Nava Scoala "Mircea" va efectua, in perioada 23 mai - 22 septembrie, marsul anual de instruire practica, ce cuprinde peste 9.800 de mile marine, cu escale in 11 porturi din 9 tari cu deschidere la Marea Mediterana, Marea Nordului, Marea Baltica si Oceanul Atlantic. Itinerariul de mars cuprinde acostari in porturile Ajaccio (Franta), Vigo (Spania), Den Helder (Olanda), Halmstadt (Suedia), Kotka (Finlanda), Turku (Finlanda), Gdynia (Polonia), Wilhelmshaven (Germania), Lisabona (Portugalia), Palma de Mallorca (Spania) si Chania (Grecia).
Alaturi de echipajul de baza al navei, se vor ambarca la bord 34 de studenti din anul II de la Academia Navala "Mircea cel Batran", 36 de elevi din anul I ai Scolii Militare de Maistri Militari "Amiral Ion Murgescu" si 8 cadeti straini de la Academiile Navale din Bulgaria, China, Grecia si Polonia.
De asemenea, in premiera, Fortele Navale Romane si Marina Militara a Republicii Federale a Germaniei vor coopera si in domeniul instruirii ofiterilor. La bordul Navei Scoala "Mircea", vor fi ambarcati si 110 cadeti si 13 instructori germani, in doua serii a cate 55 de cadeti. Prima serie se va prezenta pe data de 2 august in portul Wilhelmshaven din Germania si va face schimbul cu cea de-a doua serie de cadeti in portul Palma de Mallorca din Spania, cu debarcare in portul Constanta. Echipajul navei va efectua vizite oficiale la Academiile Navale din Olanda, Germania, Polonia, Portugalia si Spania, fapt ce intareste bunele relatii cu institutiile surori.
Pe timpul escalelor, velierul va participa la doua evenimente nautice de prestigiu, primul in portul Den Helder din Olanda, cu participarea la Zilele Fortelor Navale Olandeze - "Sail Den Helder 2017", iar cel de-al doilea, "The Tall Ships Races 2017" - competitie nautica ce se va desfasura intre porturile Halmstadt (Suedia), Kotka (Finlanda) si Turku (Finlanda), cu ocazia celebrarii a 100 de ani de independenta a Finlandei.
Marsul de instructie, cu o durata de 122 de zile, reprezinta, pe langa oportunitatea deosebita de instruire a cadetilor romani si straini, dar si un bun prilej de probare, in cadru competitiv, a calitatilor navei si echipajului.