Patrule ale politiei georgiene au interceptat la nord de Gori, un camion ce transporta arme si substante NBC. In ciocnirile care au avut loc intre teroristii inarmati si fortele armate locale a fost distrus un container ce continea substante chimice, phosgen. Populatia din zona Gori resimte deja lipsa apei potabile, a alimentelor si a suportului medical, existand riscul contaminarii hranei si a surselor de apa. Serviciile de informatii au indicat faptul ca exista premisele ca un grup terorist din zona sa atace conducta de petrol Baku-Ceyhan. Mii de oameni isi parasesc locuintele. La Kareli, langa Gori se instaleaza o tabara pentru refugiati. Confruntat cu aceasta grava criza, guvernul Georgiei solicita asistenta umanitara de la comunitatea internationala. Au raspuns apelului umanitar, Romania, Macedonia, Moldova, Albania, Estonia, Letonia, Slovacia, SUA, Armenia, Lituania, Kyrgystan, Kazakhstan, Ucraina. Romania a trimis o nava de transport, Nava Scoala Constanta, un detasament medical de ROL-1 (unde se face triajul si se acorda primele ingrijiri pacientilor), medici specialisti pentru ROL-2 (spitalele unde se intervine chirurgical), paramedici pentru evacuarea ranitilor, un elicopter MEDEVAC si doua autosanitare.
Intr-o piata aglomerata, din zona Vaziani, are loc o confruntare intre rebeli si fortele guvernamentale. Impuscaturi, explozii, folosirea phosgenului. In infruntare cad victime, civilii aflati in zona. Strigate de durere, cadavre, sute de raniti ce asteapta sa primeasca asistenta medicala.
Acesta este scenariul ipotetic, dupa care s-a desfasurat partea de MEDCEUR a exercitiului RESCUER MEDCEUR 2005.
19 septembrie, baza militara de la Vaziani, fostul aerodrom sovietic, impresionant prin dimensiuni si dotari.
Asistenta a fost formata din ambasadori, atasati militari, reprezentanti ai directiilor medicale din statele participante, numerosi ziaristi. Pe post de victime, studenti la Institutul de teatru din Tbilisi, georgieni din batalionul Georgian Express si celebrii "marines".
Impuscaturile dintre rebeli si fortele guvernamentale, declanseaza infernul. Gloantele zboara in toate directiile. Oamenii aflati in piata cad. Sangele stropeste caldaramul. Printre rafalele automatelor se aud strigatele de durere ale celor raniti. Un rebel este ucis dupa ce acesta executase un "marines" ranit. Intervin medicii si paramedicii care acorda primul ajutor si executa triajul initial al pacientilor. Fiecare capata o fisa pe care in afara de datele de identificare, sunt inscrisi parametrii medicali (puls, tensiune, diagnostic). Platoul unde s-a desfasurat incidentul rasuna de plansetele celor care au pierdut pe cineva drag. Tensiunea atinge cote maxime. Incep sa se auda motoarele elicopterelor care vin sa evacueze ranitii. Sunt 3 elicoptere georgiene si MEDEVAC-UL romanesc.
Primii pacienti, cei foarte grav raniti, sunt urcati in elicopter si evacuati la ROL-1. Apar si ambulantele care transporta ceilalti pacienti. Bretelele altadata folosite de MIG-23 si mai celebrele MIG-29, in drumul lor de la hangar spre pista sunt aglomerate acum de ambulante.
La ROL-1, acolo unde Romania a avut instalate doua corturi medicale (unul pentru triajul, stabilizarea si acordarea primelor ingrijiri medicale si celalalt de tratament), activitatea intra in flux normal. Sosesc ambulantele deservite de medicii, lt.dr. Bogdan Zamfir si lt.dr. Adrian Tecuceanu. Paramedicii, reprezentati de ofiterii studenti medicinisti intra in actiune. Pacientii intra in zona de triaj de unde sunt repartizati la corturi. Sub supravegherea atenta a observatorului american Peggy McGill intervine medicul, cpt. Claudiu Tascau, ajutat de studentii romani si moldoveni, arondati la corturile noastre. Ei sunt cei care citind diagnosticul cu care vin pacientii, le administreaza medicatia. Sunt bucurosi atunci cand Peggy McGill le spune ca au actionat corect. Si ... n-au dat gres cu nici un pacient.
Pacientii sunt evacuati apoi la ROL-2, cu elicopterul sau cu ambulantele, unde echipa romana de medici specialisti este formata din medic chirurg mr. Mihai Tanase, medic chirurg ortoped cpt. Ionut Codoreanu si medic anestezist mr. Ion Tudorache. Integrati in structura gandita de partea americana, specialistii nostri au demonstrat, daca mai era nevoie chiar si la un exercitiu simulat, valoarea scolii romanesti de medicina.
In timp ce sunetul sirenelor devenea asurzitor, ingrozindu-ne si aducandu-ne in atmosfera unui eveniment real, oficialitatile prezente la exercitiu au trecut in revista corturile statelor participante.
Corturile Romaniei au fost prezentate de cpt. dr. Claudiu Tascau si cpt. dr. Alexandru Palfi. In cortul romanesc de primire a urgentelor, am organizat un colt de Romanie, unde cei care l-au vizitat au putut cunoaste cateva lucruri despre tara noastra si despre Fortele Navale din revistele de prezentare a tarii si revista Marina Romana, precum si din filmul despre Romania, care rula pe laptop.
Deosebit de incantat de ceea ce a vazut in cortul romanesc, ambasadorul SUA, John F. Tefft ne-a declarat: "... sunt foarte bucuros de ceea ce am vazut aici. Stiu ca Romania a deplasat un numeros contingent in Georgia; aveti aici o nava, un elicopter, ambulante si mai ales oameni bine pregatiti. Ati participat la un exercitiu de amploare la care ati invatat sa lucrati impreuna. Ati vazut de asemenea ce inseamna sa fiti aliati. Va felicit si va urez succes pe mai departe."
Aprecieri pozitive au mai avut, directorul exercitiului, colonelul Russel Robertson, "... deosebit de incantat de colaborarea cu detasamentul romanesc, de profesionalismul dovedit de romani", codirectorul exercitiului colonelul Levan Asatianti, care a subliniat "...importanta activitatii desfasurate de partea romana la exercitiu, amintind munca celor de pe elicopter si prezenta navei romanesti la Batumi", observatorul american Peggy McGill, care ne-a spus ca "... oricand s-ar lasa pe mana medicilor romani pentru a fi tratata", precum si alte persoane care ne-au vizitat in acea zi.
Oficialitatile au vizitat apoi corturile-spital de la ROL-2, spatiile in care au fost cazati si si-au desfasurat activitatea participantii la exercitiu, dar activitatea detasamentului romanesc s-a incheiat spre ora 17. Partea medicala a exercitiului RESCUER MEDCEUR 2005, s-a terminat cu bine. Nu putem incheia insa acest capitol fara sa amintim ca la activitatile din teren codirector al exercitiului a fost seful detasamentului medical romanesc, lt.col. dr. Bogdan Teusdea. O data in plus, valoarea oamenilor deplasati in Georgia a fost recunoscuta.
La Vaziani, romanii au strans corturile, asteptand festivitatea de inchidere si apoi intoarcerea la Batumi, de unde urmeaza partea finala a misiunii, revenirea acasa.
In timp ce medicii interveneau, pentru acordarea ajutorului umanitar in zona Vaziani, la 460 km spre vest, pe tarmul Marii Negre, la Batumi echipajul navei comandat cu profesionalism de un profesionist, locotenentul comandor Cornel Cojocaru, pregatea cea mai importanta activitate de protocol si reprezentare a navei si a Romaniei in Georgia - seara romanesca.
Desfasurata pe 20 septembrie, aceasta a debutat cu un spectacol de cantece si dansuri populare traditionale sustinut de elevi ai liceului Antim Ivireanu din Tbilisi - liceu ale carui reparatii capitale au fost suportate Rominia - si de elevii liceului din Batumi. Ineditul portului popular, a dansurilor de lupta georgiene in care au fost folosite pumnale traditionale, daruirea si gingasia copiilor au incantat asistenta prezenta.
Pe puntea heliport si in hangarul Navei Scoala Constanta, pavoazate si amenajate pentru o mare sarbatoare romineasc, au fost prezenti ambasadorul Romaniei in Georgia, Constantin Garbea, consulul onorific al Romaniei in Georgia de vest, George Kapanadze, atasatul militar in Georgia, comandorul Vasile Puscasu, primarul oasului Batumi, ministrii culturii si al economiei ai Republicii autonome Adjaria, oameni de afaceri din Batumi, reprezentul directiei medicale, mr. dr. Aurelian Moraru, reprezentanti ai Bisericii ortodoxe din Batumi, ziaristi si bineinteles membrii echipajului Navei Scoala Constanta.
Dupa spectacolul oferit de copii, pe nava au rasunat melodii populare romanesti, spre deliciul asistentei prezente.
Discutiile informale, degustarea produselor traditionale romanesti (sarmale cu mamaliga, mititei), muzica au facut ca atmosfera sa fie una mai mult decat prieteneasca.
Oaspetele de onoare al serii a fost primul ministru al Republicii Adjaria, Levan Varsalomidze. Acesta a vizitat nava, s-a intretinut cu comandantul navei si cu comandantul marsului, precum si cu ambasadorul Romaniei in Georgia. La finalul vizitei, inaltul oaspete a semnat in cartea de onoare a navei, fiind incantat de modul in care se prezinta aceasta dar si de prezenta navei in Batumi, promitand ca va mai face o vizita, pana la plecarea spre tara.
Vorbind despre organizarea serii romanesti pe Nava Scoala Constanta, ambasadorul Romaniei, Constantin Garbea, ne-a precizat: "este o initiativa menita sa amplifice colaborarea dintre Romania si Georgia. Georgienii au putut astfel sa-i cunoasca mai bine pe romani, sa afle mai multe lucruri despre traditia si obiceiurile de la noi. Nava si echipajul au fost la inaltimea unui asemenea eveniment."
Invitatii plecau pe rand, ultimii fiind reprezentantii presei, cei care au reliefat a doua zi, acest eveniment. Reactiile presei, in Gazeta Adjariei si la televiziunea netionala (la care comandantul navei a dat un interviu), au fost mai mult decat pozitive. Toti au apreciat ca seara romaneasca a fost o reusita atit pentru nava si echipaj, dar mai ales pentru locuitorii orasului Batumi.
La lumina pavoazului electric si a reflectoarelor, marinarii romani au incins o hora traditionala pe heliport, demonstrand ca dincolo de seriozitate si profesionalismul deja cunoscut, stiu sa se distreze atunci cand este cazul.
Au mai ramas cateva zile de stat in Georgia. Zile in care detasamentul medical va participa la inchiderea festiva a RESCUER MEDCEUR 2005 la Vaziani, urmand a se deplasa apoi, cu intreg echipamentul la Batumi. Zile in care membrii echipajului Navei Scoala Constanta vor fi implicati in activitatea de pregatire a navei pentru marsul spre tara. Echipele de fotbal si volei ale navei vor avea meciuri cu formatiile similare ale Ministerului Transporturilor din Adjaria. Zile in care se va desfasura ultima vizita a populatiei locale la nava si suntem convinsi ca afluenta vizitatorilor va fi si de acesta data mare.
Bucurosi ca misiunea a fost indeplinita cu succes, membrii detasmentului romanesc dislocat in Georgia, asteapta acum revenirea in tara, programata pentru 27 septembrie. Si cum prognoza meteo nu se anunta foarte buna, ne vom lasa din nou pe mana profesionistilor Navei Scoala Constanta care mai au o misiune importanta de indeplinit: sa ne duca cu bine acasa.
Locotenent Mihai Egorov
Grupul Mass-Media al Fortelor Navale,
Ofiter de relatii publice al detasamentului romanesc