De la Valencia spre capitala arhipelagului maltez, Valleta
Corespondenta din portul Valetta, Malta
Nava Scoala "Mircea" a ridicat ancora din frumosul oras Valencia, duminica, 3 iulie, in jurul orei 11.00, spre cel de-al patrulea port al marsului, Valleta (Malta), sub privirile publicului care venise pe esplanada, la primele ore ale diminetii, dornic de a vizita elegantul velier. La iesirea din portul "Marina Nord", Nava-Scoala "Mircea" a participat la parada velierelor, alaturi de ambarcatiunile prezente la Festivalul "Iacobus Maris 22", Palinuro (Italia), Pascual Flores (Spania), Atyla (Spania) si VO70-E1 (Spania).
Dupa ce a stralucit, la propriu, la lumina miilor de artificii ale spectacolului oferit publicului, sambata seara, de organizatorii Festivalului "Iacobus Maris 22", in portul valencian, echipajul Navei-Scoala "Mircea" si-a reluat activitatile curente de la bord. Studentii si-au continuat activitatile didactice, in cazarma trei, cu o testare la Bazele Navigatiei si Navigatie Astronomica, cursuri sustinute de locotenentul Silviu Popa.
"Dupa o luna de practica la bordul Navei-Scoala "Mircea", studentii au aplicat cunostintele dobandite in decursul anului universitar 2021-2022 la aceste discipline importante. Si-au format deprinderi pentru determinarea cu precizie a punctului navei, utilizand procedee costiere, estimate si astronomice. Pe durata marsului international, studentii anului al II-lea de la Academia Navala "Mircea cel Batran" au invatat modul de completare a documentelor nautice si de navigatie si au studiat Regulamentul international pentru prevenirea coliziunilor pe mare (COLREG). Afirm faptul ca sunt o promotie foarte buna, deoarece reusesc, intr-un timp foarte scurt, sa asimileze si sa aprofundeze informatii noi, pe care le pun in practica", ne-a declarat, dupa orele de curs, locotenentul Popa.
Am continuat sa navigam prin Marea Balearelor si am reintalnit insulele Ibiza si Mallorca, pe care le-am admirat, in drum spre Valencia. Dupa trei zile de mars, cu un vant propice pentru desfasurarea velelor, comandantul navei a ordonat oprirea motorului si desfasurarea velelor triunghiulare si patrate. Timp de opt ore, emblematicul "Mircea" a navigat cu vele in Marea Mediterana, ca o mica insula plutitoare intre cer si ape. "Ne aflam la finalul primei luni de practica la bordul Navei-Scoala "Mircea". Cu toate ca, la inceput am avut ceva temeri cu privire la acest mars de instructie international, dupa o luna pot afirma ca este locul potrivit pentru dezvoltarea noastra pe plan profesional. La bordul navei punem in practica teoria invatata la orele de curs de la academie si navigatia cu vele. Cea mai mare provocare este urcarea in arborada, apoi bratarea, intinderea si strangerea velelor, dar exersand zi de zi, impreuna cu membrii echipajului, am reusit sa-mi infrang frica de inaltime. Pe langa toate acestea, am vazut unele dintre cele mai frumoase peisaje, apusuri de poveste, constelatii si delfini sarind pe langa nava. Cele mai frumoase sunt activitatile desfasurate alaturi de colegi, prin care se consolideaza relatiile de camaraderie si spiritul de echipa. Ca o concluzie, pot spune ca acest mars de instructie reprezinta o experienta unica pentru mine si sunt foarte mandra ca mi s-a implinit dorinta de a urma o cariera in Fortele Navale", ne-a spus studenta caporal Camelia Trif.
Nava-Scoala "Mircea", asistata de doua remorchere, a acostat in portul Valleta sambata, 9 iulie, de unde va pleca spre destinatia urmatoare miercuri, 13 iulie, dupa o stationare de patru zile. Escala este una tehnica, de completare a necesarului navei si de refacere a echipajului. Denumita si "Perla arhipelagului maltez", actuala capitala a Maltei, Valleta, detine in suburbiile sale, cele mai impunatoare cladiri ale Cavalerilor de Malta.
Dupa programul navei, de la care nu ne abatem niciodata, in timpul ramas la dispozitie studentii, impreuna cu membrii echipajului au ignorat caldura sufocanta a orasului si au vizitat numeroase obiective turistice din Valleta. Printre preferintele noastre au fost "Catedrala Sfantul Ioan", care dateaza din secolul al XVI-lea, "Biblioteca Nationala", unde se afla scrieri personale ale Cavalerilor de Malta, "Teatrul Manoel", una dintre cele mai frumoase cladiri ale orasului, precum si alte atractii arheologice.
Pe perioada escalei, velierul poate fi vizitat de localnicii din Valleta, printre care se afla si multi romani stabiliti in frumoasa capitala a Maltei. Miercuri, 13 iulie, Nava-Scoala "Mircea" va pleca spre Alexandria, Egipt, ultimul port din al doilea mars de instructie din acest an.
Text si fotografii: Nicoleta COCOS, ofiter relatii publice al marsului
Valencia, orasul artelor si stiintelor
Corespondenta din Portul Valencia, Spania
Nava-scoala "Mircea" a acostat joi, 30 iunie, in portul Valencia. La cheu, a fost intampinat de consulul general al Romaniei la Castellon de la Plana, doamna Irina Marin.
Aflata pe coasta de est a Spaniei, pe malul drept al raului Turia, Valencia este un important centru universitar, industrial, comercial si turistic. Vestigiile istorice ale orasului, precum Gara de Nord cu ale sale detalii de Art Nouveau, Plaza de Toros, varianta spaniola a Colosseum-ului, construita in stil neoclasic, La Lonja de la Seda, Palatul Postei (Palacio de Comunicaciones) si Mercado Central sunt ascunse printre cladiri moderne. Cea mai impresionanta "atractie turistica" din Valencia este complexul de cladiri moderne. Designul Orasului Artelor si Stiintelor a fost creat de Santiago Calatrava si Felix Candela si inglobeaza mai multe muzee, printre care si Oceanografic, cel mai mare acvariu din lume.
Dupa acostarea navei comandantul navei, comandorul Mircea Tarhoaca, impreuna cu consulul general al Romaniei la Castellon de la Plana, doamna Irina Marin au efectuat o vizita la Comandamentul Naval al Valenciei si Castellonului unde au fost primiti de comandantul naval al regiunii, comandorul Alfredo Cordon Scharfhausen.
In a doua zi a escalei, domnul comandant, impreuna cu doamna consul general au fost primiti de presedintele Autoritatii Portuare, domnul Aurelio Martinez Estevez si de alte autoritati portuare.
Pe perioada escalei velierul a fost vizitat de sute de localnici, impresionati de frumusetea acestuia.
La festivalul "Iacobus Maris 22", alaturi de Nava Scoala "Mircea", am reintalnit alte trei veliere renumite: Palinuro (Italia), Pascual Flores (Spania), Atyla (Spania).
In a doua zi a escalei, un grup de studenti de la bordul Navei Scoala "Mircea" a mers in vizita la Centrul de Cercetari al Universitatii din Valencia. In zona stiintifica si academica a centrului studentii au fost invitati sa viziteze laboratoare de cercetare din cadrul Institutului Cavanilles, dedicat studiului biodiversitatii si biologiei evolutive.
Sambata, 2 iulie, prin amabilitatea Fundatiei "Translatio", organizatori ai festivalului "Iacobus Maris 22", s-au pus la dispozitie autocare tuturor echipajelor participante la regata pentru un tur ghidat al centrului istoric al Valenciei. Alaturi de echipajul navei, studentii au vizitat Catedrala Santa Maria, Plaza de Virgen, Biserica San Nicolas y San Pedro Martir, considerata Capela Sixtina a Valenciei, Turnurile Serrano si Plaza de la Reina . Ghidul spaniol a incheiat prezentarea cu fastuoasa cladire a Muzeului National de ceramica "Gonzales Marti".
Spre seara, la bordul navei a avut loc o receptie oferita de Consulatul General al Romaniei de la Castellon, unde a fost invitat ambasadorul Romaniei in Spania, domnul George Gabriel Bologan, precum si personalitati diplomatice si reprezentanti ai autoritatilor civile si militare.
Duminica, nava-scoala "Mircea", a plecat spre al patrulea port al marsului, Valetta din Malta, lasand in siaj frumosul oras spaniol, cu speranta ca va reveni cat mai curand in portul valencian "Marina Nord", cu alta serie de cadeti la bord.
Text si fotografii: Nicoleta COCOS, ofiter relatii publice al marsului
"La front pe vergi", in Marea Balearelor
Corespondenta din Portul Valencia, Spania
Sambata, 25 iunie, nava-scoala "Mircea" a molat paramele, lasand in urma portul comercial "Marina Genova Aeroporto", plecand spre al treilea port de acostare, Valencia.
Pe cheu au ramas zeci de vizitatori, surprinsi de faptul ca nu au mai putut urca la bordul velierului pentru a-l admira pe indelete.
Cu o zi inainte de plecare, cei trei cadeti americani au fost debarcati in Genova, luandu-si ramas bun de la studentii romani si de la echipaj.
Reluand activitatile de pe nava, la cateva ore de la plecare suntem informati prin sistemul de convorbiri interioare ca intr-una dintre cabinele navei a izbucnit un incendiu, lucru care declanseaza semnalul de abandon al navei. Cu toate ca intreaga suflare de pe nava stie ca este vorba de o simulare, fiecare membru al echipajului iese cat mai urgent cu vesta de salvare pe punte si isi ocupa locul in formatie, la plutele repartizate inca din primele zile ale marsului.
Dupa ce, cu cateva zile inainte s-au desfasurat velele de la partea inferioara a arborelui trinchet si a arborelui mare, a doua zi de la plecarea din Genova studentii, sub atenta indrumare a instructorului Mm IV Bogdan Blaj, au urcat in arborada. Sub comanda ofiterului secund, locotenent Stefan Scutelnicu, s-a trecut la desfasurarea tuturor velelor de pe arborele trinchet si arborele mare.
In continuarea manevrei au fost desfasurate si doua din cele patru focuri ale navei, pentru un surplus de velocitate. La coborarea studentilor din arborada, tuturor li se citea pe chip seriozitatea si satisfactia pentru faptul ca si-au indeplinit misiunea cu mult curaj. "Marsul la bordul navei-scoala "Mircea" este o etapa esentiala in formarea noastra, a studentilor de anul II din cadrul Academiei Navale "Mircea cel Batran", ca viitori ofiteri de marina. Un element important este simbioza dintre teoria si practica predate in fiecare zi de instructorii nostri, dar si de echipaj, sub atenta indrumare a comandantului navei, comandorul Mircea Tarhoaca. La prima vedere nu pare greu si nici foarte sus, dar in momentul in care apar factorii externi, in principal valurile si vantul, totul devine o adevarata aventura. De-a lungul zilelor la bord, am luat parte la multe ore de pregatire, cu urcari in arborada, cu trecerea prin cruceta, toate acestea necesitand tehnica, indemanare dar si curaj. Luand pas cu pas acest labirint al cunoasterii, am parcurs toate etapele pana am fost repartizat la verga zburator. Inca de la baza sarturilor am fost cuprins de entuziasm, iar pe masura ce urcam in arborada a aparut si adrenalina. Trecerea de pe arbore pe verga este o alta provocare, insa odata ajuns acolo predomina concentrarea, deoarece fiecare miscare conteaza si procesul de intindere a velelor este unul complex. Ajuns aproape de varful arborelui mare am simtit sub talpi fermitatea tapapiei si asigurat in centura care-mi conferea siguranta am fost rasplatit cu o priveliste deosebita si satisfactie pe masura. Dupa fiecare activitate in arborada astept cu nerabdare posibilitatea de a repeta experienta", ne-a spus studentul caporal Catalin Vlad.
In acelasi registru o avem si pe studenta caporal Elena Zaharia: "Dupa douazeci de zile petrecute la bordul navei-scoala "Mircea" pot spune ca mi-am infrant temerile si am reusit sa imi depasesc limitele. In prima zi cand am urcat in arborada, am fost cuprinsa de teama din cauza inaltimii, deoarece era ceva nou cu care nu m-am confruntat inainte. Datorita instructorilor si echipajului care m-au pregatit, atat la teorie cat si la zecile ore de practica, am reusit sa depasesc aceste stari si sa ocup un loc pe verga zburator, la arborele mare. Urcarea de azi in arborada, m-a coplesit atat pe mine, cat si pe colegii mei, deoarece aproape toate velele de la arborii trinchet si pupa au fost desfasurate cu noi pe roluri.Ca un acrobat pe franghie, mi-am fixat picioarele pe tapapie, cu o mana am tinut vela iar cu cealalta am desfacut sachetii, ceea ce necesita o indemanare aparte de care, pana acum, nu ma consideram in stare."
Oboseala acumulata in aceasta zi de efort fizic intens i-a facut pe studenti sa foloseasca fiecare clipa libera pentru a se odihni in prova navei, pe teuga, locul atat de familiar tuturor ofiterilor si maistrilor cu experienta de astazi.
De cand nava s-a desprins de la cheul portului militar Constanta, maestrii bucatari fruntas Tulac Vasile, Caporal clasa a II-a Gheorghe Vasile, Pcc Curtasan Ghiulnas, Caporal clasa a III-a Vieru Ionut si soldat Drilea Razvan, de la bordul Navei Scoala "Mircea" fac tot posibilul sa gateasca senzational, cum se spune, "ca la mama acasa". Dupa servirea mesei, a intrat in obisnuinta echipajului si a studentilor sa multumim echipei de serviciu de la bucatarie, pentru felurile de mancare pe care le prepara si, nu in ultimul rand, pentru deserturile cu care ne rasfata in fiecare zi.
Joi, 29 iunie, crestinii - ortodocsi ii pomenesc pe Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Cu aceasta ocazie, la puntea centru, preotul navei, plutonierul adjutant Trandafir Dragos a oficiat praznuirea Sfintei Liturghii a celor doi Apostoli.
La raportul de la ora 16.00, in mijlocul celor 179 de suflete de la bord, comandantul navei, domnul comandor Mircea Tarhoaca a oferit, cu ocazia sfantului nume, diplome de felicitare domnului doctor Lt.col. Paul Dinca si studentului caporal Alexandru-Paul Boncu
Suntem la mijlocul marsului si in fiecare secunda gandul ne zboara la cei de acasa insa, dorul pe care il nutrim pentru voi se materializeaza in ambitie, darzenie si curaj.
Astazi, 30 iunie, nava-scoala "Mircea" a costat in portul Valencia, unde vom continua misiunea de instructie si reprezentare .
Text si fotografii: Nicoleta COCOS, ofiter relatii publice al marsului
Genova, orasul lui Cristofor Columb
In portul sicilian Augusta, pe urmele cavalerilor maltezi
Patru zile, traversare Marea Ionica
Corespondenta din Marea Ionica,10-13 iunie 2022
Dupa ce Nava-Scoala "Mircea" a traversat Marea Neagra, Stramtoarea Bosfor, Marea Marmara, Stramtoarea Dardanele, Marea Egee si Stramtoarea Kafirea, Marea Ionica ne-a intampinat cu o agitatie gradul 4, fapt ce a provocat repede raul de mare, atat in randul studentilor cat si al echipajului. Medicul de la bord, Lt.col. Paul Dinca, si asistentul medical Plt.adj.pr. Daniel Fluieraru, au gestionat situatia cu profesionalism, pentru ca studentii sa-si termine cu bine, activitatile zilnice.
Navigand printre insulele grecesti din Marea Egee, mare ne-a fost mirarea cand o nava de pasageri ne-a salutat cu semnale acustice lungi. Semnificatia acelui salut intre nave ne-a dat-o comandantul Navei-Scoala "Mircea", care ne-a spus ca in comanda acelei nave este un ofiter roman care a facut si el practica pe velierul nostru. Primind aceasta informatie, toti cei de fata am simtit cum mandria ne umple sufletul pentru ca invatamantul superior militar romanesc de marina este apreciat oriunde in lume. Astfel deviza "Onoare si Patrie" care este inscrisa pe frontispiciu, la puntea centru a Navei Scoala "Mircea", marcheaza primii pasi ai carierei de ofiter de marina.
In cele opt zile de mars care au trecut de la plecarea din portul Constanta, la puntea centru, pe duneta sau pe teuga instructorii au continuat instruirea cadetilor. Au fost exersate antrenamentele la bratarea vergilor si urcarea in arborada, pana la gabie, apoi in cruceta. Au urmat doua antrenamente pentru asigurarea vitalitatii la bordul navei, un exercitiu de stingere a unui incendiu, in spatiile interioare si pe punte, iar al doilea a fost un exercitiu demonstrativ de salvare a unui om cazut in apa, prezentat de Lt Ciprian Popa, comandant grup navigatie si observare, care ne-a spus ca "reusita unei manevre de salvare depinde de repeziciunea si siguranta lansarii la apa a barcii de salvare, recuperarea omului, aducerea acestuia la nava in cele mai bune conditii si de acordarea primului ajutor".
Chiar daca marea a fost zbuciumata, in cazarma trei sau pe punte, teoria si practica marinareasca ocupa cea mai mare parte a timpului petrecut de cadetii anului II pe Nava-Scoala "Mircea". Duminica si luni, la primele ore ale diminetii, in atentia echipajului si a studentilor, preotul marsului Trandafir Dragos a tinut slujba Sfintei Liturghi - Pogorarea Duhului Sfant (Rusaliile sau Cincizecimea) si Liturghia Sfintei Treimi.
Inceputul celei de a doua saptamani a marsului de instructie ne gaseste la 30 mile marine de portul Augusta, prima escala din acest mars de instructie.
Vom reveni!
Text si fotografii: Nicoleta COCOS, ofiter relatii publice al marsului
92 cadeti romani si opt cadeti straini au inceput instructia marinareasca la bordul Navei-Scoala "Mircea"
In tranzit, din Marea Neagra in Marea Mediterana, 6-10 iunie 2022
Calatoria venerabilului velier romanesc a inceput din nou, luni, 6 iunie, cand nava a plecat din portul Constanta, cu 92 de cadeti de anul II, la bord. Cel de-al doilea mars de instructie executat de Nava-Scoala "Mircea" in acest an se desfasoara sub auspiciile aniversarii a 150 de ani de la infiintarea Academiei Navale "Mircea cel Batran", in luna noiembrie.
In perioada 06 iunie - 30 iulie nava-scoala va parcurge, in 54 de zile, aproximativ 4790 mile marine si va face escale in porturile Augusta (Italia), Genova (Italia), Valencia (Spania), Valleta (Malta), Alexandria (Egipt). In perioada 22 iunie - 03 iulie, "Mircea" va participa la "Festivalul Iacobus", in porturile Genova si Valencia. La bord, se instruiesc, impreuna cu cadetii romani, opt studenti straini de la academiile navale din S.U.A, Bulgaria, Polonia si Marea Britanie.
Plecarea a fost ca intotdeauna emotionanta, rudele si prietenii tinerilor cadeti, care se aflau la pupa fregatelor "Regele Ferdinand" si "Regina Maria" privind desprinderea velierului de la cheu cu lacrimi in ochi. Cadetii, ambarcati cu doar trei zile inainte de plecare, la bordul navei-scoala, priveau cu optimism tot ce se intampla in jurul lor si erau increzatori ca, lasand in urma pe cei dragi, vor umple acest gol cu ceea ce inseamna debutul spre maturitate. Iesirea din portul Constanta a facut sa ne amintim de capriciile Marii Negre, iar cativa studenti au avut un prim contact cu buclucasul rau de mare si cu tromba navei.
Activitatea la bordul navei a continuat, sub indrumarea ofiterului secund, locotenent Stefan Scutelnicu, cu explicarea rolurilor pentru abandonul navei, apoi cu rolurile de manevra a velelor, dupa care cadetii au trecut la executarea serviciilor de cart (navigatie, cart la timona, curier cart, veghe pupa, veghe prova). Spre seara, li s-au repartizat hamacele, iar amurgul primei zile si-a intins aripile peste marea cea mare si peste nava noastra.
A doua zi, la 15 ore distanta, una fata de cealalta, la orizont s-au intrezarit stramtorile Bosfor si Dardanele, incarcate de istorie. "In plus fata de atasamentul fata de mare, (ne-a marturisit studenta caporal Sabina Diaconescu) inca de mica am dezvoltat o inclinatie catre pictura si am pictat, de-a lungul timpului, Manastirea Voronet, Manastirea Arges si, totodata, am fost atrasa de frumusetea Moscheii Sfanta Sofia din Istanbul. Traversand Stramtoarea Bosfor am avut ocazia, la care am visat inca de mica, sa vad aceasta minunata opera arhitecturala integrata in peisajul de coasta al Turciei care a pastrat peste veacuri farmecul istoric al vechiului Constantinopol. "
Fermecat de Stramtoarea Dardanele, studentul caporal Leonte RADU, a venit in completarea entuziasmului colegei lui. "Stramtoarea Dardanele a fost ca o gura de aer proaspat pentru mine! Trecerea in formatie de patru prin gabie, impreuna cu instructorii si cu colegii mei, a facut, ca raul de mare din a treia zi de mars sa dispara, incet, incet. Ca niste albinute harnice in jurul stupului, bifam in carnetele instructorilor numarul urcarilor in arborada care sunt din ce in ce mai multe. Dupa Stramtoarea Bosfor, apare la orizont, ca o fata morgana, a doua stramtoare a marsului nostru, Stramtoarea Dardanele. Si aceasta stramtoare ne-a uimit cu splendoarea ei. Parca eram in unul din acele locuri in care doar persoanele influente si-ar permite luxul de a admira asemenea frumuseti de pe mare".
La bordul lui "Mircea" nu poti exista de unul singur. Faci parte din echipaj, iar respectul pentru semenii tai este "lege". Depinzi de cel de langa tine in aproape orice aspect al vietii pe nava. "In arborada, (ne-a spus studentul caporal Mihai Timofte) de exemplu, nu ma pot asigura fara ajutorul colegului de pe verga, iar in acele momente, fara nicio exagerare, viata mea depinde de acesta. Nu poti manca, invata sau dormi fara ajutorul celui de langa tine.
Comandantul navei, comandor Mircea Tarhoaca, impreuna cu membrii echipajului, cu profesorii si cu instructorii de la bord, fac tot posibilul pentru ca studentii sa inteleaga ca acest voiaj nu este o croaziera, ci este un mars de instructie si de reprezentare a tarii noastre, in timpul caruia vor dobandi deprinderi practice, care le vor dezvolta cunostintele teoretice acumulate de-a lungul celor doi ani de invatamant universitar. Instruirea practica marinareasca face ca volumul de cunostinte, mare de altfel, sa fie asimilat mult mai usor datorita interactivitatii. Mai avem cateva zile pana la prima escala a marsului, portul Augusta, din Insula Sicilia. Pe zi ce trece, instructia cadetilor devine tot mai exigenta, pentru a fi la inaltimea asteptarilor cand ne vom ralia navelor competitoare din "Regata Iacobus".
Studentii si echipajul Navei Scoala "Mircea" va imbratiseaza din largul Marii Egee!
Vom reveni!
Text si fotografii: Nicoleta COCOS, ofiter relatii publice al marsului