Academia Navala "Mircea cel Batran" aniverseaza marti, 17 noiembrie, 143 de ani de invatamant militar de marina. Evenimentul va fi marcat printr-o serie de activitati, conform urmatorului program:
Jurnalistii interesati sa asiste la activitatile din 19 si 20 noiembrie vor fi asteptati la sediul Academiei Navale "Mircea cel Batran" incepand cu ora 09.45.
***
Infiintata la Galati in anul 1872, Scoala Flotilei a reprezentat in contextul cresterii rolului flotei militare si civile, ca factor de putere navala, primul pas spre institutionalizarea unor forme adecvate de formare a cadrelor pentru marina si racordarea invatamantului de marina de specialitate la solicitarile practicii sociale si ale invatamantului national. ***
Personalitate marcanta a comunitatii academice din Bulgaria, rectorul Academiei Navale “Nikola Vaptsarov” din Varna, comandorul Boyan Mednikarov Kirilov este doctor in Stiinte militare cu contributii recunoscute la nivel international in dezvoltarea invatamantului si cercetarii de marina. Parteneriatul, incheiat in anul 2011 intre Academia Navala "Mircea cel Batran"si Academia Navala “Nikola Vaptsarov”, s-a consolidat de-a lungul timpului, existand un permanent schimb de experienta intre studentii si cadrele didactice ale celor doua institutii de invatamant superior de marina.
Ideea nasterii unei scoli superioare de profil a fost sustinuta multa vreme, iar materializarea a venit in anul 1909 prin infiintarea Scolii Navale Superioare, la Constanta. Organizarea Sectiei Marina de Comert, in cadrul aceleiasi institutii, in anul 1938, nu a reprezentat decat un raspuns al evolutiei superioare a invatamantului de marina.
Dupa multe transformari evolutive, in august 1973, a luat nastere Institutul de Marina "Mircea cel Batran", in urma fuziunii celor doua ramuri ale pregatirii puterii maritime nationale, iar in anul 1990 se transforma in Academia Navala "Mircea cel Batran", institutie destinata pregatirii si perfectionarii ofiterilor ingineri pentru Fortele Navale si Marina Comerciala.
Spatiul educational european convenit cu ocazia Acordului de la Bologna pune in concordanta obiectivele invatamantului de marina cu cerintele beneficiarilor academiei, Ministerul Apararii Nationale si Autoritatea Navala Romana. Incepand din acest an, prin planurile de invatamant pe care Academia Navala "Mircea cel Batran" le pune in aplicare, se raspunde exigentelor Consiliului National de Evaluare Academica si Acreditare. In acelasi timp, calitatea de natiune membra a NATO a impus adaptarea planurilor de invatamant militar la cerintele de compatibilitate si interoperabilitate intre aliati.
Faptul ca ofiterii absolventi se ridica la "nivelul de pregatire mondial" nu este doar o sintagma protocolara, el este confirmat de orientarea selectiva a companiilor maritime pentru recrutarea de personal navigant brevetat provenit de pe bancile academiei, profesionalismul ofiterilor romani participanti la misiuni internationale, cat si de faptul ca numerosi licentiati ai acestei respectabile institutii au urcat merituos pe cele mai de sus trepte ale ierarhiei militare si sociale: comandanti de arma, de unitati si mari unitati, amirali, academicieni, oameni de stiinta, cadre universitare, pictori, scriitori, comandanti de cursa lunga, manageri de flote, directori de companii de shipping si crewing, demnitari de stat sau parlamentari.
Prin rezultatele sale notabile - nenumaratele promotii de ofiteri specialisti, apreciati in tara si strainatate, laurii obtinuti de studenti la sesiunile si concursurile profesionale, artistice sau sportive organizate la nivel national, diversificarea relatiilor de parteneriat cu institutii similare din alte state, Academia Navala "Mircea cel Batran" a devenit si va ramane principalul exponent al invatamantului romanesc de marina dar si un nume emblematic pentru scoala superioara romaneasca.