Academia Navala "Mircea cel Batran" a marcat miercuri, 17 noiembrie, implinirea a 149 de ani de invatamant romanesc de marina. Bazele institutiei de invatamant au fost puse la data de 17 noiembrie 1872, prin Decizia Ministerului de Razboi nr. 15, care stabilea infiintarea, la Galati, a Scolii Flotilei, precursoare a Academiei Navale "Mircea cel Batran". Manifestarile dedicate aniversarii au fost organizate si anul acesta in conditii pandemice, cu un numar restrans de participanti.
Activitatile au debutat sambata, 13 noiembrie, cu plantarea a 10 puieti de artari canadieni in curtea institutiei, ca parte a proiectului "Lumea de sub nava", initiat si sustinut de Comitetul National Roman pentru Drepturile Copilului Constanta si de Fundatia Comunitara Galati. Luni, 15 noiembrie, a avut loc o sedinta solemna a Senatului Universitar al Academiei Navale "Mircea cel Batran", in cadrul careia a fost acordat titlul de "Senator de Onoare" unor profesori de renume, care si-au dedicat peste trei decenii de activitate didactica institutiei de invatamant de marina de la malul Marii Negre. Totodata, in cursul aceleiasi zile, a avut loc, in mediul online, o intalnire intre studenti si absolventi de succes ai Sectiei Civile de la Academia Navala constanteana.
Miercuri, 17 noiembrie, pe platoul Academiei Navale "Mircea cel Batran" a fost organizat un ceremonial militar, in cadrul caruia rectorul institutiei, comandor conf. univ. Dr. ing. Alecu Toma, a trecut in revista aspectele importante ale evolutiei si dezvoltarii sistemului de invatamant de marina. La final, comandorul Toma a adresat multumiri intregii comunitati universitare pentru eforturile depuse pentru cresterea calitatii actului educational si a prestigiului acestei institutii.
Manifestarile aniversare se incheie sambata, 20 noiembrie, cu "Biblioteca vie", o alta secventa a proiectului "Lumea de sub nava", in cadrul careia studentii militari din anul IV se vor intalni cu ofiteri de marina, in rezerva, absolventi ai Academiei Navale "Mircea cel Batran".