0241-626200

Academia Navală "Mircea cel Bătrân"

Competitia nautica internationala
"Tall Ships Races 2007 Mediterranea"

Corespondente de pe Bricul "Mircea"

09 August 2007 - Misiune indeplinita

            Iata-ne ajunsi cu bine la capatul unei noi aventuri incununate de succes a navei-scoala Mircea. Studentii Academiei Navale "Mircea cel Batran" si elevii Scolii de Maistri Militari de Marina "Amiral Ion Murgescu" au trait momente extraordinare, care vor rezona multa vreme in sufletele lor. Prin insasi natura sa, practica la bordul velierului Fortelor Navale Romane ofera imbinarea intre traditional si modern. De la propulsia cu vele la utilizarea celor mai moderne mijloace de comunicatii si navigatie, toate deprinderile practice capatate pe durata acestui mars vor sta la baza antrenamentului ulterior al cadetilor romani ca viitori ofiteri si maistri militari de marina. In acelasi timp, spiritul de competitie individuala, dar si ceea ce este mai important, spiritul de echipa, au fost experimentate la nivel superior.
            Aceasta comunitate de aproape 200 de persoane, barbati si femei, cadeti, instructori si membri ai echipajului permanent, a dovedit pe apele albastre ale Mediteranei si in porturile de escala ca planificarea realista anterioara voiajului si profesionalismul conducerii marsului de instructie sunt caracteristici constante ale marinarilor romani. Astfel, si in acest an, cele doua obiective majore ale periplului mediteranean al NS Mircea – instructia cadetilor, respectiv reprezentarea Fortelor Navale Romane – au putut fi indeplinite in totalitate.
            Cei 35 de studenti si 63 de elevi marinari au strabatut in aceste 52 de zile scurse intre 19 iunie si 10 august 4.800 de mile marine. Itinerariul Constanta-Pireu-Alicante-Barcelona-Toulon-Genova-Constanta a permis desfasurarea practicii la bord in stricta concordanta cu programele de invatamant. Urarile "bun cart inainte" cu care am fost petrecuti la plecare au fost de bun augur. Vantul a permis navigatia cu vele, atat ziua cat si noaptea, pe o distanta totala de aproape 900 de mile marine. Pe de alta parte, conditiile de trai la bord au fost excelente. Hrana de buna calitate, apa curenta, asigurarea medicala ireprosabila au facut ca toti marinarii sa fie "apti de lupta" pe toata intinderea marsului NS Mircea.
            Acum, la ceas de bilant, avem cu totii satisfactia datoriei implinite.
            Iar orice sfarsit este un nou inceput.

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

08 August 2007 - Practica la bord, incheiata cu succes

            Au mai ramas doua zile pana la sosirea in Constanta. Dupa un mars de instructie derulat in apele linistite ale Mediteranei centrale si de vest, dar plin de evenimente memorabile atat pentru cadetii Academiei Navale "Mircea cel Batran" si ai Scolii de Maistri Militari de Marina "Amiral Ion Murgescu", cat si pentru instructorii sau membrii echipajului NS Mircea, dorul de acasa creste constant pe masura ce ne apropiem de apele familiare ale Marii Negre. Daca in Pireu, Alicante, Barcelona, Toulon sau Genova toata lumea de la bord ar mai fi dorit sa exploreze in continuare alte destinatii geografice, odata ce practica se apropie de sfarsit, dorinta fireasca de a reveni la scolile, la familiile noastre, ne determina si mai mult sa incheiem cum se cuvine obiectivele de baza ale acestui mars.
            Evident, la bordul unei nave scoala, educatia si instructia viitorilor ofiteri si maistri militari de marina constituie a priori telul primordial. Iar la NS Mircea, acest obiectiv, realizat aproape in fiecare vara de 68 de ani incoace, este crezul caruia ii raspund cu toata responsabilitatea factorii de decizie din Statul Major al Fortelor Navale, Academia Navala si membrii echipajului navei. Iar rezultatele - cunostinte si deprinderi care se pot masura imediat, dar si atitudini care vor actiona in constiinta fiecarui cadet de aici inainte - sunt dintre cele mai bune.
            In ultimele sase zile cadetii ANMB si ai SMMM au trebuit sa faca dovada bunei lor pregatiri de specialitate si de pregatire marinareasca. Examenele si colocviile de stagiu si de practica s-au derulat continuu, ziua si chiar noaptea. Duminica doar a fost destinata repausului, dar timpul a fost folosit de majoritatea cadetilor tot pentru studiu. Asa cum mai relatam la inceputul acestei perioade de evaluare a practicii la bord, motivatia individuala a fost foarte ridicata. Spiritul de echipa, baza relatiilor intre noi toti de-a lungul intregii aventuri maritime de anul acesta, a facut loc de aceasta data spiritului de competitie, fara de care nu exista evolutie ascendenta in nici un domeniu. Fiecare student al Academiei Navale si elev al Scolii de Maistri Miltari a vrut sa arate instructorilor din cele doua scoli navale si celor de la bordul NS Mircea ca eforturile si increderea care le-au fost acordate pe durata marsului nu au fost irosite.
            Disciplinele de practica au fost variate, iar instructia a fost intensiva. Specific practicii la NS Mircea, studentii ANMB au fost evaluati la lucrul in arborada, cunoasterea navei, lucrari de matelotaj, ambarcatiuni cu rame, noduri marinaresti si executarea serviciului de cart de navigatie sau la masini. In plus, potrivit planului de invatamant, navigatia costiera, navigatia astronomica si regulile de prevenire a coliziunilor pe mare au reprezentat alte materii care au fost insusite la bord. Studentii mecanici au trecut prin acelasi numar de ore de pregatire, conform specialitatii lor. Elevii Scolii de Maistri Militari de Marina au raspuns la aceleasi cerinte de pregatire marinareasca si de constructie si vitalitate a navei.
            Si au raspuns cu totii bine. Rezultatele evaluarilor comisiilor exigente de la bord, formate din instructori si cadre ale bordului, au dovedit ca obiectivele de insusire a cunostintelor si deprinderilor de viitori marinari profesionisti au fost indeplinite in totalitate. Pentru amatorii de statistici, notele s-au situat in jurul lui 9, ceea ce ne face sa afirmam ca in general rezultatele sunt bune si foarte bune.
            Practica pedagogica ne invata ca performanta didactica  a celui care studiaza este data de aptitudini si de motivatie. Intr-o imbinare armonioasa, programata prin planurile de invatamant ale cadetilor ANMB si SMMM, aptitudinile dezvoltate acasa, in timpul semestrelor, sunt completate de stradania si motivatia de pe timpul practicii la bord.
            Iar rezultatele superioare ale acestui mars reflecta inca o data, in mod obiectiv si masurabil, munca intensa depusa de cadeti si de dascalii lor.

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

07 August 2007 - Fata nevazuta a succesului

            V-am relatat pana acum despre numeroasele activitati in care au fost implicati studentii Academiei Navale "Mircea cel Batran" si elevii Scolii de Maistri Militari de Marina "Amiral Ion Murgescu". Practica la bord, serviciile de cart, antrenamentele si apoi lucrul zilnic in arborada sau pentru manevrarea velelor au solicitat din plin cadetii de la bordul NS Mircea. Nu e de mirare ca acestea au constituit fondul principal al reportajelor scrise si fotografice pe care ati avut ocazia sa le vedeti pe website-ul nostru. In plus, participarile intregului echipaj la manifestarile din porturile de escala ale regatei Tall Ships Race 2007 – Mediterranea, diverse si extrem de interesante, au adus un plus de culoare si de inedit care au fost descrise pe larg, la timpul lor.
            Aparent, buna planificare a activitatilor -  realizata de catre comanda marsului -  disciplina si motivatia echipajului au fost suficiente in a obtine rezultatele foarte bune de instructie si de reprezentare pe care marinarii de la bordul NS Mircea le-au adunat. Si totusi, a mai existat un factor decisiv care a contribuit la succesul marsului de instructie. "In spatele frontului" se afla oameni dedicati meseriei, care au sprijinit cu profesionalism indeplinirea tuturor obiectivelor practicii si au asigurat derularea monoton crescatoare – in sens matematic – a programului stabilit, pe intinderile Marii Mediterane sau in porturile de escala.
            Ei sunt cei care au asigurat conditiile de trai necesare la bordul NS Mircea, cei care au asigurat comunicatiile cu tara, cei care au hranit si cei care au ingrijit sanatatea unei comunitati de aproape 200 de suflete. Fara eforturile lor, continuitatea desfasurarii activitatilor ar fi fost indubitabil sortita unor hiatus-uri care ar fi generat perturbatii nedorite de nimeni. Acum, in ajunul incheierii cu succes a unei noi misiuni a NS Mircea, este timpul sa vi-i prezint pe acesti specialisti, cu scuzele ca nu voi putea sa-i trec in revista pe toti.
            De pilda, seful mecanic al NS Mircea, lt.cdor. Dumitru Istrate, impreuna cu echipa sa a mentinut in permanenta in buna functionare masinile si instalatiile navei, solicitate la maximum pe durata intregului mars. Astfel, noi toti care ne aflam la bord nu am avut niciodata a ne plange de lipsa electricitatii, a aerisirii adecvate, si a apei pentru igiena personala. Zicala "merge masina, merge marina!" a fost demonstrata si anul acesta cadetilor care au efectuat practica la bord. Pe de alta parte, lt.cdor. Gabriel Duta, seful comunicatiilor la NS Mircea, impreuna cu subordonatii sai ne-a tinut mereu aproape de comandantii si coordonatorii marsului aflati in tara, in ciuda distantei geografice de mii de mile marine. Logistica unei misiuni de 50 de zile, la care participa 200 de marinari, presupune o planificare initiala riguroasa, dar si adaptabilitatea la cerintele de aprovizionare efectuata in alte tari. Cpt. Iulian Lupuleasa, ofiterul logistic al navei pe timpul marsului, a reusit prin munca meticuloasa sa ofere cadetilor, instructorilor si membrilor echipajului resursele logistice importante necesare indeplinirii acestui mars de instructie.
            Totul este bine cand dispui de resursele materiale necesare indeplinirii obiectivelor de educatie si instructie pe timpul practicii la NS Mircea. Si totusi, daca stam sa ne gandim mai bine, mai presus chiar de acestea se afla starea de sanatate cat mai buna a echipajului, fara de care orice actiune isi pierde subiectii din start. Si de data aceasta, cu o modestie proprie numai competentei, echipa medicala formata din mr. Florinela Fratica, medic de medicina generala, stomatologul lt. Mihai Chirita si asistenta medicala plt.maj. Dana Garba a reusit ca prin masuri profilactice si prin tratamentele adecvate aplicate – atunci cand a fost nevoie – sa mentina neschimbata starea de sanatate initiala, de la plecarea din tara. Timp de aproape 50 de zile, caracterizate de un intens efort fizic depus de majoritatea dintre noi, nu a existat nici un marinar inapt de a-si indeplini rolurile la bordul navei.
            Acestia sunt cei putini la numar, dar care prin profesionalism si experienta au constituit suportul sine qua non al reusitei marsului de instructie din acest an al NS Mircea. Le multumim!

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

06 August 2007 - Sfarsit de saptamana la bordul NS Mircea

            Iata-ne aflati in ultimul weekend petrecut la bordul navei, de pe durata acestui mars de instructie. Cu totii ne gandim ca peste o saptamana vom depana apropiatilor nostri multimea de amintiri adunate in Pireu, Alicante, Barcelona, Toulon si Genova.
            Dar cum la NS Mircea timpul este planificat cu minutiozitate, in acest rastimp studentii Academiei Navale "Mircea cel Batran" si elevii Scolii de Maistri Militari de Marina "Amiral Ion Murgescu" au de trecut probele de evaluare a disciplinelor incepute in timpul semestrului si colocviile de practica, conform specialitatilor.
            Desi pregatirea profesionala a instructorilor, experienta lor in lucrul cu tinerii marinari si efortul consecvent depus de fiecare cadet sunt suficiente obtinerii de rezultate foarte bune, emotiile si ambitiile inerente oricarei verificari finale sunt prezente in sufletele orisicui. Toti vor sa demonstreze ca sunt cei mai buni, ca si-au insusit la nivel superior cunostintele si deprinderile transmise.
            Elevii Scolii de Maistri Militari de Marina au inceput mai devreme colocviile. Instructorii de la bord, cpt.cdor. Ciprian Paulis si cpt. Catalin Andron au consemnat deja primele rezultate. Pe fondul general al notelor bune si foarte bune obtinute de catre elevi, trebuie remarcata abnegatia demonstrata de elevii fruntasi Roxana Dan, Ionut Dudea si Ciprian Manea – la disciplina "Constructia si vitalitatea navei" – iar pe de alta parte de elevii fruntasi Cristian Antoci, Lucian Dumitrascu si Catalin Dragan – la "Pregatire marinareasca". Studentii Academiei Navale vor incepe de maine, luni 6 august, sa fie evaluati de catre instructorii de specialitate, lt.cdor.dr. Ionel Popa si lt. Sergiu Lupu. Suplimentar, instructorii bordului vor evalua lucrarile de matelotaj pe care cadetii le-au avut de realizat.
            Asa ca si ultima saptamana a marsului de instructie va trece foarte repede.
            Dupa toate eforturile depuse in ultimele zile, duminica de astazi a fost un binemeritat prilej de repaus. Toti am profitat de acest ragaz duminical pentru a ne incarca bateriile pentru etapa finala a periplului din acest an al bricului Mircea. Iar ca totul sa fie cat mai frumos, in acest sfarsit de saptamana  marea a fost putin ondulata de un vant care, sufland in velele lui Mircea, ne-a purtat in ultimele 36 de ore cu viteze de peste 5 noduri. Am ajuns astfel acum, la ora 20, la 135 de mile marine vest de stramtoarea Kithirion, prin care vom intra in Marea Egee in drumul nostru spre Constanta.

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

05 August 2007 - Strabatand Marea Tireniana

            Ne intoarcem acasa. Fara graba, in ultimele doua zile NS Mircea a inceput sa navige spre sud, tinand in tribord Corsica si apoi Sardinia, iar in babord coasta peninsulei italice. Marsul prin Marea Tireniana nu este insa deloc monoton. Din aceleasi ape albastre-violacee – ca ale intregii Mediterane – se ivesc semete o sumedenie de insule vulcanice. Astfel am trecut ieri, 2 august, pe langa insulele Elba, Pianosa, Montecristo si Ponza.
            Fotografiile pe care le facem atunci cand trecem pe langa conurile fostilor vulcani se fac totusi in graba. Daca Tall Ships Race este de-acum o amintire placuta, practica la bord nu s-a incheiat inca. Dimpotriva, in aceste 10 zile de mars pana in portul Constanta, studentii Academiei Navale "Mircea cel Batran" si elevii Scolii de Maistri "Amiral Ion Mugescu" au de parcurs o etapa importanta si solicitanta a anului de invatamant: evaluarea cunostintelor si deprinderilor formate de la 19 iunie incoace, la bordul NS Mircea. Este timpul completarii caietelor de practica, al recapitularilor, al finalizarii lucrarilor practice individuale. Fiecare cadet doreste sa arate ca si-a insusit cel mai bine tainele pregatirii marinaresti, ale navigatiei cu echipamentele moderne de la bord, sau ale masinilor si instalatiilor furnizoare de putere.
            Verificarile finale au inceput de ieri, pentru elevii Scolii de Maistri Militari de Marina. Cpt. Catalin Andron a evaluat cunostintele elevilor la disciplina "pregatire marinareasca", inceputa inca in timpul semestrului si finalizata aici, la bord. Cum era de asteptat, activitatile practice desfasurate de mai bine de 40 de zile pe nava sub conducerea instructorilor si a experimentatelor cadre ale bordului au facut ca teoria sa se fixeze si mai bine, asa ca toti elevii au obtinut rezultate bune si foarte bune.
            Tot ieri, dupa completarea testelor de evaluare, seful practicii, cpt.cdor.dr. Virgil Ene-Voiculescu a organizat o sedinta de prezentare a misiunilor si echipamentului scafandrilor din Fortele Navale. Aceata activitate, la care toti cadetii au participat cu vadit interes, a fost condusa de MM1 George Ilina, scafandru cu o bogata experienta profesionala. Dupa expunerea locului scafandrilor in operatiile Fortelor Navale, cea mai interesanta parte a constat in descrierea compunerii si functionarii echipamentelor de scufundare. Ca bonus pentru interesul manifestat, elevii Roxana Dan si Cosmin Antochie au avut ocazia in premiera sa imbrace un costum de scafandru.
            Astazi, 3 august, toti cadetii ANMB si SMMM au prezentat lucrarile individuale de matelotaj. Comisia de evaluare, formata din maistrii militari Ion Stoiean, Sorin Gadea, Vasile Mocanu, Adrian Talmaciu si cpt. Catalin Andron au analizat cu atentie lucrarile de matelotaj ale fiecarui cadet, care a primit astfel nota in totala concordanta cu munca depusa. Din nou, rezultatele au fost bune si foarte bune.
            Dupa amiaza NS Mircea a intrat hotarat in stramtoarea Messina, dupa ce a ocolit vulcanul activ care formeaza insula Stromboli. Maine ne vom afla din nou in mare deschisa, luand drum catre est, spre casa.

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

03 August 2007 - Ramas bun, Tall Ships Race!

            Dupa 27 de zile antrenante de participare la regata Tall Ships Race 2007 – Mediterranea, la care cadetii romani ai Academiei Navale "Mircea cel Batran" si ai Scolii de Maistri Militari de Marina "Amiral Ion Murgescu" au participat cu frenezie si entuziasm, NS Mircea si-a luat ramas bun pe 31 iulie de la celelalte veliere, in dreptul capului Camogli din golful cu nume de bun augur, Paradiso. Parada velierelor, la iesirea din Genova, a fost iarasi prilej de incantare pentru admiratorii de pe coasta ligura si din zecile de ambarcatiuni de toate felurile care ne-au inconjurat. Cadetii romani s-au simtit inca o data mandri ca reprezinta cu cinste pavilionul Marinei Romane cand salutul pe vergi, de sus din arborada, a atras privirile tuturor. Si nu numai de pe apa, dar si din aer, tinand seama de elicopterele cu cameramani la bord ce roiau in jurul nostru.
            La sfarsitul celor 2 ore de defilare de-a lungul coastei pitoresti, velierele s-au salutat si si-au luat ramas bun cu ajutorul sirenelor sau al pavilioanelor. Competitia nautica si festivalul Tall Ships Race din acest an s-a incheiat, ne vom vedea in anul urmator cu unele dintre veliere si echipajele lor. Legaturile profesionale si prieteniile personale inchegate intre participantii la aceasta manifestare sunt obiectivul cel mai important, declarat de la bun inceput de catre organizatori - asociatia Sail Training International. Iar acest obiectiv a fost atins, negresit, cu prisosinta.
            Acum, la momentul bilantului, nu trebuie sa uitam ca in spatele succesului competitiei si - in particular - al participarii NS Mircea, a stat perfecta coordonare a planificarii activitatilor intre organizatori si comanda marsului, compusa din comandantul acestuia, cdor.dr. Stefan Georgescu, comandantul NS Mircea, cpt.cdor. Gabriel Moise si seful practicii, cdor.dr. Virgil Ene-Voiculescu. Pe baza planificarii minutioase facute in tara, ajustarile de program in cele patru porturi ale competitiei au decurs cu usurinta, semn al experientei dar si al flexibilitatii comandantilor. Iata de ce cadetii ANMB si SMMM, instructorii lor, membrii echipajului permanent, au imbinat in mod fericit antrenamentele de capatare a deprinderilor marinaresti cu imbogatirea bagajului de cultura indispensabil viitorilor ofiteri si maistri militari de marina. In acelasi timp, prezentarea traditiilor si valorilor moderne marinaresti ale Romaniei in Alicante, Barcelona, Toulon si Genova va avea un ecou care nu se va stinge asa curand. Cei 3000 de participanti la Tall Ships Race 2007 – Mediterranea, cei aproape 20.000 de vizitatori la bordul NS Mircea, precum si turistii care ne-au urmarit evolutia la activitatile sportive si culturale cunosc acum la modul concret ca marinarii romani sunt destoinici.
            La fel ca in fiecare mars de instructie, tinerii marinari din generatia care s-a pregatit la bordul NS Mircea in vara anului 2007 vor purta de-acum in suflet, pentru tot restul vietii, acel sentiment care se cheama "spiritul Mircea". Munca sustinuta la antrenamente, incercarile la care au fost supusi pe durata acestor 40 de zile de mars, recompensate din plin pe timpul escalelor in porturi, au inoculat incetul cu incetul atitudini de care cadetii se vor folosi in carierele lor viitoare. Profesionalism, responsabilitate, altruism, demnitate, iata cu ce se intorc acasa studentii Academiei Navale "Mircea cel Batran" si elevii Scolii de Maistri de Marina "Amiral Ion Murgescu".
            Tall Ships’ Race, ramas bun! Ne revedem la anul!

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

02 August 2007 - Escala in orasul lui Cristofor Columb

            Orasul natal al lui Cristofor Columb a reprezentat ultima escala de-a lungul periplului mediteranean al NS Mircea in cadrul competitiei nautice Tall Ships’ Race 2007 – Mediterranea. Cele trei zile de participare la evenimentele culturale si sportive – intre 28 si 31 iulie – au reprezentat, la fel ca si in celelalte porturi, ocazii ca marinarii de pe cele aproape 40 de veliere participante sa se cunoasca mai indeaproape, sa isi impartaseasca valorile si traditiile marinaresti nationale.
            Parte din studentii Academiei Navale „ Mircea cel Batran” si elevii Scolii de Maistri Militari de Marina „Amiral Ion Murgescu” au participat la excursii in jurul Genovei si la obiective turistice pline de istoria acestei foste metropole. Muzeul Maritim, Palatul Ducal, Palatul Dogilor, casa memoriala Cristofor Columb, au aratat tinerilor marinari romani contributia pe care comertul pe mare a avut-o la dezvoltarea Genovei si mostenirea pe care ea a lasat-o civilizatiei universale. Marturiile de atestare a primei burse maritime din lume, din secolul 12, picturile unor maestri ca Rafael Sanzio, Veronese sau Caravaggio si viorile lui Nicolló Paganini – un alt nativ al Genovei – toate acestea au ramas in memoria vizuala si afectiva a cadetilor nostri si a instructorilor lor.
            Un alt obiectiv turistic care a fost vizitat in masa de catre toti participantii la Tall Ships Race a fost Acvariul, cel mai mare din Europa. In bazine de toate marimile si formele, vizitatorilor li se prezinta aspecte ale diverselor ecosisteme marine mediteraneene, dar si antarctice. Multimea si varietatea speciilor de animale ale „lumii tacerii” incanta si impresioneaza pe toti turistii. Iar langa acvariu, o uriasa sfera de sticla, „Biosfera”, ofera vizitatorilor ocazia de a se plimba intr-o oaza de vegetatie luxurianta, caracteristica padurii tropicale.
            Centrul vechi al Genovei este el insusi un obiectiv turistic. Strazile inguste, cladiri cu arhitectura specifica secolului in care au fost construite, populatia pestrita si in continua miscare, confera o atmosfera speciala care te transpune inapoi in timp cu cateva sute de ani.
            Intre timp, concursurile specific marinaresti, la care membrii echipajelor velierelor s-au intrecut, au atras multime de turisti. Porto Antico a fost martorul aplauzelor si incurajarilor spectatorilor la concursurile de tras la parama, volei sau baschet. Si de aceasta data, lotul sportiv al NS Mircea, indrumat cu pricepere de seful practicii, cpt.cdor.dr. Virgil Ene-Voiculescu, a confirmat valoarea aratata in celelalte porturi, castigand la proba de tras la parama un onorant loc secund.
            Ziua de duminica, 29 iulie, a culminat cu parada echipajelor. Spectacolul de culoare, muzica si entuziasm general a atras mii de admiratori din genova sau turisti de ocazie. Plutonul NS Mircea, condus de lt. Marius Ignat, a fost indelung aplaudat. Cadetii si cadetele ANMB si SMMM, cei 10 cadeti straini – din Ucraina, Turcia, Germania, Franta si Olanda – prin tinuta si comportamentul lor au reprezentat iarasi cu cinste pe cei de la bordul NS Mircea.
            Dar tot ceea ce este frumos ni se pare ca dureaza foarte putin. Astazi, 31 iulie,am plecat din portul Genova, ultimul din parcursul acestei fastuoase regate care a fost Tall Ships Race 2007 – Mediterranea. Este de-acum timpul bilanturilor si al rememorarii experientelor unice pe care cadetii romani le-au acumulat de-a lungul intregului mars de instructie.

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

30 Iulie 2007 - Genova, ultimul port din parcursul Tall Ships Race 2007 Mediterranea

            Iata ca periplul NS Mircea in Marea Mediterana se apropie de sfarsit. Dupa escala tehnica din portul elen Pireu, la sfarsitul lunii iunie, si intrarea in competitia nautica Tall Ships Race 2007 Mediterranea pe 4 iulie, in Alicante, Spania, astazi am acostat in capitala Liguriei. Aici, timp de trei zile, va avea loc aceeasi multitudine diversa de evenimente culturale, artistice si sportive la care cadetii Academiei Navale "Mircea cel Batran" si ai scolii de Maistri Militari de Marina "Amiral Ion Murgescu" au participat in Barcelona si Toulon.
            Acum incepem sa ne dam seama ce repede au trecut cele 40 de zile de cand am parasit Constanta. Antrenamentele si practica la bord, desfasurate intre porturi, manifestarile in care am fost angrenati pe timpul festivalurilor Tall Ships Race, locurile pitoresti pe care le-am vizitat, au fost toate ocazii de acumulare a noilor experiente, profesionale si de viata. Iar cand utilul si placutul se imbina simultan, plictiseala dispare, iar motivatia de a invata - caracteristica a tuturor marsurilor de instructie ale NS Mircea - face ca timpul sa treaca pe nesimtite.
            Genova, patria lui Cristofor Columb, ne-a intampinat cu acelasi soare si mare calma cu care suntem obisnuiti deja. Celebra "Lanterna", farul genovez veritabil, strajuieste de la inaltimea celor 60 de metri ai sai intrarea in port. Traditia istorica si navala a acestei foste republici maritime, care si-a intins influenta pina pe meleagurile noastre, se face simtita la fiecare pas. Muzeul maritim, Palazzo Ducale, Palazzo San Giorgio, si alte nenumarate obiective istorice au atras cadetii romani spre a le vizita.
In plus, multi dintre noi am vizitat si alte obiective turistice moderne precum acvariul – cel mai mare din Europa – care inconjoara portul turistic.
            Seara, cpt. Cdor. Virgil Ene-Voiculescu, seful practicii la bordul NS Mircea, a gazduit un coktail la care au fost invitati cadetii navelor scoala Mir (Rusia), Palinuro (Italia), Amerigo Vespucci (Italia), Guayas (Ecuador), Libertad (Argentina), Stad Amsterdam (Olanda) si Capitan Miranda (Uruguay). Cum, de-a lungul atator manifestari pentru tinerii cadeti, desfasurate in Alicante, Barcelona, si Toulon, prieteniile intre marinarii de pe o jumatate de glob au inceput sa se inchege, atmosfera a fost una destinsa, dar si distinsa in acelasi timp. Atat conducatorii practicii de la navele mai sus mentionate, cat si cadetii, bineinteles, toti au petrecut momente memorabile la bordul primitorului Mircea.
            Ziua de sambata, 28 iulie, s-a incheiat fastuos cu un spectacol de artificii care a durat mai bine de jumatate de ora, spre incantarea turistilor si a tuturor participantilor la Tall Ships Race.
            Maine ne asteapta alte activitati interesante. Excursii organizate in jurul Genovei, vizite ale obiectivelor turistice, jocurile sportive – unde avem deja cel mai temut renume – vor face simtita prezenta marinarilor romani pe coastele ligure.

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

28 Iulie 2007 - Botez marinaresc la bordul NS Mircea

            Cursa a doua – intre Toulon si Genova – din cadrul Tall Ships Race 2007 Mediterranea s-a incheiat astazi la ora 5. Marea calma si vantul moderat au facut ca NS Mircea sa aiba un parcurs bun. Iar studentii Academiei Navale "Mircea cel Batran" si elevii Scolii de Maistri Militari de Marina "Amiral Ion Murgescu" si-au dovedit buna pregatire in manevrarea velelor, capatata de-a lungul a zeci de antrenamente. Astfel ca la anuntarea de catre organizatori a incetarii cursei, in clasamentul provizoriu, Mircea se gasea pe un onorant loc 6 intre cele 13 veliere de clasa A.
            In aceste conditii, comanda marsului a decis ca evenimentul initiatic marcant din viata oricarui marinar – botezul marinaresc – poate avea loc astazi, 27 iulie. Moment traditional, de mult asteptat de toti cei care au navigat la bordul NS Mircea pentru prima data pe apele Marii Mediterane, botezul marinaresc este in acelasi timp un prilej de veselie si de relaxare dupa atatea zile de efort constant pe nava.
            Zeul Neptun (MM1 George Ilina) si curtea sa, s.g.v. Ioan Purice, s.g.v. Radu Dita, s.g.v. Sorin Comsa, elev fruntas Nicolae Ghiurca, s.g.v. Valentin Tudor si MM3 Romeo Pascu, au dat veridicitate si "solemnitate" acestui eveniment important. Iar mebrii echipajului sortiti sa fie botezati au indurat cu stoicism probele de foc ce trebuie depasite in scopul intrarii in randurile marinarilor adevarati. Ghiordele de apa lansate in plina fata, sapunirea cu peria de bordaj si vaselina, inghitirea unor bauturi deloc imbietoare, pe baza de apa de mare, toate acestea sunt ofrandele de suferinta pe care zeul Neptun le cere. Hazul general si buna dispozitie sunt caracteristicile tuturor botezurilor marinaresti, asa ca si la bordul NS Mircea, in ciuda "supliciilor" la care au fost supusi, toti de la nava am impartasit aceeasi bucurie, a apartenetei la o categorie speciala: marinarii.
            La sfarsit, comandantul marsului, cdor.dr. Stefan Georgescu, a oferit cu generozitate celor botezati cate un pahar dintr-o bautura ce parea vin. Cadetii, obositi dupa examenul fizic prin care trecusera si dornici sa se hidrateze, au mai trecut astfel printr-o surpriza care a crescut mai mult nota de veselie a botezului: "vinul" era preparat din apa de mare cu putin sirop!
          Discutiile si amintirile de la botezul marinaresc nu au incetat sa se depene. Iar pentru tinerii studenti si elevi marinari acest eveniment le va ramane intiparit pentru totdeauna, care dovedeste si el ca suntem un echipaj sudat in munca, in traditie.
            In tot acest timp, comandantul NS Mircea si echipa sa au luat cap compas portul Genova. Maine, 28 iulie, vor incepe manifestarile culturale si sportive – parca mai dense ca niciodata – legate de prezenta in acest port italian a velierelor mari. Dupa Alicante, Barcelona si Toulon, Genova este ultima escala din cuprinsul participarii la regata Tall Ships Race 2007- Mediterranea. Va vom tine la curent in zilele urmatoare despre activitatile pe care le vom desfasura in Genova.

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

27 Iulie 2007 - Toulon, al treilea port din parcursul Tall Ships Race

            Si cel mai spectaculos de pana acum. In organizarea manifestarilor legate de prezenta marilor veliere au fost angrenate autoritatile locale coordonate de senatorul Hubert Falco, primarul asa-numitei "comunitati a aglomeratiei Toulon-Provence-Méditerranée". Sub titluri ca "Tall Ships: Un monde fou", sau "Déferlante populaire autour des grands voiliers", cotidianul local Var-Matin a prezentat pe larg suita de manifestari care au animat intens viata culturala si turistica a acestei parti a Coastei de Azur. Fotografiile din ziare – printre care se disting cele care prezinta exclusiv nava scoala Mircea si cadetii sai – ilustreaza graitor entuziasmul generat de prezenta celor aproximativ 40 de veliere adunate sub egida Tall Ships Race 2007 Mediterranea.
          Citez din nou pe primarul comunitatii touloneze: "Stiam bine ca acest eveniment va atrage lumea, dar nu ma asteptam la asa ceva..." sunt cuvintele sub care acesta isi exprima placuta surpriza datorata succesului activitatilor culturale, sportive si de divertisment derulate in Toulon. In cele trei zile de stationare in port – intre 21 si 24 iulie – presa locala a estimat ca mai mult de 250.000 de turisti au invadat practic strazile orasului si danele ocupate de velierele de pe jumatate de mapamond. Am putut simti direct si noi pulsul alert al acestui eveniment exceptional prin numarul record de vizitatori la bordul NS Mircea: 6645 de persoane au admirat velierul romanesc in zilele de sambata, duminica si luni.
          Organizatorii regatei, asociatia Sail Training International, s-au intrecut pe ei insisi de aceasta data. Multitudinea de evenimente la care membrii echipajului NS Mircea si ale celorlalte veliere au participat – concursuri sportive, intruniri ale echipajelor, spectacole de sunet si lumina - au atras atentia si admiratia tuturor localnicilor sau turistilor. Din nou, atenta planificare a activitatilor, efectuata de comandantul marsului, cdor.dr. Stefan Georgescu si comandantul NS Mircea, cpt.cdor. Gabriel Moise, a determinat bunul mers al evenimentelor la care am participat.
          Incepem deja sa ne obisnuim ca echipele NS Mircea sa castige majoritatea premiilor sportive. Si aici in Toulon, lotul sportiv al navei,  condus de cpt.cdor. Virgil Ene-Voiculescu si cpt.cdor. Liviu Nistor, au reusit sa obtina locul I la "general". Acest onorant loc a fost obtinut datorita echipei de tras la parama, instruita de cpt.cdor. Liviu Nistor. Totodata, pentru seriozitatea cu care echipajul navei s-a pregatit, organizatorii regatei ne-au rasplatit cu locul I pentru spirit marinaresc. Fotografiile va ilustreaza mai expresiv succesul de care cadetii romani s-au bucurat.
            Maine va vom prezenta si alte aspecte ale prezentei NS Mircea in portul francez Toulon.

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

21 Iulie 2007 - Pregatiri de acostare in Toulon

            Astazi, 20 iulie, navigam in apropierea coastei de sud a Frantei, apropiindu-ne de al patrulea port de escala – dupa Pireu, Alicante si Barcelona – si al treilea in cadrul competitiei nautice Tall Ships Race 2007 Mediterranea. Asa cum v-am relatat in ultimele zile, intre Barcelona si Toulon s-a desfasurat asa-numita cruise in company, adica fiecare velier participant si-a urmat cursul conform graficului propriu. Membrii echipajului si instructorii Academiei Navale "Mircea cel Batran" si ai Scolii de Maistri de Marina "Amiral Ion Murgescu" au profitat de aceasta pauza a competitiei pentru a parcurge in continuare temele de instruire practica pe care cadetii celor doua scoli navale le au de indeplinit. Cum marea a fost calma, ca de obicei, de cand am plecat din Constanta, scoala de rame a constituit baza activitatilor de la bord. Suplimentar, au fost insusite tehnicile necesare lucrarilor de matelotaj.
            Maine, in jurul orei 10, vom acosta in Toulon, baza navala cea mai importanta a Frantei la Marea Mediterana. Acolo vor urma trei zile de participare la manifestarile culturale si sportive de sub egida Tall Ships Race. Comanda marsului si ofiterii raspunzatori de practica studentilor au revazut programul activitatilor, iar experienta din porturile precedente ne da speranta ca vom reprezenta din nou Fortele Navele Romane cu onoare. Ca intotdeauna inaintea intrarii in port, ziua de astazi a fost in intregime destinata curateniei generale. Puntile au fost bricuite, elementele metalice furbisate sau vopsite, spatiile interioare spalate. NS Mircea isi va face aparitia in Toulon in haina de sarbatoare.
            Urmariti-ne in continuare, va vom tine la curent, asa cum v-am obisnuit, cu mersul evenimentelor din Toulon.

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

20 Iulie 2007 - Intre Barcelona si Toulon

            In zilele de dupa plecarea din Barcelona, NS Mircea s-a departat de coasta in jur de 50 de mile marine. Avem timp acum pentru insusirea noilor teme din programul de practica marinareasca. Vremea este foarte buna, marea are gradul 0 spre 1, adica valurile sunt foarte mici, iar cateodata suprafata albastra a Mediteranei vestice se transforma intr-o uriasa oglinda. Comanda marsului si a practicii a hotarat  ca este momentul oportun pentru lasarea barcilor la apa. Cu motorul oprit, asadar, am plutit in deriva in ultimele doua zile. Cum va spuneam in corespondenta anterioara, cei care nu participa la scoala de rame sunt implicati in executarea lucrarilor de matelotaj. Imaginea comuna din acestezile include cadetii de la puntea centru care desfac diverse tipuri de parame, saule si apoi reasambleaza o sumedenie de covorase, paiete, impletituri de saula, si alte obiecte atat decorative, cat si utile. Simultan, jur-imprejurul navei, cele doua barci de 10+1, conduse de maistrii militari ai bordului, trec neincetat cu seriile de studenti si elevi de la bord.
            Spiritul de competitie intre cadeti, benefic obtinerii oricarei performante, a iesit la iveala odata ce echipajele au intrat in barci. Dupa deprinderea regulilor de baza, cum ar fi masurile de siguranta, manevrarea ramelor si tehnica de vaslire, fiecare doreste sa aiba ocazia de a practica cat mai mult. In ciuda efortului mare necesar tragerii la rame, competitiile intre echipaje stimuleaza puterea fizica si coordonarea tuturor tinerilor marinari. Cea mai interesanta competitie a fost ieri, cand un echipaj eminamente femin format din studentele Academiei Navale "Mircea cel Batran" si elevele Scolii de Maistri Militari de Marina "Amiral Ion Murgescu" si-a masurat puterile cu un echipaj "international" in componenta caruia s-au aflat cadetii oaspeti de la NS Mircea, din Ucraina, Germania si Turcia. Sub privirile si incurajarile celor de la bord, cele doua barci de 10+1 au incercat sa obtina timpul cel mai scurt pe o distanta de aproximativ 150 de metri de-a lungul bordajului bricului. Pana la urma, cursa s-a terminat la egalitate, demonstrand echilibrul de forte dintre cele doua echipaje care, epuizate dupa toata energia consumata, s-au felicitat reciproc, dar si-au propus ca data viitoare sa fie si mai buni.
            Acumularea de cunostinte si de deprinderi – fie ele practice sau mentale, comportamentale – tine in mare masura de motivatie. Iar la bordul NS Mircea, motivatia exista din plin. Competenta si experienta membrilor echipajului si a instructorilor de la ANMB sau SMMM da acel imbold de autodepasire cadetilor.
            Pentru cei de acasa, va mai spunem ca toate sunt bune. De ieri NS Mircea a inceput sa navige spre nord, spre coasta sudica a Frantei. Ne pregatim asadar si de intrarea in urmatorul port de escala, Toulon. Pana la noi vesti, priviti fotografiile!

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

17 Iulie 2007 - Practica la bordul NS Mircea in vestul Mediteranei

            Participarea la activitatile desfasurate sub egida Tall Ships Race 2007 in Barcelona a fost memorabila, dar este de-acum un fapt trecut. Cum prima misiune a NS Mircea este instructia cadetilor Academiei Navale "Mircea cel Batran" si ai Scolii de Maistri Militari de Marina "Amiral Ion Murgescu", dupa parada velierelor, practica la bord a fost reluata. Acum, la un alt nivel, si anume in scopul aprofundarii deprinderilor de pregatire marinareasca. Daca anul trecut cadetii ANMB au invatat in Statiunea de Pregatire Marinareasca si Sporturi Nautice de la Palazu Mare bazele pregatirii marinaresti, acum, in mare deschisa, a venit timpul ca atat ei, cat si elevii Scolii de Maistri Militari de Marina "Amiral Ion Murgescu" sa experimenteze scoala de rame in conditii reale.
            Comandantul marsului, cdor.dr. Stefan Georgescu si comandantul navei, cpt.cdor. Gabriel Moise, au hotarat lasarea barcilor de 10+1 la apa. Cum pana la Toulon toate velierele naviga de voie – asa-numita cruise in company – avem timp sa profitam de marea linistita pentru ca fiecare cadet de la bord sa se initieze in munca de echipa necesara deplasarii cu rame, deaorece team-work-ul este o caracteristica esentiala in orice activitate de la bordul unei nave. Astfel, zilele de ieri si de azi au fost destinate in totalitate scolii de rame. Marinarii care nu s-au aflat in barci au urmat cursurile de noduri marinaresti si de instalatii de manevrat greutati.
            Experienta si profesionalismul ofiterilor si maistrilor militari din echipajul permanent al NS Mircea a fost din nou pusa in slujba educarii tinerilor marinari. Cadre ale bordului ca MM Pr. Ion Stoiean, MM Pr. Marin Paun, MM1 Vasile Mocanu, MM1 Sorin Gidea, MM3 Adrian Talmaciu si MM3 Romeo Pascu au continuat sa dezvaluie procedurile de lasare a barcilor la apa, de coborare si urcare din barca si, bineinteles, de coordonare a tehnicilor de tras la rame. Grija fata de siguranta cadetilor a fost, de asemenea, o prioritate. Asa ca singurele probleme medicale ale cadetilor au fost flictenele de eroziune si escoriatiile din palme. Echipa medicala de la bord, constituita din mr. Florinela Fratica, lt. Mihai Chirita si plt.maj. Dana Garba a rezolvat imediat aceste afectiuni inerente oricarui marinar in formare.
            Activitatile la bord se desfasoara normal, potrivit planificarii. Zilele urmatoare vor sta sub semnul aprofundarii deprinderilor de pregatire marinareasca. Iar dumneavoastra, cititorilor nostri constanti, va spunem ca noi toti de la bord suntem bine.

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

16 Iulie 2007 - Trei zile de sarbatoare in Barcelona

            Asa cum anticipam in corespondenta anterioara, cele trei zile in care echipajul N.S. Mircea a participat la festivalul velierelor au fost dense in activitati. Dupa toata munca depusa pentru navigatia cu vele intre Alicante si Barcelona si pentru indeplinirea sarcinilor curente de practica la bord, membrii echipajului, instructorii si cadetii Academiei Navale "Mircea cel Batran" si ai Scolii de Maistri Militari de Marina "Amiral Ion Murgescu" si-au reincarcat bateriile. Iar noi toti am ramas cu amintiri de neuitat. Multumim, Mircea!
            Am acostat la dana Moll de Barcelona, 12 iulie, la ora 12. Au urmat preparativele de reaprovizionare cu reprezentantii portului, iar comanda marsului a participat la briefingul de actualizare a graficului de activitati.
            Cadetii ANMB si ai SMMM au purces la explorarea din aproape in aproape a Barcelonei. Inca de pe molurile unde erau stationate velierele participante la Tall Ships Race 2007 – Mediterranea, multime de obiective turistice te intampina. Coloana lui Columb, de pilda, construita in 1888, evoca traditia navala spaniola de explorare a lumilor noi cu cei 60 de metri inaltime ai ei. Muzeul Naval, acvariul care prezinta ecosisteme maritime diverse, promenadele la umbra palmierilor si a catargelor velierelor din port, toate imprastiate de jur imprejurul portului turistic Vell, au oferit tinerilor marinari romani noi experiente culturale, in premiera pentru ei.
            Prima zi de sedere a continuat in spiritul festivalului. Comanda marsului a organizat un cocktail la bordul NS Mircea pentru studentii si elevii romani si straini de la bordul navelor scoala militare. Astfel, la ora 8 seara si-au facut aparitia delegatiile de studenti sau elevi de la Nave Palinuro (Italia), Guayas (Ecuador), Amerigo Vespucci (Italia), Mir (Rusia) si Capitan Miranda (Uruguay), conduse fiecare de sefii departamentelor de instructie respective. Gazda acestei intalniri colegiale si tineresti a fost seful practicii din acest an de la NS Mircea, cpt.cdor.dr. Virgil Ene-Voiculescu. Secondat de cpt. cdor. Liviu Nistor si impreuna cu cadetii romani selectionati sa participe, ei au facut din nou o echipa eficace de reprezentare a Fortelor Navale Romane.  Profesionalismul, amabilitatea si ospitalitatea marinarilor romani au antrenat discutiile intre cadetii internationali. Curiozitatea specifica tineretii lor i-a determinat sa lege prietenii, sa se informeze despre alte sisteme de educatie si instructie similare, dar in fond sa-si impartaseasca crezurile si sperantele comune ale profesiei pe care si-au ales-o.
            La cocktailul cadetilor au participat si noii veniti la bordul NS Mircea, si anume aspirantii Marinei Regale Olandeze David Maldonado si Erik Noordam si cadetii Marinei Turce Arslan Caner si Keser Ugur.
          ...............................................................................................................
            Dimineata zilei de vineri, 13 iulie, a fost dedicata vizitarii orasului de catre instructorii si cadetii NS Mircea, de catre membrii echipajului permanent. Iar cum si acasa trebuie sa mai ramana cineva, cadrele si cadetii de serviciu au organizat si supravegheat bunul mers al activitatilor curente. Bineinteles, ca intotdeauna, cel care este responsabil de aceste actiuni este ofiterul secund al bricului, lt. cdor. Constantin Herciu. Ca un parinte grijuliu, uneori sever dar mereu bine intentionat, el este cel care repartizeaza "fortele si mijloacele" la indemana, cu maxima eficienta. De aceea, cele doua perioade ale zilei destinate vizitarii NS Mircea – de la ora 10 la 14 si apoi de la 15 la 19 -  au fost organizate impecabil. Turisti, localnici curiosi si oameni pasionati de marina s-au perindat pe teuga si duneta velierului romanesc, admirand mijloacele aparent traditionale, dar in fapt foarte moderne, de navigatie, de comunicatii, de trai la bord. Brosurile si pliantele infatisand istoricul si principalele caracteristici constructive si nautice ale bricului sunt atractia celor ce ne calca schela. Vizitele la bord au continuat si in ziua umatoare, sambata, NS Mircea atragand la bord pe toata durata stationarii in Barcelona mai mult de 5500 de oameni.
            Seara, la orele 18, a fost randul echipajelor navelor participante la regata sa isi etaleze uniformele cele mai alese si steagurile cele mai frumoase, in cadrul paradei echipajelor. Desfasurata pe promenada portului turistic Vell, tinerii si entuziastii marinari, militari si civili deopotriva, au atras mii de turisti care au fost molipsiti de jovialitatea acestei manifestari. Asezonata cu insertii culturale organizate de catre Sail Training International, aceasta manifestare a corespuns intru totul standardelor culturale si de divertisment pe care capitala Catalunyei le ofera celor 7 milioane de turisti din fiecare an. Si de aceasta data, sub comanda lt. Marius Ignat, comandant de subunitate al studentilor ANMB, au participat si cadetii straini care se instruiesc la bordul NS Mircea. Prezenta unui pluton de 11 marinari straini – din Ucraina, Croatia, Germania, Danemarca, Olanda si Turcia - intre studentii ANMB si elevii SMMM, sub culorile Romaniei, a trezit cel mai viu interes spectatorilor. Iar faptul ca aceste forte navale isi trimit viitorii ofiteri sa se instruiasca la NS Mircea denota inca o data faima sa.
            Prezenta velierelor in Barcelona si activitatile pe care membrii echipajelor lor le organizeaza si desfasoara a fost constant prezentata cititorilor cotidianelor locale El Periodico si La Vanguardia si in aceste zile.
            Spre seara s-au intors si cadetii care au avut ocazia sa viziteze Barcelona. Obositi, dar fericiti launtric, isi rememorau la puntea centru minunile arhitecturale si viata turistica trepidanta a orasului. Cladiri aflate in patrimoniul cultural universal precum catedrala genialului Antonio Gaudi, Sagrada Familia, parcul contelui Güell – amenajat cu cladiri suprarealiste ale aceluiasi arhitect – catedrale gotice pline de istorie, cladirile care reprezinta Barcelona moderna, toate iti dau acel respect pentru operele artistice nemuritoare. Iar faptul ca le-am vazut cu ochii nostri, ca ne-am plimbat in umbra acestor monumente, ne face sa simtim acel sentiment aparte: Et in Arcadia ego. Sau cum am spune noi, "Am fost si eu acolo!"
            Nu putini au fost cei care au batut drumul pana la citadela fotbalului catalan si international, stadionul clubului F.C. Barcelona, Camp Nou. Iar daca fotbalisti ca Ronaldinho, Messi sau Deco au fost privati de ocazia de a vizita NS Mircea, macar tricourile lor se vad la bord acum, purtate de fanii lor romani.
..............................................................................................................
         
            A treia zi a festivalului prilejuit de prezenta celor aproape 35 de veliere inscrise in competitia nautica Tall Ships Race 2007 – Mediterranea a fost dedicata intrecerilor intre echipaje, la cursele de barci cu rame. Aici, la concursul barcelonez, diferentierea intre echipe a fost facuta prin compararea timpilor de parcurgere a distantei, 500 de metri. Primele patru calificate si-au disputat apoi cursa finala. Cum era de asteptat, maistrii militari si s.g.v. ai bordului, cu experienta lor, au reusit de aceasta data sa ocupe un onorant loc secund, dupa echipajul lui "Capitan Miranda".
            Restul zilei a fost programat pentru iesirile in oras, cumpararea ultimelor amintiri pentru cei dragi de-acasa, trimiterea cartilor postale. Ceea ce nu a fost deloc usor. Sambata fiind, orasul isi dubleaza populatia. Cohortele de turisti invadeaza Playa Catalunya, Barri Gotico, La Rambla, stradutele medievale sau largile bulevarde moderne. Spectacolul dat de monumentele Barcelonei si de multimea de vizitatori nu poate fi uitat asa de usor.
            Veni si seara zilei noastre ultime de sedere in acest impresionant oras. Cadetii si instructorii lor insotitori, membrii echipajului, toti s-au intors la primitorul lor Mircea, purtand cu ei amintiri de neuitat.
.................................................................................................................................
            Astazi, duminica 15 iulie, am efectuat manevra de plecare din portul Barcelonei in jurul orei 9.30. Impreuna cu celelalte veliere partenere, din clasele A, B si C, NS Mircea a intrat in convoiul de veliere care a facut deliciul spectatorilor de pe plajele locale. De la 12 la amiaza pana la ora 13, aceasta invincibila armada a navigat maiestuos de-a lungul coastei, atragand cu fascinatia pe care o emana sute de ambarcatiuni de agrement ale localnicilor si nu numai. Iar cand cadetii romani, la comanda cpt.cdor. Gabriel Moise, au urcat in arborada si s-au desfasurat pe vergi, am fost inconjurati de indata de mai multe nave mai mici care voiau sa se apropie cat mai mult spre a savura spectacolul unic oferit de marinarii romani. Un elicopter al televiziunii spaniole din care se filma grandioasa parada s-a invartit necontenit numai in jurul lui Mircea!
            Dupa parada, velierele s-au salutat intre ele, formatia de sir s-a destramat, fiecare urmand sa-si aleaga drumul dorit catre Toulon, urmatoarea escala din parcursul Tall Ships Race 2007 – Mediterranea. Vom ajunge acolo pe 21 iulie, sambata. Pana atunci practica continua, carturile continua, antrenamentele in navigatia cu vele asijderea. Noaptea aceasta vom mai rememora in mintile noastre multimea de evenimente la care am participat si contributia pe care NS Mircea a avut-o pe durata manifestarilor din Barcelona.
            La randul ei, Barcelona il va tine minte pe Mircea, cu siguranta.

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

12 Iulie 2007 - Sfarsit de etapa in regata Tall Ships Race 2007 - Mediterranea

            Inceputa cu cinci zile in urma in Alicante, prima etapa a competitiei nautice la care NS Mircea a fost invitata anul acesta s-a incheiat astazi la ora 07.15 UTC – 09.15 ora bordului. Comitetul de coordonare al asociatiei Sail Training International, organizatoarea regatei, a decis ca velierele care nu au ajuns pana la acea ora in portul Barcelona sa porneasca motoarele pentru a avea timpul necesar sosirii la destinatie.
            Vantul schimbator si de cele mai multe ori nefavorabil a obligat majoritatea velierelor sa nu poata naviga cu vele pe toata distanta programata. Bineinteles ca cele mai afectate de lipsa vantului au fost velierele mari, din asa numita clasa A, careia ii apartine si NS Mircea. Desi in ultimele 48 de ore am sperat ca stagnarea din ziua de duminica va putea fi recuperata, iar comanda marsului si a navei, cadetii Academiei Navale "Mircea cel Batran" si ai Scolii de Maistri Militari de Marina "Amiral Ion Murgescu" au facut totul ca sa profite de cea mai slaba boare, dupa 290 de mile marine parcurse sub semnul capriciilor lui Neptun, NS Mircea a trebuit in cele din urma sa starteze motorul. Acum, la 8 seara, suntem la aproximativ 70 de mile travers de Valencia, urmand ca maine dimineata in jurul orei 8 sa reintram in apele teritoriale spaniole, in proximitatea Barcelonei.
            Pregatirile pentru ca NS Mircea sa arate la fel de impecabil ca in toate porturile au inceput asadar de dimineata. Fiecare student si elev de la bord, roman ori ucrainian, german, danez, au purces constiincios la bricuit, furbisat, spalat, vopsit, la toate lucrarile de intretinere a spilcuitului bric Mircea.
            Intre timp, cu ultimele informatii despre activitatile din Barcelona la indemana, ofiterii din conducerea echipajului NS Mircea au pus la punct, in detaliu, planul de actiune pentru cele trei zile de sedere in capitala Cataloniei. Grija fata de indeplinirea cu succes a manifestarilor de reprezentare a Fortelor Navale Romane, precum si cea fata de integritatea fiecaruia dintre cele 192 de persoane aflate la bord au fost din nou accentuate. Cu toate ca rezultatele foarte bune obtinute in Alicante ne-au demonstrat ca planificarea comandantilor este judicioasa, vigilenta in prevenirea oricarui neajuns ramane un leit-motiv pentru noi toti. Familiile noastre din tara pot sta linistite, starea fizica si morala a tinerilor marinari si a educatorilor lor este perfecta.
            Asteptam cu nerabdare – banuiesc ca si dumneavoastra, cititorii, la fel – sa va relatam impresiile din acest splendid oras european, Barcelona. Pana atunci mai avem doar o noapte de calatorit pe albastrul intens al Mediteranei de vest.

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

11 Iulie 2007 - Intrecerea nautica Tall Ships Race 2007 - Mediterranea in plina desfasurare

            NS Mircea isi continua plutirea, propulsat de vantul pe care velele sale il culeg, spre nord, spre Barcelona. Acolo vom ajunge joi, 12 iulie, iar daca vantul tine cu noi asa cum se intampla de aseara, vom recupera si mica intarziere din ziua de duminica. Speram in bine, speram sa ocupam un loc bun in aceasta prima etapa, dintre Alicante si Barcelona. Iar sortii pot fi mai favorabili cu noi in a doua cursa a regatei, care va avea loc intre Toulon si Genova.
            In tot acest rastimp, intre doua manevrari de vele, studentii Academiei Navale "Mircera cel Batran" si elevii Scolii de Maistri Militari de Marina "Amiral Ion Murgescu" continua sa studieze, continua sa aplice practic cunostintele acumulate, efectueaza carturile de navigatie sau la masini, intretin starea de curatenie navei.
            In drum spre Alicante, cadetii au fost antrenati in lucrul in arborada si manevrarea velelor, pe timp de noapte. Prevederile comandantului marsului, cdor.dr. Stefan Georgescu si a comandantului NS Mircea, cpt.cdor. Gabriel Moise au fost intemeiate, dovada ca aseara, dupa ora 23, a fost necesara schimbarea alurei velierului. La ordinul "La front, pe vergi!" comandat acum, in miez de noapte, nimanui nu i s-a mai parut ceva extraordinar. Toti cadetii si membrii echipajului – dupa cum o sa vedeti in fotografii – si-au indeplinit misiunea intocmai si la timp.
            Astfel zilele trec repede, iar studentii si elevii de la bord, atunci cand gasesc un mic ragaz, isi scriu in jurnalele lor personale impresiile din timpul acestui voiaj. Din intamplare mi-au cazut ochii pe paginile scrise cu sensibilitate de elevul fruntas Ionut Nita, de la SMMM. Cred ca ar fi interesant sa vedeti si dumneavoastra un strop din sufletul unui tanar marinar.
            Tainele N.S "Mircea" - De mic copil, m-au fascinat vapoarele, necrezand vreodata ca voi ajunge sa fac parte din ehipajul lor si ca voi descoperi tainele fiecarei piese, mecanism, tehnica si dotare. SMMFN ne-a oferit inedita ocazie de a ne imbarca pe N.S “Mircea" pentru a incepe o noua etapa, dupa cea teoretica, in pregatirea noastra profesionala cat si in deprinderile marinaresti de baza. Chiar daca la inceput totul ni s-a parut relativ simplu, pe langa euforia de a dobandi cunostinte noi in conditii reale, inca de atunci am realizat ca se asteapta din partea noastra o implicare de 100% cat si o seriozitate maxima. De aici si motto-ul navei "O mana pentru tine si o mana pentru nava". Suntem toti constienti ca acest mars de instructie ne va maturiza, ne va face sa devenim mai rezistenti la conditiile reale de mars, mai curajosi, cat si cu un bagaj de cunostinte cat mai diversificat.
            Prima activitate care ne-a marcat cu adevarat a fost urcatul in arborada barcului N.S "Mircea" o adevarata dovada de curaj si conditie fizica. Desi multi dintre camarazi au negat teama, eu stiu ca la inceput emotia si apoi teama au fost primele stari afective insa odata obisnuiti, am luat totul ca pe un sport extrem, o activitate educativa care implicit a "trezit" andrenalina in noi.
            O data despartiti de tara, familie, prieteni si totodata de viata de zi cu zi, un pic dezamagiti ca vom pierde 2 luni din vara, primul port din Grecia, Pireu a compensat acest dor. Datorita acestui mars, ni s-a oferit ocazia de a vizita si de a cunoaste meleaguri straine, cu alt stil de viata, cu peisaje si istorii diferite care inainte pentru noi reprezentau un tabu.
Pana acum punctul de apogeu a fost portul Alicante, Spania, unde alaturi de alte veliere vor participa la "Tall ship races", regata, cursa asteptata de multi indragitori si "devoratori" de acest tip de curse, veliere, cat si de curiosi. Modul in care am fost intampinati, modul in care au incercat sa ne puna totul la dispozitie, de ammabilitatea oamenilor si nu departe de activitatile desfasurate in cinstea noastra si a celorlalte veliere ne-au facut sa fim mandri ca am ales acest drum in viata si ca reprezentam patria noastra.
            Insa sa nu deviem de la viata pe N.S "Mircea", unde alaturi de instructori am incercat sa descifram tainele vergilor, velelor, catargelor, paramelor, si a tuturor mecanismelor ce tin velierul pe linia de plutire. Desi atmosfera este una amiabila, respectuoasa si bazata pe incredere pentru ca toate activitatile sa se desfasoare in conditii cat mai putin solicitante, ni s-a cerut o constientizare serioasa aspura activitatilor practicate.
            Trecand pe langa toate aceste concluzii despre velier in general, o impresie ne-a marcat pe toti: acest mars de instructie s-a dovedit a fi o calatorie in timp datorita aspectului, conditiilor cat si a activitatilor zilnice. O etapa in viata, in care datorita serviciilor practicate la bordul navei, deja reflectam asupra profesiei de maistru militar cat si a ceea ce avem de facut.
            Ce poate fi mai incantator de atat, pe langa peisajul marin, rasaritului si apusului care induc intr-o stare de melancolie ce te face sa reflectezi asupra multor lucruri."

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

10 Iulie 2007 - NS Mircea in drum spre Ibiza

          Intrarea navei scoala Mircea in prima cursa a competitiei Tall Ships Race 2007 – Mediterranea a polarizat toate spiritele de la bord. Comandantul velierului, cpt. Cdor. Gabriel Moise impreuna cu ofiterii de cart ai bordului, scruteaza in permanenta orice schimbare a directiei vantului. Iar studentii Academiei Navale "Mircea cel Batran" si elevii Scolii de Maistri Militari de Marina "Amiral Ion Murgescu", utilizand toate deprinderile capatate la antrenamentele anterioare, reactioneaza in timpul cel mai scurt si cu randament optim la ordinele de manevrare a velelor.
            Atentia la folosirea din plin a fortei vantului a crescut si mai mult, ca o compensare la indaratnicia zeului Eol. Cum va relatam in corespondenta de ieri, dupa un start cu totul promitator, ziua de duminica nu a fost prea darnica cu bricul Mircea. Oricat de mare ar fi profesionalismul si experienta navigatorilor sai, suntem totusi la cheremul elementelor naturii atunci cand NS Mircea nu foloseste motorul. Prognozele meteo primite regulat din mai multe surse dau un indiciu pentru actiunile viitoare de "strangere" a vantului, dar precizia lor e limitata. Asa ca cel mai bun remediu pentru o avansare constanta catre Barcelona ramane un vant favorabil, ca tarie si directie.
            Pana la urma, in jurul amiezii, natura s-a indurat sa ne trimita un semn de bunavointa. Velele patrate, focurile, straiurile, au fost toate ridicate si desfasurate in cel mai scurt timp, asa ca speranta initiala a renascut. Nava scoala Mircea si-a gasit vantul prielnic, care a inceput astazi sa ne indrepte spre Ibiza. Nu va ganditi ca am uitat destinatia zilei de 12 iulie – si anume Barcelona – dar insula cea mai vestica a grupului Balearelor este un reper pe parcursul cursei. Va trebui apoi sa lasam la nord un waypoint stabilit de organizatorii Tall Ships Race 2007, Isla de Cabrera din sudul insulei Mallorca, ca dupa aceea fiecare velier participant sa isi aleaga drumul optim in functie de cerintele locale si de moment ale navigatiei cu vele.
            Acum, luni la ceas de seara, velele intinse de un vant de 14 noduri duc pe NS Mircea catre nord, cu o viteza de 6 noduri. Cand vom sosi in Barcelona, succesiunea locurilor ocupate de veliere nu va fi doar cea fizica, masurata cu cronometrul. Timpii de sosire vor fi apoi amendati cu anumiti coeficienti care iau in calcul diferentele constructive si de calitati nautice ale diverselor barcuri – precum NS Mircea - goelete si bricuri.
            Dar pana atunci mai avem doua zile si jumatate de mers. Toti de la bordul NS Mircea – echipajul permanent, cadetii si instructorii - deveniti brusc mai religiosi decit de obicei, speram ca avantul luat astazi sa il pastram pana la Barcelona.

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

10 Iulie 2007 - Zi de duminica la bordul NS Mircea

            Ieri, sambata, am pornit la drum din Alicante spre Barcelona, in prima etapa a competitiei de veliere Tall Ships Race 2007 – Mediterranea. Dupa spectaculoasa aliniere la start a velierelor de clasa A – adica cu o lungime mai mare de 40 de metri – insotite si de cele mai mici, de clasele B si C, fiecare nava a pornit sa stranga vantul cel mai favorabil necesar navigatiei cu vele.
            Daca si pe timpul noptii am profitat de un vant destul de bun, pe care comanda NS Mircea, studentii Academiei Navale "Mircea cel Batran" si elevii Scolii de Maistri Militari de Marina "Amiral Ion Murgescu" l-au folosit din plin, din dimineata zilei de astazi s-a instalat un calm aproape ecuatorial. In aceste conditii, toti participantii la regata Tall Ships Race 2007 – Mediterranea, inclusiv NS Mircea, am ramas la distante variind intre 60 si 100 de mile marine in largul coastei estice a Spaniei. Iar astazi, cu velele intinse, Mircea a fost nevoit sa inainteze cu viteza mai mica, sub 2 noduri. Marea este calma, hula din ziua precedenta a incetat complet, parca si fortele naturii si-au luat o zi de pauza.
            In schimb, cadetii de la bord, in situatia de a nu mai fi atat de des solicitati la manevrarea velelor, si-au facut timp pentru completarea caietelor de practica, avand in vedere activitatile multiple din portul Alicante si efortul depus ieri, cand vantul a fost bun. In plus, aceasta duminica a fost o oportunitate pentru noii cadeti imbarcati in Alicante sa se cunoasca mai bine cu colegii lor romani. Daca studentii ucrainieni Serghei Rusnak si Igor Truhan, care sunt la bord de la plecarea din Constanta, au devenit acum de-ai casei – ei chiar facand parte din echipele sportive ale NS Mircea in Alicante – iar aspirantul croat Nikola Kuvacici s-a integrat perfect in viata echipajului, noii veniti incep acum sa se acomodeze cu ritmul si activitatile specifice unui mare velier.
            Este vorba despre doi cadeti germani, Jan Brodersen si Felix Schneider, si despre doi cadeti danezi, Jes Thrane si Jacob Nielsen. Toti patru au pornit alaturi de noi in regata din Alicante. Echipajul bordului i-a primit cu caldura si profesionalism, colegii lor romani le prezinta aspectele vietii de zi cu zi la bord, asa ca deja in aceste ultime trei zile timiditatea si retinerea lor initiala - firesti dealtfel – au disparut. In special, aceasta duminica calma a fost un bun prilej de integrare a oaspetilor nostri la bordul NS Mircea, care isi confirma iarasi ospitalitatea recunoscuta pretutindeni in lume.

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

09 Iulie 2007 - Start in prima etapa a competitiei nautice Tall Ships Race 2007 Mediterranea

            Iata ca astazi, sambata 7 iulie, veni si timpul ca velierele de clasa A, B si C, dupa intrunirea din Alicante si perioada de manifestari culturale si sportive, sa iasa la larg, in prima etapa a concursului. Aceasta se va desfasura intre 7 si 12 iulie, cand cele mai mult de douazeci de veliere vor ajunge in portul Barcelona.
            Ieri, in ultima zi de sedere in Alicante, comandantul NS Mircea, cpt.cdor. Gabriel Moise, ofiterul secund, lt.cdor. Constantin Herciu si ofiterul cu comunicatiile, lt.cdor. Gabriel Duta, au fost informati la briefing-ul dinaintea primei parti a intrecerii despre ultimele retusuri ale programului regatei. Asa ca, azi dimineata, in jurul orei 10, NS Mircea a parasit dana 14 a portului Alicante, indreptandu-se spre larg, unde ne astepta linia de start.
            Comanda binecunoscuta de-acum "La front, pe vergi!" a facut ca studentii Academiei Navale "Mircea cel Batran" si elevii Scolii de Maistri Militari de Marina "Amiral Ion Murgescu" sa-si ia un ultim ramas-bun de la portul Alicante si sa isi ocupe pozitiile pentru ridicarea si manevrarea velelor. Iar Mircea, cu un echipaj antrenat si increzator in posibilitatile sale, a "strans" vantul si a trecut la navigatia cu vele.
            Daca in port toate navele au avut  - evident - velele stranse, pe timpul pregatirii pentru start toate si-au etalat intreaga eleganta. Spectacolul velierelor de toate marimile, formele si culorile, cu panzele cabrate de vantul puternic de astazi, este unul pe care cu greu l-am putea uita. Velierele de clasa A, maiestuoase, se deplasau imperturbabil catre linia de plecare, pe cand ambarcatiunile mai mici se strecurau printre noi cu indemanare pentru a-si gasi locul de start.
            Oficiul de comanda si control al cursei a facut ultimele ajustari pana la ora 16, ora cand s-a dat startul oficial. Profitand de vantul tare al dupa-amiezii, velierele au inceput sa se indeparteze putin cate putin unele de altele, cautand directia cea mai favorabila pentru a se aseza pe drumul optim de urmat. Acum, in aceste conditii de meteo foarte schimbatoare, pe care se bazeaza propulsia eoliana, intervine priceperea si experienta echipajului, care trebuie sa modifice alura navei – adica pozitia sa relativa la vant si curenti – astfel incat NS Mircea sa se poata indrepta spre punctul de destinatie dorit. Spiritul de echipa, format si aprofundat in primele 15 zile ale marsului de instructie din acest an isi va arata acum eficienta.
            Startul NS Mircea s-a derulat fara probleme. Asteptam ca in continuare sa avem "vant din pupa" pentru a dovedi astfel nivelul pregatirii marinaresti a reprezentantilor scolii romanesti de navigatie maritima.

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

09 Iulie 2007 - Alicante, orasul marilor veliere

            Ziua de vineri, 6 iulie, a stat in intregime sub semnul manifestarilor de inaugurare a competitiei si festivalului Tall Ships Race 2007 – Mediterranea. Iar turistii, ca si membrii echipajului NS Mircea si ale celorlalte veliere acostate in portul Alicante, au avut cea mai plina zi din cele trei dedicate sederii aici.
            Daca joi, in ziua precedenta, norii s-au adunat si au varsat cativa stropi de ploaie pe timpul diminetii, vineri vremea a fost insorita, aducand in plus pe dane si turistii de week-end. Orele de vizita la bordul NS Mircea au trecut si mai repede, datorita animatiei sporite. Joi am inregistrat 1030 de vizitatori, iar vineri – semn ca faima se raspandeste repede – numarul lor aproape s-a dublat. Primiti la bord cu ospitalitatea specific romaneasca, primind explicatii pertinente de la tinerii marinari ai Academiei Navale si ai Scolii de Maistri Militari, toti oaspetii au admirat zveltetea velierului nostru si starea de intretinere impecabila a sa. Afluxul mare de vizitatori, precum si zambetele de pe fetele lor au fost dovezile interesului fata de NS Mircea.
            Daca unii au fost ocupati cu activitatile de reprezentare la bord, o alta parte a membrilor echipajului a aratat masura pregatirii lor marinaresti in portul turistic Alicante. Echipa de tras la rame a bricului Mircea este o prezenta redutabila la orice manifestare de acest gen. Maistrul militar clasa I Sorin Gadea, chiar daca nu are in fiecare an la dispozitie aceiasi marinari, este mereu capabil sa duca echipajele de sub comanda sa la performanta. Cum anul acesta echipa a fost compusa din opt soldati si gradati voluntari ai bordului, sperantele la castigarea unui loc fruntas erau mari. Sortii ne-au harazit ca primul duel de calificare sa il avem cu echipajul navei-scoala ruse, Mir. Cu tot renumele lor, pregatirea marinarilor romani s-a dovedit a fi superioara.
            Sa nu credeti ca a trage la ramele unei barci pe o distanta de 1000 de metri este o joaca de copii. Blazonul marinaresc al celor de pe NS Mircea trebuie mentinut prin mult antrenament fizic si mental, iar seful de barca trebuie sa aplice si tactica necesara, intocmai ca la orice cursa, fie ea atletica sau de masini. Dar emotiile initiale s-au spulberat cand toata pregatirea precedenta si-a spus cuvantul: i-am intrecut pe rusi destul de usor. Celelalte curse eliminatorii au fost castigate de marinarii romani in fata portughezilor de pe Creoula si, in final – sau in finala! – i-am invins pe italienii lui Palinuro. Bucuria victoriei a fost dusa la NS Mircea, unde la puntea centru, in fata echipajului aflat la bord dar si a turistilor curiosi seful marsului, cdor.dr. Stefan Georgescu si comandantul NS Mircea – cpt.cdor. Gabriel Moise - au felicitat si ...recompensat pe membrii echipajului de rame. Permiteti-mi sa-i prezint: MM5 Luca Sorin Valentin si s.g.v. Ion Cristian, Tudor Valentin, Purice Teodor, Purice Ion, Miron Ionut, Puisor Nicolae si Simigiu Catalin.
            Pe plaja Postiguet echipele sportive ale NS Mircea – compuse din ofiteri si maistri militari ai bordului, studenti si elevi – au continuat intrecerile sportive de deunazi. Datorita faptului ca sistemul de competitie a fost de tip campionat – fiecare  cu fiecare – veselia si exuberanta tinerilor participanti a durat mai multe ore, animand suplimentar atmosfera plajei. Cpt.cdor. Liviu Nistor, instructor al Scolii de Maistri Militari de Marina si "capitan nejucator" al echipelor romanesti, prin prezenta sa tonica si incurajatoare a dat imboldul necesar castigarii locului al treilea in clasamentul general.
            Seara la ora 7, reprezentanti ai echipajului de cadeti de la bordul NS Mircea au participat la o activitate de prestigiu. Locotenentul Marius Ignat, comandant de subunitate la Academia Navala "Mircea cel Batran", a fost desemnat sa o conduca. Dar sa-l lasam chiar pe el sa relateze: " In ultima zi de stationare in portul Alicante, in pragul serii, s-a desfasurat parada echipajelor velierelor participante la regata Tall Ships Race 2007 Mediterranea. Fiecare echipaj s-a staduit sa isi reprezinte nava si tara intr-un mod cat mai impresionan, astfel incat sa lase imaginile cele mai frumoase in memoria localnicilor, prezenti in numar foarte mare.
            Romanii si cei sapte marinari straini care se instruiesc la NS Mircea au defilat, au cantat, au aclamat insufletiti de un puternic sentiment de mandrie, reusind sa impresioneze pe toti cei prezenti si sa le rapeasca ropote de aplauze si mii de flash-uri ale aparatelor de fotografiat, care au facut sa dispara disconfortul datorat caldurii si asteptarii de incepere a paradei.
            La final, studentii si elevii participanti la "Crew Parade" mi-au marturisit ca niciodata nu au fost atat de mandri ca sunt romani si ca poarta uniforma scolilor navale romane. Inca o data, "Heeeei, Mircea!""
            Activitatile zilei s-au incheiat tarziu, odata cu festivitatea de decernare a premiilor in urma desfasurarii concursurilor sportive. Cu un loc intai la intrecerea de barci cu rame cu rame si cu un bronz la totalul general al jocurilor de pe plaja, echipajul NS Mircea si-a confirmat buna impresie generala faurita inca din primele doua zile. Obtinerea acestor rezultate se datoreaza in mare masura si celui care a coordonat activitatile sportive, seful practicii la bordul NS Mircea, cpt.cdor.dr. Virgil Ene-Voiculescu.
            Toate echipajele ne saluta, ne respecta. Iar legaturile personale, prieteniile camaraderesti care au inceput sa se infiripe intre toti participantii la Tall Ships Race sunt rezultatele unui start bun pentru cei de la bordul NS Mircea. De maine, toate acestea vor trece la capitolul "amintiri", pentru ca sambata, 7 iulie, vom pleca spre Barcelona, in cadrul primei etape de intrecere nautica. Pana pe 12 iulie va vom tine la curent cu activitatile la bord derulate sub egida acestei grandioase manifestari maritime.

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

08 Iulie 2007 - "Mircea", un cuvant in vocabularul international

            Portul Alicante ne-a asteptat cu bratele deschise si gatit de sarbatoare. Dupa noua zile lungi in care am strabatut apele Mediteranei de est, centrale si de vest, am fost incantati de felul in care am fost primiti, precum si de programul organizat de Sail Training International.
            In dimineata zilei de 5 iulie au avut loc atat activitati culturale cat si sportive. Aceste activitati au prilejuit cunoasterea echipajelor celorlalte nave participante la Tall Ships Race 2007 – Mediterranea si a orasului Alicante.
La fel ca si in cazul celorlalte echipaje, in prima parte a diminetii gazdele au organizat un tur panoramic al orasului, vizitarea castelului Santa Barbara (construit de catre mauri in secolul al X-lea, cucerit de regele Alphonso ce Inteleptla 1248) si a Muzeului de Arheologie Marq. Acesta din urma a fost declarat in anul 2004 cel mai bun muzeu european. Si intr-adevar, asa si este. Stilul modern, cu totul neasteptat pentru vizitatorul curent de muzee, salile pline cu artefacte pe care le-am vazut in manualele de istorie, atrage chiar si pe cei care initial sunt mai reticenti. Expozitia temporara despre arta si imperiul babilonian – organizata de British Museum – a fascinat pe tinerii marinari care au avut sansa sa participe la acest tur cultural.
            Alta parte a cadetilor Academiei Navale "Mircea cel Batran" si ai Scolii de Maistri Militari de Marina "Amiral Ion Murgescu"au mers pe plaja Postiguet, din vecinatatea portului, unde s-au intrecut cu ceilalti colegi de regata intr-o serie de jocuri sportive: fotbal, baschet, volei, si alte jocuri distractive, care au intretinut buna dispozitie a tutror si au constituit o ocazie in plus de a ne cunoaste reciproc cu celelalte echipaje. Cum era de asteptat, cadetii romani au castigat majoritatea acestor intreceri oficiale.
            Din prima zi, numele navei scoala Mircea a inceput sa fie rostit tot mai des de catre ceilalti participanti. Spaniolii, italienii, olandezii, rusii, ecuadorienii, uruguaienii si toti ceilalti cunosc acum entuziasmul si capacitatile marinarilor romani. Si le respecta.
            Dupa amiaza studentii si elevii nostri, in mici grupuri si insotiti de instructorii sau cadrele de la bord, au batut cu pasul strazile inguste ale centrului istoric al Alicante-ului, sau Explanada – promenada de pe malul portului turistic. Atmosfera de sarbatoare care a cuprins intreg orasul – asa cum va imaginati, datorata in primul rand prezentei velierelor – a fost infuzata si tinerilor nostri cadeti, care isi iau acum o binemeritata rasplata pentru toate eforturile depuse pana acum.
            Profitand de programul de vizitare a navelor din port, multi dintre noi au urcat la bordul celorlalte nave aliniate in prova si in pupa noastra. Am putut astfel compara caracteristicile asemanatoare sau diferentele fata de NS Mircea. Nu ne-am putut totusi retine un sentiment de mandrie interioara, gandindu-ne la modul impecabil in care se prezinta velierul romanesc, care – cum va povesteam si ieri - a atras din nou admiratia vizitatorilor sai.
            Si nu doar a lor. Seara, timp de doua ore, comandantul marsului, cdor.dr. Stefan Georgescu impreuna cu comandantul NS Mircea, cpt.cdor. Gabriel Moise au fost gazdele unui cocktail desfasurat pe duneta. Printre comandantii navelor din port si reprezentantii organizatiei Sail Training International s-a evidentiat prezenta contraamiralului Ernesto Pullano, atasatul naval al Italiei la Madrid. Toti oaspetii au avut prilejul sa laude NS Mircea si echipajul. Discutiile amiabile intre reprezentantii velierelor partenere de competitie si cei ai NS Mircea au contribuit si ele la atmosfera de prietenie si respect reciproc ce se formeaza tot mai mult, pe zi ce trece.
            Intreaga zi de joi a fost plina de activitati, dar evenimentul major, pe care tinerii studenti si elevi l-au asteptat cu nerabdare, a fost petrecerea echipajelor. Sail Training International a organizat acest "crew party" pe dana velierelor, oferind ocazia ca tinerii uniti prin profesie si pasiune sa se cunoasca mai bine intre ei, sa-si impartaseasca impresiile si cultura specifice fiecarei natiuni. S-a dansat pe ritmuri tineresti, pe melodii recunoscute in topurile internationale. Voit sau nu, DJ-ul organizator ne-a facut surpriza sa ne ofere un cantec celebru de-acum al trupei O-Zone, dar si o compilatie mai putin cunoscuta a slagarului "Ani de liceu". Din nou, veselia si jovialitatea cadetilor romani a dat tonul petrecerii. Spre final, scandarile "Mircea, Mircea" si "Romania, Romania" au fost rostite, impreuna cu noi toti, de colegii nostri olandezi, italieni, ecuadorieni, sau de aiurea.
            "Mircea" incepe sa reprezinte pentru celelalte echipaje, pentru vizitatorii care au calcat  pe puntile sale, un simbol al profesionalismului dar si al entuziasmului tineretii. Rolul bricului Mircea si al oamenilor sai, acela de ambasadori ai Fortelor Navale, ai Romaniei insasi, a debutat cu succes.

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

06 Iulie 2007 - Tall Ships Race 2007 Mediterranea a inceput!

           In sfarsit, iata-ne ajunsi la linia de start a acestei prestigioase competitii nautice. Urarile "Vant din pupa" ale colegilor si familiilor noastre au fost de bun augur. Dupa 15 zile de la plecarea din Constanta, pline, asa cum va relatam, de studiu si antrenamente intense, am intrat ieri in portul Alicante. Am simtit atmosfera sarbatoreasca inca din rada portului. Unele veliere se intrezareau la dana, altele isi asteptau cuminti randul la acostere, la fel ca noi. Iar panorama orasului Alicante – Alacant in catalana valenciana – este dominata de mai multe promontorii muntoase, intre care se evidentiaza cel al castelului Santa Barbara.
            NS Mircea a acostat la molul nr. 14, in mijlocul surorilor sale de clasa A (compusa din velierele cu o lungime mai mare de 40 de metri). Pentru indragostitii de frumoasele nave cu vele le voi enumera in ordinea care se poate vedea si in fotografii: Kaliakra din Bulgaria, Pogoria din Polonia, Creoula – Portugalia, Capitan Miranda, Mir, NS Mircea, Stad Amsterdam, Guayas – Ecuador, Juan Sebastian Elcano – reprezentand tara gazda, Spania – si Palinuro din Italia. Imediat dupa lasarea schelei la dana, reprezentantii organizatiei Sail Training International (STI), sub a carei egida se desfasoara Tall Ships Race, ne-au intampinat  calduros, ca pe oaspeti importanti si dragi. Am fost onorati sa primim totodata si ofiterul de legatura al Marinei Regale Spaniole.
            Organizarea cursei din acest an – si a intregului festival, gandindu-ne la numeroasele evenimente sportive si culturale care deja au inceput – este impecabila. Pe baza acestui fapt comandantului marsului, cdor.dr. Stefan Georgescu si comandantului navei scoala, cpt.cdor. Gabriel Moise, le-a fost mai usor sa planifice activitatile la care toti cei 187 de persoane de la bord vor participa. Si astfel, ofiterii instructori, membrii echipajului si cadetii Academiei Navale "Mircea cel Batran" si cei ai Scolii de Maistri Militari de Marina au purces cu entuziasm la indeplinirea celei de-a doua misiuni, de onoare, primite: aceea de a ne face cunoscuti comunitatii navigatorilor din toata lumea ca parteneri egali – uneori chiar mai buni!
            Dupa ce comanda marsului a raspuns urarii de "Bienvenido a Alicante" la sediul STI, primele activitati de reprezentare au fost, bineinteles, vizitele la bordul NS Mircea. Multime de curiosi au admirat formele elegante ale velierului nostru, starea de curatenie absolut impecabila – pentru care am fost mereu gratulati, echipamentele moderne de navigatie si de comunicatii. Iar marinarii romani in rol de ghizi atenti si amabili ai grupurilor de vizitatori au inceput deja sa rupa cateva cuvinte si in spaniola: Ola, por favor, bienvenido a bordo, muchas gracias, au intrat deja in vocabularul cadetilor romani.
            Fara falsa modestie, pot spune ca al nostru Mircea, la a doua sa tinerete, impresioneaza pe toti cei care ii urca schela. Iar ca intotdeauna in porturile straine vizitate, printre turistii fara experienta marinareasca exista si adevarati pasionati amatori, sau persoane care si-au dedicat viata marinariei.
            De mentionat in sprijinul acestei afirmatii a fost o pereche de vizitatori germani– sot si sotie. Domnul Mueller, un marinar aflat acum la pensie, era la curent cu toata istoria lui Mircea si a celor celelalte 4 surori construite la Blohm&Voss. Iar dintre toate, NS Mircea are un loc aparte in inima sa deoarece ii uneste anul nasterii – 1939. La plecare, domnul Mueller ne-a marturisit: "As fi vrut, la varsta mea, sa arat la fel de bine ca Mircea!"
            Dupa amiaza s-au prezentat la bord si cei doi cadeti germani care se vor antrena la bord pana la intoarcerea noastra acasa. Cadetii Felix Schneider si Jan Brodersen au fost cazati si informati preliminar de catre ofiterul secund, lt.cdor. Constantin Herciu. Avem asadar la bord, din totalul de 13 marinari straini, patru cadeti (din Ucraina si Germania) si un aspirant din Croatia.
            Seara, pe molul unde este acostata aceasta armada de veliere, in mijlocul miilor de turisti au avut loc reprezentatii muzicale si coregrafice din partea gazdelor spaniole si chiar a unui echipaj (cum este cazul ecuadorienilor de pe Guayas). Dupa aceasta zi inaugurala, pana sambata 7 iulie, cand vom intinde velele catre Barcelona, vom continua sa fim prezenti la toate manifestarile sportive, culturale si turistice, pe care cadetii romani le merita din plin. Dar despre toate acestea va vom informa in corespondenta de maine.

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

04 Iulie 2007 - Gata de start

            Iata-ne ajunsi la ajunul intrarii NS Mircea in competitia nautica Tall Ships Race – 2007 Mediterranea. Vedem aceasta nu numai geografic – ne aflam la 40 de mile marine de proxima destinatie, Alicante – dar si in nerabdarea cu care cadetii Academiei Navale "Mircea cel Batran" si ai Scolii de Maistri Militari de Marina "Amiral Ioan Murgescu" asteapta a doua escala a marsului de instructie. Cele noua zile dedicate perfectionarii lucrului in arborada si manevrarii velelor s-au dovedit a fi benefice cadetilor, pentru navigatia cu vele. Ne asteapta o intrecere cu unele dintre cele mai respectabile veliere de clasa "A" – adica navele care au o lungime mai mare de 40 de metri – asa ca trebuie sa fim pregatiti.
            Si suntem.
            Suntem pregatiti si pentru o a doua misiune pe care bricul Mircea o indeplineste de 68 de ani incoace – aceea de a reprezenta nu numai profesionalismul marinarilor militari romani, ci si tara.
            Romania.
            Cea care, ajungand in marea casa a Europei, trebuie sa-si arate apartenenta si contributia la spatiul comun. Cea care trebuie sa-si arate originalitatea creativa. Iar mai ales pentru noi, marinarii, Romania este sorgintea lucrurilor temeinic facute, pamant pe care voievodul MIRCEA CEL BATRIN, patronul Academiei Navale si al velierului-simbol al Marinei l-a deschis catre Marea cea Mare.
            Constienti de valorile pe care le purtam, suntem gata de a reprezenta cu cinste traditiile marinaresti autohtone. Comanda marsului si a navei a planificat astazi in cel mai mic detaliu participarea diverselor grupuri de cadeti la manifestarile inaugurale ale regatei. Vom fi si gazde – pentru vizitatorii NS Mircea – vom fi si oaspeti in portul Alicante, la fel ca toata comunitatea velierelor participante la Tall Ships Race. Responsabilitatile fiecaruia dintre noi, membru al echipajului sau practicant, vor converge acum spre etalarea valorilor romanesti. Suntem gata sa va relatam ca Mircea a fost recunoscut inca o data ca prezenta speciala intr-o companie selecta.
            Suntem gata de start.

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

03 Iulie 2007 - Incep pregatirile pentru regata Tall Ships Race - Mediterranea 2007

            Cele noua zile de mars care au fost planificate sa se deruleze intre porturile Pireu si Alicante  au trecut pe nesimtite. Activitatile de zi cu zi - practica la bord, serviciile de cart si, mai ales, antrenamentele in arborada – au facut ca plictiseala sa fie o notiune absenta la bordul NS Mircea. Iar daca de la plecarea din portul grecesc pana ieri, formarea deprinderilor de manevrare a velelor a fost primul obiectiv in ordinea prioritatilor, astazi, dupa efectuarea lectiilor prevazute in planul practicii echipajul a trecut, fiecare la nivelul sau, la demararea pregatirilor pentru sosirea in Alicante, portul de deschidere a competitiei nautice Tall Ships Race – Mediterranea 2007.
            In fiecare port cuprins in itinerariul acestei intreceri si sarbatori totodata – Alicante, Barcelona, Toulon si Genova – vor avea loc manifestari culturale numeroase si ample. Deja presa locala din Alicante estimeaza ca pe timpul prezentei celor aproape 50 de nave si ambarcatiuni cu vele – dintre care 13 de clasa A, careia ii apartine bricul Mircea – vor fi asteptati 1 milion (nu e nici o greseala de tipar) de turisti! Inchipuiti-va ce aflux de oameni va fi in Barcelona... Nu este de mirare deci faptul ca asociatia pasionatilor navigatori care organizeaza aceasta regata  - este vorba despre binecunoscuta Sail Training International – primeste tot sprijinul autoritatilor locale ale porturilor de escala. Iar daca pentru noi, marinarii de la bordul lui Mircea, ca dealtfel pentru toti participantii, avantajul este ca ne antrenam si ca avem posibilitatea sa aratam pavilionul tricolor intregii lumi, porturile care gazduiesc aceasta multime impresionanta de veliere beneficiaza de zecile, uneori sutele de mii de turisti de pe toate meridianele care contribuie la cresterea economica a acestor zone.
            In Alicante, la fel ca in toate porturile incluse in Tall Ships Race 2007, echipajul NS Mircea, studentii ANMB si elevii SMMM vor avea posibilitatea de a participa la concursuri sportive cu specific marinaresc, la spectacole muzicale, la parade, la intruniri cu camarazii marinari de pe alte meleaguri. In plus, conform traditiei confirmate in marsurile bricului din ultimii 4 ani, vom fi vizitati – cu certitudine – de mii de persoane. Astfel ca, avand in vedere multitudinea activitatilor in care vom fi angrenati, comandantul marsului, cdor.dr. Stefan Georgescu, impreuna cu comandantul navei, cpt.cdor. Gabriel Moise si seful practicii, cpt.cdor.dr. Virgil Ene Voiculescu, au revazut planurile stabilite in tara si au alocat "efectivele" in timp si spatiu pe durata celor trei zile de stationare in Alicante. S-au stabilit sarcinile specifice fiecarui conducator de grup participant la diversele manifestari, asa ca asteptam pregatiti, cu nerabdare, sa dovedim faptul ca nu suntem cu nimic deosebiti de ceilalti cetateni europeni.
            Si ca marinarii militari romani sunt destoinici!

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

02 Iulie 2007 - Antrenament de noapte relatat la postul de radio Constanta

             Aventura nautica din acest an a navei scoala Mircea trezeste un interes firesc nu numai marinarilor Fortelor Navale Romane. Publicul larg doreste si el sa fie la curent cu realizarile profesionale si de reprezentare a tricolorului romanesc pe care bravul Mircea le duce la bun sfarsit intotdeauna. Printre numeroasele solicitari de informare din partea mijloacelor mass-media locale si nationale din tara, una dintre cele mai onorante colaborari o avem cu postul de radio Constanta. La intervale de timp rezonabile, in jurul orei 14 – ora Romaniei – prezentam relatari telefonice in direct de la bordul NS Mircea. Si cum subiectele de discutie sunt dintre cele mai inedite si interesante, banuiesc ca toti ascultatorii radio Constanta si ai radio Vacanta care ne aud sunt teleportati pentru 5 minute pe puntea lui Mircea, pe apele albastre ale Mediteranei.
             Astazi, duminica, iulie intai, am avut din nou placerea sa transmitem celor de-acasa emotiile pe care tinerii cadeti ai Academiei Navale "Mircea cel Batran" si ai Scolii de Maistri Militari de Marina "Amiral Ioan Murgescu" le incearca zi de zi, multumita postului de radio prieten. Acest interviu radiofonic a fost acordat de catre studenta caporal Diana Chindris. Vi-l prezentam si dumneavoastra, cititorii nostri fideli sau ocazionali.
             "Sa nu credeti ca viata noastra la bordul NS Mircea este monotona. Desi programul in care ne incadram se bazeaza pe antrenamente repetate, servicii de cart si lectii practice care au devenit o rutina, nu exista momente de plictiseala. Si tocmai cand aveam impresia ca ne-am deprins cu mersul lucrurilor si nu mai are ce sa ne mai surprinda, ni s-a aratat ca mai avem multe de invatat si de trait la bordul navei.
             Ieri, sambata, in jurul miezului noptii am efectuat primul exercitiu desfasurare a velelor pe timp de noapte. Bricul Mircea trebuie sa navige cu vele si noaptea, nu-i asa? Cand am primit comanda "La front, pe vergi!" la ora 23, am crezut initial ca este o gluma. Dar timbrul arhicunoscut si hotararea vocii comandantului navei, cpt.cdor. Gabriel MOISE, ne-a adus instantaneu la realitate. A fost ceva cu totul neasteptat, dar deprinderile deja formate de urcare in arborada si de manevra a velelor au facut sa ne descurcam onorabil.
             Trebuie sa recunosc ca am fost emotionata cand am inteles ca o sa urcam pe vergi pe timp de noapte. Dar increderea care ne-a fost acordata de echipajul NS Mircea a fost imboldul de care aveam nevoie pentru a executa ordinele primite. Dupa antrenament, toti cadetii ne-am simtit mandri ca dupa doar 13 zile de mars am fost considerati capabili de a face un astfel de exercitiu care solicita toti muschii si toate simturile.
             Azi noapte a fost spectaculos. Ne-am simtit minunat acolo, la 20 sau 30 de metri deasupra puntii bricului Mircea. Iar in lumina reflectoarelor special destinate acestui tip de activitate, eram chiar actorii de succes al unui spectacol impresionant. Asteptarile instructorilor au fost mari, toti ochii erau pe noi, parca si marea ramasese nemiscata in asteptarea urmatoarei comenzi.
             Ca si concluzie, pot sa afirm ca acest test nocturn inedit ne-a confirmat ca tot ceea ce am fost invatati putem pune in aplicare – literalmente – zi si noapte!
             Multumim realizatorilor acestei emisiuni si, bineinteles, ascultatorilor, care ne tin treaza dorinta de a va relata succesele echipajului de pe nava-simbol a Marinei Romane, bricul MIRCEA!
             Asteptam sa ne reauzim peste doua zile!"
             Iar noi ne reintalnim pe site-ul www.anmb.ro, maine!

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

01 Iulie 2007 - Spiritul "Mircea"

             V-am prezentat pana acum, in cele douasprezece zile de cand parasiram Constanta, ritmul febril in care toti cei aflati pe NS Mircea – echipajul navei, instructorii si cadetii celor doua scoli navale – participa ceas de ceas, pe intreaga durata a zilei. Actiunea este un element permanent la bord, iar dumneavoastra, cititorii nostri, ati avut place..., pardon, ocazia de a vedea cu ochii mintii aproape tot din cele intamplate, orele de antrenamente intense, studiul aprofundat al instalatiilor navei, carturile si efemerele clipe de ragaz.
             E timpul ca astazi sa va relatez si ceea ce nu se vede.
             De la Odiseea lui Homer incoace, pe langa epicul oricarui voiaj pe mare exista si reflexia actiunilor in sufletele indraznetilor marinari. De exemplu, faptul ca ofiterii si maistrii militari din echipajul bricului Mircea sunt in priza necontenit, purtandu-ne in siguranta si in cele mai bune conditii pe apele mai linistite sau mai involburate ale marilor Europei sau chiar ale Atlanticului, denota profesionalismul si experienta dedicate respectului pentru profesia cu totul speciala pe care si-au ales-o. 
             Adica responsabilitate.
             Sau altceva. Exista traditia la bordul NS Mircea ca cei care implinesc un numar de ani in perioada marsurilor de instructie sa fie felicitati in fata intregului echipaj. La raportul de dupa-amiaza, comandantul marsului inmaneaza celui aniversat sau celei aniversate o felicitare din partea tuturor camarazilor. Dupa toate activitatile diminetii, marcate de efort intens, depus la antrenamentele in arborada ori in compartimentele unde se desfasoara lectiile practice, faptul ca primesti un gand bun si o dovada de respect - de la comandanti pana la colegul cel mai apropiat – iti da incredere crescanda in echipa din care faci parte. Urmand ca a doua zi, la randu-ti, sa fii printre cei care felicita pe ceilalti colegi care s-au mai maturizat cu un an. Respectul si – de ce nu? – grija fata de aceia cu care imparti bucurii si necazuri pe timpul unei aventuri marine solicitante stau la fundamentul spiritului "Mircea". Se formeaza acel liant care uneste atat pe cei care se afla la un moment dat la bord, cat si generatiile de practicanti, peste ani si ani.
             Adica respectul reciproc.
             In fine, noi, cei mai in varsta, observam transformarea de atitudine care se petrece in constiinta cadetilor Academiei Navale si ai Scolii de Maistri Militari. Odata cu acumularea de tot mai multe cunostinte si capatarea deprinderilor practice, tinerii marinari se desprind definitiv de mentalitatea de copil sustinut de parinti, de persoana care trebuie sa atraga toata atentia celorlalti. Dimpotriva, ei au inceput sa se considere a fi cate o rotita mica, dar importanta, in intregul mecanism uman care constituie echipajul navei.  Cadetii sunt impregnati pe nesimtite cu acea valoare umana care pune mai presus interesul comunitatii fata de cel individual, in folosul tuturor. Apare astfel o noua trasatura a spiritului "Mircea".
             Adica sacrificiul de sine.
             Nu-i mai putin adevarat ca am putea analiza pe toate fetele, in cel mai mic detaliu, ansamblul trairilor care compun acest spirit, pe care numai cei care au adus prinosul de sudoare venerabilului MIRCEA il cunosc. Iar specialistii ar putea face mai departe o analiza psihologica, fundamentata stiintific, cu care ar mai scrie vreun tratat. Dar poate fi ea intru totul comprehensiva? Si, mai ales, are rost oare? Farmecul spiritului "Mircea", constiinta proprie numai initiatilor care s-au format la bord, sta si in inexplicabil. El nu poate fi disecat si privit la microscop.
             Spiritul "Mircea" il simti doar.
             In strafundul inimii.

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

30 Iunie 2007 - Intre Sardinia si Tunisia

             Am lasat ieri in urma insula Maltei, azi dimineata ne-a trecut prin babord insula Pantelleria (un munte de 850 de metri inaltime iesit ca prin farmec in mijlocul Mediteranei), pe care am putut-o vedea de la 15 mile distanta! Navigam cu viteza de croaziera a NS Mircea, de 10 noduri, netulburati de conditiile hidrometeorologice. In schimb, Canalul Sicilian pe care il strabatem acum este si o zona de pescuit aglomerata de multimea pescadoarelor si a plaselor de pescuit lasate la apa. Asa ca in ultimele 24 de ore  ofiterii care executa cartul la bordul navei, lt. cdor. Costica Herciu, lt.cdor. Gabriel Duta, cpt. Florin Tudorascu si lt. Gabriel Cretu au fost solicitati la maximum,experienta si profesionalismul lor fiind probate din nou cu mult succes. Dupa cum va spuneam mai inainte, vizibilitatea este foarte buna, chiar si pe timpul noptii. De trei zile Selena ne calauzeste in plina ei splendoare. "Luna, tu, stapana-a marii…", asa cum zis-a Eminescu, capata pentru noi intelesuri palpabile.
             Semn bun!
             Iar astazi, putin dupa amiaza, alti tovarasi purtatori de noroc ne-au insotit in drumul nostru spre nord-vest. Timp de aproximativ o ora doi delfini – cel mai probabil o femela cu puiul ei adolescent – si-au pus fortele la incercare cu zveltul Mircea, incantand pe toti cei care lucrau in zona prova, langa bompres, pe teuga. Din lectiile acordate de mama sprintarului ei pui n-au lipsit salturile acrobatice, spre deliciul nostru.
             Astazi nu am navigat cu vele din cauza zonei maritime cu trafic intens, si de aceea cadetii au urmat programul de practica si serviciile de cart, in nota de normalitate cu care ne-am (v-am?) obisnuit. Programul de dupa amiaza a inceput cu prezentarea in fata cadetilor a revistei presei – care ne este furnizata din tara in mod regulat – de catre seful practicii, cpt.cdor. dr. Virgil Ene Voiculescu. Iar lectiile teoretice si practice s-au incheiat seara, cand studentii si elevii doritori au urmarit pe puntea centru un film deconectant.
             Facand un bilant partial, dupa parcurgerea a 1514 mile marine de la plecarea din Constanta din 19 iunie - parca a fost ieri – ne aflam acum la jumatatea distantei intre Sardinia si Tunisia. Azi dupa-amiaza am trecut si peste un masiv submarin, numit Skerki, a carui creasta se afla la doar 7 metri sub apa.  Putem spune ca am trecut astazi pe langa si peste cate un munte ivit din Mediterana.
             Celor de-acasa, tuturor celor ce poarta numele de Petru si Pavel, le dorim multa sanatate. Iar pentru cei care doresc sa puna exact punctul lui Mircea pe harta in data de 29 iunie le oferim coordonatele de la ora 22.00. Latitudinea este 38˚ 10’N, iar longitudinea 8˚ 48’E.

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

29 Iunie 2007 - Marsul de instructie continua neabatut

             Suntem de patru zile in largul Marii Mediterane, pe aceleasi ape linistite, sub cerul fara nori. Experientele in premiera lasa loc aprofundarii deprinderilor de care au nevoie studentii si elevii pentru navigatia cu vele. Prin antrenamentele la manevra velelor si urcarile in arborada, desfasurate ori de cate ori vantul ne este favorabil, tinerii cadeti au capatat incredere in puterile lor. Nu mai este nimic iesit din comun sa te urci pe arbori la inaltimi de 20, 30 sau 40 de metri, de unde puntea ti se pare minuscula. Nu mai este nimic deosebit sa tragi de manevrele velelor, sa bratezi. Palmele s-au batatorit, bratele s-au intarit, mintea s-a limpezit. In plus fata de cresterea individuala, a fiecarui cadet in parte, se observa clar inchegarea tot mai evidenta a spiritului de echipa. Tinerii marinari isi cunosc acum cu ochii inchisi locul si rolul la manevra velelor. Si cum algoritmul de ridicare a lor l-au realizat de atatea si atatea ori, ei au capatat chiar capacitatea de anticipare a pasului urmator. Timpii de reactie la ordinele primite au scazut simtitor, coordonarea intre echipele celor trei arbori trebuie doar perfectionata. Instructia merge categoric pe un drum ascendent.
             Avand cateva ocazii de a lucra in sisteme de educatie si instruire ale flotelor NATO, am putut afla si metoda tipica de formare a deprinderilor practice ale tinerilor lor marinari: crawl –walk – run. Taraste-te, mergi, alearga. Exact in acest sens, factorii de raspundere de la bordul NS Mircea, comandantul marsului, cdor. dr. Stefan Georgescu si comandantul navei, cpt.cdor. Gabriel Moise, precum si toti instructorii – cei ai bordului si cei ambarcati - considera ca studentii Academiei Navale "Mircea cel Batran" si elevii Scolii Militare de Maistri de Marina "Amiral Ioan Murgescu" merg cu pas sigur. Alergarea va incepe cat de curand.
             Intre doua antrenamente, lectiile teoretice si apoi aplicarea lor la echipamentele de navigatie, la instalatiile de guvernare, la masinile si instalatiile auxiliare ale NS Mircea continua neabatut. Tineri instructori precum cpt. Catalin Andron de la SMMM sau lt. Sergiu Lupu al ANMB, impartasesc elevilor si studentilor informatiile necesare in domeniul navigatiei si pregatirii marinaresti, cu entuziasmul si prospetimea cunostintelor lor.
             Foto-documentaristul aventurii noastre mediteraneene, jurnalist al grupului mass-media al Fortelor Navale ambarcat la bord – Bogdan Dinu – mereu in cautarea celor mai frumoase peisaje sau a sentimentelor interioare de pe fetele celor imortalizati in fotografiile sale, isi completeza zi de zi jurnalul fotografic atat de bine documentat.
             Tot astazi a fost alocat timp pentru aerisirea si scuturarea cazarmamentului cadetilor, mijloc preventiv de mentinere a conditiilor igienice necesare unui echipaj sanatos, in plina forma fizica. La sfarsitul unei zile dense in activitati  - ca toate cele precedente sau cele care vor urma – cadetii s-au adunat la puntea centru pentru a viziona pe un ecran special un film de instructie referitor la balizajul porturilor. Iar ca bonus pentru tot efortul depus azi, seful practicii, cpt.cdor.dr. Virgil Ene Voiculescu, care a asigurat baza logistica si documentara necesara, a aprobat si vizionarea unui film artistic.
             La bordul NS Mircea, munca este intotdeauna rasplatita!

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

28 Iunie 2007 - Zi dedicata studiului

             Zi dupa zi, ne indreptam direct spre vest, spre destinatia noastra urmatoare, Alicante. Este foarte cald in continuare, dar in ultimele doua zile vantul si-a mai adunat ceva din puteri ca sa mai adie putin. Suspendati intre albastrul cerului si albastrul de cerneala al Mediteranei, antrenamentele si studiul practic se deruleaza unul dupa altul. Cei 35 de studenti ai Academiei Navale “Mircea cel Batran” si 63 de elevi ai Scolii de Maistri Militari de Marina “Amiral Ioan Murgescu”, carora li se alatura cei doi cadeti ucrainieni si aspirantul croat devin pe zi ce trece mai priceputi, iar cunostintele si deprinderile practice sant in progres evident. Daca pe timpul ambarcarii lor preliminare cele 10 zile de practica la bord au fost destinate acomodarii cu noile spatii si cu algoritmul de desfasurare a activitatilor pe nava, plecarea din portul Constanta a constituit startul pregatirii marinaresti propriu-zise.
             In corespondentele din ultimele doua zile va relatam incantarea cadetilor pricinuita de primele reusite palpabile ale lor – desfasurarea velelor si navigatia cu vele - astazi, 27 iunie, a fost timpul ca tinerii marinari sa parcurga lectiile practice stabilite inca mult inainte de a pleca de acasa. Instructorii nominalizati sa le formeze deprinderile, atat cei ai ANMB cat si cei ai SMMM, prin calitatile lor profesionale si didactice, contribuie din plin la cristalizarea modelului de viitor ofiter sau maistru militar de marina.
             Ieri va prezentam pe instructorul studentilor mecanici ai Academiei, lt.cdor.dr.ing. Ionel Popa. Datorez si celorlalti colegi ai mei din respect pentru munca lor responsabila, acelasi lucru. Cum si printre elevii scolii de maistri sunt mecanici, cpt.cdor.ing. Ciprian Paulis a fost desemnat sa arate pe viu instalatiile de propulsie si de vitalitate ale navei. Sa-i dam cuvantul:
             “ Lectiile teoretice premergatoare lucrului practic la masini si instalatii se refera la aspecte de cunoasterea navei. La inceput elevii isi vor insusi notiunile de baza privind constructia navei scoala, precum dimensiunile si caracteristicile principale. La examinarea finala pe perioada practicii fiecare elev va trebui sa descrie compartimentajul navei astfel incat sa fie in masura sa se deplaseze in orice loc de pe NS Mircea.
             Desfasurate in cazarma elevilor, care este pe timpul zilei sala de curs, predarile sau orele de studiu individual se supun acelorasi rigori pedagogice ca pe timpul semestrelor de invatamant, din scoala. Caldura, umiditatea din aer sunt, bineinteles, factori care ingreuneaza studiul elevilor si studentilor. Evident, confortul de la mal nu se mai regaseste la bordul unui velier-scoala, dar cum in orice rau este si un bine, tinerii realizeaza ca orice castig are la baza un grad de sacrificiu propriu, mai mare sau mai mic.
             Cum toata aceasta zi a fost dedicata studiului, cazarmile si puntea din prova – teuga – au fost intesate de dimineata pana seara de cei 100 de cadeti. Completarea notitelor, revizuirea planselor si schemelor prezentate, masuratorile si calculele de navigatie se aduna in zeci de proceduri care, indiferent de specialitate, necesita un intens efort intelectual. In combinatie cu efortul fizic cerut de lucrul in arborada si de manevrarea velelor, toate acestea formeaza tineri sanatosi atat la minte cat si la trup.
             Si astfel mai trecu o zi, la fel de plina de munca, timp in care bravul Mircea ne-a adus cu 240 de mile marine mai aproape de primul port spaniol, Alicante.

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

27 Iunie 2007 - In largul Mediteranei

             Practica la bordul NS MIRCEA continua in acelasi ritm asiduu, eficient. Vremea este frumoasa, starea marii este de gradul 2 – adica, in termenii marinaresti, valurile nu depasesc un metru inaltime – iar vantul este, in sfarsit, de partea noastra. Vom putea profita de suflul zeului Eol atat la navigatia cu vele, cat si pentru a ne mai racori putin.
             Dimineata incepe in mod obisnuit, cu desteptarea la ora 5.30, cu igiena personala si cu intretinerea curateniei la bordul navei. Fiecare cadet isi da toata silinta ca sectorul care i-a fost repartizat sa arate cat mai stralucitor.
             Antrenamentele la manevrarea velelor continua, iar si iar. Si intr-adevar se poate observa ca fata de zilele trecute coordonarea echipelor de manevra este tot mai buna. Urcarea in arborada, bratarile (adica orientarea prin forta bratelor a vergilor, cu ajutorul paramelor), intinderea velelor si strangerea lor se desfasoara mai fluent, mai repede, mai pe tacute. Datorita instructiei profesioniste primite de la membrii echipajului, fiecare student al Academiei Navale "Mircea cel Batran" si elev al Scolii de Maistri Militari de Marina "Amiral Ioan Murgescu" isi cunoaste din ce in ce mai bine locul in angrenajul echipei din care face parte.
             Nici ca se putea o exemplificare mai buna a dictonului repetitio est mater studiorum!
             In acelasi timp, complexitatea antrenamentelor se mareste pas cu pas, astfel ca astazi dupa-amiaza au fost intinse mai multe vele, pe masura cresterii experientei si increderii in randurile tinerilor marinari. Iar cum pomeneam mai inainte ca vantul s-a intarit fata de toate zilele precedente, NS Mircea a strabatut astazi cu vele 24 de mile marine, cu o viteza in jurul a 5 noduri. Iar cadetii au vazut cu ochii lor cum rodul eforturilor comune duce la inaintarea lina a lui Mircea pe apele albastre-violacee ale Marii Mediterane.
             Tot astazi am schimbat, la amiaza, si fusul orar, ca urmare a inaintarii noastre spre vest. Cartul care a executat serviciul cu o ora in plus va fi rasplatit pe drumul de intoarcere! Vorbind despre serviciile de cart – la punte si la masini – ele continua in aceeasi secventa neintrerupta. Unul dintre cei responsabili de bunul mers al instruirii de specialitate a studentilor ANMB este si lt.cdor.dr.ing. Ionel Popa, sef de lucrari la catedra de masini si instalatii navale din Academia Navala, cadru didactic cu mare experienta si cu un tact deosebit in actul pedagogoc. Numit instructor al studentilor "mecanici" pe timpul marsului NS Mircea, avem ocazia sa-i culegem primele impresii:
             "Intrarea studentilor in primile servicii de cart a fost un moment sentimental si uimitor. Odata intrati in compartimentul de masini, au fost izbiti, pe langa mirosurile specifice de motorina si ulei, si de caldura. Este viitoarea lor meserie si citesti in ochii lor hotararea de a face fata. Cu fisele de observatie in maini dubleaza cartul executat de echipajul bordului si culeg parametrii nominali de functionare.
             Senzatia de putere e coplesitoare, motorul principal asigura energia mecanica necesara propulsiei cu elice, iar diesel generatoarele energia electrica pentru toate celelalte instalatii. Sunt atat de multe instalatii si fiecare este vitala pentru functionarea navei."
             Ziua de astazi, 26 iunie, s-a incheiat cu o amintire a traditiile istorice ale neamului romanesc. Cu ocazia Zilei Drapelului National d-na muzeograf dr. Mariana Pavaloiu a facut o prezentare documentata, plina de fapte inedite, referitoare la conditiile istorice si politice care au determinat ca in 1848 cele trei culori – rosu, galben si albastru – sa devina simbolul statului roman.

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

27 Iunie 2007 - Cap compas Alicante

             In dimineata zilei de luni, 25 iunie, dupa toate operatiunile necesare pregatirii navei pentru mars, NS Mircea a iesit printre farurile portului Pireu. Destinatia urmatoare, Alicante, in Spania, unde velierul nostru va intra in competitia nautica Tall Ships Race – Mediterranea 2007. Vom ajunge acolo pe data de 4 iulie, urmand ca peste trei zile sa pornim in prima etapa a intrecerii, intre Alicante si Barcelona. In continuare, de la Barcelona la Toulon este progamata o croaziera a tuturor navelor participante, iar ultima etapa a competitiei va avea loc intre Toulon si Genova, unde vom intra pe 28 iulie.
             Avem asadar noua zile care ne despart de ocazia de a etala curajul si indemanarea marinarilor romani, timp pe care comandantul navei, cpt.cdor. Gabriel Moise, doreste sa-l foloseasca la maximum. Dupa ce cadetii Academiei Navale "Mircea cel Batran" si cei ai Scolii de Maistri de Marina "Amiral Ioan Murgescu" au efectuat primele antrenamente de urcare pe cei trei arbori ai navei si de manevrare a sutelor de parame, astazi NS Mircea a realizat prima navigatie cu vele. Gratie dedicatiei de care au dat dovada toti tinerii marinari, barbati si femei deopotriva, velele care au fost intinse au facut ca Mircea sa arate si mai impresionant. Iar pentru prima oara in acest mars, studentii si elevii au capatat o motivatie in plus pentru truda lor neostoita. Cand realizezi ca efortul tau individual, indiferent cat de insignificant ar parea in aparenta, contribuie la generarea propulsiei cu vele a unei nave cu un deplasament de 1850 de tone, incepi sa-ti dai seama de capacitatile unui echipaj bine sudat.
             Daca cei doi studenti ucrainieni care fac practica la NS Mircea, Serghei Rusnak si Igor Truhan, sunt deja caliti in lucrul in arborada sau la bratari, astazi a fost si randul celui mai recent oaspete pe care il avem la bord, aspirantul croat Nikola Kuvacici, sa se initieze in pregatirea marinareasca specifica unui velier. Dupa instruirea teoretica temeinica pe care i-au facut-o ofiterul secund al navei, lt.cdor. Constantin Herciu si ofiterul cu manevra velelor, lt. Gabriel Cretu, Nikola a purces la urcarea pe sarturi in arborada. Sub atenta indrumare a MM3 Romeo Pascu, tanarul ofiter croat a reusit sa-si formeze o alta perspectiva – la propriu si la figurat – asupra bricului Mircea, de la inaltimea contra-gabierului.
             Desi vantul a fost slab – facem fata aceleiasi clime mediteraneene – bricul a reusit sa-si taie calea prin zona de sud a Egeei. Ocolind peninsula Peloponez, lasand insula Creta in babord, ne indreptam acum spre vest.
             Sa nu credeti insa ca antenamentele in arborada consuma tot timpul cadetilor. Conform planificarii riguroase de acasa si a experientei zecilor de generatii de marinari instruiti la bordul lui Mircea, instructorii ANMB si ai SMMM sustin orele teoretice si indruma lectiile practice necesare viitorilor ofiteri sau maistri militari din serviciul de cart. Ofiteri cu experienta din cele doua scoli navale, precum cpt.cdor. Ciprian Paulis, lt.cdor. dr. Ionel Popa, cpt. Catalin Andron si lt. Sergiu Lupu, vegheaza la formarea de cunostinte teoretice si deprinderi practice solide.
             Acesta este ritmul constant al muncii de la bordul unei nave care solicita eforturile tuturor membri ai echipajului, dar care rasplateste pe masura eu-ul interior al fiecarui marinar adevarat. In cele 8 zile care ne raman pana la sosirea in Alicante vom continua antrenamentele, din ce in ce mai complexe, pentru ca intreaga maiestrie in navigatia cu vele a marinarilor romani sa poata fi dovedita intregii lumi.

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

26 Iunie 2007 - Traditie si modernism in Attica sub canicula

             Duminica aceasta a fost destinata activitatilor culturale. La ora 9 doua autocare oferite de gazdele noastre elene au preluat 100 de studenti si elevi - aflati sub obladuirea sefului practicii, cpt.cdor.dr. Virgil Ene Voiculescu – intr-o excursie la Atena. Beneficiarii au fost in primul rand cei care au fost de garda sambata si care si-au facut datoria pe deplin. Cadetii Academiei Navale "Mircea cel Batran"  si ai Scolii de Maistri Militari de Marina "Amiral Ion Murgescu" au savurat cu nesat panorama centrului Atenei. La fel ca si nava scoala MIRCEA, capitala Greciei este un exemplu de continuitate, amestec fericit de traditie si modernism. Daca pe insula muntoasa a Acropolei stau marturie operele arhitecturale ale antichitatii, jos, in cartierul Monastiriky, poti gasi orice articol manufacturat prin tehnologiile secolului XXI.
             Toti membrii echipajului care au strabatut Atena si Pireul, deja obisnuiti cu viata deloc usoara de la bordul unui velier, au fost confruntati si cu alt "inamic", natural. Temperaturile bat recorduri vechi de zeci de ani si in Attica. Daca ieri s-au inregistrat valori de 35 de grade Celsius, astazi au fost in jur de 42 in centrul Atenei. Am vizitat astfel un oras disponibil numai pentru putinii curajosi care, manati de curiozitatea culturala, au facut fata vremii absolut caniculare. Pe de alta parte, lucratorii culturali responsabili de Acropole erau in greva, astfel ca am fotografiat Parthenon-ul si celelalte temple de la distanta. Alti membri ai echipajului au vizitat piata Omonia si sediul Parlamentului elen, atractie turistica precum palatul Buckingham pentru garzile echipate in uniforme traditionale, de secol XIX.
             In aceste conditii intr-adevar extreme, pentru un echipaj de aproape 200 de persoane deshidratarea si socul termic pot fi inconveniente serioase in bunul mers al activitatilor noastre. Iar cum a preveni este mai rational si mai usor decat a vindeca, medicul ANMB aflat la bord, maiorul Florinela Fratica, prin profesionalism si grija permanenta asupra membrilor echipajului, a reusit sa pastreze la zero absolut nu temperatura, ci numarul celor cu probleme de sanatate.
             In drumul de intoarcere la nava, presarat cu noile stadioane si centre sportive construite pentru ultima editie a Jocurilor Olimpice, cea din 2004, a fost vizitat si stadionul olimpic al editiei inaugurale a jocurilor moderne, cea din 1896, locul unde primul campion olimpic la  marathon era castigat - de cine altul? - de un pastor de capre grec. Inca o data, melanjul de istorie si actualitate a impresionat viitorii ofiteri si maistri militari ai Fortelor Navale.
             Dupa Constanta, unde am ambarcat primii doi cadeti straini din totalul de treisprezece, invitati sa participe la ocazia unica de a-si forma caracterul solid de marinar – este vorba de cei ai Marinei Ucrainiene – in portul Pireu s-a adaugat un nou membru, aspirantul croat Nikola Kuvacici. Primit cu toata ospitalitatea de catre comandantul marsului, comandorul doctor Stefan Georgescu, tanarul reprezentant al unei tinere flote nationale s-a integrat imediat programului bordului, beneficiind de intreg suport al celor de la bord, colegi intru instruire sau diriguitori ai practicii.
             Maine vom pleca, dupa o experienta remarcabila pentru tinerii marinari, spre Alicante, primul port de desfasurare a evenimentului nautic "Tall Ships Race- Mediterranea 2007". In cele noua zile care ne despart de aterizarea in Spania, deprinderile marinaresti pentru navigatia cu vele vor atinge summum-ul necesar reprezentarii cu onoare a Marinei Romane.

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

25 Iunie 2007 - Prima escala, Pireu

             Sau Pireas, cum se pronunta in limba greaca, unul dintre cele mai importante porturi ale Mediteranei pentru traficul de marfuri si de turisti care impanzesc insulele pelagos-ului egeean.
             Bricul Mircea, a carui prezenta in orice port stimuleaza toate energiile gazdelor, a fost si de aceasta data primit cu toata atentia de catre autoritatile responsabile. Odata ce programul vizitei – care se va desfasura pana luni, 25 ale lunii lui ciresar – a fost pus la punct in detaliu cu gazdele noastre, astazi studentii Academiei Navale "Mircea cel Batran" si ai Scolii Militare de Maistri a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu" au avut prima ocazie din acest mars de a invata geografia... aplicata. Parte dintre ei in Pireu, parte in Atena, cadetii au avut ocazia de a vedea cu proprii ochi locuri incarcate de istorie – muzee, biserici vechi, si mai cu seama, stravechea Acropole, simbol al hegemoniei unui sistem social pe care il urmam chiar pana in zilele noastre.
             Intre timp, comandantul marsului de instructie, comandorul doctor Stefan GEORGESCU si comandantul NS MIRCEA, capitanul comandor Gabriel MOISE, au efectuat o vizita la Academia Navala Elena. Vizita s-a desfasurat in tonul bunelor legaturi de colaborare care exista deja intre ANMB si institutia de invatamant superior de marina omoloaga.
             Ca unul care am avut ocazia de a bate cu piciorul centrul istoric si comercial al orasului zeitei intelepciunii, am fost unul dintre miile de turisti fermecati de peisajul si de coloratura Atenei. Impreuna cu tinerii marinari romani am respirat aerul plin de viata al orasului. Iar cand de la terasa unde iti savurezi souflaki-ul vezi pe fundal Parthenon-ul si Erechteion-ul, esti implinit de doua ori.
             Pe drumul de intoarcere in Pireu am putut vizita cuirasatul "George Averof", piesa de rezistenta a binecunoscutei traditii navale elene. Construit la 1911, veteran al marinei de razboi – nava iesind din serviciu in 1956 – cuirasatul impresioneaza si in ziua de azi prin dimensiunile sale si, mai ales, prin cele doua turele de tunuri binate de calibrul 234 mm si cele 4 (nu e nicio greseala de tipar!) turele de tevi binate de calibrul 190 mm. Adevarat oras plutitor pentru 1200 de oameni, Averof a cutreierat in cei aproape 50 de ani de serviciu Marea Egee, Mediterana, Marea Rosie si Oceanul Indian. Intrat definitiv in constiinta nationala a Greciei, "Unchiul George" – cum este cu patos apelat de catre marinarii eleni, da pana azi pilda de eroism si sacrificiu generatiilor urmatoare.

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

22 Iunie 2007 - 22 iunie. Jurnal de bord

             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta
             Astazi va vom prezenta o prima fila a jurnalului de bord al NS Mircea. Am parcurs de la Constanta pana in mijlocul Marii Egee, unde ne aflam acum, 400 de mile marine.
             Ieri dupa-amiaza am trecut prin stramtoarea Bosfor, studentii si elevii fiind impresionati de arhitectura fastuoasa europeana si asiatica, de ev mediu si modern a Istanbul-ului. Pe timpul noptii am traversat Marea Marmara, iar dimineata am strabatut stravechiul Hellespont, stramtoarea Dardanele.
             Daca ar fi sa scrie celor de-acasa, fiecare membru al echipajului ar incepe astfel:
             “Dragii mei, mai intai va spun ca sunt bine sanatos. Marea este linistita si ne lasa sa invatam si sa ne antrenam temeinic pentru intrecerile nautice la care ne vom dovedi pregatirea si puterea de munca. Intre timp, serviciile de cart se succed neintrerupt, 24 de ore pe zi. Fiecare dintre noi a devenit constient de rolul sau precis in buna functionare a navei.
In ciuda efortului continuu, rasplata ne este data pe masura. Practica la bordul unui mare si impresionant velier precum MIRCEA este o experienta unica, de care putini tineri pasionati de mare pot beneficia. Calitul echipaj al navei, alaturi de instructorii din Academia Navala”Mircea cel Batran” si Scoala de Maistri Militari deMarina “Am. Ioan Murgescu” ne initiaza in tainele acestei meserii speciale – marinaria. Iar daca prin antrenamentele in arborada si manevra velelor simtim traditia, lucrul cu mijloacele moderne de navigatie de la bord ne pregateste pentru cariera viitoare. Locurile pe unde trecem ni se dezvaluie pentru prima data in toata splendoarea lor, dar si cu incarcatura istorica ce-o poarta.”
             Trecerea prin apele teritoriale ale Turciei ne-a oferit ocazia sa simtim, ca intotdeauna, ospitalitatea si profesionalismul marinarilor turci.
             In continuare navigam prin albastrul de cerneala al Egeei, indreptandu-ne spre poarta maritima a Atenei, portul Pireu. In decursul zilei activitatile practice si intretinerea navei au continuat in acelasi ritm.
             Cele trei zile scurse pana acum au dovedit ca intregul efort de pregatire a marsului a fost realist si suntem siguri ca cei de acasa, atat comandantii cat si membrii familiilor noastre ne urmaresc cu gandul, cu inima, dar si intr-un mod mai concret, pe site-ul ANMB.
             Debutul periplului nostru mediteraneean ne da incredera ca vom reprezenta cu mandrie si profesionalism Fortele Navale Romane.

21 Iunie 2007 - Primele zile de mars
             Transmite: Ofiterul de relatii publice Lt.cdor Octavian Tarabuta

             Marti 19 iunie a.c., o noua serie de studenti ai Academiei Navale „Mircea cel Batran” si de elevi ai Scolii de Maistri Militari de Marina au parasit bancile salilor de curs pentru a porni in marsul de instructie de vara. Dupa o intensa pregatire teoretica derulata de-a lungul celor doua semestre, studentii marinari au astfel ocazia sa-si probeze temeinicia cunostintelor dobandite. Mai mult, practica la bordul barcului MIRCEA este perioada de testare si de formare a adevaratelor caractere de marinari, timpul cand responsabilitatea fiecarui individ de la bord se contopeste intr-un singur organism eficient - echipajul navei.
             Anul acesta, conducerea Fortelor Navale a ales, intre multiplele invitatii primite, ca NS MIRCEA sa participe la prestigioasa competitie nautica Tall Ships Race – Mediterranean 2007. In consecinta, studentii vor avea prilejul unic de a strabate Mediterana si de a vizita porturile Pireu, Alicante, Barcelona, Toulon si Genova.
             Plecarea a fost – ca intotdeauna – emotionanta. Sperantele de implinire a curiozitatii specifice varstei, amalgamate cu grijile inerente unei intreprinderi de asemenea importanta s-au regasit in sufletele tuturor tinerilor, baieti si fete deopotriva. Dupa impresionanta ceremonie de plecare, dupa urarile de „Bun cart inainte” adresate noua de conducerea Fortelor Navale si de familiile membrilor echipajului, MIRCEA porneste cu aceeasi incredere si mandrie in periplul sau mediteranean.
             Activitatile de practica debuteaza imediat ce portul Constanta se pierde in zare. Sub indrumarea profesionista a membrilor echipajului si a instructorilor, studentii si elevii incep antrenamentele de urcare in arborada, desfasurare pe vergi si manevre de bratare, indispensabile in navigatia cu vele. Mireasma de flori de tei de-acasa e inlocuita cu izul de apa sarata si transpiratie care insotesc munca de zi cu zi a calatorilor pe drumuri de apa. Si astfel, prin efortul colectiv al celor aproape 100 de studenti si elevi, spiritul de echipa incepe sa capete forma concreta a liantului pentru intregul echipaj.
             Nu numai sarcinile de invatamint solicita tinerii marinari. Elementele naturii isi arata forta chiar atunci cind nu sunt violente. Soarele bate necrutator. Singura boare de vint e data de inaintarea navei. Atmosfera umeda si laptoasa se lipeste de fiecare por al pielii. Dar in asemenea momente tinerii realizeaza ca pot fi tenace, ca indeplinirea oricarui obiectiv major necesita sacrificiu si incredere. Initierea in maturitate, prin care au trecut mii de generatii anterioare noua, nu mai are la bordul NS MIRCEA nimic ritual, ci se bazeaza pe cerintele obiective de formare a adevaratilor profesionisti marinari.
             Un bun exemplu de autodepasire il dau si cele 6 studente ale Academiei Navale si cele 3 eleve ale Scolii de Maistri. Cum sarcinile de practica si baremele de atins sunt absolut aceleasi pentru toti cei aflati la bord, ele dovedesc cu prisosinta ca munca sustinuta invinge orice bariere si - de ce sa nu recunoastem – prejudecati. Un plus de diversitate aduc si cei 2 studenti ucrainieni ai Academiei Navale din Sevastopol care participa la marsul de instructie al NS MIRCEA. Deja in numai doua zile ei si-au etalat entuziasmul si dorinta reala de a capata experienta unica pe care numai un mare velier ti-o poate oferi.
             Pe langa antrenamentele in arborada, activitatea practica a studentilor consta si in executarea serviciului de cart de navigatie, cart la timona sau la motoare, in functie de specialitate. Toate aceste activitati intense fac ca timpul sa se comprime substantial, astfel ca in a doua zi a voiajului strabatem si stramtoarea Bosfor. Studentii beneficiaza acum de binemeritata ocazie de a-si imortaliza primele peisaje pentru jurnalele lor personale. Si cum soarele scalda din plin Istanbul-ul pe ambele sale coaste, europeana si asiatica, tot efortul lor de deunazi este rasplatit de vederea acestui loc incarcat de istorie. La ceasul la care inchei aceasta prima corespondenta, MIRCEA si oamenii sai se indreapta catre ultima stramtoare catre Marea Egee si Marea Mediterana, Dardanelele.
             Maine urmeaza o noua zi, marcata atat de rutina zilnica, cat si de neasteptat.