Remarcabil ofițer din marină militară și cel dintâi comandant – rector al Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân”, actuala Academie Navală „Mircea cel Bătrân”, amiralul ing. Ilie ȘTEFAN s-a născut la 1 septembrie 1928, în comuna Turburea, județul Gorj în familia lui Constantin și a Anei Ștefan.
STUDII ȘI FUNCȚII ÎNDEPLINITE
Amiralul ing. Ilie ȘTEFAN a urmat cursurile primare în Constanța, apoi studiază la Liceul Militar “Mihai Viteazul” din Timișoara devenind în anul 1947 absolvent cu diplomă de bacalaureat. Se înscrie la Școala Navală din Constanța pe care o urmează între octombrie 1947 și mai 1949, obținând la terminarea cursurilor gradul de aspirant (sublocotenent de marină) fiind promoția 1949 a Școlii Militare de Ofițeri de Marină.
În prodigioasa-i carieră, amiralul ing. Ilie Ștefan a urmat diverse cursuri și școli. În anul 1949, din mai până în septembrie, ofițerul este ambarcat pe navele-școală „Mircea” și „Libertatea” pentru efectuarea stagiului de practică și calificare. În anul 1951, urmează cursul de comandanți de nave, iar în anul 1955, Cursul Superior Academic (Grupa Forțelor Maritime Militare) din cadrul Academiei Militare Generale din București. La acest curs Ilie Ștefan a acordat o deosebită atenție tacticii vedetelor torpiloare, folosirii lor în luptă, lucrarea de absolvire având o asemenea temă. Ilie Ștefan își continuă activitatea de pregătire în anul 1965 absolvind prin diferență Școala Militară Superioară de Marină, iar în anul 1969, absolvind Institutul Politehnic București, devenind inginer electroenergetic.
Amiralul ing. Ilie ȘTEFAN, cel care avea să urce cele mai înalte trepte ale ierarhiei militare în arma marină, își începe cariera în perioada în care se pun bazele organizării flotei românești și învățământului superior de marină.
Ca ofițer a îndeplinit mai multe funcții achitându-se ireproșabil de toate însărcinările date. A debutat ca ofițer cu navigația pe escortorul „Zmeul” (1949-1950), apoi comandant de șalupă (1950-1951), ofițer secund pe o navă dragoare de mine (DB-11)(1951-1952), ajungând în timp scurt comandant de submarin (S-1 Delfinul)(1952-1955). În decembrie 1955 a ocupat funcția de ofițer cu pregătirea de luptă la Centrul de Instrucție al Marinei, în 1956, vreme de 2 luni a fost șef de stat major la Brigada Apărare Raion Maritim, apoi comandant Divizion de vedete torpiloare și submarine (1956-ianuarie 1959), șef de stat major al Flotilei Fluviale (1959) și comandant Brigada 33 nave dragaj (1960-1961).
În anul 1961, amiralul ing. Ilie ȘTEFAN este numit comandant al Școlii Militare Superioare de Ofițeri Activi de Marină, iar în anul 1973, în calitate de comandant-rector înființează Institutul de Marină Civilă, care la puțin timp se unește cu Școala Militară Superioară de Ofițeri Activi de Marină, devenind Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”, fiind primul său comandant, până în anul 1980. Din anul 1980 primește comanda Centrului de Scafandri, iar în 1990 este numit locțiitor al comandamentului Marinei Militare.
De menționat este faptul că în anul 1979, din motive personale, amiralul ing. Ilie ȘTEFAN a refuzat funcția de comandant al Marinei Militare, iar în anul 1987 pe cea de Șef al Departamentului Marinei Civile din cadrul Ministerului Transporturilor.
În mai 1990, amiralul ing. Ilie ȘTEFAN estre trecut în retragere și la pensie.
Cât a fost în activitate în Marina Militară, a obținut toate gradele, de la aspirant (1949) la contraamiral, grad atribuit prin Decret Prezidențial în anul 1971. În retragere fiind, a fost avansat la gradul de viceamiral în anul 2000, iar în anul 2007 la gradul de viceamiral cu trei stele, și …..
ACTIVITATEA SA ÎN EVOLUȚIA ȘCOLII NAVALE
Personalitate marcantă, intelectual cu valențe didactice, profesionist desăvârșit, amiralul ing. Ilie Ștefan a știut să modeleze caractere, promovând puterea propriului exemplu, ca metodă de educație și cultură marinărească. A îndrumat promoții de studenți și cadre militare către standarde de calitate superioară ale unui învățământ de marină consacrat și recunoscut. Calitatea școlii românești de marină din perioada în care amiralul ing. Ilie Ștefan a fost comandantul Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân” a devenit, după anul 1990, un reper al învățământului de marină din România.
Putem spune cu satisfacție și admirație că dragostea pentru mare și marină, perseverența, calitatea de bun organizator și lider a domnului amiral ing Ilie Ștefan, care l-au făcut remarcat de-a lungul întregii sale cariere îi conferă locul binemeritat în galeria celor mai proeminente personalități din Marina Română.