MESAJUL COMANDANTULUI (RECTORULUI)
ACADEMIEI NAVALE "MIRCEA CEL BATRAN"

         In memoria fiecaruia dintre noi absolvirea unei scoli ramane un moment marcant, preponderent emotionant, dar plin de semnificatii cel putin din perspectiva experientelor pe care le-am avut in cariera noastra.
         Astazi "lansam la apa" nava care poarta numele "Promotia Henri Coanda - 100". Maine va pleca in primul voiaj cu un echipaj bine pregatit si curajos. Ii dorim sa ajunga Nava Amiral a Academiei Navale "Mircea cel Batran".
         Orice profesie a aparut si a capatat perenitate datorita faptului ca a raspuns unei nevoi sociale. Desigur, multe dintre acestea au elemente de referinta comune: competenta,  etica profesionala, sentimentul datoriei,  onoarea,  loialitatea,  lucrul in echipa. In acelasi timp, fiecare  trebuie sa raspunda unor necesitati specifice domeniului in care este exercitata, fapt ce implica un anumit tip de pregatire, care o distinge de celelalte.
         Ofiterul de marina trebuie sa rezolve probleme complexe caracterizate prin existenta mai multor factori de interactiune in contexte de munca ce devin din ce in ce mai impredictibile. Pe langa o pregatire de specialitate foarte buna, ofiterul de marina trebuie sa aiba capacitati administrative, sa-si asume responsabilitati privind managementul resurselor si al echipei, sa aiba caracter puternic, pentru a face fata vicisitudinilor unui domeniu extrem de solicitant.
         In mare parte datorita acestor cerinte, acum 138 de ani, in anul 1872 lua fiinta la Galati prima forma institutionalizata de instruire a cadrelor de marina prin infiintarea Scolii Flotilei, care  pregatea ofiteri si subofiteri pentru diferite functii la bordul navelor Marinei Militare si ale Flotei Comerciale Romane.
         Evolutia  ulterioara  a invatamantului de marina a fost marcata de insemnate transformari si acumulari cantitative si calitative. Academia Navala "Mircea cel Batran" este mostenitoarea acestei traditii.
         In structura institutiei, de-a lungul timpului, s-au aflat o serie de specializari unice in tara: navigatie, navigatie si transport maritim, electromecanica navala, fapt care a facut ca un important proces de conceptie a invatamantului si cercetarii stiintifice, privind elaborarea planurilor de invatamant, a cursurilor, dotarea laboratoarelor si a navelor scoala, sa fie in intregime opera corpului didactic din academie.
         Academia Navala a parcurs de-a lungul timpului un drum cu reale dificultati care depasite cu inteligenta, au facut ca institutia noastra sa se gaseasca pe un traseu de evolutie normala spre o universitate competitiva si recunoscuta.
         Am pornit de curand pe drumul evaluarii periodice a programelor de studii si acreditarii institutionale.
         Astazi, oferta noastra educationala contine un portofoliu de 9 programe de studii universitare de licenta si 3 programe de studii masterale, atat pentru marina militara, cat si pentru marina civila, care ne individualizeaza in sistemul de invatamant superior, la care sunt inscrisi circa 1800 de studenti anual.
         Am obtinut excelenta in calitate prin calificativul de universitate cu grad de incredere ridicat care ne-a fost acordat de ARACIS.
         Derulam programe educationale si de cercetare finantate din fonduri europene, de Autoritatea Nationala de Cercetare Stiintifica, de Ministerul Apararii Nationale, precum si de partenerii nostri din mediul economic si social.
         Eforturile noastre, indreptate permanent spre achizitionarea de platforme integrate de invatare s-au materializat intr-un complex de 5 simulatoare de ultima generatie destinate antrenarii in conditii cvasi-reale a studentilor, precum si a personalului din Fortele Navale sau din Marina Comerciala. Si exemplele ar mai putea continua.
         Dar sigur ca toate acestea nu ar fi fost posibile fara ajutorul partenerilor si prietenilor nostri cei care au fost intotdeauna aproape de noi.

         In speranta ca nu am uitat pe nimeni, va multumim inca o data pentru ca sunteti impreuna cu noi!
         In final ma voi adresa acestor tineri minunati din fata noastra.
         Dragi absolventi,
         Fiti constienti ca de-a lungul carierei veti intampina dificultati, dar am convingerea ca le veti depasi, iar profesia pe care v-ati ales-o va va oferi multe satisfactii.
         Academia este un loc unde ati invatat sa ganditi, nu ati primit doar informatii ci v-ati format ca oameni. Multi pot sti un standard, multi pot intelege cum se stabilizeaza o nava, multi pot identifica un radar, dar putini oameni pot intelege toate principiile din spate. Acesta este beneficiul vostru, celor care ati terminat azi Academia Navala. V-am invatat sa iubiti si sa respectati valorile si traditiile noastre. Noi nu o sa va uitam! Nici voi sa nu ne uitati!
         Nu uitati sa multumiti tuturor celor care v-au ajutat sa ajungeti in aceasta zi, sa multumiti parintilor pentru sprijinul acordat, profesorilor pentru daruirea  si iscusinta cu care v-au invatat. Multumiti colegilor pentru ca au fost mereu langa voi cand ati avut nevoie . Uitati-va bine la ei pentru ca pe multi nu-i veti mai vedea o lunga perioada de timp.
         Absolvirea nu este un moment de relaxare, este mai degraba timpul pentru pregatirea si proiectarea carierei voastre. Absolvirea  nu este sfarsitul unei carti, dar tocmai ati terminat un capitol.
         Va asteptam sa reveniti in academia noastra, fie pentru a va intregi pregatirea profesionala, ca masteranzi sau tineri profesori in curs de perfectionare, fie doar pentru a ne impartasi bucuria succeselor si realizarilor pe care le veti avea de-a lungul anilor ce urmeaza.
         Va felicit pentru realizarile de pana acum si va doresc ca ele sa fie continuate si intrecute de implinirile anilor ce vor urma.

         Vivat, crescat, floreat!

COMANDANTUL (RECTORUL) ACADEMIEI NAVALE "MIRCEA CEL BATRAN"
Comandor Prof.univ.ing.                                                         
dr. Vergil CHITAC


Ultima actualizare: 31 Iulie 2010