0241-626200

Academia Navală "Mircea cel Bătrân"

Marsul de instructie 2019

Informatii de presa

04 Iulie 2019

Nava-scoala "Mircea" in portul Southampton

Nava-scoala "Mircea" a acostat ieri dimineata, in portul Southampton, situat pe coasta de sud a Angliei, principalul port britanic, fiind denumit "principala poarta a Imperiului Britanic" in secolul al XIX-lea, in timpul domniei Reginei Victoria. In timpul escalei de trei zile, populatia civila poate vizita nava, conform programului stabilit de comanda navei. "Mircea" va pleca din portul Southampton, sambata, 6 iulie, si va naviga spre Lisabona, unde va ajunge vineri, 12 iulie.


01 Iulie 2019

Plecarea Navei Scoala "Mircea" din Hamburg

Nava Scoala "Mircea" a parasit sambata, 29 iunie, Portul Hamburg. Elevii militari si studentii incheie astfel prima etapa a marsului de instructie de anul acesta.

Viata la comun in cazarma inseamna solidaritate, empatie, respect reciproc, dar si liantul unor prietenii solide si fondul unor amintiri pe care poate multi si le-ar dori, dar pe care doar putini ajung sa le aiba.

#ArmataRomaniei#Romania #MApN #NSMircea


28 Iunie 2019

Nava-Scoala "Mircea", ambasador onorific al Romaniei

Joi, 27 iunie, in portul Hamburg, la bordul navei-scoala "Mircea" a avut loc ceremonia care a marcat actul de nastere al renumitului velier romanesc. La festivitate au participat sefii fortelor navale romane si germane, ambasadorul Romaniei in Germania si atasatii apararii din tarile care au cadeti la bord, directorul Santierului Blohm & Voss, autoritatile civile ale Landului Hamburg.

In cadrul ceremoniei, Nava-Scoala "Mircea" a primit din partea ministrului Apararii Nationale titlul de ambasador onorific al Romaniei pe marile si oceanele lumii.


25 Iunie 2019

MOMENT ISTORIC IN PORTUL HAMBURG

Nava-Scoala "Mircea" - ambasadorul onorific al Romaniei pe marile si oceanele lumii - va implini 80 de ani de la intrarea in serviciul Marinei Romane, in portul Hamburg din Germania, pe parcursul unei escale de patru zile, planificata in perioada 25-29 iunie.

Marti, 25 iunie, la ora 00.00, nava-scoala "Mircea" a intrat pe fluviul Elba si a navigat 60 de mile marine in amonte, pana la Hamburg, unde a acostat, in jurul orei 09.00, la Dana Uberseebrucke.

Ceremonia care va marca actul de nastere al renumitului velier romanesc este planificata joi, 27 iunie, la ora 10.00, iar la festivitate vor participa sefii fortelor navale romane si germane, ambasadorul Romaniei in Germania si atasatii apararii din tarile care au cadeti la bord, directorul Santierului Blohm & Voss, autoritatile civile ale Landului Hamburg.

Pe parcursul escalei, nava-scoala "Mircea" va putea fi vizitata de populatia civila marti, 25 iunie, intre orele 15.00 si 18.00, miercuri, 26 iunie, intre orele 10.00-13.00 si 15.00-18.00, dar si vineri, 28 iunie, orele 10.00-13.00 si 15.00-18.00.

In decursul celor opt decenii de cand se afla in serviciul Marinei Militare Romane, nava a facut escale in peste 120 de porturi din lume, iar la bordul sau s-au instruit peste 70 de generatii de marinari militari. In plus, sute de cadeti straini au participat la programele de pregatire marinareasca, organizate la bordul navei-scoala "Mircea", in timpul marsurilor de instructie pe marile si oceanele lumii, fapt ce demonstreaza ca sistemul de invatamant al Fortelor Navale Romane corespunde standardelor NATO si UE de calitate si performanta.


03 Mai 2019

NAVA-SCOALA "MIRCEA" MARS ANIVERSAR LA IMPLINIREA A 80 DE ANI

Nava-Scoala "Mircea", cel mai longeviv ambasador al Romaniei pe marile si oceanele lumii, va pleca duminica, 5 mai, in traditionalul mars international de instructie. Anul acesta, marsul va avea o insemnatate aparte. Velierul, simbol al invatamantului romanesc de marina, va implini in luna mai 80 de ani de cand a intrat in serviciul Marinei Militare Romane. Pentru a marca acest moment istoric, nava va ajunge in Hamburg, portul unde a fost construita, iar la intoarcerea in portul Constanta va urma traseul efectuat in urma cu opt decenii.

Nava-Scoala "Mircea" va traversa pe parcursul celor trei luni de mars Marea Neagra, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Mediterana, Oceanul Atlantic si Marea Nordului, cu escale in porturile Siracusa (Italia), Barcelona (Spania), Almeria (Spania), Cadiz (Spania), Brest (Franta), Rouen (Franta), Haga (Olanda), Hamburg (Germania), Southampton (Marea Britanie), Lisabona (Portugalia), Valleta (Malta) si Istanbul (Turcia).

Echipajul navei va fi format din 179 de membri, dintre care 57 de studenti de anul II ai Academiei Navale "Mircea cel Batran", 32 de elevi din anul I de la Scoala Militara de Maistri Militari a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu", carora li se alatura si 14 cadeti straini de la academiile navale din Albania, Bulgaria, Franta, Polonia, Portugalia, Turcia si Ucraina.

Velierul va acosta in portul Almeria (Spania), in perioada 25 - 26 mai, pentru ca membrii echipajului sa isi poata exercita dreptul la vot, in contextul alegerilor pentru Parlamentul European.

Nava-Scoala "Mircea" se va intoarce acasa miercuri, 7 august, dupa trei luni de pregatire a viitorilor marinari militari romani si straini.


Jurnalistii interesati sa participe la ceremonia de plecare a navei sunt rugati sa isi anunte prezenta pana vineri, 3 mai, ora 14,00, la nr. de telefon 0744-362895 sau pe mail, la contact@anmb.ro. Ei vor fi asteptati duminica, 5 mai, intre orele 9,15 - 9,30, la intrarea in Portul Militar Constanta.


Nava - Scoala "MIRCEA" este un velier clasa A tip bark, cu trei arbori, avand o inaltime de 44 de metri, cu 23 de vele ce insumeaza o suprafata totala de 1.750 metri patrati. Aceasta a fost construita in perioada 1938-1939 la Santierul Naval "Blohm & Voss" din Hamburg, Germania. Din seria sa mai fac parte navele "Eagle" - SUA, "Gorch Fock I" - Germania, "Gorch Fock II" - Germania si "Sagres" - Portugalia.

Certificatul de nastere al noii nave-scoala s-a semnat la 26 ianuarie 1938, iar la 22 septembrie, acelasi an, a fost lansata la apa si botezata cu numele MIRCEA, alegere justificata de bogata traditie si renumele predecesorului sau.

Numele navei provine de la vestitul voievod MIRCEA cel BATRAN ce a carmuit Tara Romaneasca, intre anii 1386 si 1418, sub a carui domnie navigatia autohtona si comertul efectuat pe mare au cunoscut o mare dezvoltare, vasele romanesti navigand, inca de pe atunci, nu numai in Marea Neagra, ci si in Marea Egee si Marea Mediterana, fapt care i-a adus numele de "Domn pana la Marea cea mare". Nava are in prova, sub bompres, un galion, reprezentandu-l pe domnitor imbracat cu bluza albastra, mantie rosie si purtand pe cap coroana, simbol al domniei.

La 27 aprilie 1939, a avut loc ceremonia ridicarii pavilionului national, iar pe data de 1 mai 1939, MIRCEA, o nava cu caracteristici superioare, ce asigura conditii de navigatie si viata la bord mult imbunatatite, a intrat in serviciul Marinei Militare.

MIRCEA a intrat in portul Constanta pe data de 17 mai 1939, fiind salutat de oficialitati, de tinerii elevi ai Scolii Navale, de navele aflate in port, intre care si vechiul bric adus de la Galati pentru a preda stafeta pregatirii marinaresti noii nave.

La 3 iulie 1939, MIRCEA a plecat in primul sau mars de instructie in Marea Mediterana unde a facut escale in porturile Palermo, Toulon, Palma, Gibraltar, Alger si Alexandria.

 

 


Ultima actualizare: 04 Iulie 2019