FESTIVITATE DE ABSOLVIRE
LA ACADEMIA NAVALA "MIRCEA CEL BATRAN"
Galerie foto
Joi, 27 iulie a.c., ora 10.00, pe platoul din incinta Academiei Navale "Mircea cel Batran" din Constanta, s-a desfasurat festivitatea de absolvire a promotiei de ofiteri de marina militara si comerciala din cadrul academiei si de maistri militari a Scolii de Maistri Militari a Fortelor Navale "Amiral Ion Murgescu". Cu aceasta ocazie a avut loc si inaltarea la gradul de aspirant a absolventilor anului IV, promotia "Carol I".
La aceasta activitate au fost invitate sa participe numeroase personalitati militare si civile precum si rudele si prietenii .
***
Infiintata la Galati in anul 1872, Scoala Flotilei a reprezentat in contextul cresterii rolului flotei militare si civile, primul pas spre institutionalizarea unor forme adecvate de formare a cadrelor pentru marina si racordarea invatamantului de marina de specialitate la solicitarile practicii sociale si ale invatamantului national.
Ideia nasterii unei scoli superioare de profil a fost sustinuta multa vreme, iar materializarea a venit in anul 1909 prin infiintarea Scolii Navale Superioare, la Constanta. Organizarea Sectiei Marina de Comert, in cadrul aceleiasi institutii, in anul 1938, nu a reprezentat decat un raspuns al evolutiei superioare a invatamantului de marina.
Dupa mai multe etape evolutive, in august 1973, a luat nastere Institutul de Marina "Mircea cel Batran" care in anul 1990 se transforma in Academia Navala "Mircea cel Batran", institutie destinata pregatirii si perfectionarii ofiterilor ingineri pentru Fortele Navale si Marina Comerciala. Facultatea de Marina Civila este certificata conform standardelor ISO 9001/2000 privind sistemul de management al calitatii.
Faptul ca cei peste 15.000 de ofiterii absolventi se ridica la un "inalt nivel de pregatire" nu este doar o sintagma protocolara, el este confirmat de orientarea selectiva a companiilor maritime pentru recrutarea de personal navigant brevetat provenit de pe bancile academiei, de profesionalismul ofiterilor romani participanti la misiuni internationale, cat si de faptul ca numerosi licentiati ai acestei respectabile institutii au urcat merituos pe cele mai de sus trepte ale ierarhiei militare (comandanti de categorie de forte armate, de unitati si mari unitati, amirali) si sociale (demnitari de stat sau parlamentari, cadre universitare, pictori, scriitori, comandanti de cursa lunga, manageri de flote, directori de companii de shipping si crewing).
Prin rezultatele sale notabile - nenumaratele promotii de ofiteri specialisti, apreciati in tara si strainatate, laurii obtinuti de studenti la sesiunile si concursurile profesionale, artistice sau sportive organizate la nivel national, diversificarea relatiilor de parteneriat cu institutii similare din alte state - Academia Navala "Mircea cel Batran" a devenit si va ramane un nume emblematic pentru invatamantul superior de marina.