Centrul de simulatoare al Academiei Navale "Mircea cel Batran" ofera oportunitati de invatare si antrenament pentru studentii ce parcurg toate programele de studii derulate in cadrul academiei, pentru echipajele navelor din Fortele Navale Romane precum si colaboratorilor din industria de transport naval. Scopul final al functionarii centrului de simulatoare este reprezentat de cresterea nivelului de pregatire precum si al experientei in lucrul cu cele mai moderne echipamente de la bordul navelor militare si civile.
Prin expunerea progresiva a studentilor si cursantilor la diferite situatii tactice, dupa un program bine structurat, supravegheat permanent de instructori calificati, se vor reduce riscurile de aparitie a erorilor in diverse situatii la bordul navelor.
Existenta scenariilor complexe, interconectivitatea sistemelor de simulare permit invatarea lucrului in echipa precum si managementului situatiilor deosebite.
Centrul de simulatoare este format din:
1. Simulatorul integrat pentru conducerea navei
Simulatorul Integrat pentru Conducerea Navei este compus din doua mari module, orientate atat pe elementele vizate de manevra navei si navigatie (NTPRO 5000), cat si pe elementele de exploatare a sistemului energetic naval reprezentat de modulul "Engine Room Simulator" (ERS 5000).
2. Simulatorul manipulare marfuri lichide
Laboratorul asigura desfasurarea activitatilor practice la disciplinele Tehnica Transportului Maritim 2, Transport si operare marfuri periculoase.
Simulatorul LCHS 5000 TechSim Liquid Cargo Handling este conceput pentru a instrui, evalua si certifica membrii echipajului navelor tip tanc si a personalului de operare din terminalele, precum si a personalului responsabil cu manipularea in siguranta a marfurilor lichide in vrac.
Mai multe...
3. Simulatorul Sisteme de Harti Electronice de Navigatie (ECDIS)
Sistemul de informare si afisare a hartilor electronice (ECDIS) este unul dintre sistemele de navigatie electronice moderne, care se intalnesc astazi la bordul navelor militare si civile, si pe care viitorii absolventi ai Academiei Navele "Mircea cel Batran" il studiaza in cadrul disciplinelor de specialitate.
Mai multe...
4. Simulator de navigatie pe ape interioare
Simulatorul de navigatie pe ape interioare este destinat pentru pregatirea profesionala la un nivel superior a echipajelor navelor fluviale militare, a comandantilor de nava sau pilotilor fluviali, precum si a studentilor sau masteranzilor, militari si civili, in conformitate cu standardele europene ES-QIN adoptate de CESNI si cu necesitatile de antrenament ale acestora, in scenarii specifice, fara deplasarea fizica a navelor, intr-un regim economic din punct de vedere al resurselor consumate, cu posibilitatea de reluare a exercitiilor simulate, cu scopul insusirii cunostintelor si deprinderilor necesare pentru conducerea si manevra navei.
Mai multe...
5. Simulatorul tactic PROTEUS ASTT
Simulatorul PROTEUS ASTT este destinat pentru familiarizarea studentilor militari cu procedurile tactice navale, pentru formarea priceperilor si deprinderilor necesare studentilor pentru operarea diverselor sisteme de senzori si armamente de la bordul navelor Fortelor Navale Romane, precum si pentru instruirea si evaluarea individuala a operatorilor sau pentru instruirea si evaluarea colectiva a echipelor de lupta din CIC-ul unei nave de lupta sau, simultan, din CIC-urile a pana la 6 nave de lupta, la standarde NATO, in limbile engleza si romana.
Mai multe...
6. Simulatorul LINK 11 cu capabilitati C2
Simulatorul LINK 11 cu capabilitati C2 este destinat pentru antrenarea operatorilor de la sistemul de comanda si control C-Flex Marasesti (CFMA) dispus la bordul fregatei Marasesti, precum si a operatorilor de la consolele sistemului LINK 11 amplasat la bordul fregatelor tip 22. Sistemul LINK 11 permite efectuarea schimbului de informatii tactice cu alte nave sau cu comandamente de la uscat.
Mai multe...
7. Simulatorul STING RAY
Este un simulator produs de firma BAE Systems din Marea Britanie si este destinat instruirii individuale si colective a operatorilor in domeniul lansarilor de torpile STING RAY, personal ce incadreaza CIC-ul de la nave, atat maistri militari cat si ofiteri ASW, iar pe viitor poate fi utilizat si de personalul ce incadreaza elicopterul navalizat, special destinat luptei antisubmarine.
Mai multe...
8. Sistem integrat de comunicatii APCOS 4000
„Cui i se adreseaza?":
Laboratorul poate pregati toate tipurile de personal care are acces si deserveste un sistem integrat de comunicatii asemanator. Diferenta pregatirii este in functie de nevoia de cunoastere a personalului.
Mai multe...