0241-626200

Academia Navală "Mircea cel Bătrân"

Studenti

C.C.O.C.

Interviul de angajare

       Interviul reprezinta etapa decisiva pentru selectia candidatilor, rolul acestuia interesand factorii de decizie sau care pot influenta decizia din companie sa-l cunoasca personal pe aplicant si sa hotarasca angajarea acestuia. Interviul consta, in esenta, intr-o intalnire pregatita dinainte, previzibila, avand un obiectiv clar pentru cele doua parti implicate in comunicare: un act tranzactional in care angajatorul cauta persoana cea mai potrivita pentru job-ul disponibil iar solicitantul cauta sa convinga angajatorul ca el are competentele cerute.
      Pregatirea interviului are ca element prioritar elaborarea discursului de prezentare.
      Aceasta presupune reevaluarea critica si constructiva a:

  • Angajamentului personal (Cine esti?, Cum lucrezi?, Ce ai facut pana acum?) sa fie concordant cu Angajamentul firmei (Cine sunt angajatorii?, Ce fac?, Cum fac?);
  • Competentelor transferabile stocate in "banca ADN a carierei tale" sa fie concordante cu "ADN-ul postului" care inglobeaza fisa postului si profilul de personalitate vocationala al candidatului de care are nevoie compania;
  • Biografiei carierei esentializata sa sustina pragmatic prin dovezi (activitati) cele mentionate mai sus.
      Discursul de prezentare contine cele mai impresionante competente transferabile dovedite de biografia carierei exprimate intr-un limbaj clar, precis, activ, lipsit de pretiozitate. Este, de fapt, o schematizare tehnica si exacta a personalitatii vocationale adaptata la realitatea profesionala a postului si sustinuta de o puternica motivatie. O nota de unicitate si o punte de legatura cu partenerul de comunicare poate fi inserata prin rezonanta emotionala a discursului de prezentare.
      Omul dispune, prin excelenta, de un atribut de personalitate condensat factorial in structura sa si devenit trasatura de personalitate, numit in psihologie capacitate de transpunere empatetica.
      Aceasta presupune capacitatea de a te transpune in cadrul de referinta al celuilalt pentru a intelege ce simte sau gandeste persoana intr-o anumita situatie data. Folosindu-se de o butada, Carl Rogers ne atragea atentia sa avem mare grija sa nu ramanem acolo! Tinand cont de sfatul psihologului umanist, prin empatia emotionala simtim ce/cum simte celalalt iar prin empatia cognitiva intelegem ce/cum gandeste celalalt.
      Pentru o comunicare autentica si eficienta in cadrul interviului de angajare, recomand serios acest exercitiu empatetic, realizat chiar prospectiv. Inainte de prezentarea la interviu, am putea exersa un exercitiu de imaginatie in care sa empatizam cognitiv si emotional cu angajatorul. Vom obtine imediat cateva beneficii personale: reducerea semnificativa a tracului, a emotiilor disfunctionale prin reducerea ambiguitatii, intelegerea mai buna a Angajamentului firmei, a nevoilor, valorilor, intereselor si criteriilor de selectie ale acesteia, intelegerea mai buna a manierei in care trebuie sa ne prezentam competentele pentru a fi acceptati, utilizarea mai apropiata a limbajului personal de limbajul angajatorului (expresii, cuvinte - cheie). Cream, asadar, o realitate reflectata care la momentul interviului nu va mai fi inedita si tensionanta ci familiara si cunoscuta.
      Nu exista interviuri de angajare tipice. Poti fi invitat la o intalnire cu o firma de recrutare, cu o comisie sau cu un singur intervievator.
      Ti se pot pune intrebari pe teme diferite profesionale sau personale sau sa descrii situatii profesionale din trecut si sa-ti motivezi comportamentul subliniind ce ai invatat din experienta ta sau ti se poate relata un studiu de caz si ti se cer solutii concrete daca tu te-ai confrunta cu o situatie profesionala anume. In toate aceste situatii, discursul de prezentare este un fundament solid de discutie, intervenind insa, in egala masura si ecuatia personala.
      Dintre cele mai uzitate intrebari, enumeram cateva:
  • Spune-mi ceva despre tine!
  • Care sunt punctele tale forte? Dar cele slabe? Ce faci in legatura cu ele?
  • Ce spun colegii despre tine?
  • Descrie-mi o problema pe care ai avut-o cu un coleg/sef/profesor!
  • Lucrezi bine in echipa?
  • De ce crezi ca te vei descurca bine in acest post?
  • Ce este mai important pentru tine: munca sau salariul?
  • Vorbeste-mi despre capacitatea ta de a lucra sub presiune!
  • Unde te vezi peste cinci ani?
  • Cat de repede crezi ca poti sa te adaptezi si sa contribui in compania noastra?
  • De ce vrei sa lucrezi aici?/De ce te-am angaja pe tine?
  • Cum propui sa compensezi lipsa ta de experienta?
  • Care sunt asteptarile tale de la acest job?
       Recomandari pentru studenti - prezentarea la interviul de angajare
  • Atitudine calma, optimista, naturalete si autenticitate in ceea ce gandesti, comunici si actionezi. Nu-ti impune sa fii altfel decat esti de obicei si nu exagera in a fi pe plac sau a impresiona angajatorul! Angajatorul nu cauta un candidat ideal ci unul potrivit postului si culturii organizationale a firmei. (Supramotivarea pe sarcina conduce la esec).
  • Punctualitate maxima! Tinuta adecvata, de preferat sobra si ingrijita.
  • Nu lua loc inainte de a fi invitat! Postura: dreapta, fara a incrucisa mainile sau picioarele. Sustine privirea interlocutorului atunci cand vorbesti.
  • Lasa interlocutorului initiativa angajarii conversatiei, el este cel care va directiona intrebarile.
  • Comunicare care sa reflecte educatia, inteligenta: coerenta, claritate, concizie, raspunsuri scurte si la obiect. Daca este nevoie de detalii, le va solicita recrutorul.
  • Interviul nu este o simpla conversatie sau discutie, ci presupune evaluarea competentelor, experientei si personalitatii vocationale. Deci, fara pareri personale, critici sau compasiune pentru probleme personale.
  • Nu aborda probleme politice, religioase.
  • La finalul interviului, angajatorul te poate intreba daca ai nelamuriri. Atunci poti adresa intrebari la probleme legate de post/companie care te intereseaza. Recrutorul poate aduce in discutie si problema salariului, negocierea initiala fiind importanta.
  • Fii ferm si concentrat pana la sfarsitul interviului, relaxarea poate avea loc acasa. Dupa interviu, evalueaza critic prezentarea ta la interviul de angajare (avantaje si dezavantaje), pentru a invata o lectie noua care sa fie utila la interviurile viitoare.
      In incheiere, multumeste recrutorului pentru timpul acordat si afirma inca o data interesul pentru postul respectiv.