Informatii de presa
03 Iulie 2007 - Cap compas ALICANTE
Ritmul alert, in care toti cei aflati pe nava scoala MIRCEA – echipajul navei, instructorii si cadetii Academiei Navale "Mircea cel Batran" si Scolii de Maistri Militari a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu", isi desfasoara activitatile, in marsul de instructie ce se desfasoara in perioada 19 iunie – 10 august a.c., arata profesionalismul si experienta pentru frumoasa profesie pe care si-au ales-o.
Astfel, dupa ce Mircea a ridicat ancora din portul PIREU pe data de 25 iunie a.c. cu destinatia ALICANTE (SPANIA), au urmat noua zile de mars timp in care deprinderile marinaresti pentru navigatia cu vele de care au dat dovada toti marinarii, studenti si elevi, barbati si femei, demonstreaza ca sunt deja pregatiti in lucrul in arborada. Antrenamentele la manevra velelor au continuat zi si noapte astfel incat cadetii, pe langa experienta acumulata, au capatat incredere in fortele proprii si dorinta acerba de a-si dovedi maiestria in navigatia cu vele la competitia nautica, cursa ce va incepe din Alicante.
De asemenea, au urmat zile dedicate studiului astfel incat instructorii academiei si scolii de maistri au sustinut orele teoretice si lectiile practice necesare viitorilor ofiteri sau maistri de marina din serviciile de cart – la punte si la masini, dar si lectiile teoretice premergatoare lucrului practic la masini si instalatii, ceea ce ii ajuta pe cadeti, la cunoasterea navei. Este foarte important ca tinerii marinari sa-si cunoasca locul si rolul la manevra velelor si nu numai deoarece au mai ramas doar cateva zile pana cand MIRCEA va intra in competitie. Nava va acosta pe data de 4 iulie, in portul Alicante, urmand ca peste trei zile sa se alinieze la start, pentru prima etapa a intrecerii, intre Alicante si Barcelona.
Asadar, sa le dorim "Vant bun din pupa!"
25 Iunie 2007 - Periplul nautic al navei scoala "Mircea"
Dupa doar cateva zile de mars avem primele informatii de la bordul navei furnizate de ofiterul de relatii publice, lt.cdor. Octavian TARABUTA.
Nava scoala "Mircea" a parcurs o distanta de aproximativ 500 de mile marine, a traversat stramtoarea Bosfor, Marea Marmara si stramtoarea Dardanele. Studentii Academiei Navale „Mircea cel Batran” si elevii Scolii Militare de Maistri a Fortelor Navale „Amiral Ion Murgescu” au putut admira arhitectura fastuoasa europeana si asiatica de ev mediu si modern a Istanbul-ului.
Echipajul navei, instructorii academiei navale si scolii militare de maistri ii initiaza pe studentii si elevii aflati la bordul navei in tainele acestei meserii speciale - marinaria prin antrenamentele in arborada, manevra velelor dar si lucrul cu mijloacele moderne de navigatie de la bord.
Vineri, 22 iunie a.c., nava scoala MIRCEA a intrat pe poarta maritima a Atenei, portul Pireu, unde a stationat pana pe data de 25 iunie, cand a ridicat ancora. Pe timpul stationarii marinarii romani au avut ocazia sa viziteze locuri incarcate de istorie – muzee, biserici vechi, si mai cu seama, stravechea Acropole. In acelasi timp, comandantul marsului de instructie, comandor dr. Stefan GEORGESCU si comandantul navei, capitanul comandor Gabriel MOISE, au efectuat o vizita la Academia Navala Elena. Vizita s-a desfasurat in tonul bunelor legaturi de colaborare care exista deja intre Academia Navala „Mircea cel Batran” si institutia de invatamant superior de marina elena. Urmatoarea escala din acest periplu nautic al navei este portul Alicante din Spania.
19 Iunie 2007 - "Mircea" participa la o noua competitie nautica internationala
Nava scoala "Mircea" va parcurge peste 4800 mile marine si va avea escale in 5 porturi din Grecia, Spania, Franta si Italia.
Pe timpul marsului, la bordul navei se vor afla 33 de studenti si 6 studente de la Academia Navala "Mircea cel Batran", 64 de elevi si 3 eleve de la Scoala Militara de Maistri a Fortelor Navale “Amiral Ion Murgescu". Alaturi de ei, vor fi si 13 cadeti straini din Franta, Germania, Olanda, Danemarca, Turcia, Ucraina si Croatia, care se vor instrui in cadrul programului de colaborari internationale al Academiei Navale "Mircea cel Batran" cu institutiile similare de invatamant superior.
Ceremonialul ocazionat de plecarea navei va avea loc marti, 19 iunie, incepand cu ora 10.00, la dana militara a Portului Constanta.
Reprezentantii mass-media interesati de eveniment vor fi asteptati la intrarea in portul militar, intre 09.30 si 09.50.
Construita intre anii 1938-1939 la Santierul Naval Blohm&Voss din Hamburg, Germania, Nava Scoala "Mircea" reprezinta simbolul traditiilor navale romanesti, aproape toate generatiile de ofiteri si maistri militari de marina instruindu-se la bordul ei in cei 68 de ani de serviciu.
In anul 1976, Nava Scoala "Mircea" a participat la bicentenarul Independentei Statelor Unite iar in anul 2004 "Mircea" a traversat Oceanul Atlantic pentru a doua oara si a concurat la competitia nautica "Tall Ships Challenge 2004", unde s-a clasat pe locul al doilea la una dintre etape si pe locul al cincilea in clasamentul general.
In anul 2005 Nava Scoala "Mircea" a efectuat un mars de instructie in Marea Mediterana, Oceanul Atlantic si Marea Nordului, participand la competitia nautica "Tall Ships Race 2005" si la mai multe festivaluri maritime internationale si manifestari jubiliare in Belgia, Franta, Marea Britanie, Norvegia, Germania si Olanda.