Istoric
Academia Navala "Mircea cel Batran" isi are sorgintea in Scoala Flotilei, infiintata prin Decizia Ministerului de Razboi nr.15 din 17 noiembrie 1872 cu sediul la Galati. Pe parcursul a doi ani de studiu, in aceasta institutie s-au pregatit ofiteri si subofiteri care au indeplinit diferite functii de la bordul navelor Marinei Militare, dar si ale Flotei Comerciale Romane. Ulterior invatamantul superior de marina a evoluat sub diferite denumiri conform organizarilor si reorganizarilor invatamantului militar. Dupa 1878 o parte a ofiterilor de marina au provenit de la scolile armatei de uscat, indeosebi de la Scoala Militara de Artilerie, Geniu si Marina.
Pentru pregatirea speciala de marina a ofiterilor repartizati in flota militara la scolile militare, la 26 februarie 1896 s-a infiintat Scoala de Aplicatie a Sublocotenentilor de Marina, ce a functionat la Galati pana in anul 1901 cand a fost mutata la Constanta. La 29 octombrie 1909, Scoala de Aplicatie a Sublocotenentilor de Marina a fost organizata pe alte baze, superioare din punct de vedere teoretic si practic, primind denumirea de Scoala Navala Superioara. Ea a functionat la Constanta pana la Primul Razboi Mondial.
Dupa razboi, sectia de marina din Scoala de Artilerie, Geniu si Marina si-a reluat activitatea la 9 iunie 1920, prin decizia ministrului de razboi, aceasta sectie fiind mutata la Constanta, reorganizata intr-o institutie de invatamant superior complexa, cu denumirea de Scoala Navala, care a functionat incepand cu anul de invatamant 1925 - 1926 cu unele intreruperi pana in anul 1939 - 1940, avand si o sectie pentru elevii cu termen redus (T.R.). Pentru formarea personalului specializat necesar navelor comerciale, la 1 octombrie 1938, in cadrul Scolii Navale s-a infiintat Sectia Marinei de Comert.
Dupa al Doilea Razboi Mondial institutia si-a schimbat denumirea in Scoala Navala si Scoala de Maistri (martie-decembrie 1948), Scolile Marinei Militare (decembrie 1948 - iunie 1950), Scoala de Ofiteri de Marina (iunie 1950 - 1952), Scoala Militara de Marina (1952 - 1954), Scoala Militara Superioara de Marina (1954 - 1968). La 1 septembrie 1959, reinnodand o traditie, s-a reinfiintat Sectia Marinei Comerciale.
Incepand cu 1 ianuarie 1969 s-a schimbat din nou denumirea in Scoala de Ofiteri Activi de Marina "Mircea cel Batran", continuand sa pregateasca pe parcursul a patru ani ofiteri pentru Marina Militara si Marina Comerciala.
Atribuirea numelui domnitorului Mircea cel Batran (1386 - 1418) scolii a produs o reala bucurie in randul corpului profesoral si al elevilor, intrucat, sub carmuirea marelui voievod, Dobrogea, stravechi pamant romanesc, s-a reunit cu Tara Romaneasca, ce isi recastiga astfel iesirea la Marea Neagrs, realitate istorica ce semnifica, in fond, perenitatea prezentei romanesti pe litoralul vest-pontic.
La 29 august 1973, Scoala Militara de Ofiteri Activi de Marina a fuzionat, prin Decretul Consiliului de Stat, cu Institutul de Marina Civila creat in 1972, noii institutii de invatamant superior atribuindu-i-se numele de Institutul de Marina "Mircea cel Batran".
Prin Hotararile de Guvern nr. 406 din 23 aprilie si 551 din 17 mai 1990, Institutul de Marina a fost reorganizat ca urmare a consecintelor Revolutiei din decembrie 1989, infiintandu-se Academia Navala "Mircea cel Batran", institutie militara de invatamant superior de specialitate.
Bibliografie:
Marin, Gheorghe (coord.), Nazare, Vasile, Padureanu, Dominut, Pavaloiu, Mariana, Sarbu, Marian, Monografia Academiei Navale "Mircea cel Batran", Trecut. Prezent. Perspectiva, Editura Yacht Club Roman, Bucuresti, 2002