale din Gdynia sau fosti cadeti polonezi ajunsi acum ofiteri, care au efectuat stagii de practica la bordul lui Mircea in timpul marsurilor din 2013, 2014 si 2016. Cu totii au avut numai cuvinte frumoase despre bric, desi isi aminteau cu nostalgie si de dormitul in hamac si de carturile de navigatie....
           La Gdynia, la bordul Navei Scoala Mircea s-au ambarcat instructorii germani (ofiteri, maistri militari si gradati de pe Gorch Foch II), cei care ne vor insoti pana in portul Constanta. Deja se lucreaza intens la optimizarea programului de pregatire al cadetilor nemti si la adaptarea acestuia la rigorile de pe Mircea, se analizeaza procedurile, se optimizeaza comenzile in limba engleza. 55 de cadeti germani se vor ambarca la bordul navei in portul Wilhemshaven, acolo unde va avea loc si instruirea lor initiala. Si tot in Wilhemshaven, elevii de la Scoala Militara de Maistri Militari a Fortelor Navale „Amiral Ion Murgescu” se vor debarca si vor zbura, la propriu, spre casa. Vor fi iata doua premiere pe pamant german – primul schimb de echipaj efectuat la bordul lui NS Mircea si pe de alta parte, primii marinari militari straini (chiar daca sunt cadeti acum, deci viitorii ofiteri germani) pe care Fortele Navale Romane ii vor pregati. Iar cand exista insa detractori ai calitatii invatamantului militar de marina romanesc (da, poate ar fi de discutat elemente despre profilul absolventului raportat la cerintele din Flota, dar este un alt subiect), faptul ca Marina Germana isi va instrui cadetii la bordul velierului romanesc, ar trebui sa reprezinte un element de mandrie. Cum va fi oare peste cativa ani cand in misiunile pe care navele romanesti le vor desfasura pe marile si oceanele lumii, vor actiona alaturi de navele germane, iar cadetii romani aflati acum la bordul lui Mircea se vor intalni cu colegii lor germani, cu care au impartit aceleasi bucurii si greutati pe bric?
           Comandantul NS Mircea, comandorul Gabriel Moise, spunea ca are emotii privind aceasta premiera, vizand instruirea cadetilor straini la bord, dar ca are incredere in echipaj; o nava si un echipaj (incluzandu-i aici si pe studentii romani, bulgari, chinezi si polonezi aflati acum la bord) care trebuie sa demonstreze ca se poate, ca avem un invatamant militar de marina la standarde inalte si ca orice academie navala din lume va putea lua in considerare posibilitatea instruirii cadetilor lor la bordul Navei Scoala Mircea. Cum vor fi activitatile desfasurate in comun de cadetii romani cu cei germani, veti afla in corespondentele urmatoare.
           „Un prieten adevarat ti se destainuie liber, da sfaturi juste, te asista si iti ofera sprijin, ia totul cu rabdare, te apara cu mult curaj si continua prietenia fara sa se schimbe.” (William Penn) Cu speranta ca nu vom uita cat de importanti sunt prietenii adevarati in viata noastra, si daca nu ii avem sa avem curajul sa ii gasim, pana la urmatoarea corespondenta, de la bordul lui Mircea va transmitem dragoste, speranta si incredere!

           Capitan-comandor Mihai EGOROV

---------------------------------------------------------

"Oricat de frumos ar rasari soarele, la capat de zi tot va trebui sa apuna."
Heinrich Heine

Marea Baltica, 24 iulie
Final de drum la Tall Ships Races 2017

Duminica 23 iulie, in jurul orei 13.40, Nava Scoala Mircea a molat legaturile si a parasit portul Turku din Finlanda, avand onoarea sa deschida parada navala din cadrul Tall Ships Races 2017 si sa fie salutata de public. A fost de fapt si momentul departirii navei de aceasta regata, care va mai cuprinde doua curse intre Turku si Klaipeda din Lituania si respectiv, intre Klaipeda si Szczecin din Polonia. Programul marsului NS Mircea continua insa, urmatorea escala urmand a fi in Gdynia, Polonia. Da, acum la finalul activitatilor din porturile finlandeze putem spune ca a fost frumos aici, indiferent ca vorbim de Kotka sau Turku, orase pregatite pentru astfel de evenimente. Cineva spunea ca daca finlandezii si-au propus o activitate pentru o anumita ora, nu-i impiedica nimic sa nu o faca; iar vremea, cu ploaie sau soare, este ultimul lucru pe care ei il iau in calcul.
           Daca la parada navala din Kotka, am ramas surprinsi de cate ambarcatiuni au defilat si s-au bucurat de prezenta velierelor mari acolo, la Turku, alaturi de cele aproximativ 100 de veliere din cadrul Tall Ships Races 2017, au participat la parada navala probabil in jur de 1000 de ambarcatiuni. Este cert ca prin comparatie, in Finlanda, am vazut mai putine autoturisme decat nave.
           Desfasurate sub sloganul "Ships – small or tall, welcome all!" si din nou in contextul aniversarii a 100 de ani de la proclamarea independentei tarii, activitatile din Turku au fost numeroase, dinamice si s-au bucurat de prezenta publicului in numar mare. Dupa o zi cu rafale de ploaie, fosta capitala a tarii a fost scaldata de un soare prietenos, care a inviorat parca acel contrast al culorilor uneori palide ale navelor din port.
           "Tristetea zboara de la noi pe aripile timpului." - Jean de La Fontaine. Si parca, la finalul escalei finlandeze am tinut si noi sa ne amintim de acest lucru si am lasat timpul sa duca cu el tristetile, multe dintre ele datorate evident absentei sau excesului de ...comunicare.
           O deschidere oficiala a activitatilor deranjata doar de o rafala de ploaie, o parada a echipajelor foarte colorata in care cadetii de pe Mircea au lasat o impresie placuta, o festivitate de premiere in care Mircea a primit premiul pentru locul al II-lea castigat de echipa de darts (competitiile sportive din Finlanda au inclus probe mai speciale, decat cele cu care eram obisnuiti), o petrecere a echipajelor care a avut loc in decorul fostei puscarii a orasului si numerosi vizitatori care au admirat navele acostate frumos pe raul Aura – au fost ingredientele escalei navei in portul Turku. Singurul impediment, daca ar fi de amintit, a fost reprezentat de pozitia navei in port, prima nava la intrare pe rau, astfel incat accesul la nava a fost mai dificil de facut. In pofida acestui dezavantaj, Turku a fost poate portul in care Mircea a avut cei multi vizitatori.
           Escala din portul finlandez a adus la bordul lui Mircea si pe ambasadorul Romaniei aici, ES domnul Razvan Rotundu, care desi constantean, a urcat pentru prima data la bordul navei. Mandria de a fi roman pe o nava romaneasca aflata intr-un port finlandez, a fost exprimata sincer de domnia sa, impresionat atat de modul in care Mircea reuseste de fiecare data sa se prezinte si reprezinte Romania, dar si de faptul ca traditia velierelor se pastreaza in toate statele cu traditie si cultura marinareasca.
           S-au legat multe prietenii cu echipajele celorlalte nave participante la Tall Ships Races 2017, dar speciale au fost cele care au implicat echipajele velierelor Shabab Oman II – construit in anul 2014 la Galati - si Cisne Branco, velierul brazilian intrat in serviciu in anul 2000. "Un zambet este adesea esential. Esti platit cu un zambet. Esti rasplatit cu un zambet. Esti insufletit de un zambet. Si calitatea unui zambet te poate face sa mori", scriaAntoine de Saint-Exupery. Trei nave militare, din state cu traditii diferite, cu marinari care au desfasurat multe activitati comune si care la finalul escalei din Turku au zambit, au ras si au lacrimat impreuna in cadrul unor ceremonii de adio desfasurate ad-hoc pe puntea lui Mircea si la Cisne Branco, pentru ca Mircea a fost si un liant intre Shabab Oman II si Cisne Branco.
           Am parasit  Finlanda, am lasat in urma amintiri, stresul cursei cu vele, tacerile...dificil de inteles uneori si am plecat mai departe spre o alta parte a marsului care va fi reprezentata de instructia cadetilor din Germania. Pana atunci insa continua programul de instructie marinareasca, care va fi intrerupta doar de escala care urmeaza din Gdynia.
           "Alaturi de un prieten adevarat este cu neputinta sa ajungi la deznadejde." – Honore de Balzac. Cu speranta ca vom avea intelepciunea sa ne pastram prietenii existenti sau dobanditi la bordul navei si nu vom uita ca "increderea este un sentiment care se castiga foarte greu si se poate pierde usor", pana la urmatoarea corespondenta, de la bordul lui Mircea va transmitem dragoste, speranta si incredere!

           Capitan-comandor Mihai EGOROV

---------------------------------------------------------

"Bucura-te de lucrurile marunte. Intr-o buna zi s-ar putea sa privesti inapoi si sa descoperi ca erau cele mai importante lucruri."
Robert Brault

Kotka, Finlanda, 16 iulie
"Caldura" finlandeza

Mottoul ales pentru corespondenta de astazi este definitoriu pentru modul in care locuitorii din Kotka si foarte multi turisti s-au implicat si au participat la activitatile derulate in cadrul Tall Ships Races 2017.
           Am scris odata ca in general ne plac comparatiile, intre diferite elemente pentru ca ne dau imaginea unei stari de fapt, a unor situatii sau a profesionalismului si valorii unor oameni. Astfel, daca activitatile de la Halmstad le-am comparat cu cele derulate la SAIL Den Hender 2017, balanta inclinand fara rezerve catre escala olandeza, de aceasta data, activitatile organizate la Kotka au fost de departe mai interesante si mai antrenamente decat cele din Halmstad.
           Derulate sub egida implinirii in acest an, a 100 de ani de la declararea independentei Finlandei, activitivitatile din Kotka au fost numeroase, dinamice si parca tot orasul a fost cuprins de febra evenimentului. Micul orasel din cel estic golf din Marea Baltica, traversat de raul Kymi, a fost gazda activitatilor derulate in cadrul Tall Ships Regatta 2017, dupa o pauza de 10 ani; iar, spre bucuria autoritatilor locale, Kotka va reprezenta in urmatorul deceniu un port important pentru activitatile organizate de Sail Training International.
           Kotka este insa si cel mai nordic port din Europa unde a ajuns NS Mircea in marsurile sale de instructie si reprezentare.
           Dupa o ploaie torentiala si rece, tot orasul s-a mobilizat si a participat la parada organizata in cadrul Festivalului Maritim; astfel, unii au defilat – aratand diversitatea de profesii, asociatii si obiceiuri din Kotka, iar ceilalti au umplut bulevardul central si au urmarit parada.
           Aceeasi multi locuitori i-au aplaudat pe cadetii de pe Mircea, la parada echipajelor, care a traversat tot orasul si a avut ca punct de final stadionul Arto Tolsa. Chiar daca n-au castigat premiul pentru cea mai frumoasa prezenta la parada, cadetii de pe Mircea au aratat sentimentul de mandrie ca reprezinta Romania, iar scandarile "Mircea", "Romania" si "Finland" au fost aplaudate de locuitori.
           La Kotka, Mircea a fost din pacate, singurul ambasador al Romaniei si s-a descurcat mai mult decat onorabil, tinand cont de aprecierile formulate de vizitatori si de faptul ca multi dintre ei s-au oprit pe banca din fata bricului, sa-l admire.
           Dincolo de reprizele de ploaie din primele zile ale ecalei, a fost cald la Kotka (maxim 23-24 grade, dar e ceva peste medie aici, in tara lui Mos Craciun), o caldura care parca s-a transferat si de la locuitorii orasului la echipajele participante.
           Echipajul NS Mircea s-a internationalizat si aici prin sosirea cadetilor polonezi, astfel ca acum avem la bord alaturi de cadetii romani, cadeti din Bulgaria, China, Polonia si un student al Facultatii de Comunicare publica si interculturala in domeniul securitatii si apararii din cadrul Universitatii Nationale de Aparare, aflat in stagiu de practica.
           Intr-o discutie interesanta, cineva spunea frumos ca nu-ti trebuie mult sa fii fericit. Iar ceea ce am vazut la Kotka – un oras in care am fost recunosc, sceptic ca se pot intampla lucruri frumoase – inseamna in definitiv viata, simpla si frumoasa asa cum ar trebui sa fim in masura sa vrem sa ne-o facem fiecare dintre noi. Si poate nici nu trebuie sa asteptam un moment special din viata noastra pentru a fi fericiti.
           Mircea se pregateste sa dea mola paramelor care l-au legat de aceasta parte de Finlanda si sa ia drum spre alt port finlandez – mai obisnuit cu regatele organizate de Sail Training International – Turku. Urmeaza acum parada navala de-a lungul coastei si apoi patru zile, in Cruise-In Company, in care vom fi cam singuri pe mare, deoarece la recomandarea organizatorilor, cvasitotalitatea velierelor vor face o escala de 2 zile fie la Tallin in Estonia, la Festivalul Maritim, fie la Hanko, Kasnäs sau Nagu-Nauvo, pe malul Finlandei. Cultura marinareasca este si aici la ea acasa si fiecare oras-port se bucura de prezenta velierelor.
            "Un prieten este cineva care te cunoaste asa cum esti, intelege ce ai fost, accepta ce ai devenit si te lasa sa cresti in continuare." William Shakespeare.
           Poate ca uitandu-ne la calmul afisat de finlandezi, la felul in care par a valoriza lucrurile simple, vom avea intelepciunea sa vedem dincolo de lucrurile care par importante si nu sunt decat fire de nisip intr-un desert, vom avea curajul sa renuntam la masti – pentru ca spunea Tudor Musatescu ca, "in viata, joaca teatru numai cei care n-au niciun rol", vom redescoperi ce inseamna increderea si ne vom (re)gasi prietenii pe bric.
           Despre aventurile cadetilor de la bordul legendarului velier romanesc, in corespondenta viitoare. Pana atunci, de la bordul lui Mircea va transmitem ca de obicei, dragoste, speranta si incredere!

           Capitan-comandor Mihai EGOROV

---------------------------------------------------------

"Placerea se poate sprijini pe iluzie, fericirea insa se intemeiaza pe adevar."
Chamfort

Halmstad-Kotka, 03-13 iulie
In cautarea vantului favorabil

Dupa zilele de stationare din portul Halmstad, Suedia, NS Mircea a participat alaturi de alte 9 veliere din clasa A (8 dupa prima zi, cand Pogoria s-a retras din cursa) la prima cursa din cadrul Tall Ships Races 2017, Halmstad-Kotka. Datorita configuratiei zonei de navigat, startul cursei nu a fost dat la finalul paradei navale din Halmstad – cum se intampla de obicei – ci la mai mult de 24 de ore de la plecarea din port, undeva la sud de Malmo.
            A fost o cursa dificila, in care s-a cautat in permanenta vantul favorabil care sa inscrie nava pe un drum cat mai apropiat de drumul preliminar trasat spre linia de final, o cursa in care am vazut inca o data ca "toate panzele sus"...nu se aplica decat rareori si lui Mircea, o cursa in care ne-am antrenat rabdarea si desi doream sa castigam, am concurat corect si am trecut linia de sosire luni, 10 iulie in jurul orei 14.00. Pentru un velier de vechimea si cu configuratia velelor ca a lui Mircea, va fi dificil sa gaseasca intotdeauna vantul favorabil pentru a se clasa pe podiumul unei curse de acest tip.
            Au fost cateva zile de aparenta liniste pe nava, datorate mai mult navigatiei fara motor decat absentei activitatilor. si daca pana acum am avut parte de foarte multe zile zbuciumate, in care marea sau oceanul ne-au facut sa ne intrebam daca ne-am ales corect profesia, in timpul cursei, marea a fost calma, iar vantul puternic s-a lasat asteptat. Programul cadetilor a continuat pe coordonatele normale cu servicii, cursuri, matelotaj si peste toate, acestea bratari (orientarea vergilor) succesive la tribord sau babord in cautarea vantului de travers. Dincolo de aspectele care au tinut de navigatie si de dificultatea de a gasi permanent un vant care sa ajute nava in deplasarea ei spre linia de final, pentru cadeti a fost incomod sa stea in permanenta cu centurile de siguranta pe ei; iar imaginile cu ei bratand in pijamale – pentru ca noaptea timpul nu permitea irosirea timpului cu schimbarea in tinuta – sunt memorabile.
            "Progresul este imposibil fara schimbare, iar cei care nu isi pot schimba mentalitatea nu pot schimba nimic." - George Bernard Shaw.
            Spuneam de faptul ca Mircea a concurat corect, folosind doar forta vantului pentru deplasarea navei, indiferent ca a navigat cu 7 Nd sau cu mai putin de 2 Nd. Frustrant a fost insa sa vedem un velier (mai multe pe radar) pe care seara in lasam in pupa navei, la limita orizontului, iar dimineata aveam neplacuta surpriza sa-l gasim mult in fata noastra. Intr-adevar, cu totii ne dorim sa castigam, cu totii am vrea sa fim pe locul I, dar daca nu reusim sa facem corect acest lucru, poate ne vom bucura pe moment si vom realiza apoi ca nu am invatat insa nimic. Intr-un dialog interesant, cineva spunea ca unul dintre lucrurile importante care ne lipseste in ultimul timp este sinceritatea, a carei importanta o ignoram atat in relatiile interumane cat si uneori in activitatile profesionale. Poate ca valorizand acest concept, nu ne vom simti mai bogati, nu vom scapa de oboseala activitatilor de rutina, dar ne vom putea redobandi increderea – pierduta poate pe valurile inspumate ale marii - si ne vom simti mai impliniti.
            Rezultatele oficiale ale cursei nu au ajuns inca pentru ca procedura de departajare este destul de dificila luandu-se in calcul multi factori; o cursa de veliere in cadrul regatelor Tall Ships, nu are nimic in comun cu ceea ce suntem obisnuiti sa vedem la cursele de barci si chiar de yachting. Totul aici are o alta viteza, totul se desfasoara dupa alte reguli si navele – atatea cate se pot vedea – se vad doar in zona startului.
            In marsul NS Mircea suntem deja in prima escala finlandeza, in portul Kotka, un oras-port in care totul pare a vibra la Tall Ships Regatta 2017.
            "Timpul este suficient pentru cei care chiar il folosesc", scria Leonardo da Vinci. Poate in aceasta cheie, vom invata sa pretuim timpul petrecut la bordul NS Mircea, poate vom dobandi incredere in ceilalti, poate vom reusi sa ne disimulam cat mai putin adevaratele stari sau ganduri, poate vom avea curaj sa fim sinceri si poate vom reusi sa invatam sa fim o echipa. Da, totusi poate cam multi de...poate.
            Cu certitudine insa, pana la urmatoarea corespondenta, de la bordul lui Mircea va transmitem dragoste, speranta si incredere!

           Capitan-comandor Mihai EGOROV

---------------------------------------------------------

" Oamenii merg in locuri straine pentru a se minuna de inaltimea muntilor, a valurilor uriase ale marilor, lungul parcurs al raurilor, nemarginita intindere a oceanelor, miscarea circulara a stelelor, dar trec pe langa ei insisi fara sa se minuneze deloc. "
Sfantul Augustin

Halmstad, 3 iulie
Escala suedeza

        Plecati de pe taramuri olandeze pe o vreme ploioasa, ne-am continuat marsul de instructie, navigand cu vele si pe motor, spre Portul Halmstad din Suedia. Cele patru zile de mars au reprezentat zile de instructie marinareasca pentru studenti si elevi, cursuri si pregatirea navei pentru port.
        Halmstad – un oras verde, un oras cu multe ambarcatiuni, un oras contradictoriu prin multele zone pietonale si prin putinele cladiri foarte moderne, un oras in care vremea ne-a aratat in orice moment cat poate fi de capricioasa, cu perioade insorite destul de scurte alternand insa cu ploi scurte dar reci, un oras care, comparativ cu Den Helder, a parut putin ancorat la ce ne-am fi asteptat sa fie startul activitatilor oficiale din cadrul Tall Ships Races 2017.
        Knut Western, presedinte al cursei Tall Ships (Europa): "Toate porturile gazda selectate au castigat deja o reputatie excelenta pentru organizarea evenimentelor noastre. Pe parcursul anilor anteriori, toti si-au demonstrat capacitatea de a pune accent pe dezvoltarea si educatia tinerilor in domeniul navigatiei si au pus aventura de a fi pe mare, in centrul ofertelor lor".
        Activitatile din port au fost cele standard pentru Sail Training International, organizatorul regatei: deschiderea oficiala – pe o ploaie marunta si cu foarte putine echipaje prezente la festivitate -; concursuri sportive – la care din pacate, Mircea nu a obtinut niciun loc I, cele care conteaza in dinamica regatei -; parada echipajelor – care a traversat si o zona unde singurii spectatori erau membrii celorlalte echipaje, dar la care s-au remarcat de departe cei de la Cisne Branco (velierul marinei braziliene – fara cadeti la bord) si pitorestii marinari militari de pe Shabab Oman II, un velier construit in 2014 la Santierul Naval Damen din Galati; implicarea armatei in organizarea evenimentului prin participarea cu forte si mijloace la activitatile desfasurate in incinta portului; vizita navelor de catre populatia locala - si romanii din Suedia au venit sa vada NS Mircea; spectacole artistice pe mai multe scene din incinta portuluui - la unele din pacate ... locuitorii orasului s-au evidentiat prin absenta si un Europe ca in perioada de glorie, al carui "The Final Countdown", a fost savurat de cei care au indurat cu stoicism ploaia.
        "Daca stii ce vrei, e imposibil sa nu gasesti ceea ce cauti", scria Mihail Drumes. Sa invete, sa-si respecte profesia si sa-si gaseasca drumul in viata, au fost doar cateva din sfaturile pe care ES domnul Iulian Buga, ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Romaniei in Regatul Suediei, le-a dat cadetilor, pe timpul prezentei sale la bordul NS Mircea. ES domnul Iulian Buga a vizitat nava, a vrut sa afle ce formeaza Mircea si ramas impresionat printre altele de cazarma in care isi duc traiul zilnic elevii si studentii. Diplomatia romana a fost inca o data la inaltimea momentului si speram ca acest lucru sa ramana valabil si pentru urmatoarele porturi de escala. Trebuie mentionat faptul ca Ambasada Romaniei in Regatul Suediei s-a implicat in mediatizarea prezentei navei romanesti la Halmstad, in randul comunitatii romanesti.
       Dupa zilele de stationare din Suedia, NS Mircea a parasit luni, 3 iulie, portul Halmstad, indreptandu-se spre linia de start a primei curse din cadrul Tall Ships Races 2017. Va fi o cursa de 10 zile intre Halmstad si Kotka, o cursa unde Mircea are 9 contracandidati la clasa A si o cursa la care nu participa niciunul dintre velierele rusesti inscrise in regata.
       La apelul general desfasurat inainte de plecarea din port, comandorul Gabriel Moise, comandantul NS Mircea a intrebat echipajul daca a pierdut ceva in Suedia; dincolo de retorica intrebarii, poate nu ne-am pierdut sau ratacit increderea in noi si in cei din jurul nostru.
       "Se zice ca timpul trece. Timpul nu trece niciodata. Noi trecem prin timp.", Garabet Ibraileanu. Cu speranta ca vom invata sa pretuim timpul petrecut de la bordul NS Mircea, pana la urmatoarea corespondenta, de la bordul lui Mircea va transmitem dragoste, speranta si incredere!

                      Capitan-comandor Mihai EGOROV

---------------------------------------------------------

" Prima cerinta in viata este sa stii sa te folosesti de orice ocazie. A doua este sa stii cand trebuie s-o lasi sa treaca. "
Benjamin Disraeli

Mandria de a fi roman – ca stare de normalitate

       Dupa escala pe meleaguri spaniole, Nava Scoala Mircea s-a aflat, in perioada 22-25 iunie, in Den Helder pentru a participa la festivalul nautic cu acelasi nume. Un oras olandez cu aproximativ 60.000 de locuitori, care respira si traieste prin si pentru apa, care vibreaza la tot ce este legat de nave – a fost din nou gazda acestui festival. Un oras care de la afisajul stradal, la reclamele intalnite in magazine, la scenele pregatite pentru spectacole si la zonele stradale, culminand cu desfasurarea de forte din Baza Navala din Den Helder a vibrat si a simtit SAIL Den Helder 2017. Dupa o intretinere a navei cum numai cadetii de la bordul lui Mircea stiu sa o faca, velierul romanesc a acostat in dupa amiaza zilei de joi, 22 iunie, la dana 13 a Portului Militar Den Helder, nu inainte ca echipajul sa dea salutul oficialitatilor aflate pe navele Morgensten si Zr. Ms. Holland.
       Vineri, 23 iunie, ES doamna Brandusa Ioana Predescu, ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Romaniei in Regatul Tarilor de Jos si comandorul Ioan Gabriel Moise, comandantul NS Mircea, au fost gazdele unui cocktail organizat la bordul navei. Astfel, NS Mircea a indeplinit cu succes si misiunea de reprezentare a Romaniei in porturile de escala. Au participat viceamiralul dr. Alexandru Mirsu, seful Statului Major al Fortelor Navale, primarul orasului Den Helder, directorul SAIL Den Helder 2017, amirali si generali din marinele olandeza si belgiana, comandanti ai navelor participante la competitia nautica. Iar, aceasta mica parte de Romanie s-a ridicat la inaltimea asteptarilor vizitatorilor.
       Ne-am bucurat ca ambasadorul Romaniei pe marile si oceanele lumii NS Mircea, a avut o onoarea sa primeasca la bord Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Romaniei in Regatul Tarilor de Jos. Mandra ca se afla pe pamant romanesc in Olanda, ES doamna Brandusa Ioana Predescu a revazut nava dupa 12 ani – cand a facut o escala in Gemania - si a regasit-o la fel de frumoasa ca atunci; in dialogul cu studentii si elevii ambarcati la bordul lui Mircea, i-a felicitat pentru profesia aleasa, le-a amintit ca marina este o munca de echipa si i-a indemnat sa invete pentru a izbandi in viata. Bucurosi ca n-am ratat ocazia de a avea ambasadori la bord, speram sa fie doar inceputul diplomatiei navale executate de Mircea in 2017.
       In cadrul discutiei pe care viceamiralul dr. Alexandru Mirsu, seful Statului Major al Fortelor Navale a avut-o cu studentii si elevii de la bord, acesta le-a transmis sa fie mandri ca sunt romani si sa nu uite niciodata ca poarta tricolorul atat pe uniforma militara, cat si in inima. De asemenea, le-a transmis sa invete pentru ca in nemarginirea ei, marea nu iarta oamenii nepregatitti.
       Participarea la SAIL Den Helder 2017 a inclus activitati ca parada si apoi petrecerea echipajelor, jocuri sportive, precum si ghidajul vizitatorilor pe bric. Asa cum au observat toti participantii la activitatea de pe Mircea, nava arata cel mai frumos la aspectul marinaresc si am fost singurii care au implementat sistemul de ghizi al vizitatorilor pe punti, ghidaj asigurat de studenti si elevi. Am vazut totodata, in Den Helder, ce inseamna respectul pentru cultura si traditia marinareasca, dar si pentru profesia de marinar si cum se raporteaza la ele locuitorii orasului.
       Ecourile festivalului maritim SAIL Den Helder 2017 si a Zilei Marinei Olandeze (24 iunie) incep sa se estompeze. „Nu plange pentru ca s-a terminat, zambeste pentru ca s-a petrecut!”, Gabriel Jose Garcia Marquez.
       Asa trebuie sa facem si noi, acum pe drumul spre Halmstad, sa zambim ca am fost parte din SAIL Den Helder 2017, sa zambim ca am simtit romaneste aici in Olanda si am simtit ca Romania diplomatica poate fi alaturi de cadetii ei, asa cum si ei sunt in fiecare zi, mici marinari militari, in slujba marii Romanii. Si, poate, asa cum ar fi normal sa se intample, Romania va reusi sa-si aminteasca mai des de marinarii ei militari, mai des de oamenii care vibreaza la tricolor si lacrimeaza la imn, sa-si aminteasca mai des de tinerii elevi si studenti de la bordul Navei Scoala Mircea, pentru care mandria de a fi o parte de Romanie le estompeaza toate greutatile de fiecare zi, ii face sa uite de raul de mare si de disconfortul creat de miscarea navei, si pentru care a fi o parte de Romanie, reprezinta de fapt, un sens in viata. In vremuri in care timpul pare uneori ca nu mai are rabdare cu noi si noi uitam sa invatam ce inseamna sa avem rabdare, in vremuri in care ardem si ne faramitam energiile cu probleme minore, in vremuri in care poate lasam tehnologia sa lucreze prea mult pentru dezumanizarea noastra, in vremuri in care patriotismul pare un termen desuet, poate ca Romania va reusi sa priveasca si spre simbolurile ei – printre care se regaseste si NS Mircea – si sa investeasca in ele... dincolo de cuvintele uneori prea pompoase.
       „Spiritul Mircea” – creat si intretinut de generatii de marinari - este dus acum mai departe de cei 70 de cadeti romani si straini aflati la bord, care muncesc mult in fiecare zi, pentru ca aceasta parte de Romanie sa sa-si redescopere stralucirea ascunsa sub fardul unui timp care lasa inexorabil urme adanci in lemnul puntilor si al balustradelor, in galbenul patinat al alamurilor de pe velier si astfel, aceasta parte de Romanie sa se prezinte in porturile de escala la un nivel inalt si sa reprezinte un motiv de mandrie pentru marina, pentru marinari, pentru toti cei care continua sa se simta mandri ca sunt romani.
       „In fiecare zi mi-e dor de Romania”, ne-a spus ES doamna Brandusa Ioana Predescu, ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Romaniei in Regatul Tarilor de Jos, la finalul unui interviu pe care-l veti regasi in revista Marina Romana si acum, la mai bine de o luna de cand am plecat din Constanta si ne infrangem temerile si ne fortam limitele la bordul legendarului velier romanesc, nu putem sa nu-i dam dreptate. Si noua, celor aflati la bordul Navei Scoala Mircea, ne este dor in fiecare zi de Romania si de cei lasati acasa.
       „Viata e frumoasa daca ii dai voie sa fie”, spunea Charles Bukowski. Cu speranta ca in aceasta cheie vom invata sa ne ghidam viata pe acest velier de legenda al Romaniei, pana la urmatoarea corespondenta, de la bordul lui Mircea va transmitem dragoste, speranta si incredere!

                      Capitan-comandor Mihai EGOROV

---------------------------------------------------------

" Vor exista mereu oameni care te vor rani, asa ca trebuie sa-ti pastrezi increderea si doar sa ai mai multa grija in cine ai incredere si a doua oara. "
Gabriel Garcia Marquez

Raion ancoraj Den Helder, 21 iunie
De la "Buenos Dias” la … "Goedemiddag”

       In dimineata zilei de miercuri 21 iunie, Nava Scoala Mircea a ajuns in Olanda, in raionul de ancoraj aferent portului Den Helder, unde va stationa pana joi dupa amiaza. De fapt de joi, 22 iunie, nava va intra in programul stabilit pentru SAIL Den Helder urmand sa acosteze in portul olandez dupa ce cadetii si membrii echipajului vor da onorul oficialitatilor care vor trece in revista velierele participante la SAIL Den Helder 2017 si la festivitatile organizate cu ocazia celei de-a 60-a aniversari a Zilei Marinei Regale Olandeze.
       Am lasat in urma "Buenos Dias” si ne pregatim sa trecem la … "Goedemiddag”. (Buna ziua)
       Plecati din Vigo pe 15 iunie, cadetii au avut de infruntat din nou valurile si hula din Oceanul Atlantic si aproape 2 zile, miscarea navei a creat dificultati la bord. Biscaya s-a dovedit a nu fi atat de rea cum ne asteptam si cursurile de navigatie astronomica, instructia de specialitate a elevilor de la Scoala Militara de Maistri Militari a Fortelor Navale, dar si activitatile administrative, de intretinere a navei, au ocupat programul cadetilor de la bord, un program in care timpul liber este la mare pret. Bricuitul navei si-a gasit loc printre activitatile organizate aici si astfel, Mircea ne-a aratat inca o data ca este frumos vazut din afara si greu, vazut de pe nava. Pentru tinerii de la bord, Mircea reprezinta o provocare careia trebuie sa-i faca fata in fiecare zi, NS Mircea este calatoria initiatica in tainele marinariei, a traiului pe o nava si cu siguranta un moment T0 in viata fiecaruia.
       Nu vor fi 3 zile de escala in Den Helder, cum erau pe programul initial al navei ci doar doua, dar zile in care echipajul va fi angrenat in diferite activitati din cadrul Sail Den Helder 2017 si a celei de-a 60-a aniversari a Zilei Marinei Regale Olandeze. Se anunta un regal nautic aici, unde asteptam si primele activitati de reprezentare organizate in comun cu Ambasada Romaniei in Tarile de Jos. Despre toate acestea insa va voi povesti la finalul escalei din Tara lalelelor.
       "Prietenia = o nava destul de mare pentru a duce doi insi pe vreme frumoasa, dar numai unul cand e vreme rea".
Cu speranta ca nava prieteniilor create aici va fi destul de trainica pentru a-i duce in siguranta pe cei ambarcati indiferent de vreme, ajutandu-i sa invete sa lucreze impreuna, pana la urmatoarea corespondenta, de la bordul lui Mircea va transmitem dragoste, speranta si incredere!

                      Capitan-comandor Mihai EGOROV

---------------------------------------------------------

"Daca nu inveti cat esti tanar, iti vei petrece restul zilelor plangandu-te de esecuri."
Proverb chinezesc

Vigo, 13 iunie
La bienvenida a Escuela Naval Militar din Marin – Pontevedra

Cu aceste cuvinte ne-a intampinat comandorul Jose Maria Nunez Torrente, comandantul (rector) Escuela Naval Militar din Marin – Pontevedra, marti 13 iunie la scoala navala spaniola. In singura zi ploioasa de care am avut parte aici la Vigo – poate ca un preambul al perioadei care se anunta in Den Helder si mai apoi la Tall Ships Regatta 2017 -, 50 de cadeti si instructori, sub comanda capitan-comandorului George Tudor de la Academia Navala "Mircea cel Batran", au efectuat o vizita la Escuela Naval Militar din Marin – Pontevedra.
           Din pacate, studentii spanioli erau plecati in stagiile de practica – o luna obligatorie in fiecare an de studiu – astfel incat exersarea cunostintelor de limba spaniola ale cadetilor romani, a ramas in asteptare pentru Den Helder, unde la festivalul nautic va participa si velierul scoala al Escuela Naval Militar din Marin – Pontevedra, Juan Sebastian de Elcano. Prezentarea Scolii Navale, a simulatorului integrat de navigatie – similar cu cel existent la academia navala din Constanta, si a facilitatilor pe care le au cadetii spanioli pe toata durata pregatirii acestora, au fost elemente de interes pentru studentii si elevii romani.
           "Orice prost stie. Scopul este sa intelegi.", Albert Einstein. Traditia, locatia institutiei – pe malul unui supreb golf, cu o deschidere generoasa la apa - si arhitectura cladirilor institutiei, permit desfasurarea atat a procesului de invatamant cat si activitatilor practice de instructie marinareasca. Cu navele scoala aflate la doar cativa metri de facilitatile de invatamant, accentul la academia spaniola se pune pe pregatirea viitorilor ofieteri de marina, care sa se poata integra foarte usor in echipajele navelor, sa inteleaga ceea ce se intampla acolo si sa poata fi marinarii moderni ai secolului XXI. Ne-a atras atentia printre alttele platoul acoperit temporar pentru activitati unde participantii sa nu stea in ploaie si catargul de velier instalat in mijlocul institutiei, cu scari de acces similare celor din arborada unui velier si care permit desfasurarea si antrenarea studentilor in urcatul in arborada pana sa ajunga sa faca stagiul de practica pe velierul Juan Sebastian de Elcano. Lipsa unor elemente adiacente pregatirii studentilor (gen, activitati administrative) face ca programul zilnic de invatamant sa fie mai flexibil, fara a face insa rabat de la calitate, fapt evidentiat prin prisma unui studiu obligatoriu pentru cei cu rezultate mai putin bune. Evident, traditia si istoria acestei institutii de invatamant o face deosebita si face ca lucrurile din exterior sa para mai simple; poate ca nu vom putea adapta invatamantul militar de marina foarte repede la ceea ce studentii si elevii romani au vazut aici, dar putem incerca sa aducem pas cu pas elemente care sa faca mai usoara trecerea studentilor de la statutul de student la cel de ofiter de marina, intelegand si cultivandu-le printre altele si spiritul marinaresc.
           Doua zile ale NS Mircea in portul Vigo, cu multi vizitatori la bord, au antrenat cadetii de la bordul NS Mircea in ceea ce presupune prezentarea navei, ghidajul vizitatorilor pe puntile si istoria velierului romanesc si exersarea cunostintelor de limba engleza.
           Ne pregatim sa lasam in urma si amintirile de pe meleagurile spaniole si sa ne indreptam catre Den Helder, unde ne asteapta multe activitati concentrate in cadrul Sail Den Helder 2017 si a celei de-a 60-a aniversare a Zilei Marinei Regale Olandeze. Avem de trecut prin Biscaya – care deja se anunta agitata – drept pentru care ne pregatim sa ne amaram lucrurile si sa incercam din nou sa ne pastram echilibrul pe puntile lui Mircea .
           Da, viata la bordul NS Mircea nu este simpla, dar daca reusim sa gasim partile frumoase ale unei zile aici, poate trecem mai usor peste raul de mare, dorul de cei dragi, supararile inerente in orice colectiv, sectoarele, ora de desteptare si toate aceste elemente care ne complica uneori existenta aici.
           "Un prieten adevarat te prinde de mana si iti atinge inima.", Gabriel Garcia Marquez.
           Cu speranta ca vom avea curaj sa deschidem ochii si sa vedem prietenul pe care il avem poate mai aproape de noi decat am vrea sau am putea sa credem, pana la urmatoarea corespondenta, de la bordul lui Mircea va transmitem dragoste, speranta si incredere!

                      Capitan-comandor Mihai EGOROV

---------------------------------------------------------

"Marea nu are nici inteles, nici mila."
Anton Cehov

Vigo, 13 iunie
Atlanticul ca un "Mountain Rousse"

La finalul corespondentei trimisa din Gibraltar, afirmam ca speram ca Atlanticul sa fie prietenos si in urmatoarele zile sa nu ne dea motive sa cadem din hamac sau sa alergam dupa farfuriile de mancare pe masa.
          Nu s-a intamplat asa si dupa numai o zi de la trecerea prin Gibraltar, hula ne-a dat batai de cap si mai mult de doua zile am mers aproape numai pe drum de capa, Mircea inclinandu-se serios in borduri si sarind pe valuri ca la un veritabil rodeo. Combinat cu un vant din sector prova cu viteza de 16-24 Nd, valul de hula a facut ca viteza de deplasare a navei sa fie una foarte mica, iar totul pe nava sa fie in miscare, de la hamac, la echerele de navigatie, la obiectele de pe mese, iar simpla deplasare de pe nava a devenit o veritabila incercare de a ne mentine echilibrul. Dupa 24 de ore in care am simtit Atlanticul ca pe un veritabil Mountain Rousse, ne-am mai obisnuit cu miscarea si ne-am limitat activitatile pe punti, cadetii desfasurand cursurile in cazarmi, executand serviciile, asigurati cu centurile de siguranta si ... am alergat dupa farfuriile de mancare pe masa.
           Totul e bine cand se termina cu bine si luni dupa pranz am acostat in Vigo, a doua escala a navei din acest mars de instructie. Despre escala navei aici si vizita cadetilor la Escuela Naval Militar din Marin – Pontevedra, in corespondenta viitoare.
           "Marea taina a existentei nu consta in a trai, ci in a sti pentru ce traiesti.", Feodor Dostoievski.
           Pana la urmatoarea corespondenta, de la bordul lui Mircea va transmitem dragoste, speranta si incredere!

                      Capitan-comandor Mihai EGOROV

---------------------------------------------------------

"Viata e ca o piesa de teatru: nu conteaza cat de mult dureaza, ci cum se desfasoara."
Seneca

Oceanul Atlantic, 8 iunie
Ajutandu-ne de vele in mars spre Pontevedra

Cum ati aflat din corespondenta trecuta, duminica 4 iunie, la 09.03, Mircea a molat legaturile si s-a desprins de cheul din Ajaccio, nu inainte insa de a fi admirata si fotografiata de pasagerii feribotului Mega Express Two al Companiei Corsica Ferries-Sardinia Ferries. Urmatoarea escala – Vigo si evident Pontevedra, la Academia Navala a Spaniei. Mai bronzati de soarele bland al Corsicii, mai incarcati de istorie, mai relaxati la gandul ca am simtit din nou cum este sa pasesti pe pamant, mai linistiti dupa ce am putut lua legatura cu cei dragi, am pornit din nou in mars, increzatori ca raul de mare va fi o amintire demult apusa, mai ales ca Mediterana parea foarte linistita.
           N-a fost deloc asa si marea a tinut sa ne arate cat este de capricioasa si dupa aproximativ doua ore linistite, Mircea a inceput sa simta valul din travers. Combinat cu un vant neprietenos din prova, miscarea de ruliu a pus "pe burta", la propriu, numerosi elevi si studenti de la bord si chiar marinari cu state vechi in Fortele Navale. Chiar daca marea nu a dat semne de prietenie, inca din prima zi, viata la bordul lui Mircea a revenit la coordonatele binecunoscute din prima parte a marsului: urcarea in arborada - si n-a fost cea mai simpla manevra executata de cadetii aflati la bord, care au simtit zbuciumul marii sus pe vergi -, servicii si pentru prima data in acest mars desfasurarea velelor inferioare (cele mai mari de altfel) un antrenament executat apoi si in ziua urmatoare cand Mircea si-a intins in cvasitotalitatea lor velele, cautand vantul favorabil. A fost din nou o zi agitata – la propriu si la figurat – operatiunile de intindere si apoi strangere a velelor aratand ca dincolo de stiinta de a gasi vantul favorabil, o nava cu vele presupune munca in echipa, forta fizica si curaj. Da, curaj de a-ti depasi sentimentul natural de teama cand trebuie sa urci in arborada, iar totul in jur este intr-o continua miscare. Dincolo de aceasta teama, depasita destul de usor de cadeti – probabil ca entuziasmul tineretii are rolul sau – cu totii si-au facut treaba acolo sus pe vergi si au coborat mai increzatori in fortele proprii. Aceste operatiuni vor fi executate de fiecare data cand vantul va fi favorabil navigatiei cu vele si vor fi nelipsite in cursa Halmstad – Kotka, din cadrul Tall Ships Races 2017. "La brate-n babord"...sau "....tribord", au fost comenzile care s-au auzit dupa amiaza si seara, punandu-i la incercare pe studenti si elevi in orientarea vergilor pentru a prinde vantul favorabil. Un vant favorabil pe care, il cautam sau l-am gasit deja si ne ajutam de el, in cariera si dezvoltarea noastra personala. Navigatia pe langa Insula Menorca a adus si ultima intalnire cu semnalul la telefonul mobil, pe care-l vom lasa din nou sa se odihneasca in urmatoarele zile.
           "Chiar si marea in nemarginirea ei, ajunge sa se linisteasca", spune un proverb italian si intr-adevar, marti, 6 iunie, Marea Mediterana a redevenit calma, prilej de a rasufla usurati si cei care timp de doua zile "au tinut post negru". A fost o zi mai lejera doar prin prisma faptului ca n-au mai fost intinse velele, activitate inlocuita insa cu cursuri, activitati de pregatire a barcilor de 10+1 pentru viitoarea "scoala de rame". Navigatia astronomica ne-a reamintit ca la bordul unei nave scoala invatam sa ne descurcam pe mare si atunci cand instrumentele moderne de navigatie ne-ar trada.
           Iar dupa ce am lasat la tribord Insula Ibiza, cadetii au simtit din nou cum este sa urci in arborada pe o mare mai putin prietenoasa, Mircea intinzandu-si toate velele si gasind vantul favorabil care l-a ajutat sa navige toata ziua; de acest lucru s-au bucurat si au profitat mecanicii, realizand diferite lucrari de mentenanta. Cu o viteza intre 7-9.5 Nd (o viteza mare daca ne gandim ca a fost dezvoltata doar de forta vantului, care a antrenat velele batranului Mircea), nava si-a continuat drumul imperturbabil spre Gibraltar, cautand mereu vantul favorabil. Si chiar daca pe timpul cand velierele erau reginele marii, comunicarea cu tarmul nu era o prioritate,  parca vantul favorabil a tinut sa ne demonstreze acest lucru, indepartand nava de zona de coasta acoperita de semnalul GSM.
           Ziua de joi, 8 iunie, a fost dedicata mentenantei navei. Astfel, elevii si studentii au inlocuit pixurile cu foile de smirghel sau pensulele, petrecandu-si ziua pregatind barcile si armamentul acestora, lustruind mahonul balustradelor sau vopsind diferite piese metalice. Se poate spune orice despre viata de pe Mircea, dar nu se poate spune ca este una simpla.
           Poate ca privind la imensitatea marii, obositi de atatea activitati care ar trebui sa ne ajute sa ne formam ca marinari si pe care uneori nu le intelegem sau carora nu le gasim scopul corect, ne dam seama cat ar trebui sa pretuim lucrurile simple si cat de mult conteaza ele in viata noastra si ne dam seama ca dincolo de orice pregatire de specialitate, aici invatam sa ne depasim limitele.
           Da, nu ne place soneria de dimineata care ne intrerupe poate firul unui vis frumos si ne trezim cocotati in arborada, dezmeticindu-ne poate doar la adunarea care ne trimite pe sectoarele de curatenie, ne tragem sufletul la masa de dimineata, mergem la ore sau suntem "Tarzanii moderni" in arborada lui Mircea, scurtand orizontul dupa a noastra iluzorica "Jane", ne trezim la raportul navei cand vedem ca cineva acolo sus ne iubeste mai putin si ne limiteaza timpul de somn punandu-ne de serviciu in cartul 2 (noaptea de la 00-04), mancam rapid pentru a prinde cateva momente de somn in hamac, uram schimbarea vantului care ne duce "La brate-n babord" si apoi din nou la cursuri sau pe sectoare, ne grabim sa aranjam masa colegilor si sa fugim la apelul de seara, mancam daca ne permit valurile si starea marii, ne uitam la telefonul mobil si il asezam bine asteptand o alta zi cu semnal, ne grabim sa prindem apa calda si cateva ore de somn, inainte sa apara vreo situatie neprevazuta care sa ne scurteze din aceasta ultima bucurie. Ne intindem in hamac si ne aruncam ochii pe o carte sau pe o fotografie din telefon, evadam in lumea noastra de departe de Mircea - cu siguranta mai putin trepidanta -, si uitam cat de incarcata si de dificila a fost ziua. Iar dimineata, o vom lua de la capat.
           La bordul lui Mircea, invatam sa ne ascundem starile proaste, fugim de noi in zilele mai putin reusite, ne mascam dezamagirile pentru a nu fi vazuti de ceilalti, invatam sa fim colegi, sa iubim - si poate uneori sa fugim de iubire - si sa uram impreuna. Acesta este unul din paradoxurile de pe Mircea – indiferent cand sau de cate ori il descoperim, il uram si il iubim cu aceeasi intensitate. Pentru ca Mircea reprezinta un simbol, un motiv de mandrie pentru Fortele Navale Romane si dincolo de orice, Mircea reprezinta o parte de Romanie pe care studentii si elevii institutiilor de invatamant de marina, o duc cu ei pe mari si oceane, pentru a o prezenta si altora.
           Am depasit Gibraltarul si incepem sa urcam spre Vigo, urmatoarea escala a navei. Oceanul Atlantic nu pare prea prietenos, dar speram ca in urmatoarele zile sa nu ne dea motive sa cadem din hamac sau sa alergam dupa farfuriile de mancare pe masa.
           Si pentru ca astazi, 9 iunie, la Colegiul National Militar "Dimitrie Cantemir" este mare sarbatoare - 105 de la infiintare -, echipajul NS Mircea in care se regasesc 10 cantemiristi - 9 promotie 2015 si unul promotie 2004 -, sunt alaturi de colectivul actual al colegiului, dorindu-le "La multi ani", sa continue pregatirea de exceptie a generatiilor viitoare de amirali sau generali ai Armatei Romaniei. Si nu uitati cantemiristi, va asteptam pe cat mai multi in Fortele Navale Romane. BUN CART INAINTE "cuib de soimi"!
           "Sa daruiesti totul, sa sacrifici totul fara speranta de rasplata: asta inseamna iubire.", Albert Camus. Pana la urmatoarea corespondenta, de la bordul lui Mircea va transmitem dragoste, speranta si incredere!

           Capitan-comandor Mihai EGOROV

---------------------------------------------------------

"In dictionarul meu, cuvantul «imposibil» nu exista."
Napoleon Bonaparte

Ajaccio, 4 iunie
Micii corsicani de pe NS Mircea

La primele ore ale diminetii de duminica 4 iunie, in ziua in care crestinii ortodocsi si catolici deopotriva sarbatoresc "Sfanta Treime", NS Mircea a parasit portul Ajaccio din Insula Corsica, luand drum spre Portul Vigo, urmatoarea etapa din acest mars de instructie.
           Escala din Ajaccio, capitala Corsicii, a fost eminamente una tehnica, de refacere a echipajului si de refacere a plinurilor navei.
           Din pacate, pentru partea de reprezentare pe care o face de regula Mircea in porturile de escala, in perioada 3-4 iunie, o delegatie a MApN a participat la o ceremonie oficiala de comemorare a eroilor romani din Primul Razboi Mondial decedati in prizonierat si inhumati in Cimitirul eroilor din localitatea Soultzmatt, regiunea Alsacia. Din aceasta cauza, oficialii romani acreditati in Franta...n-au ajuns in insorita Corsica.
           In prima zi a escalei la Ajaccio, a fost lansat primul numar al revistei cadetilor de la bord incercare care va depasi cu siguranta timiditatea inceputului, de a scrie despre experientele de pe Mircea.
           Corsica apartine Frantei din 1768, desi corsicanii nu s-au considerat niciodata francezi ci oameni liberi, dar prin spirit este mai degraba italiana. Este a treia cea mai mare insula a Mediteranei de vest si cea mai putin populata.
           Pentru tinerii cadeti de la bord, Ajaccio a fost o reintalnire cu istoria, cu limba si civilizatia franceza carora poate le-au dat mai putina importanta la orele din liceu. Locul de nastere al lui Napoleon Bonaparte, Ajaccio respira esenta spiritului corsican reprezentat de acesta si orasul este practic impanzit de marturiile prezentei lui Napoleon aici. Nu ne-am lasat insa nici noi mai prejos si Napoleon al nostru, locotenentul Nicolae Aurel Napoleon, a fost printre primii marinari romani de pe bric, care a ajuns la Casa memoriala a lui Napoleon Bonaparte. Si dincolo de ineditul numelui, am apreciat cunostintele lui despre personalitatea ilustrului lui predecesor.
           Plimbandu-se prin Casa memoriala a lui Napoleon Bonaparte si prin Cetatea din Ajaccio, tinerii studenti si elevi de la bordul navei au uitat pret de cateva ore de Mircea, de raul de mare, de torsul zgomotos al motorului navei si au evadat in lumea sfarsitului de secol XVIII, plimbandu-se imaginar prin saloanele societatii franceze de atunci, printre baluri, intrigi, iubiri pasionale si razboaie, deopotriva. Amestecul de cultura franceza si italiana da un farmec aparte acestei parti de Corsica, iar capul de maur – care exprima luptatorilor pentru libertate si independenta - se regaseste pe Pavilionul Corsicii, in sigla companiei de feriboaturi si reprezinta un laitmotiv pentru ceea ce defineste zona.
           Maica Tereza spunea ca: "Trec o singura data prin viata. Tocmai de aceea, orice lucru bun pe care il pot face trebuie sa-l fac acum… pentru ca nu voi mai trece din nou pe aici." Ne-am raliat si noi acestei maxime si n-am ratat din traseul nostru vizitarea Muzeului Fesch si a Citadelei, doua dintre obiectivele importante ale zonei.
           Pe aleile incarcate de istorie si napadite de buruieni acum din Citadela din Ajaccio, am incercat sa auzim strigatele de deznadejde ale prizonierilor inchisi aici in decursul vremii, am auzit pasul cadentat de la schimbarea garzilor si fosnetul produs de discursul generalului Charles de Gaulle, tinut la Ajaccio pe 8 octombrie 1943, discurs de multumire pentru efortul si lupta corsicanilor de a deveni primul teritoriu francez eliberat de sub dominatia nazista.
           Altfel, Ajaccio a fost si locul unde ne-am convins inca o data de frumusetea peisajului mediteranean, de plajele frumoase si de pasiunea oamenilor pentru barci si navigatie. Si tot aici am ridicat pavilionul navei ascultand deopotriva "Desteapta-te romane" si "Marseieza".
           Dupa trei zile in Ajaccio, micii corsicani de la bordul lui NS Mircea sunt pregatiti pentru o noua etapa din acest mars de instructie. Ne indreptam spre Vigo, unde programul escalei va include printre altele si vizita Academiei Navale Spaniole. Pana atunci insa Mircea sa pregateste sa-si intinda velele si sa se foloseasca de forta vantului in drumul spre Gibraltar. Si, ne pregatim de o noua etapa de mars in care vom avea momente in care vom avea rau de mare, vom cauta compania unui coleg sau vom dori sa ne refugiem pe insule de singuratate, sau vom cauta cu infrigurare satelitii care sa ne ajute sa spunem poate un "La multi ani", cuiva drag de acasa, sa povestim impresii de pe Mircea sau pur si simplu sa auzim o vocea placuta a unei persoane dragi ramasa acasa. Pe Mircea se fac si desfac amicitii si prietenii, pe Mircea reinvatam sa ne bucuram de un rasarit de soare, sa ne intristam cand colegul caruia doream sa-i spunem ceva este ocupat, pe Mircea trebuie sa invatam sa lucram in echipa si tot pe Mircea invatam sa ne bucuram si sa plangem deopotriva.
           "Dragostea nu priveste cu ochii, ci cu mintea.", William Shakespeare. Pana la urmatoarea corespondenta, de la bordul lui Mircea va transmitem dragoste, speranta si incredere! Si asemenea mottoului cu care am deschis corespondenta, nici la bordul lui Mircea nu exista cuvantul «imposibil», cu toate ca...

           Capitan-comandor Mihai EGOROV

---------------------------------------------------------

31 mai 2017, Stramtoarea Bonifaccio
Cap compas Ajaccio!

Lacrimi, strangeri in brate, emotii, sarutari intrerupte de comenzi militare, toate parca si-au dat intalnire marti, 23 martie, in Portul Militar Constanta la ceremonia de plecare a Navei Scoala Mircea intr-un nou mars de instructie si reprezentare. Prieteni, rude si parinti ai studentilor de anul II ai Academiei Navale "Mircea cel Batran" si elevilor de anul I ai Scolii Militare de Maistri Militari "Amiral Ion Murgescu", au invadat practic dana dintre fregatele T22 incercand sa petreaca o molecula de timp in plus cu cei de care vor fi despartiti timp de patru luni; patru luni in care deopotriva, elevii si studentii se vor instrui si vor trai experiente unice la bordul legendarului velier romanesc, patru luni care vor reprezenta insa o etapa care le poate marca definitoriu evolutia viitoare in cariera. "Mircea slefuieste caracterele; NS Mircea transforma copii in barbati" – cu femininul adecvat, sunt doar doua dintre sintagmele pe care le auzim aproape obsesiv la fiecare ceremonie de plecare a navei in marsul de instructie. Pentru tinerii de la bord, Mircea reprezinta o provocare careia trebuie sa-i faca fata, NS Mircea va fi o calatorie initiatica in abisul cunoasterii tainelor marinariei - desi cuvintele pompoase nu rezoneaza foarte bine la bordul acestei nave -, NS Mircea va fi cu siguranta un moment T0 in viata fiecaruia.
           140 de oameni, incluzandu-i aici pe cei doi cadeti bulgari care s-au ambarcat in preziua plecarii, cu visele si sperantele lor au plecat intr-un nou mars al NS Mircea. Fiecare mars al legendarului velier romanesc este unic prin ruta, participanti, experiente si amintiri. Ar trebui sa mentionam doar primul mars executat in 1939, la mai putin de doua luni de la intrarea navei in serviciul Marinei Militare; traversadele Oceanului Atlantic din anii 1976, 2004 si 2009; marsul din 2013 care a reprezentat reintoarcerea marinarilor romani pe Sfantul Munte Athos dupa 80 de ani de absenta sau chiar la marsul din anul 2014 cand NS Mircea a participat la Regata Marii Negre, prima competitie nautica organizata de Sail Training International in Marea Neagra. In acest an, dincolo de festivalurile nautice la care va participa NS Mircea, marsul este unul special deoarece la bord se vor instrui 110 cadeti germani; datorita faptului ca velierul Gorch Fock II, apartinand Marinei Militare Germane se afla in reparatii, NS Mircea a fost ales pentru instruirea acestor cadeti si este o mandrie pentru Fortele Navale Romane.
           Pana sa inceapa aceasta premiera la bordul navei, vor trece putin peste doua luni timp in care velierul romanesc va acosta in 7 porturi din 5 tari.
           Pentru cei care n-au fost pe Mircea, cred ca viata la bordul unui velier este simpla si aduce cu perioada romantica a navigatiei; dar realitatea este diferita. Mircea este frumos vazut din afara si greu, vazut de pe nava. Iar prima saptamana din mars, la bordul NS Mircea, a fost una dificila pentru studenti, elevi dar deopotriva pentru instructori si membri ai echipajului. Cunoasterea navei, dormitul in hamac, primele urcari in arborada, trecerea prin stramtorile Bosfor, Dardanele, Messina si Bonifaccio, desfasurarea pe vergi, determinarea punctului navei cu ajutorul sextantului, traiul in comun in cazarmile navei si numeroasele servicii, au umplut timpul cadetilor aflati la bord. Si, asa cum recunosc fiecare dintre ei, de la desteptare, urmata de inviorarea care consta in urcatul in arborada si pana la stingere, putine sunt momentele in care elevii si studentii au timp liber. Un timp liber in care in multe zile, satelitii s-au vorbit parca sa ocoleasca ruta aleasa de Mircea si astfel cu totii trebuie sa invete si sa invatam sa comunicam si sa ne ascultam unii pe ceilalti la bord.
           Deja velele au fost invergate si se asteapta vantul potrivnic intre Ajaccio si Vigo (primele doua porturi din acest mars) pentru ca NS Mircea sa navige pentru prima data in acest mars ajutandu-se de forta vantului.
           La bordul NS Mircea se fac ultimele pregatiri – bricuirea puntii, lustruirea alamurilor – pentru primul port de escala al navei, Ajaccio, din Insula Corsica. Un port de escala in premiera pentru NS Mircea, care isi va duce cadetii prin locurile copilariei lui Napoleon Bonaparte.
           Si cum la bordul navei, este ambarcat locotenentul Nicolae Aurel Napoleon, escala din Ajaccio va aduce in premiera ... un  Napoleon in orasul nasterii lui Napoleon Bonaparte.
           Dar despre un Napoleon pe urmele lui ... Napoleon, veti citi in corespondenta  viitoare.

           Capitan-comandor Mihai Egorov

---------------------------------------------------------

 
Ultima actualizare: 18 Septembrie 2017